poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Pielęgniarki  (Przeczytany 16906 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline polak

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
    • Fotografia ślubna, portretowa, ciązowa, akt
Pielęgniarki
« dnia: 24 Lis 2008, 15:19:00 »
Witam
Czy ktoś wie ja wygląda sprawa zatrudnienia pielęgniarki w Danii? Moja żona od stycznia przyjeżdża do Danii by tu ze mną mieszkać. Zastanawiam się jakie dokumenty potrzebne są jej, czy musi mieć nostryfikacje dyplomu? Jak taka nostryfikacja wygląda? Dowiadywaliśmy się w Polsce w izbie pielęgniarek i tam powiedzieli ze musi mieć pięć lat stażu. Ona ma tylko 4, czy to oznacza ze ma czekac w Polsce jeszcze rok? A co jak wyjedzie do Danii bez nostryfikacji? Jeśli ktoś jest w temacie proszę o pomoc. 
Przepraszam jeśli temat już był.
« Ostatnia zmiana: 24 Lis 2008, 15:31:58 wysłana przez polak »

yoursoul

• Gość
Odp: Pielęgniarki
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Lis 2008, 16:00:31 »
Jesli przejzysz sobie stare ogloszenia w sprawie pracy dla pielegniarek w Dk (przez googlowska wyszukiwarke) , zobaczysz , ze wiele zalezy od ogloszeniodawcy - sa tacy , ktorym wystarczy min rok stazu pracy , innym dwa .
Rozne sa tez wynagania odnosnie jezyka dunskiego - jedne firmy wymagaja przebytego kursu z j. dunskiego medycznego przed wyjazdem z Polski , inne kieruja na taki kurs tuz po przyjezdzie do Dk .

Nostryfikacja -oczywiscie  konieczna - informacje po angielsku tutaj : http://www.ciriusonline.dk/Default.aspx?ID=3771

znalazlam rowniez informacje o tym , ze nostryfikacja zajmuje sie tez właściwe okręgowe izby pielęgniarek i położnych
http://www.izbapiel.katowice.pl/link_1un3.html

Offline polak

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Lis 2008, 16:17:27 »
Spoko byłem dziś w szpitalu. Powiedzieli mi że mam wysłac cv i "podanie" na ich adres. Wkurza mnie trochę ten brak administracji w Danii. Człowiek chciał by się wypytać, a tu ci mówią tylko adres gdzie wysłać. Nie mniej dziękuję, gdyby był ktoś kto to przechodził już....

Tula

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Lis 2008, 21:34:32 »
Znajoma w Warszawie prowadzi kursy jezykowe dla pielegniarek; po trzech miesiacach dziewczyny sa rzucane na gleboka wode do pracy. Danii tak brakuje pielegniarek, ze gotowi sa na wiele ustepstw. No i polska wyksztalcona pielegniarka potrafi duzo wiecej rzeczy niz zachodnioeuropejska...

Offline polak

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #4 dnia: 25 Lis 2008, 01:37:14 »
A czy można prosic o jakieś namiary na twoja znajoma? bardzo mi zależy żeby zona dostała prace w tym szpitalu(Frederikshavn). Może da się to jakoś zalatwic? Mam namiary na jednego pośrednika w Gdańsku bodajże, ale bede dopabuse dzwonił jutro. Wiem ze najlepiej, jak bym to zalatwil na wlasna reke, ale i mnie czasu brakuje, i nie jestem tez na tyle bystry. Pozdrawiam

Tula

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 25 Lis 2008, 15:14:47 »
Moja znajoma nie jest posrednikiem, tylko nauczycielem dunskiego oraz tlumaczem :).

Offline Slawek Kopenhaga

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #6 dnia: 27 Lis 2008, 01:21:44 »
Bez znajomosci dunskiego w stopniu komunikatywnym sa male szanse na zatrudnienie i utrzymanie sie w tym zawodzie. Byl przypadek, ze zatrudniono polskie pielegniarki i szybko pozegnano - z powodu braku mozliwosci komunikowania sie z pacjentami i pozostalym personelem.

Radze zaczac od nauki dunskiego. Po opanowaniu jezyka - prace znajdzie bez najmniejszego problemu.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 27 Lis 2008, 01:21:44 »

Offline polak

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #7 dnia: 27 Lis 2008, 02:21:41 »
Chyba masz racje, co język to język, najbardziej mnie boli ze nie mogę dla niej znalesc innej pracy:-(, poczekamy zobaczymy. No i jeszcze ta nostryfikacja, to trochę potrwa Nie mniej każda rada się przyda...pozdrawiam

Offline Poli

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #8 dnia: 06 Gru 2008, 21:18:22 »
Chyba masz racje, co język to język, najbardziej mnie boli ze nie mogę dla niej znalesc innej pracy:-(, poczekamy zobaczymy. No i jeszcze ta nostryfikacja, to trochę potrwa Nie mniej każda rada się przyda...pozdrawiam

Takze wiem ,ze sa prowadzone specjalne kursy intensywne ( trzy miesieczne) dla pielegniarek i lekarzy, wiec warto takiego poszukac.  I  jeszcze ważna sprawa , w  danii nie honorują liceum pielęgniarskiego.

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #9 dnia: 07 Gru 2008, 00:49:36 »
Znajoma w Warszawie prowadzi kursy jezykowe dla pielegniarek; po trzech miesiacach dziewczyny sa rzucane na gleboka wode do pracy. Danii tak brakuje pielegniarek, ze gotowi sa na wiele ustepstw. No i polska wyksztalcona pielegniarka potrafi duzo wiecej rzeczy niz zachodnioeuropejska...

Oj Tula,Tula. Znam, a wlasciwie moja zona zna i pracuje miedzy innymi z polskimi pielegniarkami i lekarzami. Nie badzmy tacy nacjonalisci. Potrafia ani mniej ani wiecej od innych, niekoniecznie dunskich. Ocena pacjentow jest sprawa bardzo indywidualna i niekoniecznie swiadczy o umiejetnosci personalu.     

Offline polak

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #10 dnia: 16 Sty 2009, 14:26:10 »
Troszkę podbiję temat. Czy jest ktoś zorientowany jaki pośrednik może załatwić prace dla pielęgniarki w Danii (Frederikshavn)
Chodzi mi o takie kompletne załatwienie spraw, włącznie(a zwłaszcza) z kursami językowymi.Dodam że moja żona"Magda" jest już we Frederikshavn, posiada pozwolenie na pobyt i zameldowanie. Nostryfikacja w trakcie załatwiania, a największy problem stanowi znalezienie pracy...pozdrawiam

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #11 dnia: 16 Sty 2009, 16:27:23 »
Polak. Proponuje abyscie sie zwrocili do Region Nordjylland w Aalborgu, gdzie Wam udziela wszelkich informacji dot. mozliwosci zatrudnienia pielegniarki w szpitalach regionu.

Offline polak

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #12 dnia: 16 Sty 2009, 21:29:53 »
sorki za lenistwo ale ostatnio wiele mam na głowie, ma ktoś namiary na Region Nordjylland w Aalborgu?

gosc

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 16 Sty 2009, 22:44:46 »
nie wystarczy wpisac w google Region Nordjylland w Aalborgu?

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #14 dnia: 17 Sty 2009, 15:20:45 »
Polak. Wejdz na Google "Regon Nordjylland", kliknij na Job: zobaczysz aktualne zapotrzebowanie na pielegniarki w Regionie.  Szczegolnie szpital w Hjørring poszukuje wiele pielegniarek.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 17 Sty 2009, 15:20:45 »

Narodowe Święto Niepodległości

Zaczęty przez vordingborgDział Hydepark

Odpowiedzi: 13
Wyświetleń: 6406
Ostatnia wiadomość 13 Lis 2011, 15:46:12
wysłana przez seba08
zamiana bagażu Proszę o PILNY kontakt pania Magdalene z Krosna

Zaczęty przez kliszczakDział Kopenhaga

Odpowiedzi: 0