Ogólne > Rodzina ...
reakcja dzieci na Przedszkole
Sawka:
Dziękuję wszystkim mamom za informację i wsparcie.
Mała mówi po polsku i nie ma problemów z komunikacją w tym języku, choć spółgłoski: r,ł wymagają dopracowania. Jednak u niani na zadane pytanie po duńsku odpowiada po polsku i oprócz vi ses oraz hej hej to nic więcej nie wydusi z siebie. Co do logopedy, to biorę taką konsultację pod uwagę, także będę Małą obserwować no i zobaczę jak będzie dalej następował rozwój mowy. Co do nocniczka to trenujemy, oczywiście nic na siłę, ale jest coraz lepiej. Co nie zmienia faktu, że ta pielucha jeszcze jest potrzebna bo zdarzają się wpadki. Jeszcze raz bardzo dziękuję i pozdrawiam :)
RybkaWillego:
Ja pracuję w żłobku. Od kiedy zaczęłam tam pracować mieliśmy kilkoro dzieci dwujęzycznych. Dzieci te, w wieku 2,5 lat często w ogóle nic nie mówiły. Z czasem jednak zaczynały mówić. Był też jeden chłopiec 4 języczny - mama Szwedka, tata Niemiec, niania z chin chyba i rozmawiała po angielsku, a w żłobku miał angielski. Chłopiec do 3 roku życia w ogóle nie mówił. Teraz ma ok. 4 lat i nawet zaczął troszkę mówić. Ale języki troszkę mu się plączą czasami ;) Wystarczyło tylko poczekać i sam zaczął rozmawiać. Więc nie ma co panikować, wszystko przyjdzie z czasem.
@ae@:
Kazde dziecko rozwija sie inaczej, szybciej, wolniej, jedno jest szybkie do chodzenia drugie raczkuje i raczkuje...
Wielojezyczne dzieci maja 2 rzeczy z którymi musza sobie poradzic - rózne jezyki - technicznie i zrozumienie ze rózni ludzie mówia róznymi jezykami. W domu gdzie tylko mówi sie po polsku, polska telewizja, polskie bajki na dobranoc trudniej dziecku przestawic sie na myslenie 2 jezykami. Normalne.
Nie tylko nie panikowac ale "zimna krew" :-) To nie maszyna a zywy, mlody czlowiek, jesli Mala poza tym "opóznionym" mówieniem rozwija sie dobrze to trzeba czekac :-)
A logopeda?? Przeciez nikt nie ma pojecia dlaczego dziecko nie mówi, moze byc 1000 róznych przyczyn.
I moze troche wiecej zaufania do zlobka/przedszkola...troche doswiadczenia, wyksztalcenia badz co badz ktos tam ma :-))
P.S Mój syn wychowal sie w 3 jezycznym domu, zaczal mówic bardzo pózno, teraz po 20 latach nikt nie jest mu w stanie przerwac :-))
Nawigacja
Idź do wersji pełnej