poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Przedluzenie podatku 8%  (Przeczytany 13541 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

j

• Gość
Odp: Przedluzenie podatku 8%
« Odpowiedź #15 dnia: 18 Sty 2009, 22:50:29 »
a kto napsial ze to  robi nie wszyscy ludzie tu pytaja i moga tak samo jak Ty mozesz miec swe zdanie na sprawy

cały czas 8%

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 18 Sty 2009, 23:05:43 »
sŁuchajcie dlaczego wy ciągle kombinujecie jak nie zaplacic peŁnego podatku, mieszkacie tu, chcecie korzystać z lekarza, dodatków na dzieci, nie pracującą żone - dostać mieszkanie, dostać doplate do komornego i ciągle tylko jak oszukać system żeby było 8%.
Normalne duny płacą co sie należy i nie ma odwołania od tego. Co sie należy to sie należy ale uważam to za obrzydliwe takie spekulowania jak oszukac. Pracujecie za te same stawki co wasi duńscy koledzy o to walczyły związki zawodowe to jeżeli chcecie tu żyć dobrze i bezproblemowo
to przestańcie kombinować i żyjcie jak ludzie
czy kombinowaniem nazywasz wykorzystanie w 100% tego co mówią duńskie przepisy i na co pozwalają?
mieszkamy tu, ale myślami jesteśmy w naszej kochanej ojczyźnie.
nie wszyscy korzystają z duńskich lekarzy, taki zdrowy tryb życia się prowadzi.
nie każdy ma dzieci.
niektórzy są kawalerami lub pannami.
zapisuje się do spółdzielni, czekam i mam mieszkanie, za które płacę. w polsce trzeba je zazwyczaj kupić. trzeba na to zarobić. ciężko z polską emeryturą czy tez rentą wynajmować mieszkanie(kawalerkę) i jeszcze mieć pieniądze na inne potrzebne rzeczy.
jak można dostać dopłatę do czynszu jak tak dużo się zarabia bo płaci się tylko (zawsze, przeważnie)8%?!
nikt nie oszukuje systemu. po prostu nie wszyscy wiedzą jeszcze jak go można legalnie wykorzystać.
my jesteśmy normalnymi polaczkami w danii.
danii na pewno należy się 8%, nam może zostać reszta. robimy to możemy.
spekulacje są ryzykiem, oszustwo jest obrzydliwe.
jeżeli wykonujemy taką samą prace jak duńscy koledzy to z jakiej racji mamy dostawać mniej. to nie przywilej. to norma.
każdy chce żyć dobrze i bezproblemowo. jednym nawet to się udaje. oni nie mają do nikogo wtedy pretensji, że wypracowali to.
co to znaczy-żyć jak ludzie? każdy człowiek żyje jak ,,ludź"
kto kombinuje...?
to słowo w tym znaczeniu ma negatywny oddźwięk. proszę o nieużywanie negatywnych słów do powyższych prób i starań na lepsze życie. to jest legalne.
czy legalne może być kombinowanie...?

czy myślisz, że łatwo jest tak zmieniać pracę, stanowiska, mieć wszystko pod kontrolą, aby zachowywać zawsze ulgi i płacić 8%(ja płacę ponad to podatek, ponieważ mi jest za mało ulg)?
to jest mój kolejny etat. spotkania z księgowymi, czytanie na forach, porządek w papierach, rozmowy z pracodawcami itp. itd.

Offline Apolonia

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #17 dnia: 18 Sty 2009, 23:22:42 »
Kochany Gościu jasne że każdy może mieć swoje zdanie a zwłaszcza swój własny interes  ale za podatki to nawet Al Capone zapudłowali

[Posted on: 18 Styczeń  2009, 23:09:41]

Oj przegapilamPana 8% - fajnie piszesz, rozumiem ale Ty musisz zrozumiec że nie jesteś polaczkiem, jesteś Polakiem i co ci sie należy to sie należy. Ja tu jestem 37 lat no i co powiesz? jak było? 37 na podatku 8% no chciałabym a każdy w końcu może zachorować albo się zestarzeć
Yo wszystko zależy czego chcesz być tu czy zarobić i wyjechać. Życze powodzenia

K3

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 18 Sty 2009, 23:48:35 »
czy kombinowaniem nazywasz wykorzystanie w 100% tego co mówią duńskie przepisy i na co pozwalają?
danii na pewno należy się 8%, nam może zostać reszta. robimy to możemy.

Danii należy się 8%, Polsce podatek od reszty... jakoś każdy o tym zapomina....
jakoś pamiętasz o duńskich przepisach, tych korzystnych dla ciebie... jakoś o polskich już nie....

i mimo, że to już kiedyś pisałem, napiszę jeszcze raz: osoba która w PL zasłania się duńską rezydencją podatkową, a w DK zasłania się polską; taka osoba jest dla mnie po prostu złodziejem....

cały czas 8%

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 19 Sty 2009, 22:37:52 »
Kochany Gościu jasne że każdy może mieć swoje zdanie a zwłaszcza swój własny interes  ale za podatki to nawet Al Capone zapudłowali

kluske też, zabrali mu dużo i wsadzili. później wyszedł bo udowodnił ,że legalnie wykorzystał prawo podatkowe w polsce i zarobił na tym. teraz jest szanowanym(tak mi się wydaje) obywatelem polskim.

[Posted on: 18 Styczeń  2009, 23:09:41]

Oj przegapilamPana 8% - fajnie piszesz, rozumiem ale Ty musisz zrozumiec że nie jesteś polaczkiem, jesteś Polakiem i co ci sie należy to sie należy. Ja tu jestem 37 lat no i co powiesz? jak było? 37 na podatku 8% no chciałabym a każdy w końcu może zachorować albo się zestarzeć
Yo wszystko zależy czego chcesz być tu czy zarobić i wyjechać. Życze powodzenia
pisałem w odbiciu lustrzanym, dla wyrazistości  przenośni, do twojego - duny płacą podatki...., skoro tak wyrażasz się o duńczykach w danii to oni mają prawo tak się wyrażać o polakach w polsce, tym bardziej w danii. pisz duńczyk, ja napiszę polak. niektórzy polacy wiedzą co im się należy, niektórzy nie. czy to w polsce, czy też za granicą.
nawet jak jesteś 37 lat w danii to po pewnych zabiegach możesz mieć te ulgi do wykorzystania, ale w twoim przypadku to się już nie opłaca. masz za dużo do stracenia z obecnego statusu polaka w danii. inaczej ma się rzecz do osób nowych, którzy nie znają swojej przyszłości w danii, ale też i w polsce. mogą(jak potrafią i podołają temu) na początku nie związywać się emocjonalnie i duchowo z danią i wykorzystywać takie zawiłe drogi do osiągania celu, aby na starsze lata mieć odłożone pieniądze. zawsze pozostanie czas ustatkowanie się. składki na chorobowe są odprowadzane, ubezpieczenie zdrowotne jest. na emeryturę też pobierają. to o danii. pomimo tego podatku się nie płaci, ponieważ to legalne.a o polsce? tam trzeba mieć dużo pieniędzy, aby poradzić sobie na starsze lata.
a tak naprawdę to jest bardzo indywidualne podejście, jak każdy z nas wykorzysta swoje życie.
ja nie radzę tutaj, jak żyć. piszę, jak nie płacić podatku osobom, które chcą to wiedzieć.
życzę im powodzenia.

8% cały czas

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 19 Sty 2009, 22:53:15 »
Danii należy się 8%, Polsce podatek od reszty...
mając duńską rezydencję podatkową płaci się 8% i inne podatki. pomimo tego można mieć ulgi. płaci się w danii 8%, w polsce 0%

jakoś pamiętasz o duńskich przepisach, tych korzystnych dla ciebie... jakoś o polskich już nie....
oba państwa dają korzystne przepisy. pamiętam o nich w jednym czasie.

i mimo, że to już kiedyś pisałem, napiszę jeszcze raz: osoba która w PL zasłania się duńską rezydencją podatkową, a w DK zasłania się polską; taka osoba jest dla mnie po prostu złodziejem....
nie można mieć dwóch rezydencji podatkowych. mnie obowiązuje duńska. polska o tym wie, dania też.

meldunek i kluska

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 20 Sty 2009, 15:17:32 »
ja dodam, ze w Danii jest tylko miejsce zameldowania, natomist w Polsce jest miejsce zameldowania i miejsce zamieszkania... w polskich urzedach skarbowych bierze sie pod uwage miejsce zamieszkania (podatnicy rozliczaja sie ze wzgledu na miejsce zamieszkania), natomiast miejsce zameldowania jest podawane tylko w celach informacyjnych

od 01.01.2009 weszły duże zmiany w przepisach meldunkowych. czy teraz koniecznie trzeba mieć meldunek?

co do Kluski to sprawa byla lipna bo on dzialal na pograniczu prawa tzn wykorzystywal luki prawne do zwrotu duzych sum podatku VAT... sad mogl wydac wyrok rownie dobrze w na korzysc skarbowki... za duzo szumu sie wokol tego zrobilo w mediach i wyrok byl jaki byl... niech swiadczy o tym rowniez smieszne odszkodowanie jakie dostal za aresztowanie...

[/quote]

... całe 5 tys. pln

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #21 dnia: 20 Sty 2009, 15:17:32 »

Offline kaayaa

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 12
  • -Otrzymane: 3
  • Reputacja: +1/-0
« Odpowiedź #22 dnia: 20 Sty 2009, 20:11:03 »
Apolonia popieram Cie w 100%. Nie jest milo sluchac od dunskich kolegow , ze Polacy tylko kombinuja. Jesli ktos pracuje tutaj juz trzeci rok to chyba nie jest to tylko praca sezonowa?

Offline Apolonia

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #23 dnia: 21 Sty 2009, 02:49:54 »
Apolonia popieram Cie w 100%. Nie jest milo sluchac od dunskich kolegow , ze Polacy tylko kombinuja. Jesli ktos pracuje tutaj juz trzeci rok to chyba nie jest to tylko praca sezonowa?

Hej dzięki miło słyszeć, że nareszcie ktoś mnie popiera - ja musiałam dlugo walczyc i udawadniec ze nie jestem kims gorszym od Dunczyków,
ale sie udało i Tobie też tego życze.

[Posted on: 21 Styczeń  2009, 02:45:49]

tylko, ze przepisy ustawy o ewidencji ludnosci i dowodach osobistych nijak sie maja do rozliczen z urzedem skarbowym... rozliczasz sie nie tam gdzie jestes zameldowany ale tam gdzie mieszkasz... ja bylem zameldowany i mieszkalem w dwoch roznych miastach... rozliczalem sie z urzedem skarbowym ktory byl wlasciwy dla miejsca mojego zamieszkania

tak teraz sobie przegladam ta ustawe o ewidencji ludnosci i sobie mysle ile to ja zlamalem i lamie przepisow tej ustawy  ;D
Hej Misiu w Danii jest coś takiego jak beboelsespligt i tego sie nie ominie a pozatym tutaj są zgrane bazy danych w takim stopniu że w Polsce tego jeszcze długo nie będzie

zuza

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 21 Sty 2009, 20:56:21 »
ale wy kombinujecie ludzie   ja tu jestem drugi rok i niekombinuje z tym 8% podatkiem taki przywilej mialam tylko rok i ciesze sie a teraz mam 40% i  wcale    mnie to nierusza poprostu tak tu jest ale jak wam zle to jedzcie do polski i kloccie sie tam o podatki i niepsujcie  nam bardziej naszej reputacj a kombinatorom zycze aby skat ich dupnol i kazqal zwrocic wszystkoco im  sie nienalezalo:)

cały czas 8%

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 22 Sty 2009, 00:55:23 »

tylko, ze przepisy ustawy o ewidencji ludnosci i dowodach osobistych nijak sie maja do rozliczen z urzedem skarbowym... rozliczasz sie nie tam gdzie jestes zameldowany ale tam gdzie mieszkasz... ja bylem zameldowany i mieszkalem w dwoch roznych miastach... rozliczalem sie z urzedem skarbowym ktory byl wlasciwy dla miejsca mojego zamieszkania

o ile nie ma obowiązku meldunku od o1.o1.o9 w polsce, to jak pokazać zaświadczenie w danii o zameldowaniu w polsce?
nie wiążę miejsca zamieszkania i meldunku do celów podatkowych w polsce tylko na potrzeby duńskie.

8% cały czas

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 22 Sty 2009, 01:21:49 »
ale wy kombinujecie ludzie   ja tu jestem drugi rok i niekombinuje z tym 8% podatkiem taki przywilej mialam tylko rok i ciesze sie a teraz mam 40% i  wcale    mnie to nierusza

dlaczego kombinowaniem nazywasz postawę wykorzystania ulgi dłużej niż rok? w pierwszym roku miałaś przywilej odpisu delegacyjnego lub za podwójne prowadzenie domu około 620 dek na dzień. w drugim roku pobytu masz prawo odpisu na zakwaterowanie około 180 dek na dzień i na udokumentowane koszta wyżywienia, wg. rachunków ze sklepów spożywczych. to wszystko możesz wykorzystać, jeżeli nadal masz kontrakt czasowy do 12 m-cy u tego samego pracodawcy przy tym samym projekcie(stanowisku).
jeżeli wszyscy korzystają z pierwszej ulgi, ponieważ jest to nagłośnione do granic możliwości, to nie kombinują?!
jeżeli nieliczni korzystają z ulg w drugim roku pobytu w danii, ponieważ poinformowali się o tym( zadali sobie trud do wyszukania tych informacji) to są oni kombinatorami?!
nie usprawiedliwiaj swojego zachowania w drugim roku podatkowym jako, że nie należy ci się i jesteś teraz ucieszona z racji wykorzystania ulgi tylko w pierwszym roku...

..., ale jak wam zle to jedzcie do polski i kloccie sie tam o podatki i niepsujcie  nam bardziej naszej reputacj a kombinatorom zycze aby skat ich dupnol i kazqal zwrocic wszystkoco im  sie nienalezalo:)

...a wszyscy pozostali to są źli i niech wracają do polski, i niech złapie ich skat. nie ładnie jest życzyć komuś źle.

popieram cię w należności pieniędzy jako podatków dla skat. te płaćmy wszyscy. pozostałe zachowajmy sobie. te należą się nam.
powodzenia.
p.s. jak się dokładnie dowiesz, to jest jeszcze szansa, abyś miała ulgę w drugim roku pobytu.
jednak jak to zrobisz to musisz się liczyć z reakcją innych obywateli polskich, że zostaniesz pomówiona o kombinowanie. wtedy musisz im udowadniać, że są niedoinformowani i tylko narzekają na sąsiada, że on ma a ja nie i na pewno kombinował, albo, że on ma niesłusznie a ja się cieszę, że mam uczciwie cząstkę tego wszystkiego.

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 24 Sty 2009, 13:07:01 »
Ulga za koszty wyżywienia i noclegu jest przyznawana osobom mającym tymczasowe miejsce pracy ponieważ ponoszą większe koszty utrzymania w związku z wykonywaną pracą niż osoby mieszkające przez dłuższy czas w tym samym miejscu. To jest sprawiedliwe ale nie łatwo jest ustalić przepisy które wyeliminowałyby nadużycia. Ceną tej regulacji jest, że niektórzy tracą możliwość otrzymania tej ulgi, np. osoby z rocznym kontraktem nie otrzymają ulgi jeżeli na kontrakcie jest dodane, że jest możliwość przedłużenia kontraktu - jedna linia tekstu która w rzeczywistości może nic nie znaczyć.

- "znajdź mi, proszę, wzmiankę w przepisach, że kiedy ma się rezydencję podatkową duńską to ulga nie należy się."
Znajdź mi, proszę, wzmiankę w przepisach, że jest inaczej - że można mieć rezydencję podatkową w Danii i równocześnie nie mieć tutaj zwykłego zamieszkania (sædvanlig bopæl).

- "natomiast jest przepis, że jeżeli ma się zameldowanie w polsce i dojazdy do pracy z domu nie umożliwiają tego to można robić sobie odpis delegacyjny."
Można też zrobić odpis delegacyjny mieszkając w Danii i też samo zameldowanie w Polsce nie upoważnia do tego odpisu.

- "czy kombinowaniem nazywasz wykorzystanie w 100% tego co mówią duńskie przepisy i na co pozwalają?"
A można płacić "cały czas 8%" bez kombinowania? W twoim pierwszym poście podajesz receptę - w skrócie: zrezygnuj, wymelduj, załatw, weź, poszukaj, rozpocznij, odwiedź, złóż, zamelduj, załatw. Sam nawet piszesz "prace w polsce" w cudzysłowie. ;D

- "mieszkamy tu, ale myślami jesteśmy w naszej kochanej ojczyźnie."
Nie dało się tam zatrzymać rezydencji podatkowej? ;D

Interpretacja

• Gość
Interpretacja
« Odpowiedź #28 dnia: 25 Sty 2009, 13:30:23 »
Wszysto piknie i ladnie, jedna tylko zaobserwowana przez kazdego z nas rzecz... kazdy ma inna karte podatkowa, choc czesto wlasciciele owych kart niczym sie od siebie nie roznia( te same warunki kontraktu i dobra materialne), jeden urzednik przedstawia ci twoja sytuacje podatkowa zupelnie inaczej od drugiego. Od dunczykow dowiadujemy sie podobnych rzeczy, oni sami tez kombinuja jak tylko moga... Mysle, ze najwiekszy i odwieczny problem z jakimikolwiek przepisami to ich INTERPRETACJA, a kojelny problem DK to obcokrajowcy, ktorych jak zauwazyliscie w wiekszosci traktuje sie troche mniej powaznie. Takze INTERPRETUJMY(impowizujmy) dalej:)
Pozdrawiam Dawid
gg 4851014

lilianka

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 25 Sty 2009, 14:46:13 »
ja tam wole nie kombinować , miałam swoją ulgę tyle ile miałam,tzn , przez okres 2 lat kalendarzowych, miałam tymczasowe miejsce pracy , a teraz juz na kontrakcie na stałe wcale nie mam złej bo ponad 5 000 kr / Msc. 
Znam ludzi którzy kombinowali i teraz maja problem bo skat i poprzysyłał z nowym rokiem jakies spore sumki do zapłaty nawet za 2006 , 2007 rok... więc po co to wszystko.??

[Posted on: 25 Styczeń  2009, 14:33:51]

aha dodam ze te 2 tata kalendarzowe polegały na tym ze w 2007 roku pracowałam od wrzesnia do połowy grudnia u jednego pracodawcy ( posredniak ), a od 1 stycznia 2008 roku miałam juz nowy kontrakt czasowy u innego pracodawcy... :)
teraz juz mam 3 pracodawce i nie szukam dziury w całym mam swoja 5 000 kr ulgi , ( ze zwiazkami i a - kasa ) natomiast nie nalezy mi sie juz ulga na dojazd do Pl i wyzywienie i nocleg.,dobrze jest jak jest:))

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #29 dnia: 25 Sty 2009, 14:46:13 »

Odliczenia od podatku

Zaczęty przez RomekDział Podatki

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 6831
Ostatnia wiadomość 07 Kwi 2009, 19:32:21
wysłana przez K3
Kupilem dom w Danii, czy moge przywiezc materialy bud. z PL bez dodatk. podatku?

Zaczęty przez philDział Podatki

Odpowiedzi: 13
Wyświetleń: 22122
Ostatnia wiadomość 12 Paź 2013, 22:36:52
wysłana przez 1941
Rozliczenie podatku 2010 co i jak?

Zaczęty przez dziubasewoDział Podatki

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 8427
Ostatnia wiadomość 04 Mar 2011, 00:07:05
wysłana przez roga
Jaki jest podatek ????(procentowo) w Danii i czy jest wolna kwota od podatku??

Zaczęty przez Tomasz231Dział Podatki

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 13038
Ostatnia wiadomość 27 Sie 2010, 14:48:05
wysłana przez vred
Pytania o rozliczenie podatku 2009

Zaczęty przez kokiDział Podatki

Odpowiedzi: 9
Wyświetleń: 15165
Ostatnia wiadomość 07 Kwi 2010, 13:34:04
wysłana przez andyandy