Ogólne > Podatki
Przyszło mi pismo ze skata dotyczące roku 2007. O co chodzi? Co z tym zrobić?
greg1969:
Przegieliście pałę brzydko mówiąc z odpisami i SKAT się zainteresował. 190 tysięcy koron odpisu tak jak mariuszmariusz to po prostu przegięcie np. przy 250-300tys. przychodu. No ale cóż polak potrafi???!!! I potem opinia leci, bo Polak to taki i taki. Ludzie zastanówcie się, wcale mi Was nie jest żal. Po prostu oddacie kasę a jak chcecie zabawić tu dłużej to SKAT i inne instytucje już będą miały na Was oko. Pozdro i powodzenia w tłumaczeniu się.
Klingon:
Z tego co wiem to trzeba udokumentowac:
- koszty wyzywienia jezeli nadal chce miec sie ulge pracujac na tym samym tymczasowym miejscu pracy powyzej 12 miesiecy. Pracujac ponizej 12 miesiecy i obliczajac wedlug ryczaltu nie trzeba dokumentowac.
- przejazdy przez mosty (Storebæltsbro i Øresundsbro)
mariuszmariusz:
Koszty wyżywienia (Udgifter til kost)
Ulgę według ryczałtu za wyżywienie (429 kr. na dobę) możesz otrzymać przez pierwsze 12 miesięcy, potem tylko za udokumentowane, faktyczne koszty, i tylko jeżeli w dalszym ciągu masz tymczasowe miejsce pracy. 12-miesięczny-okres zaczyna się od początku w przypadku zmiany na nowe tymczasowe miejsce pracy.
Koszty noclegu (Udgifter til logi)
Ryczałt za nocleg wynosi 184 kr. na dobę. Ulgę możesz otrzymać dopóki twoje miejsce pracy jest tymczasowe (prawdopodobnie do 2 lat).
Czegos tu nie rozumiem -z powyzszych notatek wynika ze za rok 2007 przysluguje mi ulga 613koron na dobe ,przebywajac w Danii w 2007 r okolo 320 dni daje wlasnie tą kwote 190 tysiecy
prosze o wyjasnienie mi tego
Klingon:
Rozumiem ze odliczyles dni ktore nie byles w Danii (urlop itp) i odjales 5.200 kr.
Wtedy tak obliczalo sie ulge ale w nastepnym roku wprowadzono
"Swiadczenie nie przysluguje za dni wolne, które mogles(-as) spedzic w miejscu stalego zamieszkania w Twoim kraju."
(zobacz http://www.skat.dk/display.aspx?oId=1717919&vId=201861&indhold=1).
Za 2007 rok trzymalbym sie tej starej metody bo taka informacje otrzymywalo sie dzwoniac wtedy do SKATu. Poza tym nie jest dla mnie jasne co znaczy dni ktore mogles byc w domu - moge spedzic weekend w domu jezeli mieszkam 1000 km od domu? Moim zdaniem nie ale tu dano mozliwosc interpretacji SKATowi (w przeciwnym wypadku byloby napisane ze ulga nie przysluguje w weekendy). W SKAT powiedziano mi rowniez ze to nie dotyczy kosztow noclegu, ktore w dalszym ciagu ponosisz, ale osoba z ktora rozmawialem byla niezdecydowana (pierwszy raz slyszala o tej nowej regule).
Tobie przysluguje rowniez ulga za przejazdy do domu w Polsce.
mirekkph:
Czyli jezeli Grzes byl teoretycznie co weekend w domu w polsce to skat zwracal mu kase za km ,a teraz chce na to pokwitowania
A mariuszmariusz nalezy sie ulga za diety jesli byl w dani za kazdy dzien a skoro bylo ich tyle to tyle pieniedzy mu skat musi oddac
To sa bardzo duze kwoty, jak to wyglada
Klingom napisalse ze po 12 miesiacach mozna zachowac zachowac ulge tymczasowe miejsce pracy jak to intrerpretuje Skat.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej