poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Czy tak jest? - ostatnia wyplata  (Przeczytany 6730 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

anniaa

• Gość
Czy tak jest? - ostatnia wyplata
« dnia: 17 Gru 2008, 22:06:30 »
Mam do konca tego roku niewykorzystana frikort.
Poprosilam pracodawce o wyplate za grudzien wlasnie 31 gr. (zawsze wyplaca mi z miesiecznym opoznieniem). Powiedzialam dlaczego, ale uslyszalam, ze tak czy siak mam czas do marca, aby to sobie rozliczyc na rok 2008 (tak aby wykorzystac frikort).
Nie rozumiem tego. Przeciez chodzi o rok kalendarzowy, a wiec jak mam napisac do Skatu, ta wyplata z 31.stycznia to dotyczy grudnia?

Prosze pomozcie..
Czy tak jest? Jak taki przepis, to dajcie link...Bo nie chce odpuscic tego.

Klingon

• Gość
Odp: Czy tak jest? - ostatnia wyplata
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Gru 2008, 23:33:56 »
Masz racje - w marcu bedzie rozliczenie z dochodow osiagnietych w roku kalendarzowym 2008.

Rok podatkowy odpowiada czasowo do roku kalendarzowego. Podatek oblicza sie od dochodu, ktory mialas w ciagu roku kalendarzowego, i dlatego uzywa SKAT okreslenia "rok dochodowy".
"Et skatteår svarer tidsmæssigt til et kalenderår. Skatten beregnes af den indkomst, du har haft i løbet af et kalenderår, og derfor bruger SKAT begrebet "indkomståret"."
http://www.skat.dk/skat.aspx?oId=130731&vId=201501

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Gru 2008, 00:07:09 »
Ja sie wogole zastanawiam nad zgodnoscia z prawem wyplacania wynagrodzenia z miesiecznym opoznieniem. W swietle polskich przepisow jest lamaniem prawa. W dunskich sobie zaraz pogrzebie
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Gru 2008, 00:34:32 »
Pracodawca informuje SKAT za jaki okres jest dochod i to decyduje w ktorym roku dochod bedzie opodatkowany, a nie kiedy pieniadze sa do dyspozycji na koncie. Dlatego upewnij sie u pracodawcy ze dochod wejdzie do 2008 roku.

PS. Wynagrodzenie moze byc wyplacane z gory (forud) ale najczesciej wyplacane jest po przepracowanym okresie - do tylu (bagud) ale chyba nie z miesiecznym opoznieniem.
« Ostatnia zmiana: 18 Gru 2008, 11:13:01 wysłana przez Klingon »

anniaa

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 18 Gru 2008, 09:46:15 »
Dziekuje. Juz drugi raz mi pomagasz Klingon. Dzieki.

A wystarczy, ze do dzialu rozliczajacego wyplate (ktory potem przekazuje papiery do firmy ksiegowej napisze oswiadczenie)?

Co sadzisz o takiej tresci?

Ifølge "indkomståret" betaling af skat, ønsker jeg at du som min arbjedsgiver, beregner min løn (antal af timer) fra december til 2008 skat og har informeret skatten om det.
Hvis du har spørgsmål videregående det, kan du ringe tlf.

Tylko co ja madrego powiem, oprocz: Chce wykorzystac swoja frikort..

No wiem, czy to jest zgodne z prawem czy nie. Pod koniec miesiaca wysylam liczbe godzin, potem czekam na kolejny miesiac na kase. Niby w biurze ma to byc max. 7 nastepnego miesiaca, ale potem az do 31. czekam na wyplate.

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 18 Gru 2008, 11:22:09 »
Ups, nie jest tak jak napisalem poprzednio - liczy sie data dyspozycji na koncie a nie za jaki okres.

"Ifølge SKATs regler for opdeling af indkomstår gælder det for bagudlønnede medarbejdere, at dispositionsdatoen er afgørende for, hvilket indkomstår lønnen skal medregnes i - uanset optjeningstidspunktet. Løn med dispositionsdag i 2008 indgår således i indkomståret 2008, og løn, som bliver udbetalt efter den 30. december 2008, indgår i indkomståret 2009.

Kommer du for sent med lønudbetalingen i december, så medarbejderen først får udbetalt nettolønnen i januar, kan du altså jf. ovenstående ikke foretage rettelser af saldi for 2008 på den for sent udbetalte løn for december. Lønnen vil af SKAT blive betragtet som hørende til 2009, og medarbejderen vil derfor – hvis denne er månedslønnet – få 11 lønninger i 2008 og 13 lønninger i 2009."
http://www.multidata.dk/multidata-3611.htm

PS. Twoje sformuowanie jest niepotrzebnie ostre i watpie bys mogla zadac od pracodawcy zmiany sposobu wyplaty wynagrodzenia.
Ja bym zapytal czy jest mozliwosc wyplaty w grudniu aby wyngrodzenie weszlo do rozliczenia za 2008 rok. Jezeli nie ma, to trudno.

anniaa

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 18 Gru 2008, 11:29:10 »
Oki...Wiec sie nie uda. Pytalam sie juz kilka dni temu i uslyszalam nie. Dlatego myslalam, ze cos sie da wymyslic.

Dzieki za pomoc i poswiecony czas.

A moje bazgroly byly rzeczywiscie takie ostre?

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 18 Gru 2008, 11:29:10 »

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 18 Gru 2008, 11:35:56 »
A moje bazgroly byly rzeczywiscie takie ostre?
Ja tak to przeczytalem  :-\:
.. zycze sobie ze ty jako moj pracodawca, wliczysz moje wynagrodzenie za grudzien do 2008 roku podatkowego i poinformujesz
SKAT o tym.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #8 dnia: 18 Gru 2008, 14:35:12 »
Znam dunski krocej niz Klington, ale duzo urzedowych papabusew musze i pisac i czytac. Moim zdaniem dunczycy nie "ønske" a "bede" preferuja w takich listach.

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 18 Gru 2008, 17:48:07 »
Generalnie zamiast pisac co ktos ma zrobic to lepiej napisac co ja bym chcial, a mianowicie otrzymac wynagrodzenie za grudzien w grudniu aby dochod wszedl do rozliczenia rocznego 2008. :)

W tym wypadku dodalbym "jezeli to mozliwe". Czesto tez zakanczam "Z gory dziekuje". To nie jest "przepraszam ze zyje" ale zwykla uprzejmosc. :)

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #10 dnia: 18 Gru 2008, 18:00:40 »
Tak fra bjergene?  ;D

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 18 Gru 2008, 18:07:28 »
;D
Nie moglem tego zrozumiec - czy jestes w gorach? Polskich? Jest snieg? Czy ja jestem w gorach  .. ;D

På forhånd tak.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #12 dnia: 18 Gru 2008, 18:10:13 »
No przeciez wiem, ze på forhånd.
W Polsce swojego czasu krazyl dowcip jak to Lepper list do kogos po angielski pisal i zakonczyl "thanks from monutains", wiec sparafrazowalam...
Fakt, ze po dunsku nie brzmi juz tak :) lepperowsko :)

Offline siniak

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #13 dnia: 28 Gru 2008, 22:23:35 »
Witam
Moje pytanie pośrednio jest związane z tym tematem. zkończyłem prace w Danii w maju 2008 roku i na koniec dostalem zwrot podatku i wszystkie świadczenia za 2007 rok. Mam pytanie czy to możliwe ze odrazu rozliczyli mi 2008? Czy teraz w marcu mam się zpodziewać jeszcze jednego rozliczenia i wizyty w Skacie z prośba znowu o ulgę podatkowa? Zastanawiam się nad tym gdyż chce zlikwidować swoje konto w Danii ale jeśli niemam rozliczonego 2008 roku to jeszcze mi się pewnie przyda.
Ma ktos pojecie jak to dziala?

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 30 Gru 2008, 13:15:56 »
Rozlicznie za 2008 rok bedzie dopabuse na wiosne 2009. Nie musisz zglaszac sie do SKATu ale musisz zadeklarowac ewt. ulgi jak np. dojazdy do pracy, "delegacyjne", ulga na rzecz malzonka.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 30 Gru 2008, 13:15:56 »

zwolnienie z pracy - czy musi podać powód

Zaczęty przez zosiaxDział Pomoc!

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 26640
Ostatnia wiadomość 17 Lip 2008, 16:33:25
wysłana przez zosiax
Mieszkanie spoldzielcze czy wlasnosciowe

Zaczęty przez ukaDział Hydepark

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 17907
Ostatnia wiadomość 21 Lip 2009, 18:23:16
wysłana przez uka
Czy przeglady techniczne aut sa obowiazkowe w Danii ?

Zaczęty przez KierowcaDział Hydepark

Wyświetleń: 39566
Ostatnia wiadomość 27 Paź 2009, 22:39:26
wysłana przez Manior
rejestrować żone czy nie? - podatek, kwota zwolniona,

Zaczęty przez piotrekszDział Podatki

Wyświetleń: 18998
Ostatnia wiadomość 12 Paź 2008, 13:59:51
wysłana przez Klingon
czy Duńczycy płacą na czas?