poloniainfo.dk

*
Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: A-kasse - pytanie szczegółowe  (Przeczytany 175054 razy)

marcinssssss

• Gość
!
« Odpowiedź #75 dnia: 02 Paź 2009, 10:23:05 »
Pewnemu panu powiem tak: ja napisalam nie dlatego zeby mnie ktos krytykowal i ocenial, tylko opisalam swoje doswiadczenia z urzedami i zwiazkami.Pracowalismy w Danii,placilismy ogromne podatki,jezdzimy na dk nr.rej. nie krecilismy, zawsze zylismy na tyle uczciwie zeby nas tak samo potraktowano. A zyc "godnie" to pojecie wzgledne, bo moze ty nigdy w zyciu nic dobrego nie widziales, przyjechales do Danii po tzw. "godne zycie na jedna wyplatke", niewiadomo ile ty placic za mieszkanie.....Ja tak moge zyc w Polsce.Przepracowalam w Danii wystarczajaco dlugo zeby dostac zasilek chociaz na te pol roku bez ujawniania mojego majatku.Mysle ze trzeba zaczac krecic: pozbedziemy sie samochodu, wyplacimy kase i zaczne od nowa starac sie o zapomoge:) ale warto? na pol roku?
A moze jednak zyc zgodnie ze swoim sumieniem i po prostu zyc z a-kassy meza, jak dotychczas intensywnie chodzic na dunski i jeszcze sobie pare kursow w Polsce zrobic, bo 3f ani jocenter niestety nam zadnych kursow bezplatnych nie zaproponowali dlatego ze jest za duzo dunczykow na bezrobociu a my nie znamy wystarczajaco dobrze dunskiego.

Wierze ze uczciwiej bedzie lepiej;)

droga pani,płace za mieszkanie 6 000 kr :) i nie zyje z zasiłku , tylko z uczciwej pracy ( dzieki czemu nikt mnie nie zwolni z mojej wiy tak jak panią i męza)
nie pisze o sobie , ale o tym co widze , znam kilka rodzin utrzymujacych sie z 1 wypłaty , nie wiem jakiej ale podejrzewam po stawce ze wiecej niz 13 000 kr nie maja ...
nie narzekaja,nie maja samochodu, stac ich na jedzenie, ubranie dla siebei i dzieci :) sa szczesliwi. To ja nie wiem na jakim standardzie Pani żyje skoro ubolewa nad życiem za 1 zasiłek????

Tak sie zastanawiam...
Na co sa w takim razie te oszczednosci???
Rozumiem, ze oszczedzaliscie na mieszkanie, ale czy oszczednosci nie robi sie czasem i po to by miec na przetrwanie trudnych czasow???

Przeciez nie mozna oszczedzac na mieszkanie jak nie ma sie co jesc...
No i w imie czego macie uzywac zasoby spoleczne zamiast wlasnych???
Przeciez pieniadze na wyplaty "kontanhjælp" nie splywaja z kosmosu...

zgadzam sie ! sie nie podoba to do Pl :)

Śnieżka

• Gość
Odp: A-kasse - pytanie szczegółowe
« Odpowiedź #76 dnia: 02 Paź 2009, 11:34:09 »
I chwala ci za to "uczciwy" i "pracowity". Lepiej pusc pawia jak masz na to ochote! Ale nie wypisuj obelg pod moim adresem, dlatego ze nic nie wiesz na moj temat.
Ja tez moge dopisac historie do twojego "uczciwego zycia". Pewnie jezdzisz na pl blachach. Placisz 6000 za flat bo nie znalazles nic tanszego i strasznie cie to boli:( a swoje zaskorniaki wysylasz na pl konto (jezeli wogole ci sie udaje cokolwiek odlozyc;) Chyba ze robisz tzw uczciwe nadgodziny albo masz dobra ulge. A moze jesz salceson z pieczywem tostowym? I ostro oszczedzasz.
Wyobrazam twoje wydatki:
6000 za mieszkanie
3F 850 (o ile placisz) lub 1200 (jezeli jestes po 30)
internet ok 200-300
telefon 200-500
+ energia+ ok 1000 za odbiornik tv o ile taki uczciwy jak ty za to placisz
wyzywienie

paliwo na samochod lub bilet na autobus
W sumie wychodzi z 8000 do 10000 miesiecznie na same rachunki.Musisz chyba mieso z ziemniakami z polski sprowadzac,nie pic i nie palic oby cokolwiek odlozyc[.b]Przyjdzie kiedys taki moment i ty stracisz prace, chcialabym wtedy wiedzic z czego bedzsiesz sie utrzymywac a moze do Polski pojedziesz i bedziesz dostawac a-kasse ze zwiazkow..... Jezeli wogole je oplacasz:)

Katarynka

• Gość
« Odpowiedź #77 dnia: 02 Paź 2009, 12:54:42 »
Śnieżka jak juz nie będzie innej rady to niech mąz pogada ze skatem i wezmie ulge na nie pracującą zone (fradrag)
to jest również respektowane w momencie otrzymywania zasiłku z a-kasse. Zawsze będzie 1000 do przodu.

neti

• Gość
« Odpowiedź #78 dnia: 02 Paź 2009, 17:34:23 »
hej
A jak brzmi nazwa firmy zarzadzajacej a-kasse
pozdr

Katarynka

• Gość
« Odpowiedź #79 dnia: 02 Paź 2009, 18:34:34 »
Kazdy związek zawodowy ma swoją A-kasse i tyle ile związków tyle a-kas.

rex11

• Gość
« Odpowiedź #80 dnia: 02 Paź 2009, 19:04:50 »
Pamiętajcie, że mając 8% i idąc na zasiłek socjalny z kommuny musicie to zgłosic w kommunie. W przeciwnym wypadku owszem będzie to zasiłek z 8% zaledwie podatkiem, ale jak się kapna to trzeba zwracac z nawiązką. Z chwilą udzielenia wam pomocy przez kommune za pośrednictwem jobcenter znikają wszystkie ulgi teraz i na wieki amen.

marcinssssss

• Gość
« Odpowiedź #81 dnia: 02 Paź 2009, 22:24:39 »
ooj snieżka śnieżka ., Twój poziom inteligencji mnie zadziwia na tyle że nie warto z Tobą dyskutowac ....
6 000 płace za mieszkanie bo nie mam oichoty mieszkac w "byle czym" mniejsza o to , bardzo ładnie nam na formum przedstawiłas swoje wydatki .. ten salceson też przywozisz z Polski ? czy tylko kartofle????
no i tostowy wpie....... ???
no opanój sie
« Ostatnia zmiana: 03 Paź 2009, 18:41:19 wysłana przez Juta »

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #81 dnia: 02 Paź 2009, 22:24:39 »

marcinssssss

• Gość
« Odpowiedź #82 dnia: 02 Paź 2009, 22:25:51 »
flat /??? to Ty Polka jestes czy juz kapletnie ci sie poprzewracało ...???

neti

• Gość
« Odpowiedź #83 dnia: 02 Paź 2009, 22:43:38 »
hej
A jak brzmi nazwa firmy zarzadzajacej a-kasse
pozdr

Wiec jak brzmi  nazwa firmy ktora zarzadza a-kasse w 3f

neti

• Gość
« Odpowiedź #84 dnia: 02 Paź 2009, 22:45:00 »
dostaniesz ,
 niedawno o to pytalam w zwiazkach

Czy wartosci sa brutto czy netto a co z ulga skoro nie mam pracy?

jest.info

• Gość
« Odpowiedź #85 dnia: 03 Paź 2009, 09:18:34 »
Wiec jak brzmi  nazwa firmy ktora zarzadza a-kasse w 3f
3F A-kasse (zobacz 3FA na http://www.adir.dk/sw30448.asp).

Czy wartosci sa brutto czy netto a co z ulga skoro nie mam pracy?
Otrzymujesz kwote brutto, przed podatkiem, i ulgi takie jak kwote wolna otrzymasz w ten sam sposob jak pracujac.

Katarynka

• Gość
« Odpowiedź #86 dnia: 03 Paź 2009, 12:41:20 »
Widzę ze jest drobna awanturka o to czy mozna przezyć w dwie osoby z jednego zasiłku. Wydaje mi się ze to zależy od tego jakie sie ma faste udgifter czyli rachunki do placenia, W niektórych rodzinach (dunskich i płacących pełen podatek) są one tak wysokie, ze jedna pensja idzie na rachunki a druga na utrzymanie. No i oczywiscie nie ma z czego odłożyć. Ale polacy są z innej bajki.
A ty Marcissss sie nie wsciekaj nikt ci tu nie ubliżył, rozumiem twoje podejscie do sprawy, ze jak sie ma oszczędnosci to są one właśnie na czarną godzinę. Ale ty nawet jezeli zyłeś z SU to pewnie miałeś mamusiną lodówkę w pobliżu - sama to przerabiałam kilkakrotnie jako właścicielka takiej lodówki i przyznaję ci rację ze polakom którzy tu przyjechali 20 - 40 lat temu było duzo ciężej niz obecnie przybyłym.

Śnieżka

• Gość
« Odpowiedź #87 dnia: 03 Paź 2009, 14:32:36 »
Marcinesssss ty chyba przez 18lat zapomniales jez.pol. albo nigdy nie umiales czytac ze zrozumieniem. Czego sie tak bulwersujesz?chyba rozgryzlam ciebie i twoje koszmarne wspomnienia z przeszlosci powrocily :(
Nie ublizylam tobie, tylko dopisalam historie do twojego "uczciwego" zycia tak jak ty dopisujesz do mojego, a ty natomiast ublizyles nie tylko mnie - ty ublizasz wszystkim! Tyle w tobie agresji i chamstwa ze az trudno uwierzyc ze skonczyles jakas szkole a co dopabuse studia. Mysle ze wszystko wymysliles na swoj temat, jestes nieudacznikiem albo jakims dresem z Polski, wchodzisz na forum zeby powyzywac sie na ludziach? I nie tobie oceniac moj poziom inteligencji!

PS:I jak tu wchodzic na forum i zwierzac sie ze swoich problemow, jak takie typy nie tylko zwyklych ludzi a nawet swietego zmieszaja z blotem

neti

• Gość
« Odpowiedź #88 dnia: 05 Paź 2009, 01:49:04 »
3F A-kasse (zobacz 3FA na http://www.adir.dk/sw30448.asp).
Otrzymujesz kwote brutto, przed podatkiem, i ulgi takie jak kwote wolna otrzymasz w ten sam sposob jak pracujac.

Czy jest.info moglbys rozgrysc ta tabelke,koszta i stopa wartosci wynagrodzenia

jest.info

• Gość
« Odpowiedź #89 dnia: 05 Paź 2009, 02:31:12 »
Rozumiem ze chodzi o tabele z w/w linku.

Jest stala skladka na a-kase do panstwa ktore w razie bezrobocia wyplaca zapomoge.
Sa koszty administracyjne wysokosc ktorych zalezy od a-kasy.
I jest ewt. skladka na wczesniejsza emeryture (efterløn) od 62 roku zycia (normalnie 67 roku) - na ile pamietam to trzeba wplacac przez 30 lat.

W tabeli sa podane:
Optagelsesområde - Kto moze byc czlonkiem
Bidrag administration - Skladka na admninistracje
Samlet bidrag a-forsikring - Koszty administracyjne + skladka na a-kase razem
Samlet bidrag a-forsikring + efterløn - Koszty administracyjne + skladka na a-kase + skladka na wczesniejsza emeryture razem
Medlemstilfredshed - Zadowolenie czlonkow
Medlemmer - ilosc czlonkow

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #89 dnia: 05 Paź 2009, 02:31:12 »

pytanie

Zaczęty przez didooDział Pomoc!

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 7458
Ostatnia wiadomość 08 Sie 2011, 18:38:33
wysłana przez didoo
Krotkie pytanie dot. ulg za dojazdy i wyzywienie