poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: prośba o pomoc w rozliczeniu  (Przeczytany 20297 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Klingon

• Gość
Odp: prośba o pomoc w rozliczeniu
« Odpowiedź #15 dnia: 25 Sty 2009, 21:20:16 »
3. na podstawie wypowiedzi Klingona... skladka zdrowotna jest zawarta w podatku dochodowym placonym w Danii
Tak, 8% podatek ktory jest nazywany skaldka zdrowotna (sundhedsbidrag) jest zawarty w tych 38-40% podatku ktore placimy.
Zobacz http://pl.wikipedia.org/wiki/Podatki_w_Danii

Offline Lusi70

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #16 dnia: 18 Mar 2009, 15:42:14 »
Witam wszystkich!Proszę o pomoc w rozliczeniu w Polsce.Przewertowałam już całe forum,i nawet znalazłam coś niecoś ale zrobił mi się mętlik w głowie.Mąż pracuje w Danii od 10.03.08r.więc pierwszy raz się za to biorę. Ja jestem w Polsce z dziećmi.Mam jego kwitki z wypłat dwutygodniowych,ale nie wiem które kwoty mam po przeliczać na złotówki.Które to dochód,które  podatek.Podobno są też jakieś ulgi,odliczenia?Jak by znalazł się ktoś kompetentny,albo ktoś kto ma to już za sobą prosiłabym o łopatologiczne wyjaśnienie.

anuula

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 18 Mar 2009, 16:16:59 »
W 2008r. pracowałam od stycznia do marca dla pośrednika, potem przeszłam na prywatny kontrakt i pracowałam do końca lipca. W sierpniu wymeldowałam się i wróciłam do kraju. Nie dostałam Selvangivelse. Zalogowałam się na stronie SKAT i miałam tam już Arsopgorelse. Widnieje tam kwota ponad 36tys. kr do oddania Skatowi. Moje pytanie brzmi - czy to normalne, jeśli nawet nie przekroczyłam fradragu? Obawiam się, że po wypełnieniu rubryk 51 i 53 ta kwota się niewiele zmniejszy, bo miałam blisko do pracy, a w Polsce byłam 2 razy... Miałam dużą wolną kwotę od podatku i wyjeżdżając myślałam, że będzie to uwzględnione w rozliczeniu rocznym? Czy jest jakaś szansa żeby z tego szybko wybrnąć, bo muszę się też rozliczyć z polskim US, a nie będę przecież jechała 900km do SKATA!?
Bardzo proszę o pomoc!!!
Z góry dziękuję :)

lilianka

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 18 Mar 2009, 16:19:08 »
najpierw uzupełnij te rubryki , po wypełnieniu ulg na wyzywienie i nocleg powinno sie bardzo duzo zmienic.

MariuszSilkeborg

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 18 Mar 2009, 17:21:12 »
witam
pracowalem w danii w delegacji miesiac potem wrocilem DO POLSKI potem za 3tygodnie wrociłem  do dani  na kontrakt na stale bo szef sie nie zgodzil abym placil 8% (umowa bez okresowa) zazdrosc dunczykow...... pracowalem 3miesiace okres probny potem z powodu tak zwanego kryzysu byly zwolnienia.płaciłem podatku 38%, teraz w polsce mam zaplacic 19% to ponad polowa co moge zrobic to makabra...  :-(((( wrocilem do polski bo nie znalazlem pracy przez miesiac. :-((

i jeszcze zeby dostac tu kuronia w polsce musze miec druk E- 301 moge prosic o linka gdzie moge go uzyskac...

prosze o pomoc
i zgory dziekuje
MARIUSZ

Offline Lusi70

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #20 dnia: 20 Mar 2009, 10:25:57 »
 Czyżby nikt nie rozliczał się w Polsce z dochodów w Danii?

Offline Greg123

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #21 dnia: 20 Mar 2009, 11:39:15 »
Witam
Lusi70 W pierwszej kolejności od przychodu (w Twoim przypadku 10629,17) należy odjąć 30% diety za każdy dzień pracy, za 2 tygodnie jest to kwota 1360,80 DKK. Potem w ten sposób obliczony przychód należy przeliczyć na PLN wg. kursu średniego NBP z dnia otrzymania pieniędzy na konto. Zaliczkę na podatek A-Skat ( u Ciebie 992 DKK) też przelicza się na PLN, ale wg.kursu z dnia, w którym firma przekazała ta zaliczkę do Skat. Informacja ta jest dostępna po zalogowaniu się na swoja stronę w Skat i wybraniu Indkomstoplysinger mv. - detaljeret, data ta jest określona w pozycji Modtagelsestidspunkt. W ten sposób należy określić przychód i zaliczki ze wszystkich lonów w roku. Jeżeli feriepenge lub SH  zostało wypłacone w tym roku też trzeba uwzględnić je w przychodach tego roku.

Po wyliczeniu sumy dochodów i zaliczek oblicza się podatek metodą wyliczenia proporcjonalnego oraz zaliczenia z progresja. Różnica między tak wyliczonymi podatkami jest ulgą (abolicyjną), którą wpisuje się w PIT-O. Rozliczenie roczne należy złożyć na formularzu PIT-36. Dzięki temu dochód uzyskany w Danii jest "zwolniony" z opodatkowania w Polsce.   

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #21 dnia: 20 Mar 2009, 11:39:15 »

Offline Lusi70

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #22 dnia: 20 Mar 2009, 15:16:57 »
Greg123 jesteś Wielki! O to właśnie mi chodziło,bo nie wiedziałam z której strony mam się za to zabrać.W razie jakiś problemów będę pytać.Dzięki!

[Posted on: 20 Marzec  2009, 14:06:41]

Jeszcze jedno pytanko;Co jest potrzebne do zalogowania się w Skat?

[Posted on: 20 Marzec  2009, 14:19:19]

Czy sumuje się podatek zaplacony w Danii (38% +8%)?Czytałam coś że podobno od tego roku tak,ale nie jestem pewna.

Offline Greg123

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #23 dnia: 20 Mar 2009, 16:13:58 »
Składkę AM-Bidrag 8% można odliczyć od dochodu, traktując ją jako składkę na ubezpieczenie społeczne zapłaconą za granicą. Wg. mnie nie powinno się jej traktować jako podatku i sumować z zaliczką podatku A-Skat.

[Posted on: 20 Marzec  2009, 16:07:16]

Kod do logowania się w Skat można uzyskać tutaj : http://www.tastselv.skat.dk/ wybierając  : Bestil ny TastSelv-kode .

Kod zostanie wysłany pocztą. Będzie to jednorazowy kod, po pierwszym logowaniu trzeba stworzyć swoje hasło, które będzie używane potem.

Nowym hasłem należy się logować wybierając : Adgang med TastSelv-kode

Offline radas103

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #24 dnia: 20 Mar 2009, 19:09:10 »
Czy wpisujac na TastSelv-kode. cpr numer trzeba wpisac z myślnikiem czy bez bo nie moge wejsc

Offline efkaaa88

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #25 dnia: 20 Mar 2009, 20:09:00 »
cpr wpisujesz bez myślnika, pozdrawiam

Offline buriq

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #26 dnia: 21 Mar 2009, 07:17:04 »
A ja wpisuje z myślnikiem i działa.

Offline Lusi70

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #27 dnia: 21 Mar 2009, 16:54:29 »
A co można odliczyć od dochodu?Wiem że dojazdy,a opłatę za wynajęcie mieszkania też?

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #28 dnia: 21 Mar 2009, 17:14:21 »
A co można odliczyć od dochodu?Wiem że dojazdy,a opłatę za wynajęcie mieszkania też?

Omawiane bylo setki/tysiace razy na forum ! - wieczny temat.

[Posted on: 21 Marzec  2009, 17:12:18]

Ale czynsz za wynajmowane mieszkanie - pierwszy raz sie z tym spotykam. Ciekawe co bedzie nastepne ?. A moze zaproponowac SKAT-owi zebysmy w ogole nie placili podatkow. Mielibysmy spokoj z pamietaniem tych wszystkich ulg.

Fryzz-----

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 24 Mar 2009, 20:15:35 »
witam
pracowalem w danii w delegacji miesiac potem wrocilem DO POLSKI potem za 3tygodnie wrociłem  do dani  na kontrakt na stale bo szef sie nie zgodzil abym placil 8% (umowa bez okresowa) zazdrosc dunczykow...... pracowalem 3miesiace okres probny potem z powodu tak zwanego kryzysu byly zwolnienia.płaciłem podatku 38%, teraz w polsce mam zaplacic 19% to ponad polowa co moge zrobic to makabra...  :-(((( wrocilem do polski bo nie znalazlem pracy przez miesiac. :-((
ale jade w czwartek do dani zalatwic swiadectwo pracy i ten druk e-301 gdzie sie musze po niego zglosic i jjesli o ferie penge czy moge przyspieszyc jej wyplacenia.....
i jeszcze zeby dostac tu kuronia w polsce musze miec druk E- 301 moge prosic o linka gdzie moge go uzyskac...

prosze o pomoc
i zgory dziekuje
Marcin Thyregod   Pozdrawiam

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #29 dnia: 24 Mar 2009, 20:15:35 »

C.V po angielsku prosze o pomoc

Zaczęty przez nutka1984Dział Tłumaczenia

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 14542
Ostatnia wiadomość 07 Wrz 2012, 13:17:19
wysłana przez galernik