Ogólne > Podatki
Przekroczenie progu podatkowego ?
K3:
--- Cytat: Klingon w 22 Lis 2008, 00:32:11 ---
Dodam ze przekraczajac gorny prog bedziesz placil 63 % podaku (zobacz Podatki w Danii), dlatego moze lepiej nie brac tyle nadgodzin.
Teraz tez zwiazki zawodowe chca znacznie podniesc prog podatku gornego bo nie tylko "bogaci" placa ten podatek.
--- Koniec cytatu ---
Wg mojej broszurki informacyjnej ze SKAT maksymalna stawka podatku to 59%, chyba że ktoś jest członkiem "folkekirke". Ale to dodaje niecały procent tylko....
Klingon:
--- Cytat: K3 w 22 Lis 2008, 00:40:44 ---Wg mojej broszurki informacyjnej ze SKAT maksymalna stawka podatku to 59%, chyba że ktoś jest członkiem "folkekirke". Ale to dodaje niecały procent tylko....
--- Koniec cytatu ---
Jest to sufit podatkowy (skatteloft) w wysokosci 59 % ale w niego nie wlicza sie skladki na rynek pracy i podatku koscielnego.
Podatek od ostatniej zarobionej korony przy dochodach przekraczajacych prog podatku gornego, mozna obliczyc w nastepujacy sposob:
8 + 0,92 * (5,48 + 6 + 15 + 8 + 24,8 + 0,7) = 63 %
Skatteloft
Skatteloftet sikrer, at din samlede indkomstskat til stat og kommune (dvs. bundskat + mellemskat + topskat + sundhedsbidrag + kommuneskat) ikke beregnes med mere end 59 procent af nogen del af indkomsten. Kirkeskat og AM-bidrag regnes ikke med under skatteloftet.
K3:
dobra, racja... zapomniałem o AM-bidrag ;D
czbnhzw:
Na kwitku wypłatowym mam AM-bidragspligtig indkomst- 404tys. Na koniec roku spodziewam się ok. 440tys. Place 42% od reszty fradrag który mam ustalony na 7100 na 2 tygodnie. Czy powinienem już odkładać na dopłatę do podatku?
wojtek77:
Witam wszystkich piszących na tym forum.
Odnośnie tych progów podatkowych, piszecie o górnym progu podatkowym na rok 2008 ale może mi ktoś napisać jaki jest dolny i średni próg podatkowy i komu jest przyznawany???
To by było pierwsze pytanie.
Następne odnosi się do mojej sytuacji. W zeszłym roku pracowaliśmy z przyszłą żoną w Danii w jednej z tych nieuczciwych agencji pracy, pracę zakończyliśmy pod koniec listopada 2007r . Do Danii wróciliśmy pod koniec marca tego roku.
Skat przysłał nam nasze "PIT-y" do rozliczenia które wypełniliśmy, każde z nas rozliczało się osobnio zgodnie z instrukcjami urzędniczki ze Skat-u. W odpowiedzi na nasze odpisy od podatku czyli diety dojazdy itd. Skat zrobił nam kontrolę. Musieliśmy się wykazać PIT-ami z Polski stanem majątkowym w Polsce, wyciągami z kont bankowych oraz stanem cywilnym. Po dwóch godzinach odpowiadania na pytania urzędniczki, dowiedzieliśmy się że chyba nie dostaniemy zwrotu kwoty którą sobie odpisaliśmy ponieważ jesteśmy małżeństwem pomino tłumaczeń, że w zeszłym roku małżeństwem byliśmy zaledwie dwa i pół miesiąca i byliśmy tylko na 8% podatku a agencja pracy i tak zabierała nam 40% za nadgodziny. Urzędniczka tylko się uśmiechnęła i tyle widzieliśmy nasze pieniądze. Obecnie Skat nie dał nam ostatecznej odpowiedzi czkamy dalej już piąty miesiąc. Co powinniśmy zrobić??? Jak faktycznie przedstawia się sprawa tych odpisów od podatku za zeszły rok???
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej