poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: prośba o pomoc w rozliczeniu  (Przeczytany 20127 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Marian

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
prośba o pomoc w rozliczeniu
« dnia: 08 Sty 2009, 20:39:07 »
Chciałbym rozliczyć się z pracy w Danii w Polsce ale nie wiem jak, które dokumenty mi są potrzebne by się rozliczyć w Polsce.

Klingon

• Gość
Odp: prośba o pomoc w rozliczeniu
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Sty 2009, 00:54:58 »
Hmm, na rozliczeniu rocznym bedzie podany dochod, zaplacony podatek i ilosc dni podatkowych w Danii w 2008 roku.
Ale przy milimetrowej sprawiedliwosci  ;D trzeba przewalutowac wyplate w dniu dyspozycji pieniedzy na koncie no i przy rozliczneniu rocznym trzeba uwzglednic doplate lub zwrot nadplaconego podatku. Tez chyba trzeba zrobic korrekte wysokosci dochodu biorac pod uwage odsetki ktore SKAT pobiera przy zaleglym podatku lub wyplaca przy naplaconym podatku - tak zeby bylo sprawiedliwie. ;D

Aha, dotyczy to wszystkich dochodow, np. tez dopisywania odsetek do koncie? ;D
« Ostatnia zmiana: 09 Sty 2009, 01:07:09 wysłana przez Klingon »

lilianka

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Sty 2009, 12:17:37 »
hej:) mam pytanko dotyczące Oplysningsseddel, skąd mam ją wziąść taka zbiorczą jeśli w 2008 roku miałam 2 pracodawców?? dzikeuje

Offline Marian

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Sty 2009, 19:13:34 »
Dzięki za pomoc. Dobrze wiedzieć, że można się rozliczyć z odcinków wypłat - bo je mam. Tylko jest pewien problem nie znam duńskiego i kiedy ogladam te odcinki z wypłat to widzę tylko kwotę do wypłaty czyli chyba dochód bo jest to pogrubione, ale na pasku jest jeszcze wiele kwot i nie wiem który to przychód a który to podatek. Bardzo prosze o pomoc, może wiecie ponieważ pewno znacie lepiej duński niż ja. A tak na marginesie to nawet nie jestem do końca przekonany że powinienen płacić podatek w polskim urzędzie skarbowym, przedstawie moją sytuację może mi podpowiecie. Cały 2008 rok pracowałem w Danii, tutaj jestem zameldowany, mam konto w banku, pracuje legalnie, mam umowę na czas nieokreślony ale jest jedno ale mam żonę i dziecko w Polsce. Proszę o pomoc mam nadzieję, że znajdzie się kompetentna osoba, która mi pomoże. Z góry dziękuję bardzo. Pozdrowienia

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Sty 2009, 10:07:26 »
hej:) mam pytanko dotyczące Oplysningsseddel, skąd mam ją wziąść taka zbiorczą jeśli w 2008 roku miałam 2 pracodawców?? dzikeuje
"Oplysningsseddel" jest informacja od pracodawcy i dlatego otrzymasz dwa. Pracodawca przekazuje te informacje rowniez do SKATu (kiedys na tym druku http://www.skat.dk/Blanketter/03040_2007.pdf, dzisiaj elektronicznie). Informacje otrzymane przez SKAT od pracodawcow mozesz tez zobaczyc na TastSelv.

Offline Marian

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #5 dnia: 10 Sty 2009, 19:16:00 »
misio 99 a z jakich ulg przy rozliczaniu w Polsce mogę skorzystać bo w biurach rachunkowych to nic nie wiedzą. Co do  skanu to nie mam skanera. Zauważyłem, że na każdym pasku na dole mam sume wszytskich kwot, na pasu z grudnia na dole jest suma z całego roku. Arbejdstimer to chyba godzin pracy , AM-grundlag, AM-Bidrag IALT, A-Indkomst, A-SKAT IALT,  i wiele innych kwot ale tak mysle ze AM-Grundlag to przychód, A-indkomst to dochód a A-Skatt IALT to chyba podatek poprawcie mnie jeżeli się mylę chyba te trzy rzeczy czyli przychod, dochod i zaplacony podatek sa mi potrzebne do rozliczenia s ie w Polsce.

marian123

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 10 Sty 2009, 19:58:16 »
Znalazłem rowniez rozliczenie roczne ale tez nie wiem ktore to przychod, dochod i podatek.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 10 Sty 2009, 19:58:16 »

rozliczenie za 2008

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 24 Sty 2009, 15:45:33 »
Witam!
Prosze o pomoc! Jestem w Danii od polowy lipca 2008. od wrzesnia zaczelam prace w Danii. Wiem ze musze sie rozliczyc z tych dochodow w Polsce i chce sie do tego przymierzyc ale nie mam pojecia jak to zrobic. Ktora kwote z ostatniego lona musze wpisac w polskiego PIT-a, o co moge te kwote pomniejszyc, co moge odliczyc. Mialam niewielki dochod w Polsce za ub. rok. Mysle ze dostane zwrot podatku dunskiego bo za te kilka miesecy zarobilam okolo 20.000 koron brutto, wiec  pewnie bede musiala zaplacic podatek w Polsce od tego co tu zarobilam, prosze moze mi ktos pomoze, podpowie,nie mam pojecia jak to zrobic zeby bylo dobrze
Zosia

podatek , pomocy

• Gość
rozliczenie podatku, pomocy!!!!!
« Odpowiedź #8 dnia: 24 Sty 2009, 21:37:19 »
Nikt nie potrafi mi pomoc w rozliczeniu tego podatku? ?? Jestem tu w Danii i mam zamiar tu pozostac ale tez chce uczciwie rozliczyc sie z podatku w kraju za ub rok, moze jakies podpowiedzi ?
pozdrawiam Zosia

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 24 Sty 2009, 22:19:20 »
Najpierw bedziesz musiala rozliczyc sie w Danii. Jezeli mialas tymczasowe miejsce pracy to trzeba policzyc ulge za koszty wyzywienia i noclegu, dojazdy do pracy, i ewt. ulge na rzecz malzonka i zadeklarowac w marcu. Potem majac rozliczenie dunskie rozliczysz sie w
Polsce.
Zobacz http://www.skat.dk/display.aspx?oId=1717919&vId=201861&indhold=1

podatek roczny

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 25 Sty 2009, 08:39:31 »
Dziekuje, poczekam za rozliczeniem rocznym z Danii
pozdrawiam
Zosia

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 25 Sty 2009, 16:30:14 »
Ok. Rozumialem ze jak pisze "od należnego podatku odlicza się podatek zapłacony za granicą" to chodzi o podatek a nie o zaliczke na podatek.

Offline denice123

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
« Odpowiedź #12 dnia: 25 Sty 2009, 16:32:25 »
Mam kilka pytań:
1. W której pozycji należy wpisać zwrot podatku ze Skat: w poz. 172 (doliczenia do podatku) w PIT-36?
             W 2008 dostałam ze Skat zwrot podatku w wysokości 1500 zł, jeśli wpiszę go w poz. 172 to okazuje się, że tą samą kwotę muszę zapłacić w Polsce. Czyli wychodzę na 0. ???
Czy tak będzie zawsze, że gdy dostanę zwrot w DK to będę musiała go oddać w PL? A może wy wpisujecie go w inną pozycję PITu?

2. A gdzie w PIT wpisać odsetki z rachunku bankowego zaksięgowane na koncie 31.12.2008?
3. Jak w Danii nazywają się składki na ubezpieczenie zdrowotne i czy możemy je odliczyć od podatku w Polsce?

Może ktoś zna odpowiedzi na moje pytania?
Z góry dziękuję
« Ostatnia zmiana: 25 Sty 2009, 20:15:18 wysłana przez denice123 »

podatek roczny

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 25 Sty 2009, 17:17:00 »
probuje to rozgryzc i mam kilka pytan. Czy oprocz 38% podatku, moge tez odliczyc 8 % podatek? Czy wpisuje cala kwote brutto czyli AM-bidragpligtig do PIT 36? Nie wiem o co moge pomniejszyc te kwote. Mam umowe czasowa, nie mam malzonka w Polsce. Wszystko poprzeliczalam na zlotowki wg kursu z danego dnia kiedy otrzymalam pieniadze na konto, nie umiem sobie poradzic z tymi odliczeniami od dunskiego dochodu, jak pomniejszyc ten dochod zgodnie z prawem
Zosia

Offline Ozzy

• Podziękowania
« Odpowiedź #14 dnia: 25 Sty 2009, 17:45:32 »
Witam bardzo proszę o wytłumaczenie mi tego przepisu:
Osobista ulga podatkowa
Osobista ulga podatkowa to ulga, która przysł
uguje wszystkim osobom zatrudnionym.

Jej wysokosc w roku 2008 wynosi 41 000 kr. Kwota ta obowiazuje tylko w przypadku przepracowania w Danii pelnego roku. Jezeli okres swiadczenia przez Ciebie pracy jest krótszy, mozesz skorzystac z tej ulgi pod pewnymi warunkami - skontaktuj sie z administracja skarbowa i spytaj, czy Cie to dotyczy.

W moim przypadku pierwsza umowa była terminowa od 13.02.2008-10.08.2008 druga jest bezterminowa od 11.08.2008 i zakonczy się za wypowiedzeniem z powodu powrotu do kraju 04.02.2009.

Proszę o odpowiedz czy ulga będzie mnie dotyczyc.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 25 Sty 2009, 17:45:32 »

C.V po angielsku prosze o pomoc

Zaczęty przez nutka1984Dział Tłumaczenia

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 14284
Ostatnia wiadomość 07 Wrz 2012, 13:17:19
wysłana przez galernik
Pomoc

Zaczęty przez nata2hkaDział Pomoc!

Odpowiedzi: 2