poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: ukradziono tablice - pomocy!  (Przeczytany 10710 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline vera

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +1/-1
Odp: ukradziono tablice - pomocy!
« Odpowiedź #15 dnia: 18 Gru 2008, 15:21:48 »
veraaaaaaa!!!!!!
zastanow sie do czego go namawiasz?
W razie czegos poniesiesz jego konsekfencje?
jak jestes taka madra to sciagnij blachy ze swojego auta i sama proboj szczescia... potem nam opowiedz u nieprzyjemnosciach!
A ty pytajnik nie martw sie mandatymi.

niby do czego????? Jakie nie przyjemności, nie masz szczątkowego pojęcia, negujesz tego co nie wiesz a potem piszesz ze nie ma gość się martwić mandatami.
Coś takiego to się nazywało w podstawówce pisanie nie na temat.
ja akutar bym pojechał, lepsze to niz zmiana blach jak ktoś proponował.

dir333

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 18 Gru 2008, 15:58:39 »
Do Pytajnika

Kolego muszę Cię bardzo zmartwic. Będziesz musiał to jeszcze zgłosic na Policję w Polsce i dopabuse wtedy po nowe tablice do Urzędu. Właśnie i od tej pory największe utrapienie jakie Cię spotka - niestety. Przy każdej kontroli policyjnej w Polsce(nie wiem jak za granicą) będziesz w komputerze Policji i panowie wówczas przeprowadzają wnikliwą analizę komu te tablice zginęły( tzn. Tobie, czy TY komuś) i są w kompie Policji jako skradzione. Najczęściej drogówka zabiera Cię na najbliższy posterunek i sprawdzają wszystko( aż ręce opadają). Wiem, że to brzmi dziwnie, ale juz to przerabiałem 2 razy. W moim przypadku jakiś bandzior ukradł chyba to zatankowania benzyny. Z rozpaczy zapytałem co zrobic? Jedyne wyjście to sprzedać, lub wyjerejstrować.  Teraz przezornie wkręciłem po 4 ładne śruby.

No niestety taki to pech

Pozdrawiam

pytajnik

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 18 Gru 2008, 19:01:15 »
Jeszcze raz dzieki za slowa otuchy. Wlasnie bylem na policji - mam juz zaswiadczenie! Ciagle sie zastanawiam co zrobic -ale jednak chyba opcja z pozyczonymi tablicami odpada bo rzeczywiscie za bardzo ryzykowna...
Moze ktos wie jakie sa przepisy w Niemczech - konkretnie chodzi mi o to ze majac dunskie zaswiadczenie - czy na 100% nie moge przejechac przez Niemcy na zrobionych przez siebie tablicach?

Offline mawi

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2
  • -Otrzymane: 3
  • Reputacja: +7/-9
    • Status GG
« Odpowiedź #18 dnia: 18 Gru 2008, 22:39:50 »
nie wiem jak w ta stronę z Danii do Polski ale ja miałam podobną  sytuację ale w Polsce -ukradli tablice mojej siostrze i  zgłosiła to na policje dostała papier i wracała bez tablic ,
"nie kłóć się z idiotą - sprowadzi cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem."

Offline heniu88

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #19 dnia: 18 Gru 2008, 23:02:01 »
Jakiś czas temu straciłem przednią tablicę w Anglii. Rozwiązanie było proste - wizyta na policji - tam powiedzieli, że nie mają pojęcia co z tym fantem zrobić. Poszedłem do sklepu z częściami sam. i za 5 funtów zrobili mi ładną tablice :)
Dowód rej. wysłałem do Polski i bodajże po 2,5 tyg miałem już nową blachę.

Osobiście nie jechałbym takim samochodem przez niemcy czy Polskę - każdy patrol będzie się czepiał/chciał na tobie zarobić, jedź jakoś inaczej, zabierz ze sobą dowód rej i wyrób nowe blachy.
Zdrówka życzę

ukradziono tablice

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 19 Gru 2008, 10:02:32 »
Hej!!

Nam też rok temu ukradli tablice rejestracyjne tutaj w Danii. Musisz isc na policję tutaj w Danii i wziąść od nich zaświadczenie że Ci ukradli te tablice i po prostu z tym jedz do Polski i wyrób nowe.

Pozdro!!

Offline vera

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +1/-1
« Odpowiedź #21 dnia: 19 Gru 2008, 12:01:25 »
Hej!!

Nam też rok temu ukradli tablice rejestracyjne tutaj w Danii. Musisz isc na policję tutaj w Danii i wziąść od nich zaświadczenie że Ci ukradli te tablice i po prostu z tym jedz do Polski i wyrób nowe.

Pozdro!!

uważaj co piszesz   ;D ;D ;D ;D, zaraz ktoś wpadnie i zarzuci ci ze do złego namawiasz   ;D ;D ;D ;D

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #21 dnia: 19 Gru 2008, 12:01:25 »

pytajnik

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 19 Gru 2008, 19:38:09 »
jeszcze prośba o ostatnią porada.
50% / 50% - to narazie decyzja czy 1) jechac z kims (bo nei bedziemy mieli mozliwosci powortu) 2) jechac jednak autem bez tablic.
Mozliwosc aby jechac z pozyczonymi tablicami jednak odpada. Dowiedzialem sie ze w ciagu jednego dnia rzeczywiscie jest szansa dostania tablic tymczasowych w Polsce jesli zdecydujem sie na opcje 2)

PYTANIE: jesli jednak bysmy wybrali opcje 2 - czyli jazda bez tablic - to jak lepiej zrobic: w ogole bez tablic czy z tablicami kartonowymi okeljonymi biala kartka i duzymi literami napisanym numerem rejestracyjnym?

pytajnik

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 19 Gru 2008, 19:39:15 »
tak jak pisalem wczesniej zaswiadczenie z policji mam...

K3

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 19 Gru 2008, 19:41:17 »
jeszcze prośba o ostatnią porada.
50% / 50% - to narazie decyzja czy 1) jechac z kims (bo nei bedziemy mieli mozliwosci powortu) 2) jechac jednak autem bez tablic.
Mozliwosc aby jechac z pozyczonymi tablicami jednak odpada. Dowiedzialem sie ze w ciagu jednego dnia rzeczywiscie jest szansa dostania tablic tymczasowych w Polsce jesli zdecydujem sie na opcje 2)

PYTANIE: jesli jednak bysmy wybrali opcje 2 - czyli jazda bez tablic - to jak lepiej zrobic: w ogole bez tablic czy z tablicami kartonowymi okeljonymi biala kartka i duzymi literami napisanym numerem rejestracyjnym?

ad opcji 2. jechać z kartonikami

Offline mawi

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
    • Status GG
« Odpowiedź #25 dnia: 19 Gru 2008, 20:02:58 »
a jak z ubezpieczeniem ,samochód jest  ubezpieczony w Polsce 
Może spróbuj tak poproś znajomego Duńczyka i  idź na policje niech coś doradzą w końcu święta są i nie powinni robić takich większych problemów .Ja bym tak zrobiła .
"nie kłóć się z idiotą - sprowadzi cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem."

pytajnik

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 19 Gru 2008, 20:10:55 »
Ubezpieczenia, dowod rejestracyjny, nawet kartę pojazdu mam...
Duńczyka nie muszę prosić o pomoc gdyż sam dogaduję się z duńczykami.
Co więcej - duński policjant na początku stwierdził że po Danii nie mogę jeździć bez 2 tablic; później przyciśnięty powiedział że gdyby chociaż była jedna... - niewiadomą są Niemcy - ale z drugiej strony wiadomo jacy są drobiazgowi... Dzwonilem tez do Komendy Policji w moim miescie (bardzo duze miasto) gdzie policjant najpierw powiedzial abym wsiadal i jechal (gdy mam zaświadczenie) później przyciśnięty nie był juz taki pewien...

pytajnik

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 19 Gru 2008, 20:14:08 »
jeszcze na dodatek dodam że wybieramy się z kotem (do którego też mogą teoretycznie się doczepić choć nie powinni gdyz ma on swoje chipy, papiery i swoj paszport :) )

Offline mawi

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
    • Status GG
« Odpowiedź #28 dnia: 19 Gru 2008, 20:40:52 »
to tak jak ze wszystkim  w tym kraju  oni sami nie wiedzą ,

Offline berserk

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #29 dnia: 20 Gru 2008, 09:58:31 »
Witaj!

Ja na twoim miejscu zrobiłbym tak:

Wziął wszystkie papiery dotyczące auta, zaświadczenie z policji, w 100% pewny bagaż. Zrobił sobie kartonową kopię twoich blach, ale nie na jakimś szarym kartonie, który by się rzucał w oczy, tylko zainwestował w farbki i przyłożył się do tego i zrobił tablice bardzo podobne do twoich (tylko hologramów żadnych nie przyklejaj, bo to będzie fałszerstwo, możesz tam jakąś siwą kreskę zrobić :)), będzie mniejsze prawdopodobieństwo, że rzuci się komuś w oczy.

Jeśli by Cie jednak zatrzymali, to powiedz im jak sprawa wygląda i powiedz, że musisz jak najszybciej jechać do Polski, żeby tu zgłosić kradzież i wyrobić nowe blachy. Jakby dalej kręcili nosem to powiedz (bez względu w jakim kraju), że kontaktowałeś się z policją w Danii i w Polsce i tak Ci doradzili. Po pierwsze wątpię, żeby każdy policjant był tak obryty w przepisach, żeby na 100% był pewien, że tak nie można. Skoro powiesz mu, że takie informacje uzyskałeś to pomyśli, że tak jest ok. A jeśli będzie pewny, że jest to zakazane, to powiedz mu , że ktoś z niedoinformowany policji wprowadził Cię w błąd. jakbyś z nimi gadał to nie bądź agresywny, nie denerwuj się ,nie krzycz. to nic nie da. Nie zachowuj się też jak winny, nie przepraszaj. Najlepiej to mów jaki masz kłopot na święta i jaki jesteś biedny (nie w sensie materialnym) i pytaj się co by Ci doradził, podpompujesz jego ego i postawisz go w swojej sytuacji :)

Wybór należy do Ciebie :)

Powodzenia. Trzymam kciuki i przede wszystkim Spokojnych Świąt

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #29 dnia: 20 Gru 2008, 09:58:31 »

pomocy karta podatkowa cpr

Zaczęty przez jacek456Dział Podatki

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 12563
Ostatnia wiadomość 21 Mar 2014, 23:43:09
wysłana przez roga
Pomocy w szukniu mieszkania.

Zaczęty przez krzyk26Dział Pomoc!

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 10408
Ostatnia wiadomość 24 Sty 2015, 07:49:47
wysłana przez krzyk26
pomocy! jak zrobić przelew przez internet?

Zaczęty przez niedzielaDział Pomoc!

Odpowiedzi: 9
Wyświetleń: 24738
Ostatnia wiadomość 02 Wrz 2008, 23:12:28
wysłana przez niedziela
Konto Pomocy

Zaczęty przez krzysiekk-gDział Pomoc!

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 9176
Ostatnia wiadomość 13 Paź 2014, 16:34:14
wysłana przez roga
potrzebuje pomocy w przetłumaczeniu