poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: A-kasse - pytanie szczegółowe  (Przeczytany 174040 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

marcinssssss

• Gość
Odp: A-kasse - pytanie szczegółowe
« Odpowiedź #60 dnia: 30 Wrz 2009, 13:50:54 »
zygać mi sie chce jak czytam takie posty , piszesz , ze nie utrzymacie sie z męzem z 1 zasiłku ???? co Ty wygadujesz!!! ludzie za wypłate równą zasiłkowi żyją cały miesiąc (godnie ) wraz z żona i dziecmi :) śmieszy mnie to co piszesz...
mam na kącie pieniązki , ale za mało, te chamy ze zwiazków nie chca mi pomóc !!!!
p/s każdy mazy o swoim domku ... niestety czasmi trezba zejsc na ziemie

mariuszk

• Gość
« Odpowiedź #61 dnia: 30 Wrz 2009, 14:43:25 »
Powinniscie w koncu zrozumiec, ze ludzie pracujacy w zwiazkach sa tam bo do niczego innego sie zupelnie nie nadaja, dostali sie tam tylko dzieki nepotyzmowi i politycznym powiazaniom oraz fizycznej predyspozycji pozwalajacej na wypiciu 10 piw i bezblednym zaspiewaniu "miedzynarodowki"

Do JamJuranda!!!

Troche przesadziles z tym ze sie do niczego nie nadaja,ja wspolpracuje z tymi ludzmi na co dzien i nie mam takiego wrazenia jak ty.I zaznaczam ze wspolpracuje spolecznie a nie za pieniadze i pomoglem dosc znacznej grupie Polakow w odzyskaniu wyplat,sh,feriepenge,odszkodawan itp.Moze i sa tam ludzie jak piszesz ale znikoma ilosc.I z wlasnego doswiadczenia wiem jak sie do nas odnosza,ale to jest nasza wina bo Polak madry po szkodzie!!! i wtedy na ogol na gwalt zapisuje sie do zwiazkow zawodowych z nadzieja ze mu pomoga.W niektorych sytuacjach jest juz za pozno,a w niektorych po prostu sami nie wiemy czego chcemy.znam osobiscie duzo Polakow ktorzy placa na zwiazki i a-kasse i nie marudza,i takich ktorzy dostaja pieniadze z a-kasy od dluzszego czasu i sa zadowoleni z tego ze placili na a-kasse i teraz moga sie smiac z tych co nie placili i musieli zjechac do Polski.Takze moglbys spuscic troche z tonu poniewaz na pewno nie masz racji.pozdrawiam

Offline jamjurand

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 7
  • Reputacja: +4/-1
« Odpowiedź #62 dnia: 30 Wrz 2009, 15:05:45 »
mariuszk,
Mam napewno wieksze/dluzsze doswiadczenia ze zwiazkami niz ty bo mieszkam tu od dawna. Zrozum, ze dunczycy uwazaja zwiazki za nieciekawy przezytek i dlatego musza one ograniczac liczbe swoich zatrudnionych, dlatego tez niektore sprawy sa olewane, a inne trwaja za dlugo bo brak im kompetentnych pracownikow. Nalezy jednak dodac, ze np. 3f lapie sie ze wzgledow PR za sprawy ktore moga trafic do mediow. Nie nalezy generalizowac i wiem, ze gdzies tam sa dobre kluby zwiazkowe, byc moze nawet twoj.
W wielu miejscach polacy sa uwazani za zbajerowane mieso armatnie placace kontygent, sprawy rodakow napewno nie polepsza lekkomyslny brak ostroznosci, znajomosci jezykow i znikoma solidarnosc.
Intryguje mnie twoje opowiadanie, ze bezinteresownie rozwiazales problemy nieborakow, no ale to przeciez regularnie zaplacony obowiazek zwiazkow?
« Ostatnia zmiana: 30 Wrz 2009, 15:22:36 wysłana przez jamjurand »

mariuszk

• Gość
« Odpowiedź #63 dnia: 30 Wrz 2009, 15:30:45 »
JamJurand.

Jesli znasz jezyk jak ty i ja to sam wiesz ze mozesz sobie to sam zalatwic.a jesli nie nie znasz jezyka to co?
i wtedy przychodza do mnie lub mnie podobnym a dlatego ze nie polskiego oddzialu zwiazkow zawodowych o ktory walcze o roku czasu.odnosnie klubu to mam swoj wlasny ktory udalo mi sie zalozyc przy wspolpracy z dunczykiem ktory udostepnil nam lokale i gdzie mozemy sie spotkac ale wiesz jak jest rzadko kto przychodz no chyba ze ma problem to wtedy od razu przypomina mu sie adres.A jesli chodzi o bezinteresowne pomaganie "nieborakom" to pomagam bo lubie widziec jak sie ciesza jak ich problem zostanie rozwiazany.I wbrew pozorom 3f pomagalby wiecej tylko ze nie maja odpowiednich ludzi do kontaktowania sie z Polakami.I zalatwiam nie tylko  duze sprawy warte miliony koron ale i malutkie jak 2000 koron itp.

yoursoul

• Gość
« Odpowiedź #64 dnia: 30 Wrz 2009, 15:52:40 »
.A jesli chodzi o bezinteresowne pomaganie "nieborakom" to pomagam bo lubie widziec jak sie ciesza jak ich problem zostanie rozwiazany.I wbrew pozorom 3f pomagalby wiecej tylko ze nie maja odpowiednich ludzi do kontaktowania sie z Polakami.I zalatwiam nie tylko  duze sprawy warte miliony koron ale i malutkie jak 2000 koron itp.

No to Mariuszk po prostu podaj na siebie namiary !!!!!!!!!!!!!!!!!!

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #65 dnia: 30 Wrz 2009, 16:13:02 »
Tak sie zastanawiam...
Na co sa w takim razie te oszczednosci???
Rozumiem, ze oszczedzaliscie na mieszkanie, ale czy oszczednosci nie robi sie czasem i po to by miec na przetrwanie trudnych czasow???

Przeciez nie mozna oszczedzac na mieszkanie jak nie ma sie co jesc...
No i w imie czego macie uzywac zasoby spoleczne zamiast wlasnych???
Przeciez pieniadze na wyplaty "kontanhjælp" nie splywaja z kosmosu...
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

ii

• Gość
« Odpowiedź #66 dnia: 30 Wrz 2009, 16:19:41 »
Brawo Mirra, jak widać są ludzie co siedzą na pieniądzach a jeszcze chcą rwać z państwowej kasy, a przyjechali tu na zasadzie jest robota to siedz tu a nie ma roboty to wracaj do pl.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #66 dnia: 30 Wrz 2009, 16:19:41 »

Śnieżka

• Gość
« Odpowiedź #67 dnia: 30 Wrz 2009, 16:39:30 »
Pewnemu panu powiem tak: ja napisalam nie dlatego zeby mnie ktos krytykowal i ocenial, tylko opisalam swoje doswiadczenia z urzedami i zwiazkami.Pracowalismy w Danii,placilismy ogromne podatki,jezdzimy na dk nr.rej. nie krecilismy, zawsze zylismy na tyle uczciwie zeby nas tak samo potraktowano. A zyc "godnie" to pojecie wzgledne, bo moze ty nigdy w zyciu nic dobrego nie widziales, przyjechales do Danii po tzw. "godne zycie na jedna wyplatke", niewiadomo ile ty placic za mieszkanie.....Ja tak moge zyc w Polsce.Przepracowalam w Danii wystarczajaco dlugo zeby dostac zasilek chociaz na te pol roku bez ujawniania mojego majatku.Mysle ze trzeba zaczac krecic: pozbedziemy sie samochodu, wyplacimy kase i zaczne od nowa starac sie o zapomoge:) ale warto? na pol roku?
A moze jednak zyc zgodnie ze swoim sumieniem i po prostu zyc z a-kassy meza, jak dotychczas intensywnie chodzic na dunski i jeszcze sobie pare kursow w Polsce zrobic, bo 3f ani jocenter niestety nam zadnych kursow bezplatnych nie zaproponowali dlatego ze jest za duzo dunczykow na bezrobociu a my nie znamy wystarczajaco dobrze dunskiego.

Wierze ze uczciwiej bedzie lepiej;)
Dzięki tym, którzy mnie zrozumieli. Dziękuję za wsparcie i dobre slowo.

mariuszk

• Gość
« Odpowiedź #68 dnia: 30 Wrz 2009, 19:38:48 »
No to Mariuszk po prostu podaj na siebie namiary !!!!!!!!!!!!!!!!!!

www.danskpolskcenter.pl

Offline felis

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #69 dnia: 30 Wrz 2009, 21:04:51 »
Jeśli się nie mylę to niedawno była na forum dyskusja dotycząca kursu BHP czy czegoś takiego. Przykro mi jeśli się pomyliłem w nazwie kursu. Jednak jestem na 90% pewien, że była ta osoba z tej strony www.danskpolskcenter.pl. W każdym razie dyskusja była fajna  :D

A co się tyczy Pani - Śnieżka. Nie wiem jak Pani mieszka i innych takich ale polecam założyć konto w Polsce i przelać tam pieniądze. W tym przypadku Skat nie będzie wiedział. Radzę również chodzić na dzienny duński. Można się szybciej nauczyć języka.

Proszę spróbować wyżyć z A-kassy, może się jednak uda.

neti

• Gość
« Odpowiedź #70 dnia: 01 Paź 2009, 23:28:37 »
Chcialem zapytaci le wynosi wyplata z a-kasse ,jaka to kwota i od czego zalezy (jej wielkosc0

neti

• Gość
« Odpowiedź #71 dnia: 01 Paź 2009, 23:29:39 »
Mam pytanie,
gdzie trafiala pieniadze wplacane do a-kasse, kto nimi zarzadza

Offline felis

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #72 dnia: 02 Paź 2009, 06:21:27 »
a-kassa to ok 400-500 (standardowo - zależy gdzie będziesz płacic) + kilka set koron ekstra jak chcesz potem mieć więcej (extra).
Zarządza nimi firma, która potem w razie czego będzie ci wy.

http://poloniainfo.dk/forum?topic=22026.msg64211;topicseen

neti

• Gość
« Odpowiedź #73 dnia: 02 Paź 2009, 08:17:07 »
a-kassa to ok 400-500 (standardowo - zależy gdzie będziesz płacic) + kilka set koron ekstra jak chcesz potem mieć więcej (extra).
Zarządza nimi firma, która potem w razie czego będzie ci wy.

http://poloniainfo.dk/forum?topic=22026.msg64211;topicseen

dzieki
Nie znalazlem nazwy firmy ktora tym zarzadza
Taka sytuacja,przyklad
Mam 2 prace,1 na caly etat a 2  na 15 godzin tygodniowo
Trace ta 1 z 2 mam godzin w/w.2 wyplata nie da mi przezyc  i oplacic rachunki ,czy tez dostane jakas czesciowa dagpenge

yoursoul

• Gość
« Odpowiedź #74 dnia: 02 Paź 2009, 09:21:12 »
dostaniesz ,
 niedawno o to pytalam w zwiazkach

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #74 dnia: 02 Paź 2009, 09:21:12 »

pytanie

Zaczęty przez didooDział Pomoc!

Odpowiedzi: 0