poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: dokumenty z komuny  (Przeczytany 7683 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline alba7575

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
dokumenty z komuny
« dnia: 24 Lis 2008, 17:38:21 »
witam!
mój mąż w czerwcu zginął w wypadku samochodowym, dostałam dokumenty z komuny, które mam wypełnić.
dokumenty są po duńsku - mam prośbę, czy ktoś może  mi podpowiedzieć   czego dotyczą i jak je wypełnić

Tula

• Gość
Odp: dokumenty z komuny
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Lis 2008, 21:43:05 »
Ja jestem kiepskim tlumaczem i dunskim wladam tez tak sobie, ale jesli nie znajda sie lepsi ode mnie, odezwe sie do Pani w piatek, jesli Pania czas nie goni, i wtedy postaralbym sie to przejrzec na poniedzialek.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Lis 2008, 23:25:32 »
Moge zaczac juz jutro :)

Damy rade :)
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Tula

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 25 Lis 2008, 15:18:24 »
No, to jak juz jest tyle chetnych, to moze Pani wrzuci skany na forum? Bedzie latwiej, i zawsze mozna sie skorygowac :).

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #4 dnia: 25 Lis 2008, 15:58:27 »
Pani juz wszytsko wrzucila. Jak sie obrobie ze swoimi sprawami zaczne tlumaczyc. Wkleje w nocy to co zrobilam.

Tula

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 25 Lis 2008, 16:19:02 »
Pani juz wszytsko wrzucila. Jak sie obrobie ze swoimi sprawami zaczne tlumaczyc. Wkleje w nocy to co zrobilam.
Do kaduka, to ja znow nic nie widze...

WILYYYYY!!!!!

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 25 Lis 2008, 19:28:00 »
Na pierwszej stronie są dane osobowe i można ją skasować. Pisze tam:

Pomoc na pogrzeb

Otrzymaliśmy zawiadomienie o śmierci twojego małżonka ... i w związku z tym wyrażamy współczucie.

Dołączamy podatnie o pomoc na pogrzeb.

Jeżeli życzysz obliczenie, czy można wypłacić pomoc na pogrzeb, musisz, kiedy sąd zakończy sprawy majątkowe, wypełnić dołączone podanie i wysłać je tutaj razem z dokumentacją podziału spadku z Sądu (Skifteretten).

Wycienek z pomocy (ostatnia strona):
Pomoc na pogrzeb reguluje się zależnie od kapitału dla osób powyżej 18 lat i może maksymalnie wynieść 8.850 kr. na dzień 1 stycznia 2008. Ta kwota zostaje zmniejszona o tę kwotę, kapitał przekracza niektóre granice:
* Jeżeli zmarły pozostawia malżonka lub dzieci poniżej 18 lat, jest granica kapitału 29.600 kr. Jeżeli kapitał przekracza 38.450kr., nie możesz otrzymać wypłaty pomocy na pogrzeb (z wyjątkiem tych 1.050 kr. które zawsze są wypłacone po osobach, które są urodzone przed 1 kwietnia 1957).

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 25 Lis 2008, 19:28:00 »

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #7 dnia: 25 Lis 2008, 20:31:09 »
Polowa dokumentu komuna.jpg

czyli drugiego od gory:

Informacja o zasilku pogrzebowym
Mozna wystapic do komuny, ktorej mieszkancem byl zmarly z prosba o zasilek pogrzebowy.
Możesz tam otrzymac kwestionariusz, bedacy podaniem o zasilek pogrzebowy.

Jak można otrzymac zasilek pogrzebowy:
Zasilek pogrzebowy zalezy od statusu zmarłego:
Jeżeli zmarly był poniżej 18 lat, zasilek na dzien 01.01.2008 wynosil 7.400 koron
Jeżeli zmarly urodzil się przez 01.04. 1957 r., zasilek pogrzebowy wynosi minimum 1050 koron.

Zasilek pogrzebowy jest zalezy również od statusu rodzinnego zmarłego powyżej 18 roku zycia i może wynieść maksymalnie 8850 koron na dzien 01.01.2008. Powyzsza kwota zalezy od kwoty dochodow, i ksztaltuje się następująco:

- jeżeli zmarly pozostawil malzonka lub dzieci poniżej 18 roku zycia, kwota brzegowa wartości majatku jest 29.600 koron. Jeżeli majatek przekracza 38.450 koron nie należy CI się zasilek pogrzebowy, za wyjątkiem 1050 koron, które zawsze sa wyplacane po osobach urodzonych przed 01.04.1957 r.

- jeżeli zmarly nie pozostawil marzona lub zarejestrowanego partnera lub dzieci poniżej 18 roku zycia, kwota brzegowa wartości majatku jest 14.800 koron. Nie wyplaca się zadnego zasilku, jeżeli wartość calkowita majatku wynosi 23.650 koron,  za wyjątkiem 1050 koron, które zawsze sa wyplacane po osobach urodzonych przed 01.04.1957

Jak oblicza się majatek?
Gdy komuna podejmuje decyzje o przyznaniu zasilku pogrzebowego, za punkt wyjscia obiera się wartość swiadczen odziedziczonuch po zmarlym, przez wszystkich do tego uprawnionych. Mogą być to na przykład wyplaty z ATP, ubezpieczen, ubezpieczenia emerytalnego.

Kiedy zmarly opuścił malzonka lub zarejestrowanego partnera, sumuje się wspolny majatek małżonków i spadkobiercow włącznie z prawami do gruntow.

Jeżeli ewentualnie otrzymałeś inna pomoc posmiertna lub biezace wyplaty emerytury nie sa sumowane do kapitalu.

Żeby obliczyc wysokość naleznej Ci pomocy, musi komuna otrzymac te same informacje, których należy dostarczyc sadowi do sprawy spadkowej.

Wiecej juz dzis nie dam rady, jezeli nikt nie dokonczy, jutro dotlumacze reszte.

Offline alba7575

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #8 dnia: 27 Lis 2008, 18:20:52 »
napisać Wam dziękuję - to za mało. przez 2 dni zrobiliście dla mnie więcej i bezinteresownie niż polskie urzędu , z którymi miałam styczność  od czerwca.
postanowienie sądu duńskiego już mam , nie pamiętam bardzo jakie dokumenty wysłałam do sądu ale mam nadzieję , że do komuny wystarczy samo postanowieniej sądu.
eszcze raz dziękuję, mam nadzieję , że w miarę sensownie wypełnię ten dokument.
Agnieszka

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 27 Lis 2008, 22:18:11 »
Jezeli kapital nie przekracza tych 38 tys. kr. to trzeba przetlumaczyc formularz do wypelnienia. Jak nikt mnie nie uprzedzi to w niedziele to zrobie.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #10 dnia: 27 Lis 2008, 22:18:49 »
Pani Agnieszko, do jutra dolumaczymy wszystko, no niestety jakos musimy laczyc nasze sprawy z innymi i nie zawsze starcza czasu tak jakby sie chcialo. Ale rozmawialam z Tula, na jutro ma zrobic zalaczniki. Ja dokoncze strone z instrukcja.

Tula

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 27 Lis 2008, 22:25:08 »
Jezeli kapital nie przekracza tych 38 tys. kr. to trzeba przetlumaczyc formularz do wypelnienia. Jak nikt mnie nie uprzedzi to w niedziele to zrobie.
Zrob jesli laska; bardziej ufam Tobie niz sobie, zwlaszcza w tlumaczeniu.

Pani Agnieszko, bardzo mi przykro z powodu smierci Pani malzonka.

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 29 Lis 2008, 21:14:20 »
Wysyla sie do gminy:

Varde Kommune
Rådhuset
Bytoften 2
6800 Varde
Dania

Udfyldes af kommunen - Wypelnia gmina

Podanie o zasilek pogrzebowy

1. Afdøde - Zmarly
Navn og adresse - Imie nazwisko i adres
Personnummer - Dunski PESEL
Dødsdato - Data zgonu

2. Ansøger - Skladajacy podanie
Navn - Imie i nazwisko
Adresse - Adres
Personnummer - Dunski PESEL
Teleonnummer - Numer telefonu
Træffes bedst - Najlepiej dzwonic (w jakich godzinach)

3. Begravelseshjælp - Zasilek pogrzebowy

--Tu jest podana generalna informacja ktora jest rowniez na ostatniej stronie--

[ ] Jeg ønsker kun minimumsbeløbet ... - Chcialbym tylko minimalna kwote (wypelnij tylko te strone) - tu z pewnoscia chodzi o zmarlego urodzonego przed 1 kwietnia 1957 i kapital przekraczajacy prog - wtedy mozna otrzymac 1050 kr.
[ ] Jeg ønsker højst mulige .. - Chcialbym jak najwiekszy zasilek pogrzebowy (wypelnij takze strone 2)

4. Udbetaling af begravelseshjælp - Wyplata zasilku pogrzebowego
[ ] Udbetaling af begravelseshjælp til ansøgerens NemKonto - Wyplata zasilku pogrzebowego na skladajacego podanie konto bankowe NemKonto
[ ] Udbetaling af .. - Wyplata zasilku pogrzebowego via zakladu pogrzebowego NemKonto
Jezeli wyplata ma byc via konto zakladu pogrzebowego, nastepujace trzeba podac
Bedemandsofreretningens ...- Nazwa zakladu pogrzebowego i adres
CVR-nummer ... - NIP zakladu

5. Erklæring ogo underskrift - Oswiadczenie i podpis
Wiem ze gmina rostrzygajac podanie moze poprosic o informacje w US i ewt. banku.
Oswiadczam ze podane informacje sa zgodne z prawda.
Dato - Data
Underskrift - Podpis

Afdøde - Zmarly
Efterlevende ægtefælle - malzonek

6. Formue - Kapital

Kontant beløb - Kwota w gotowce

Indesående i pengeinstitut (vedlæg kontoudskrft) - Stan konta bankowego (dolacz wypis)

Væredipapirer: obligationer ... (Kursværdi) - Papiery wartosciowe: obligacje, akcje, itd. (wartosc kursowa)

Værdi af fast ejendom ... - Wartosc nieruchomosci (mieszkanie wlasnosciowe, dom, dom letniskowe) uzywanej jako rodzinne mieszkanie

Værdi af anden fast ejendom ... - Wartosc innej nieruchomosci, ktora nie jest uzywana jako mieszkanie rodzinne np. dom letniskowy ktory jest wynajmowany

Værdi af andels-, aktie- ... - Wartosc innych form mieszkania wlasnosciowego uzywanego jako mieszkanie rodzinne

Tilgodehavender .. - Naleznosci (wyplata/pieniadze wakacyjne, nadplacony podatek itd.)

Egenkapital i virksomhed - Wlasny kapital w firmie

Værdi af bil, ... - Wartosc samochodu, przyczepy kampingowej, lodzi itd.

Anden formue, anfør art - Inny kapital, podaj rodzaj

7. Gæld - Dlug

Gæld i fast ejendom ... - Dlug w nieruchomosci (mieszkanie wlasnosciowe, dom, dom letniskowy) ktore jest uzywane jako mieszknanie rodzinne

Gæld i anden fast ejendom ... - Dlug w innej nieruchomosci, ktora nie jest uzywana jako rodzinne mieszkanie np. dom letniskowy, ktory jest wynajety

Øvrig gæld .. - Pozostaly dlug dla bankow itd.

Anden gæld, anfør art - Inny dlug, podaj rodzaj

8. Engangsudbetalinger (på grund af dødsfaldet) - Jednorazowe wyplaty (w zwiazku ze zgonem)
Boet - Majatek po zmarlym
Kr. efter fradrag af skat, afg. o.lign. - Korony po odciagnieciu podatku itp.

Lønmodtagernes Dyrtidsfond - Forma dodatku emerytalnego wplacanego w latach 1977-1979

ATP - Dodatek emerytalny (drobe kwoty sa na kwitach wyplat wplacane przez pracownika (1/3) i pracodawce (2/3)

Den Særlige Pensiosopsparing - Szczegolny dodatek emerytalny byl wplacany w latach 1998-2003, potem 0 kr.

Den Midlertidige Pensionsopsparing  - Tymczasowa oszczednosc emerytalna wplacana w latach 1998-2002

Forsikringer, kapitalpention ... - Ubezpieczenia, indywidualne konta emerytalne itd.

Gruppelivsforsikring - Ubezpieczenie grupowe

9. Forbeholdt kommunen - Zastrzezone dla gminy (wypelnia gmina/kommune)

PS. Prosze o informacje jezeli cos jest niezrozumiale.
Skladam kondolencje. :(
« Ostatnia zmiana: 29 Lis 2008, 22:10:50 wysłana przez Klingon »

Offline alba7575

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #13 dnia: 01 Gru 2008, 16:40:39 »
Dziękuję za pomoc i nie ma pośpiechu z tłumaczeniem.
 U mnie narazie obowiązuje tzw.Vacatio legis- dlatego też
puściłam skany wcześniej.
Narazie toczę walkę podjazdową z zusem w Polsce i Danii oraz duńska
policją. Wszystko idzie jak po grudzie - ale ogarnę się , bo mam dla
kogo.
Dokumenty z komuny przyszły ostatnie, więc niestety muszą poczekać w kolejce spraw do
załatwienia.Narazie drukuję na bieżąco tłumaczenia tego dokumentu, potem usiądę i postaram się go wypełnić.

Dziękuję za kondolencje, miło jest wiedzieć, że istnieją jeszcze ludzie,
którzy interesują się drugim człowiekiem. Ja narazie mam dość niemiłe wspomnienia odnośnie pomocy.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #13 dnia: 01 Gru 2008, 16:40:39 »

Jakie dokumenty będę teraz potrzebowac?

Zaczęty przez mtxmarekDział Pomoc!

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 8157
Ostatnia wiadomość 03 Lip 2007, 21:37:33
wysłana przez mtxmarek
zgubilem wszystkie dokumenty

Zaczęty przez zgubyDział Pomoc!

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 9669
Ostatnia wiadomość 08 Lip 2008, 20:41:36
wysłana przez zguby
Zgubiłem dokumenty co teraz powinienem zrobić?

Zaczęty przez ArianV8Dział Hydepark

Wyświetleń: 5166
Ostatnia wiadomość 30 Sie 2020, 17:46:09
wysłana przez Klasza
Skradzione dokumenty, co robić ?

Zaczęty przez malgosiakgbDział Pomoc!

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 5152
Ostatnia wiadomość 18 Sie 2009, 19:11:32
wysłana przez Jomir
PILNE!!!ZNALEZIONE POLSKIE DOKUMENTY W ARHUS!!!!

Zaczęty przez marcin56Dział Hydepark

Wyświetleń: 7216
Ostatnia wiadomość 06 Sie 2010, 19:49:43
wysłana przez Bulinka