poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Odsyłana z urzędu do urzędu!Pomóżcie proszę...  (Przeczytany 13743 razy)

Offline ania85

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
Odsyłana z urzędu do urzędu!Pomóżcie proszę...
« dnia: 06 Lut 2009, 17:39:32 »
Moja sytuacja wyglada nastepujaco: Jestem zatrudniona przez agencje posredniczaca.Moj kontrakt jest podpisany do maja tego roku.Obecnie jestem w 23 tygodniu ciazy.Dzis pracodawca zadzwonil do mnie i poinformowal ze niestety nie moge wrocic do pracy poniewaz jestem w ciazy.Ciaza to nie choroba wiec takie dzialanie wydalo mi sie bezpodstawne dlatego udalam sie po porade do Borgerservice.Tam pan urzednik byl wielce zdziwiony moja sytuacja i powiedzial ze pracodawca nie moze odmowic mi pracy z powodu ciazy.Wspomnial ze 4 tyg przed terminem porodu moge ubiegac sie o pieniadze z komuny.Zapytalam co jednak mam zrobic teraz w tej sytuacji gdy zostaje bez srodkow do zycia?(moja umowa nie jest zerwana ale nie pracujac nie otrzymuje zadnych pieniedzy)Pan urzednik w tym momencie odsyla mnie do Ydelsesservice København;Personlig henvendelse.Nie mam pojecia co to za miejsce poniewaz pan z ktorym rozmawialam nie bardzo potrafil wytlumaczyc mi to w jezyku angielskim(niestety nie znam dunskiego).Czy ktos wie czy tam rzeczywiscie moglabym uzyskac jakas pomoc?Czy cos mozna zrobic w mojej sytuacji?Prosze o pomoc.

Offline Manior

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 17
  • Reputacja: +16/-6
Odp: Odsyłana z urzędu do urzędu!Pomóżcie proszę...
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Lut 2009, 17:59:42 »
Ydelsesservice København zajmuje się wypłacaniem zapomóg gotówkowych.
Personlig henvendelse - osobiste stawienie się.

Sądzę, że powinnaś posłuchac tego pana i tam się udac. Jest to miejsce w którym przedstawiasz swoją sytuację ekonomiczną,
a oni mogą zdecydowac żeby  wypłacac Ci pieniądze w czasie ciąży jako "pomoc gotówkową".

Pozdrawiam

PS. Link, niestety på duńsku
http://www3.kk.dk/Borger/Oekonomi/Ydelsesservice.aspx

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Lut 2009, 18:17:08 »
Ja bym sie jednak udala rowniez do zwiazkow zawodowych jesli do takich nalezysz, by poruszyc kwestie odmowienia pracy z powodu ciazy.

Owszem, ze udaj sie do wskazanego urzedu, ale z tego co poczytalam, to udzielaja zasilkow:

- kontanthjælp - tylko dla osob ze stalym pobytem (w zwiazku z tym, iz nie mowisz po dunsku, stalego pobytu raczej nie masz)
- sydagpenge - chora nie jestes
- barselsdagpenge - za wczesnie (skoro chcesz pracowac, domyslam sie, ze nie jestes w wysokiej ciazy)

Jestem bardzo ciekawa co poradza w ydelsesservice, jesli mozesz to napisz, pewnie w podobnej sytuacji jest przynajmniej kilka czytelniczek forum.
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline ania85

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #3 dnia: 06 Lut 2009, 18:46:40 »
W poniedzialek chce sie tam udac i zapytac o moja sytuacje.Oczywiscie napisze co i jak jak tylko dadza mi jakas odpowiedz,apropo mojej ciazy to poczatek 6 miesiaca a z tego co wiem kobiety tutaj pracuja do 8 miesiaca,pozniej ze wzgledu na zaawansowana ciaze lekarze(ponoc)wystawiaja odpowiedzni dokument ze dana osoba nie powinna juz pracowac.Dla mnie to dziwna sytuacja bo przepracowalam legalnie ponad rok czasu w Danii i dziwi mnie to ze mozna tak kogos po prostu odstawic na boczny tor.Nawet w naszej biednej Polsce po przepracowaniu roku dostaje sie,marna bo marna,ale zawsze kuroniowke ,a tu?Tak po prostu zostawia mnie bez srodkow do zycia?Wydaje mi sie to bezpodstawne odmowienie pracy z powodu ciazy.

Offline bumi71

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #4 dnia: 06 Lut 2009, 19:23:35 »
http://forsiden.3f.dk/apps/pbcs.dll/artikkel?Dato=20070126&Kategori=POLSK&Lopenr=70126009&Ref=AR&profile=2535
Sprobuj  skontaktowac  sie  z  nimi  .  Sprawa  wydaje sie  bardzo  prosta . Tu istnieje  specjalny  fundusz   do  wyrownywania  pracodawcom  kosztow  ponoszonych w  wypadku  ciazy pracownika . Podejrzewam  ze  jezeli  przyjdziesz  do komuny  z  papierkiem  od  lekarza  ze  jestes chora  z  powodu  stresu  wywolanego zachowaniem  twojego  pracodawcy kiedy  dowiedzial  sie  o  ciazy  ..    to nie  beda  mieli innego  wyjscia  jak  wyplacic  chorobowe .
« Ostatnia zmiana: 06 Lut 2009, 19:35:08 wysłana przez bumi71 »

Offline ania85

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #5 dnia: 06 Lut 2009, 20:08:05 »
Bumi71 czyli sugerujesz zebym udala sie do lekarza?Slyszalam ze tu jednak nie tak latwo dostac zwolnienie lekarskie.Czy stres jest wystarczajacym powodem do zwolnienia?Jesli tak to pozostaje mi sprobowac zalatwic to w ten sposob.Dziekuje.A do zwiazkow nie jestem niestety zapisana wiec nie sadze aby chcieli mi pomoc.

Offline Manior

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 17
  • Reputacja: +16/-6
« Odpowiedź #6 dnia: 06 Lut 2009, 20:30:27 »
A do zwiazkow nie jestem niestety zapisana wiec nie sadze aby chcieli mi pomoc.

I z tego powodu Twój pracodawca może czuc się bezkarny....
W Twoim wypadku to wielka szkoda, że nie należysz do związków. Sprawa byłaby bardzo prosta.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 06 Lut 2009, 20:30:27 »

Offline ania85

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #7 dnia: 06 Lut 2009, 20:47:25 »
Bylaby ale nie jest:( Mimo to chce troche powalczyc.Moze uda sie cos wyegzekwowac.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #8 dnia: 06 Lut 2009, 21:00:16 »
No niestety, tak to wyglada w przypadku pobytu unijnego.
Kurowniowke mozesz dostac i owszem, ale w Polsce.... Takie jest to unijne prawo.
Ale Bumi dobrze radzi, moze uda CI sie dostac cos z funduszu dla zwolnionych z pracy z powodu ciazy.
Przypomnialo mi sie, ze w gazetce z mojej A-kassy byl wlasnie artykul na ten temat, przeczytam i zobacze co tam napisali. Moze cos ciekawego sie dowiem. Napisze jakby co.

A jesli chdzi o stres, jest to wyjatkowo dobry powod do pozostania w domu, a co najwazniejsze nie jest sie szykanowanym i nikt na zestresowanego nie patrzy jak na wariata.
Moja dunska kolezanka, chorowala na stres z depresja przez ostatnich kilka miesiecy. Teraz powoli wraca do pracy, zaczyna od kilku godzin dziennie, stopniowo. Nie ma problemow z tego powodu.
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline ania85

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #9 dnia: 06 Lut 2009, 21:19:28 »
Mirra dziekuje:)Jezeli bedziesz miala wiecej informacji na ten temat bede Ci bardzo wdzieczna za ich przedstawienie.A ja moze rzeczywiscie sprobuje uzyskac od mojego lekarza zwolnienie.

Offline bumi71

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #10 dnia: 06 Lut 2009, 21:32:18 »
    Sprobuj  jednak  do  nich  zadzwonic .   Sprawa  jest  tak  zenujaco  przykladowa  ze  wydaje  mi  ze  jest  szansa  ze  Ci pomoga .   Byly  wypadki  ze   zalatwili  odszkodowania  ludziom  ktorzy nie  byli  zwiazkowcami  . Polakom  zwlaszcza .    W najgorszym  wypadku  zawsze mozesz  sie na pare  miesiecy  zapisac .Jezeli  chodzi  o zwolnienie  z  powodu  ciazy  to  powinni  zareagowac . Poza  tym  co  to  za  zwolnienie  przez  telefon ?  Na  Twoim  miejscu  stawilbym  sie  w  pracy  w  poniedzialek  rano  i  domagal  sie  zwolnienia  na  pismie .  Wedlug  obowiazujacych  przepisow  jestes  dalej  zatrudniona  .  Przynajmniej  taka  jest  moja  opinia .

aneczka

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 06 Lut 2009, 23:11:43 »
Wiem w jakiej sytuacji jestes bo sama przez to przechodze i chyba domyslam sie u jakiego posrednika pracujesz... Sytuacja nie jest prosta i ja jak narazie nic nie wywalczylam tzn prawie nic, chodzenie po komunach tez Ci nic nie da, zwiazki Ci nie pomoga jak nie jestes ich czlonkiem, rozmawialam nawet przez telefon z Pania Teresa-polka ze zwiazkow 3 F, ktora sama przyznala ze w ostatnim czasie nie chca za bardzo pomagac polakom. Oczywisc walcz ale wiedz ze bedzie Cie to kosztowalo duzo nerwow i czasu...

Offline patsy

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #12 dnia: 07 Lut 2009, 10:54:25 »
przede wszystkim żądaj wszystkich odmownych decyzji na piśmie!od każdego!a co do pani Teresy ,to jest bardzo miła kobieta,ale nie za bardzo się zna na przepisach,jest przecież tylko tłumaczką!a co do związków to możesz do nich się udać nie będąc członkiem!powinni w jakikolwiek sposósb zareagować!mogą też z racji tego,że nie masz pełnych lub  żadnych dochodów zmiejszyć składkę na związki!jest u nich też osoba od tzw. pomocy socjalnej!powodzenia i cierpliwości!

eva77

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 07 Lut 2009, 12:30:59 »
Moja koleżanka została również zwolniona z pracy z powodu ciąży.Udała się do związków (nie była wczesniej zapisana), zapisała się i wywalczyli dla niej wysokie odszkodowanie.Fakt nie wrocila juz do tego pracodawcy, ale dzieki odszkodowaniu miala za co zyc.

Offline bumi71

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #14 dnia: 07 Lut 2009, 12:41:03 »
Najwazniesze  to  zebu ci dali  zwolnienie pisemne . Telling  is  not selling . Po  prostu  pojdz  w  poniedzialek  rano  i zazadaj  pisemnego  zwolnienia . Jezeli  sa  cwani  to  moga  twierdzic  ze  nikt  nikogo  przez  telefon  nie  zwalnial   a  Ty  sie  po prostu  nie  stawilas  i  tyle . Zalezy  od tego na  jaka  swinie  trafisz .  >:(

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 07 Lut 2009, 12:41:03 »

bardzo proszę o przetlumaczenie

Zaczęty przez dar_czarDział Tłumaczenia

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 15645
Ostatnia wiadomość 24 Lip 2007, 12:41:29
wysłana przez dar_czar
proszę o przetłumaczenie

Zaczęty przez robi2007Dział Tłumaczenia

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 11590
Ostatnia wiadomość 23 Lut 2010, 20:20:24