poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: zasiłek chorobowy  (Przeczytany 17158 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Chorobowe

• Gość
zasiłek chorobowy
« dnia: 11 Gru 2008, 22:33:33 »
Witam serdecznie

Mam pewien problem, który nie wiem jak rozwiązać. Przebywając w Polsce na urlopie uległem wypadkowi, mianowicie rozciolem mocno palec wskazujący lewej reki i konieczne okazało się założenie 15 szwów. O zaistniałym wypadku poinformowałem swojego pracodawcę. Poinformowano mnie, że należy dokonać tłumaczenia przysięgłego wszystkich zwolnień lekarskich. Tak też zrobiłem, dodatkowo zwolnienia zaniosłen do ZUS-u a ZUS odesłał wszyskie dokumenty do instytucji łacznikowej w Danii tj: Den Sociale Sikringsstyrelse. Rozmawiając z przełożonym ,nie poinformowanao o konieczności skontaktowania się z insttucją o nazwie,,rejseforsikring".
Po powrocie do Danii zaczęły się problemy , a mianowice przesłano mi wszystkie dokumenty które należy wypełnić chcąc uzyskać zasiłek chorobowy. Pracodawca wypłacił zasiłek za 2 pierwsze tygodnie a pozostła część zasiłku nie będzie wypłacona. Pracodawca nie wypłaci reszty, gdyż komuna nie zwróci pieniędzy.
Mam pytanie co zrobić w zaistniałej sytuacji, pracodawcanie poinformował mnie co nalezy tak naprawdę zrobić,a teraz nabiera wody w usta i milczy.
Mam jeszcze ponad to jescze jedno pytanie: Czy w Danii podobnie jak w Polsce w czsie gdy przebywa sie na urlopie i zachoruje się lub ulegnie wypadkowi urlop jest wstrzywywany i zaczyna sie liczyć chorobowe a uropl jest do wykorzystania w innym okresie?
Prosze zyczliwych o poradę co zrobić w zaistniałej sytuacji

Pozdrawiam serdecznie
Tomekmaciek

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
Odp: zasiłek chorobowy
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Gru 2008, 15:12:08 »
Przyszla mi na myls, jedyna, najprostsza odpowiedz - zwiazki zawodowe.

Jesli nie byles ich czlonkiem, w komunie powinna byc mozliwosc uzyskania nieodplatnej uslugi prawnej - skontaktuj sie wiec ze swoja komuna i zapytaj o mozliwosc umowienia z np. socialrådgiver .

Co do uzyskania pieniedzy od pracodawcy, raczej szanse marne. Faktycznie w przypadku malych firm, po 14 dniach zwolnienia obowiazki wyplacania zasilku przejmuje komuna.
Tak jeszcze przyszlo mi do glowy, ze powinienes sie skonktowac z komuna, i przedstawic im dokumenty jakie posiadasz, by wykazac, iz zrobiles wszystko by poinformowac o chorobie na czas.
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline tomekmaciek

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Gru 2008, 19:16:06 »
Witam

Mirra dziekuje serdecznie za poradę. Nadmienie iż to pracodawca wypełnił wszystkie dokumenty , które otrzymałem z komuny. Ponadto poinformoałem pracodawcę o zaistniałym wypadku telefonicznie jaki i tez wysłałem wszystkie przetłumaczone zwolnienia. W biurze otrzymali wszystkie zwolnienia, natomiast to komuna jak się okazało udzieliła infomacji iż nie będzie zwracać pieniądzy pracodawcy z tytułu wypłaty zasiłku chorobowego. Decyzje o wypłacie zasiłku chorobowego mo podjąć mój przełozony. Czekam na rozwój wydarzeń

Pozdrawiam serdecznie

Tomekmaciek

eva77

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Gru 2008, 21:06:41 »
Dodam tylko że ja właśnie byłam ostatnio w związkach o poradę, bo również przebywam na chorobowym. Przez dwa tygodnie płacił mi chorobowe szef, potem przejęła mnie komuna.I Pani w związkach powiedziała że w moim przypadku szef powienien mi płacić przez 2 miesiące chorobowe ponieważ przepracowałam u niego rok czasu w przeciagu dwóch lat.W związku z tym jestem stratna bo komuna płaci 95 koron na godzinę, a moja stawka u duńskiego pracodawcy była większa.Oczywiście te pieniądze są do odzyskania.Nie wiem jak długo ty pracujesz w Danii.I oczywiście zgadzam się z Mirrą, udaj się koniecznie do związków, tam na pewno ci pomogą.Mi naprawdę bardzo dużo pomogły.

Offline patsy

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #4 dnia: 13 Gru 2008, 07:22:41 »
zgadzam się z Evą ja też już na szczęście jestem po walce o swoje!i właśnie związki tu pomogły!tylko trzeba duuuuuuuużo cierpliwości !!!!

Offline tomekmaciek

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #5 dnia: 13 Gru 2008, 14:09:56 »
Witaj Eva77

Przebywam w Danii od ponad 2,5 lat. W tym tez okresie pracowałm bez zadnych przerw przechodząc od pracodawy do pracodawcy. W oststniej firmie pracowłem od 12.05.08 do 10.12.08. Tuz po powrocie z chorobowego zostałem zwolniony jak to okreslono z powodu braku pracy. Obecnie staram sie o zasiłek dla bezrobotnych, natomiast nie byłem członkiem związków zawodowych. W oststniej poczcie jaką otrzymałem przyszła propozycja przystąpienia do branzowych związków zawodowych. Ostatni moj pracodawca miał zawarte porozumienie z wiązkami 3F. Tak jak wspomniałem w oststnim poście czekam na rowój wydarzeń. Mam zapytanie czy nie bedąc członkiem związków zawodowych można sie do nich zwrócić o pomoc w razie potrzeby?

Pozdrawiam
Tomekmaciek

Offline patsy

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #6 dnia: 13 Gru 2008, 15:57:49 »
udzielają rad!nie ma problemu,ale żeby mieli ciebie reprezentować,musisz do nich należeć!

[Posted on: 13 Grudzień  2008, 15:12:02]

mam pytanie !komuna przyznała mi chorobowe,a dzisiaj dostałam z jobcenter  pismo ,że mam sie do nich udać za parę dni! czy ktoś może mi napisać po co?

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 13 Gru 2008, 15:57:49 »

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #7 dnia: 13 Gru 2008, 19:26:00 »
Po to by porozmawiac z Toba o Twojej sytuacji i udzielic ewentualnych rad, zapoznac sie z Twoja sytuacja - jak dlugo bedziesz chorowac, czy bedziesz mogla wrocic do pracy itd.
Aczkolwiek to tylko moje domysly.

Offline marti

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +1/-0
« Odpowiedź #8 dnia: 13 Gru 2008, 20:17:18 »
Patsy ja też to dostałam, to była informacja ze to oni sprawują opiekę, podali imie i nazwisko osoby z ktora mam sie kontaktowac.. ja pojechałam do komuny z tym papierkiem, ale nie potrzebnie. Po osmiu tygodniach odkad poszlam na zwolnienie, zadzwonila do mnie wlasnie ta opiekunka po to zeby spytać o to co pisze Mirra.. Choć w sumie u mnie bardziej, zeby potwierdzic, bo informacje na moj temat juz miala. Powiedziala ze zadzwoni za nastepne 8 tygodni..

eva77

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 14 Gru 2008, 13:34:50 »
Z jobcenter beda przychodzily do ciebie pisemka co 8 tygodni zdaje się. Wystarczy ze zadzwonisz tam i powiesz o swoim stanie, jak sie czujesz itp..Ja tylko dzwonilłam, nie jeździłam wogóle.Ale kontaktować musisz sie zawsze po takim pisemku, bo jak to olejesz to mogą ci zabrać zasiłek.

Offline Kwiatek

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #10 dnia: 01 Kwi 2009, 11:57:02 »
Proszę o pomoc!!!
Pracowałem w Danii przez 3 lata. Była to praca legalna. 20 marca dostałem wypowiedzenie na którym pisze, że ostatnim dniem pracy jest 20 kwiecień.
Zgodnie z poleceniem pracodawcy:
- wróciłem do Polski,
- wymeldowałem się z Danii
- załatwiłem w Skat
- załatwiłem kasę na wakacje.
Ale wydaje mi się, że się żle czuję i pójdę tu w Polsce do lekarza.
Jeżeli się orientujecie, to proszę o wiadomości. Czy mogę liczyć na jakieś pieniądze od pracodawcy i komuny. Zaznaczam, że jestem wymeldowany z Danii.

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #11 dnia: 01 Kwi 2009, 15:11:22 »
Czy Kwitake sie naprawde zle czuje czy mu sie wydaje, ze sie zle czuje.  Ale zarty na bok. Nie bardzo rozumiem o co chodzi. Czy o to aby dostac jakis zasilek chorobowy w Danii ? - nie pracujac tutaj i nie mieszkajac ?

Offline Kwiatek

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #12 dnia: 01 Kwi 2009, 21:23:10 »
Dzięki, że ktoś odpisał.
Jestem na wypowiedzeniu do 20 kwietnia w duńskiej firmie. Więc tak sobie myślę, że w trakcie wypowiedzenia się rozchoruje.
Pójdę do lekarza w Polsce, potem ponoć zanosi się L4 do ZUS a oni to przesyłają do komuny. Tylko nie wiem co się dzieje jeżeli jestem z Danii wymeldowany

[Posted on: 01 Kwiecień  2009, 21:19:46]

Bo przecież nie mogę chorować w Polsce za darmo, bo nie ma żadnych wpływów składek na mojej karcie NFZ od 3 lat. Więc jak się rozchoruję na tę niebieską kartę unijną (korzystałem z niej w Danii) to sobie myślę że komuna coś wypłaci. Tylko nie wiem co z tym wymeldowaniem

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #13 dnia: 02 Kwi 2009, 09:46:02 »
Oczywiscie, ze nie wyplaci.
Ciebie tu juz nie ma. Jestes tak samo wymeldowany jak i w Polsce.
A swoja droga, to nie lubie takich kretactw: "wydaje mi sie, ze w trakcie wypowiedzenia sie rozchoruje..."

Offline Kwiatek

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #14 dnia: 02 Kwi 2009, 10:11:28 »
Nie irytuj się....
Jestem zameldowany w Polsce
dzwoniłem do ZUS i pieniążki z KOMUNY mi będą płacić przez parę ładnych tygodnii.
Jestem jeszcze pracownikiem duńskiej firmy tylko że na wypowiedzeniu.

Życie jest piękne, a opieka socjalna w Danii jeszcze lepsza
Po L4 wracam tam szybciutko

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 02 Kwi 2009, 10:11:28 »

Zasiłek rodzinny

Zaczęty przez asienka17225Dział Podatki

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 5043
Ostatnia wiadomość 28 Lut 2019, 09:59:26
wysłana przez asienka17225
Pobyt na kwarantannie - zasiłek, zwonienie lekarskie?

Zaczęty przez marek90Dział Podatki

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 7321
Ostatnia wiadomość 15 Lut 2021, 22:32:02
wysłana przez Jomir
zasiłek rodzinny

Zaczęty przez GośkaDział Podatki

Odpowiedzi: 14
Wyświetleń: 14372
Ostatnia wiadomość 21 Wrz 2006, 19:31:36
wysłana przez Grzegorz_Odense
Zasiłek transferowany