Ogólne > Kultura

art. w Politiken

<< < (4/6) > >>

Tula:

--- Cytat: Nikt Wazny w 10 Lut 2009, 18:57:45 ---Napiszcie to samo jako komentarz pod artykulem w Politikken, jest tam taka mozliwosc, a nie tylko tutaj.
--- Koniec cytatu ---
Skad wiesz, ze juz nie napisalismy?
A zwalanie winy na komunistyczny rezim nic nie da; za wolnej Polski tez nie bylismy swieci...

Klingon:
Jestem Polakiem ale nikt w moim otoczeniu nie jest antysemita. Z opowieści moich rodziców, w domu moich dziadków na wsi do 1943 roku ukrywał się Żyd. W tym roku gdzieś jechał i na stacji złapało go gestapo. Ja żyję więc nie wydał moich dziadków i po wojnie żyli oni w biedzie więc majątku też nie wyłudzili. Nawet niewiem czy to miało miejsce. :-\

W Ameryce była segregacja przeciwko której prawo przeszło dopabuse w 1960 roku. Czy murzyni powinni do końca życia nienawidzieć białych? 50 lat później murzyn został prezydentem. 8)

Joanna pisze, że nie była mobbet chociaż wiele dzieci jest, z powodu wagi, koloru włosow lub okularów. Joanna cieżko przeżyła wyjazd za granicę - w tamtych czasach wielu ludzi marzyło o wyrwaniu się na wolność.

Ale chyba łatwiej drążyć w starych czasach niż zabrać stanowisko do obecnych.

[Posted on: 10 Luty  2009, 20:21:00]
Wywiad z Amira Hass ktora jako pierwszy izraelski dziennikarz kiedykolwiek zamieszkala w wsrod Palestynczykow - pierw w Gazie teraz w Ramallah. Wspanialy czlowiek.
http://www.dr.dk/DR2/Modige_kvinder/
po prawej stronie wybierz date 20/10 i jezeli przerywa to niska jakosc "LAV". Amira mowi po anigelsku.

[Posted on: 10 Luty  2009, 21:20:46]

--- Cytat: Tula w 10 Lut 2009, 19:03:33 ---Skad wiesz, ze juz nie napisalismy?

--- Koniec cytatu ---
Jeżeli nawiązujesz do mojego komentarza to nie jestem dumny bo zrobiłem byki. :-[
No cóż, na drugi raz muszę zrobić to lepiej a teraz idę do kąta klęczyć na grochu. ;D

mala_z_Aarhus:
Nie bylam pewna, ale sprawdzilam: http://pl.wikipedia.org/wiki/Polskie_obozy_koncentracyjne

"Terminem "polskie obozy koncentracyjne" – bez wyjaśnienia, że chodzi o lokalizację geograficzną – posługiwały się czasopisma takie jak amerykański "New York Times", brytyjski "The Guardian", "The Australian", a nawet niemieckie ("Der Spiegel", "Bild", "Der Tagesspiegel", "Stern") i inne. W 2008 r. użył go izraelski dziennik "Haaretz"[1]. Kilkukrotnie posłużyło się nim także Centrum Szymona Wiesenthala."

Szczesliwie dla Nas nie ma dunskich przykladow.

bumi71:
Klingon ...  samo  slowo "   Zyd  "  ma  w  jezyku  polskim  niestety bardzo  negatywny wydzwiek   .  Icek  ,  mosiek  itd..  Pamieta  ktos  pianiste Polanskiego  http://www.youtube.com/watch?v=itR0-I9idXk i te  przejmujace  sceny  z  warszawskiego  ghetta ...  Taka   mamy  historie  jaka  sami  sobie wybralismy ......  To  samo  sie  dotyczy  prezydenta ...  jak  jeden braciak  drugiemu  na  plecach stanie to  prawie  zaraz  bedzie  wzrost  normalnego  chlopa ...  co  nie ?  Odnosnie   Obamy ... to  z tego  co pisza urodzil  sie na Hawajach .   Chyba  ciezko  bedzie nawiazac   do murzynskich niewolnikow   z  poludniowych   stanow  . Just  my humble opinion

Klingon:
Nie użyłem słowa Żyd w obraźliwym znaczeniu. :)

Podobał mi się Pianista a zwłaszcza pokazanie Polaków, Żydów i Niemców takimi jacy są - czyli różni. Dziwi mnie tylko że tak trywialną rzecz trzeba wkładać łopatą do głowy.

Co do tych dwóch barciaków to jakiś krzywy humor. :-\

Wnioskując po wyglądzie Obamy, myślisz że 50 lat temu mógłby skorzystać z toalety dla białych albo usiąść w autobusie razem z białymi? ??? Teraz jest pierwszym czarnym prezydentem USA. 8)

Jak miałem 14 lat to wydarzyła się tragedia mojego życia - rano obudziłem się z olbrzymią krostą na brodzie. Zakleiłem plastrem i przemknąłem się do klasy z nadzieją że jakoś to będzie. Szło dobrze dopóki nauczycielka po zadaniu pytania i szukając kto ma odpowiedzieć nie spojrzała na mnie i wezwała - "Józio pryszczyk". ;D Mógłbym do tej pory dusić się w złości, a gdybym był obcokrajowcem, pluć na wszystkich Polaków, ale dlaczego miałbym to robić? ??? To mówiłoby więcej o mnie niż o tej drugiej osobie.

Wychowałem się w centrum dużego miasta i nie spotkałem się z nienawiścią do kogokolwiek. Jak przyjeżdżało Wesołe Miasteczko to można było oberwać od Romów (wtedy Cyganów) i wtedy ich nie lubiłem ale na szczęście z wiekiem zmądrzałem. ;D

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej