Ogólne > Podatki
Przyszło mi pismo ze skata dotyczące roku 2007. O co chodzi? Co z tym zrobić?
Klingon:
--- Cytat: misio_99 w 31 Sty 2009, 15:38:14 ---Pamiętasz Klingon jak o tym rozmawialiśmy z rok temu... właśnie wtedy byłem w SKAT i pytałem się o to...
--- Koniec cytatu ---
Pamietam i tez wtedy dzwonilem do SKATu i podano mi stara metode obliczenia ulgi. Na pytanie jak rozumiec "ze mogles byc w domu" pani w SKAT znalazla ta strone i powiedziala ze pierwszy raz to widzi i ze trzeba oczywiscie stosowac sie do ostatnich informacji ze SKATu.
Mariusz musi pokazac jak wyliczyl 196 tys. i dlatego musi uzyc stara metode i ewt. moze smialo powiedziec, ze informacje o takim sposobie wyliczenia otrzymal ze SKATu. SKAT potem moze obliczyc po swojemu i obnizyc ulge.
--- Cytat: mirekkph w 31 Sty 2009, 16:44:20 ---Klingom napisalse ze po 12 miesiacach mozna zachowac ulge tymczasowe miejsce pracy jak to intrerpretuje Skat.
--- Koniec cytatu ---
Pisze o tym w pomocy do wypelnienia PITu - tu jest tlumaczenie:
http://home25.inet.tele.dk/pl/Skat/TastSelv/Felt449.html
Czyli teoretycznie takze 2 letni kontrakt SKAT moze uznac jako tymczasowe miejsce pracy ale nie wiem jak jest w praktyce.
Przez caly okres mozna otrzymac ulge za koszty noclegu i przez pierwszy rok ulge za koszty wyzwienia wedlug rachunkow lub ryczaltu, potem wylacznie wedlug rachunkow.
mirekkph:
Ale przy ukladzie
1 praca 3 miesiace posrednik umowa na stale (zmienne miejsce pracy )
potem
kontrakt na 9 miesiecy umowa te sama firma i te samo miejsce
po 9 miesiacach kontrakt na czas nieokreslony te samo miejsce pracy
ulga zostaje 42900 na rok ,dojazdy do pracy powyzej 24 km
a czy a kassa ,zwiazki i oplacenie dodatkowej emerytury skat wezmie przy odlczaniu ulgi
Klingon:
Drugi kontrakt wyglada ze byl zrobiony wylacznie ze wzgledu na ulge. Zapytaj w SKAT.
Zwroc uwage, ze aby miejsce pracy zostalo uznane za tymczasowe to nie mozesz miec mozliwosc nocowania w domu - to nie jest to samo co zmienne miejsca pracy.
Sam musisz obliczyc dojazdy do pracy. Wszystkie inne ulgi (osobista kwota wolna, zwiazki, a-kasa, wplaty na emeryture) sa obliczane automatczynie i widoczne na rozliczeniu rocznym.
mirekkph:
przepraszam za moja pomylke
Ale przy ukladzie
1 praca 3 miesiace posrednik umowa na stale (zmienne miejsce pracy )
potem
kontrakt na 9 miesiecy umowa nowa 2 firma i te samo miejsce
po 9 miesiacach kontrakt na czas nieokreslony te samo miejsce pracy i ta sama 2 firma
ulga zostaje 42900 na rok ,dojazdy do pracy powyzej 24 km
a czy a kassa ,zwiazki i oplacenie dodatkowej emerytury skat wezmie przy odlczaniu ulgi
Klingon:
Wyglada lepiej ale kontrakt na czas okreslony gdzie jest mozliwosc przedluzenia nie jest traktowany jako tymczasowe miejsce pracy. Nie mowie ze tak jest w twoim przypadku - jezeli na twoim kontrakcie nie pisalo ze jest mozliwosc przedluzenia to drugi kontrakt powinien byc uznany jako tymczasowe miejsce pracy - tak mysle.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej