Poniewaz w tamtym watku nie widze mozliwosci odpowiedzi na wpis, dopowiadam tu.
"Witam, byc moze ten watek juz byl poruszany wczesniej ale nie moge sie niczego doszukac. Moje pytanie brzmi: Jakich formalnosci musze dopelnic chcac opuscic Danie juz na stale? Pracowalem legalnie, placilem podatki a chcialbym wyjechac juz teraz i dostac zwrot podatku i feriepenge na moje konto w Polsce. Wiem ze takie cos jest mozliwe ale nie wiem kompletnie jak sie do tego zabrac. Prosze o wyjasnienie mi krok po kroku gdzie musze sie udac. Z gory dziekuje."
Jesli wyjezdzasz i juz nie zamierzasz w tym roku (a moze w ogole) wrocic to powinienes:
1/ Udaj sie do komuny, aby wymeldowac sie z adresu zamieszkania dunskiego (zadeklaruj jako dzien wymeldowania dzien wyjazdu z Danii).
Przy wymeldowaniu podaj polski adres do ewentualnej korespondencji, najlepiej adres zameldowania.
2/ Udaj sie do Skat-u z ostatnim rozliczeniem wynagrodzenia od pracodawcy, czyli juz po zakonczeniu pracy.
Przygotuj "rozpiske" dla urzednika do rozliczenia podatkowego osobno za zeszly i obecny rok (ile dni byles w Danii, po odjeciu dni pobytu w Polsce, to do ulgi zwiazanej z pozostalymi kosztami pracownika; ilosc dni roboczych jesli dojezdzales do pracy ponad 24 km w obie strony, czyli conajmniej 12 km w jedna, odleglosc do miejsca pracy; ilosc wyjazdow do Polski i odleglosc z miejsca zamieszkania w Danii do miejsca zameldowania w Polsce- podaj prawdziwa odleglosc, bo to jest sprawdzane)
3/ Zamknij konto bankowe, jesli nie wracasz do Danii, ale mozesz tez je zostawic, jesli jest to NEMKONTO i masz dostep przez internet do konta - wowczas dostaniesz na nie ewentualny zwrot podatku i feriepenge. Jesli je zamkniesz, zostaw w Skacie numer swojego polskiego konta.
4/ Po wyjezdzie z Danii napisz do FerieKonto maila z informacja ze wyjechales z Danii, wymeldowales sie i nie zamierzasz wracac w tym roku.
Podaj date wymeldowania. Napisz, ze prosisz o przeslanie naleznych Ci feriepenge na konto (dunskie, jesli go nie zamknales, lub polskie).
adres e-mail: fk@atp.dk
W mailu podaj dokladne swoje dane lacznie z numerem CPR.
Przeleja Ci nalezne feriepenge w ciagu 2-4 tygodni.
Powodzenia:)