poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: dlaczego wlaczaja przeciwmgilene  (Przeczytany 18647 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

dlaczego dunczycy

• Gość
dlaczego wlaczaja przeciwmgilene
« dnia: 03 Lut 2009, 20:13:36 »
wg mnie ok 15 % dunczykow uzywa swoiatel p mgilnych przednich jak nie ma mgly, jest to b denerwujace, czy istnieje jakis taryfikator i manadat za to w danii, bo w polsce napewno.

Offline vera

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +1/-1
Odp: dlaczego wlaczaja przeciwmgilene
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Lut 2009, 21:19:01 »
nic z tym nie zrobisz, oni uważają chyba to za jakiś pseudo lans  ;D.  Jak przeciwmgielne używają w sumie zawsze, tak kierunkowskazów bardzo rzadko. To, że włączają przednie przeciwmgielne to można jakoś z tym żyć. Najgorszy jest pajac co zapodaje przeciwmgielne tylne nie zależnie od warunków atmosferycznych

Co do mandatu to oczywiście jest, jak w Polsce czy w Niemczech. Tylko że w Niemczech za tylne przeciwmgielne dają ostro po portfelu.

Ja tam gości lecze światłami długimi ale tylko jak jade duńskim autem   ;D ;D ;D ;D

K3

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 03 Lut 2009, 21:35:20 »
wg mnie ok 15 % dunczykow uzywa swoiatel p mgilnych przednich jak nie ma mgly, jest to b denerwujace, czy istnieje jakis taryfikator i manadat za to w danii, bo w polsce napewno.

wg prawa duńskiego w ciągu dnia mozna uzywać jako świateł do jazdy:
-mijania
-przeciwmgielnych
-dziennych
-mijania o obniżonej mocy

świeże info z kursu ;D

[Posted on: 03 Luty  2009, 21:34:29]

Ja tam gości lecze światłami długimi ale tylko jak jade duńskim autem   ;D ;D ;D ;D

i patrzą jak na wariata, który PJ dostał chyba za ładne oczy  ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D

Offline vera

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #3 dnia: 03 Lut 2009, 21:39:43 »
w rzeczy samej, bo ani jeden się jeszcze nie pokapował i zaczyna to już trochę nudzić    ;D

Po drugie to troche tymi niusami z kursu jestem zaskoczony. Sami duńczycy z którymi rozmawiałem mówili że przeciwmgielnych sie nie powinno uzywać. Tylko ze rozmówcy kurs mieli dosc dawno hehehe.

No nic, jak to prawda to zwracam honor duńczykom  ;D

K3

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 04 Lut 2009, 02:30:22 »
w rzeczy samej, bo ani jeden się jeszcze nie pokapował i zaczyna to już trochę nudzić    ;D

Po drugie to troche tymi niusami z kursu jestem zaskoczony. Sami duńczycy z którymi rozmawiałem mówili że przeciwmgielnych sie nie powinno uzywać. Tylko ze rozmówcy kurs mieli dosc dawno hehehe.

No nic, jak to prawda to zwracam honor duńczykom  ;D

jest to tu:
Cytuj (zaznaczone)
Lygteføring

§ 33.
Stk. 5. Tågelygter må kun anvendes i tåge og under kraftig nedbør og kan i så fald anvendes i stedet for de foreskrevne lygter. Hjælpelygter må ikke anvendes til andet formål end det, hvortil lygten er bestemt.

Tu jest opisane dość pobieżnie: przeciwmgielne mogą być używane zamiast wymaganego oświetlenia.
Ale mamy kolejny punkt:

Cytuj (zaznaczone)
§ 33 a. Ved kørsel uden for lygtetændingstiden skal nærlys (kort lys) anvendes på motordrevne køretøjer. Ved kørsel med motorredskab gælder dette dog kun, såfremt motorredskabet er forsynet med nærlyslygter. I stedet for nærlys kan anvendes tågeforlygter eller særligt kørelys.

Pierwsza pogrubiona część mówi o tym, że w ciągu dnia (lygtetændingstiden - to jest czas załączania świateł, czyli po prostu noc) powinniśmy używać świateł krótkich (nærlys)
Druga pogrubiona część mówi, że w mieście jako świateł krótkich w ciągu dnia można użyć przednich przeciwmgielnych lub świateł do jazdy (dziennych).
Natomiast w nocy zawsze światła powinny być przełączone na krótkie.

Na kursie na tym temacie była "wojna"  ;D więc tu jestem pewien na 1000%

PS. jako " lygtetændingstid" Duńczycy rozumieją nie tylko noc, ale także opady, co wymusza zmianę ze świateł dziennych na krótkie.
Także tunel się pod to łapie, czas przejazdu w nim to "lygtetændingstid".

Wiem, strasznie to zakręcone ;D

Offline vera

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #5 dnia: 04 Lut 2009, 10:20:18 »
jednak zakręcone to jak świński ogon, jakoś nie mogłem dać wiary i przy porannej bułeczce zagaiłem rozmowe. Wszyscy zgodnie powiedzieli że przeciwmgielne mogą być używane tylko w określonych warunkach (nie wnikaliśmy w szczegóły). Dla mne póki co jest jasne że świateł przeciwmgielnych używamy jak jest przedstawione w przepisach, a taka pogoda zdarza się kilka razy w roku może.

Zresztą z przednimi to potrafię przeboleć, niech używają bo oryginalne nie oślepiają jak samoróbki. Jednak używając tylnych to już przeginają pałeczkę   ;D

K3

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 04 Lut 2009, 10:53:49 »
jednak zakręcone to jak świński ogon, jakoś nie mogłem dać wiary i przy porannej bułeczce zagaiłem rozmowe. Wszyscy zgodnie powiedzieli że przeciwmgielne mogą być używane tylko w określonych warunkach (nie wnikaliśmy w szczegóły). Dla mne póki co jest jasne że świateł przeciwmgielnych używamy jak jest przedstawione w przepisach, a taka pogoda zdarza się kilka razy w roku może.

Zresztą z przednimi to potrafię przeboleć, niech używają bo oryginalne nie oślepiają jak samoróbki. Jednak używając tylnych to już przeginają pałeczkę   ;D
To zapytaj ich, co znaczy 33a :D

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 04 Lut 2009, 10:53:49 »

Offline vera

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #7 dnia: 04 Lut 2009, 14:21:40 »
To zapytaj ich, co znaczy 33a :D

zapytam, a co to znaczy???? ;)

K3

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 04 Lut 2009, 16:26:22 »
zapytam, a co to znaczy???? ;)
tzn ten paragraf co podałem powyżej... ciekaw jestem jak sie do niego odniosą

Offline dwyanewade

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +0/-0
  • I am what I am
« Odpowiedź #9 dnia: 04 Lut 2009, 17:09:40 »
Swiateł przeciwmgielnych na drogach unii europejskiej można używać w następujących warunkach:

1. Od zmierzchu do świtu w warunkach ograniczonej przejrzystości powietrza (mgła, deszcz, śnieg)
2. Od zmierzchu do świtu w warunkach dobrej przejrzystości powietrza na drogach krętych
3. Od świtu do zmierzch w warunkach ograniczonej przejrzystości powietrza (mgła, deszcz, śnieg)

To tyczy się wszystkich, podkreślam wszystkich państw UE, ponieważ auta posiadają oświetlenie homologowane na całą Unię bez wyjątku.
Co do duńskich kursów prawa jazdy to uczą też, że kierunkowskazów nie trzeba używać poza autostradami......
Tak samo bez sensu jak i jazda na przeciwmgielnych w warunkach normalnej przejrzystości 

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 04 Lut 2009, 17:44:43 »
Dzisiaj w radio mowili, ze ludzie dzwonia bo wielu zapomina zgasic swiatla przeciwmgielne. Dlatego jest dobry pomyslem zapalenie swiatel przeciwmgielnych przy slabej widocznosci ale tez jest dobrym pomyslem zgaszenie ich kiedy warunki poprawia sie, zeby nie oslepialy innych.
Normalny komentarz w normalnym kraju. 8)

K3

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 04 Lut 2009, 17:53:42 »
Swiateł przeciwmgielnych na drogach unii europejskiej można używać w następujących warunkach:

1. Od zmierzchu do świtu w warunkach ograniczonej przejrzystości powietrza (mgła, deszcz, śnieg)
2. Od zmierzchu do świtu w warunkach dobrej przejrzystości powietrza na drogach krętych
3. Od świtu do zmierzch w warunkach ograniczonej przejrzystości powietrza (mgła, deszcz, śnieg)

To tyczy się wszystkich, podkreślam wszystkich państw UE, ponieważ auta posiadają oświetlenie homologowane na całą Unię bez wyjątku.
Co do duńskich kursów prawa jazdy to uczą też, że kierunkowskazów nie trzeba używać poza autostradami......
Tak samo bez sensu jak i jazda na przeciwmgielnych w warunkach normalnej przejrzystości 

Unia Europejska jeszcze nie doszła do stanu, w którym ujednolicono kodeks drogowy na całym jej obszarze. Co więcej, długo do tego nie dojdzie.
Jest wiele różnic, począwszy od chociażby znaków drogowych, czy nawet różnych kolorów tablic, a skończywszy na warunkach technicznych jakie powinny spełniać pojazdy.
Homologacja to pozwolenie na użytkowanie, natomiast każdy kraj może indywidualnie dopuścić warunki stosowania takiego światła.

[Posted on: 04 Luty  2009, 17:50:32]

Dzisiaj w radio mowili, ze ludzie dzwonia bo wielu zapomina zgasic swiatla przeciwmgielne. Dlatego jest dobry pomyslem zapalenie swiatel przeciwmgielnych przy slabej widocznosci ale tez jest dobrym pomyslem zgaszenie ich kiedy warunki poprawia sie, zeby nie oslepialy innych.
Normalny komentarz w normalnym kraju. 8)

to logiczne, aby nie przeszkadzać innym
aczkolwiek w DK za to nie można dostać mandatu, nie jest to karalne: ichniejszy kodeks drogowy dopuszcza taką możliwość

i jest wiele takich przepisów, zarówno w PL i w DK, które pozwalają na coś, co może być źle odebrane przez innych

Offline dwyanewade

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +0/-0
  • I am what I am
« Odpowiedź #12 dnia: 04 Lut 2009, 17:58:44 »
Nie może.
Homologacja samochodu to natomiast spis warunków technicznych jakim powinny odpowiadać pojazdy zanim bedą dopuszczone do ruchu drogowego Unii Europejskiej, Ameryki Północnej, itd...
W homologacji jasno jest napisane jakie oświetlenie winny mieć pojazdy poruszające się po drogach Unii, opisane też jest, która część oświetlenia powinna być używana w danych warunkach drogowych.
A w Danii z przeciwmgielnymi jest tak jak z xenonami, wsadzają w światła co tylko znajdą w thansen, a efekt jest taki, że oślepiają tylko tym badziewiem innych kierujących. W każdym cywilizowanym kraju odbierają za to dowód rejestracyjny.

Offline vera

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #13 dnia: 04 Lut 2009, 18:07:58 »
ja straciłem już wiedze jak jest w DK, tych co znam mowią, że jest to karane mandatem. Tak więc osłabiony różnymi teoriami w nic nie wnikam  ;D

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 04 Lut 2009, 18:11:45 »
"Normalny komentarz w normalnym kraju" bylo odpowiedzia na lecznie pajacow swiatlami dlugimi.
W każdym cywilizowanym kraju odbierają za to dowód rejestracyjny.
Rozumiem ze cywilizacja przychodzi ze wschodu. ;D

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 04 Lut 2009, 18:11:45 »

dlaczego 38%

Zaczęty przez haryDział Podatki

Odpowiedzi: 22
Wyświetleń: 11809
Ostatnia wiadomość 31 Sty 2009, 17:37:14
wysłana przez mirekkph
Dlaczego dunscy mezowie nie mowia po polsku?

Zaczęty przez HektoDział Hydepark

Odpowiedzi: 14
Wyświetleń: 7086
Ostatnia wiadomość 12 Gru 2008, 14:53:28
wysłana przez Jomir
Wie ktoś dlaczego nie mogę kupić telefonu?

Zaczęty przez MuchomorDział Hydepark

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 3783
Ostatnia wiadomość 14 Cze 2021, 08:33:23
wysłana przez jamjurand
grøn check dlaczego nie dostałem w tym roku

Zaczęty przez DunhillDział Podatki

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 3961
Ostatnia wiadomość 05 Mar 2012, 21:36:15
wysłana przez daniaa
Dlaczego śmierdzi od kilku dni w centrum Århus?

Zaczęty przez micuraDział Århus, Aalborg ...

Odpowiedzi: 5
Wyświetleń: 5754
Ostatnia wiadomość 09 Mar 2014, 21:50:04
wysłana przez hangedhorse