Ogólne > Podatki

Przedluzenie podatku 8%

(1/8) > >>

Przedluzenie podatku 8%:
Pracowalam w Danii 2 lata na 8% podatku . W tym roku przyznano mi 37% po dwoch latach .
   Mam pytanie czy jest mozliwosc powrotu na 8% podatku i w jaki sposób moge to zrobic?????
BARDZO PROSZE O ODPOWIEDZ NA MOJE PYTANIE I POMOC Z GORY DZIEKUJE

jak 8% zawsze płacić !:
1. zrezygnuj z obecnego pracodawcy
2. wymelduj się z danii
3. załatw sobie zaświadczenie w polsce, że pracujesz przez 20 dni roboczych. może być zus'owskie lub krus'owskie.
4. weź nowe zaświadczenie o zameldowaniu w polsce
5. poszukaj nowego pracodawcy w danii ( to możesz już robić podczas 20 dni wolnych w danii a ,,pracujących w polsce"
6. rozpocznij nową pracę po zakończeniu ,,pracy w polsce". niektórzy twierdzą, że ma być oddalony od ostatniego pracodawcy duńskiego o 8 km. ja takiego znalazłem, ale nie jestem pewny słuszności tego warunku w przypadku wyjazdu do polski, tylko tu na miejscu.(to tylko moja opinia). więc warto znaleźć pracę oddaloną o 8 km od poprzedniej(a nie pracodawców-miejsce siedziby pracodawcy nie liczy się tylko miejsce wykonywania pracy)
7. odwiedź duński urząd skarbowy i poproś o nową kartę podatkową na 8%( frikort) lub z ulgą miesięczną
8. złóż papiery bądź pracodawca w celu uzyskaniu pozwolenia na pobyt i pracę
9. zamelduj sie w danii

czasami urzędnicy skarbowi wymagają, aby polak mieszkał sam bez rodziców lub z własną rodziną. to pierwsze nie powinno być uzależnione od ulgi, ale tak zrobili przy mnie u znajomych i myślę, że ta sama urzędniczka robi to innym.
10. załatw sobie umowę najmu mieszkania w polsce lub wykaż, że masz własne.
11. warto wypełnić nik 3 z polskiego urzędu skarbowego o poinformowaniu ich, że mieszkasz i pracujesz za granicą. poprzez to możesz spełniać warunki rezydenta podatkowego zagranicznego i jesteś zwolniony z rozliczania się w polsce.

K3:

--- Cytat: jak 8% zawsze płacić ! w 17 Sty 2009, 22:06:50 ---
11. warto wypełnić nik 3 z polskiego urzędu skarbowego o poinformowaniu ich, że mieszkasz i pracujesz za granicą. poprzez to możesz spełniać warunki rezydenta podatkowego zagranicznego i jesteś zwolniony z rozliczania się w polsce.

--- Koniec cytatu ---

bzdura.....

musisz być rezydentem podatkowym w jakimś kraju, albo w PL, albo w DK...
czyli płacić podatki albo w PL, albo w DK

skoro ktoś wymeldowuje się z PL, to ma rezydencję podatkową w DK i NIE MA prawa do płacenia tylko i wyłącznie 8%

tr:

--- Cytat: jak 8% zawsze płacić ! w 17 Sty 2009, 22:06:50 ---1. zrezygnuj z obecnego pracodawcy
2. wymelduj się z danii
3. załatw sobie zaświadczenie w polsce, że pracujesz przez 20 dni roboczych. może być zus'owskie lub krus'owskie.
4. weź nowe zaświadczenie o zameldowaniu w polsce
5. poszukaj nowego pracodawcy w danii ( to możesz już robić podczas 20 dni wolnych w danii a ,,pracujących w polsce"
6. rozpocznij nową pracę po zakończeniu ,,pracy w polsce". niektórzy twierdzą, że ma być oddalony od ostatniego pracodawcy duńskiego o 8 km. ja takiego znalazłem, ale nie jestem pewny słuszności tego warunku w przypadku wyjazdu do polski, tylko tu na miejscu.(to tylko moja opinia). więc warto znaleźć pracę oddaloną o 8 km od poprzedniej(a nie pracodawców-miejsce siedziby pracodawcy nie liczy się tylko miejsce wykonywania pracy)
7. odwiedź duński urząd skarbowy i poproś o nową kartę podatkową na 8%( frikort) lub z ulgą miesięczną
8. złóż papiery bądź pracodawca w celu uzyskaniu pozwolenia na pobyt i pracę
9. zamelduj sie w danii

czasami urzędnicy skarbowi wymagają, aby polak mieszkał sam bez rodziców lub z własną rodziną. to pierwsze nie powinno być uzależnione od ulgi, ale tak zrobili przy mnie u znajomych i myślę, że ta sama urzędniczka robi to innym.
10. załatw sobie umowę najmu mieszkania w polsce lub wykaż, że masz własne.

--- Koniec cytatu ---

Skad takie rady czy przerabiales to osobiscie

prośba:
do was obu powyżej.
czytajcie ze zrozumieniem tekstu.

punkt 6. ...., ja tak zrobiłem,....
punkt 11. formularz nik 3 informuje o tym, że jest się gdzieś zameldowanym, gdzieś zamieszkałym i poza polskim numerem podatkowym, że można mieć zagraniczny.
nie pisałem o zameldowaniu w danii i płaceniu 8%.
pisałem o zameldowaniu w polsce- punkt 4.
na podstawie tego jaki wniosek?
nadal jestem zameldowany w polsce, zamieszkały w danii, tu mam również numer podatkowy(jak i w polsce). będąc powyżej 183 dni w danii staję się tutejszym rezydentem podatkowym. z dochodów uzyskanych w polsce i nieruchomości powinienem płacić podatki w danii. z duńskich też w danii.
polak ma obowiązek poinformować zgodnie z prawem urząd skarbowy o wszelkich zmianach identyfikacyjnych w terminie do 30 dni po owej zmianie. do tego służy nik 3. można też poinformować później(o ile wcześniej nie będzie kontroli i kary nałożonej przez us), ale to już podchodzi pod specjalną nazwę,,coś o naprawie swojej winy" i wtedy nie jesteśmy obciążani dodatkowymi (kary)konsekwencjami.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej