Ogólne > Podatki

Przedluzenie podatku 8%

<< < (2/8) > >>

t:

--- Cytat: prośba w 18 Sty 2009, 12:31:26 ---do was obu powyżej.
czytajcie ze zrozumieniem tekstu.

punkt 6. ...., ja tak zrobiłem,....
punkt 11. formularz nik 3 informuje o tym, że jest się gdzieś zameldowanym, gdzieś zamieszkałym i poza polskim numerem podatkowym, że można mieć zagraniczny.
nie pisałem o zameldowaniu w danii i płaceniu 8%.
pisałem o zameldowaniu w polsce- punkt 4.
na podstawie tego jaki wniosek?
nadal jestem zameldowany w polsce, zamieszkały w danii, tu mam również numer podatkowy(jak i w polsce). będąc powyżej 183 dni w danii staję się tutejszym rezydentem podatkowym. z dochodów uzyskanych w polsce i nieruchomości powinienem płacić podatki w danii. z duńskich też w danii.
polak ma obowiązek poinformować zgodnie z prawem urząd skarbowy o wszelkich zmianach identyfikacyjnych w terminie do 30 dni po owej zmianie. do tego służy nik 3. można też poinformować później(o ile wcześniej nie będzie kontroli i kary nałożonej przez us), ale to już podchodzi pod specjalną nazwę,,coś o naprawie swojej winy" i wtedy nie jesteśmy obciążani dodatkowymi (kary)konsekwencjami.

--- Koniec cytatu ---

Super ze Ci sie udalo
czyli placisz podatki tylko w Dani  to superowo
a jak dlugo mozna ciagnac te ulgi pisales od 2 lat a nie mozna dluzej np 10 lat

a nie moge miec tego samego pracodawcy i tez wyjechac na 20 dni roboczych do polski a potem pracowac u tego samego pracodawcy i w tym samym miejsu
acha musze miec umowe na czas okreslony ???

K3:

--- Cytat: prośba w 18 Sty 2009, 12:31:26 ---do was obu powyżej.
czytajcie ze zrozumieniem tekstu.

punkt 6. ...., ja tak zrobiłem,....
punkt 11. formularz nik 3 informuje o tym, że jest się gdzieś zameldowanym, gdzieś zamieszkałym i poza polskim numerem podatkowym, że można mieć zagraniczny.
nie pisałem o zameldowaniu w danii i płaceniu 8%.
pisałem o zameldowaniu w polsce- punkt 4.
na podstawie tego jaki wniosek?
nadal jestem zameldowany w polsce, zamieszkały w danii, tu mam również numer podatkowy(jak i w polsce). będąc powyżej 183 dni w danii staję się tutejszym rezydentem podatkowym. z dochodów uzyskanych w polsce i nieruchomości powinienem płacić podatki w danii. z duńskich też w danii.

--- Koniec cytatu ---

piszesz, że tak zrobiłeś i nadal masz tylko 8%...

tyle, że ulga należna jest osobom posiadającym rezydencję podatkową w PL...
skoro w PL zgłosiłeś miejsce zamieszkania w DK, i zmieniłeś rezydencję podatkową to 8% ci sie nie należy....

te wszystkie papierki, których SKAT oczekuje przy przyznawaniu ulgi (potwierdzenie zameldowania itp itd) służą właśnie określeniu miejsca rezydencji podatkowej

mirekkph:
Czy przy
umowie na stale
miejscu zamieszkania w Dani
miejscu zameldowania w Polsce
mozna oddpisywac jeszcze diety
prosze o odpowiedz dlaczego tak albo nie

20 km:
20 km od ostatniego pracodawcy, lub siedziby glownej firmy

Klingon:

--- Cytat: Przedluzenie podatku 8% w 17 Sty 2009, 19:53:04 ---Pracowalam w Danii 2 lata na 8% podatku . W tym roku przyznano mi 37% po dwoch latach .
   Mam pytanie czy jest mozliwosc powrotu na 8% podatku i w jaki sposób moge to zrobic?????

--- Koniec cytatu ---
Przeczytaj o "12-miesięczna-reguła przy ryczałcie za wyżywienie oraz 25 procentowej uldze" na http://home25.inet.tele.dk/pl/Skat/TastSelv/Felt449.html

--- Cytat: mirekkph w 18 Sty 2009, 18:27:16 ---Czy przy
umowie na stale
miejscu zamieszkania w Dani
miejscu zameldowania w Polsce
mozna oddpisywac jeszcze diety
prosze o odpowiedz dlaczego tak albo nie

--- Koniec cytatu ---
Ulge za koszty wyzywienia i noclegu mozna tylko otrzymac majac tymczasowe miejsce pracy - umowa na stale (czas nieokreslony) nie kwalifikuje miejsca pracy jako tymczasowe.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej