poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Brev  (Przeczytany 9762 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

K3

• Gość
Odp: Brev
« Odpowiedź #15 dnia: 14 Lut 2009, 17:23:55 »
jak narazie to każdy pisze w temacie to, co wielokrotnie było na ten temat powiedziane.....

a może autor wątku by zaprezentował skan tego listu ??

lilianka

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 14 Lut 2009, 17:51:31 »
No tak, tylko zeby kupic w Danii takie auto żeby obrócić nim kilka razy 2500 km to jednak trzeba wydac kupe kasy , nie oszukujmy sie.oczywiscie ja moge sobie kupic auto za 30 000 kr *( bo własnie tyle zdołam uzbierac przez te 5  miesiecy ze swojej wypłaty )

A co kredytów nie trzeba ich brac zarabiajac takie pieniazki tutaj 3-5 miesiecy zbiarania i juz mam przyzwoite auto którym można jechać do Polski i nie bać  się o przygody drogowe ( choć to różnie bywa każde auto może odmówić posłuszeństwa..!)

tylko co jak mi te wspaniałe autko padnie pod Berlinem :))???
a pozatym nie  jestem Dunka, nie czuje sie Dunka, kraj mi sie podoba , ale raczej długo tu nie zamierzam zostać, mam Pl meldunek i dom w Polsce... nie zamierzam sie dochodzic, ale puki tonie jest konieczne nie bede nic z blachami robic.
a swoja droga sprawa nei dotyczy tylko Polaków, bo obok mnie mieszka mnustwo Niemców, Litwinów i Czechów. i co myslicie że wszyscy oni maja Dunskie auta :)

Offline vera

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +1/-1
« Odpowiedź #17 dnia: 14 Lut 2009, 19:00:26 »
Zgadzam się z kolegą.My tez jeździlismy sobie spokojnie autem na polskich blachach,przechodzilismy kontrole i do pewnego czasu był spokój.Trafilismy raz na taką kontrolę, która dała nam dwa tygodnie, albo na przerejstrowanie auta, albo na wywiezienie go do Polski.I gdzieś czytałam że policja się takimi sprawami nie zajmuje tylko skat.Nas akurat złapała policja do rutynowej kontroli i pierwsze pytanie jakie nam zadali brzmiało-jak długo przebywacie w Danii.Także naprawdę nie ma co się łudzić i kombinować,auto trzeba przerejstrować, takie są przepisy a my możemy sobie tylko ponarzekać i wylewać swoje żale na forum.

kup drugie tańsze na blachach DK i problemy ci się skończą. Nikt nie zabroni ci posiadać dwóch aut jak ciebie stać.

[Posted on: 14 Luty  2009, 18:56:14]

No tak, tylko zeby kupic w Danii takie auto żeby obrócić nim kilka razy 2500 km to jednak trzeba wydac kupe kasy , nie oszukujmy sie.oczywiscie ja moge sobie kupic auto za 30 000 kr *( bo własnie tyle zdołam uzbierac przez te 5  miesiecy ze swojej wypłaty )tylko co jak mi te wspaniałe autko padnie pod Berlinem :))???
a pozatym nie  jestem Dunka, nie czuje sie Dunka, kraj mi sie podoba , ale raczej długo tu nie zamierzam zostać, mam Pl meldunek i dom w Polsce... nie zamierzam sie dochodzic, ale puki tonie jest konieczne nie bede nic z blachami robic.
a swoja droga sprawa nei dotyczy tylko Polaków, bo obok mnie mieszka mnustwo Niemców, Litwinów i Czechów. i co myslicie że wszyscy oni maja Dunskie auta :)

Akurat Niemcy są w dobrym położeniu, mogą argumentować to tym że śmigają do Niemiec codziennie co jest w sumie możliwe.
Czesi mają taką sama sytuację jak Polacy.

Co do Litwinów to tutaj troche jest młynek, gdyż Ukraińcy w większości jeżdzą na litewskich blachach. Chodzi o łatwość kupna przez nich dobrych aut razem z tablicami na terenie Danii.

kiki

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 14 Lut 2009, 20:54:57 »
co do niemców to sie nie zgodze u nas w pracy złapali niemke i nie było żadnych tlumaczeń...Miała zameldowanie w Dani miała cpr i sprawa byla zalatwiona...I nie potrzebowali do tego SKAT sami spisali zrobili swoje i mandacik nie jest słodki
Juz SKAT nie jest potrzebny

Offline tomsis

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #19 dnia: 15 Lut 2009, 15:21:53 »
Co chodzi o niemców, to nie to ze sa z niemiec a moga jezdzic na niemieckich blachac....tylko co porabiaja w Danii, poniewarz wiekszosc niemców pracuje w branzy budowlanej, wiec zmieniaja miejsca pracy czesto i dlatego moga se tak jesdzic.

Co chodzi o polaków, to kazdy polak moze jezdzic na polskich blachach pierwsze 365 dni przebywajace w danii(dni przebywane w pl sie odciaga) wiec 365 dni razem i nikt sie nie wtraca czy te dni sie uzbieralo przez rok czy przez dwa! Pamietac tylko ze te dni sie licza od dnia którego osoba jest tu a nie od dni co sie sprowadzilo auto.  I potym okresie powinno sie przerejestrowac autko na dunskie blachy.

KIKI

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 15 Lut 2009, 16:01:37 »
Co chodzi o niemców, to nie to ze sa z niemiec a moga jezdzic na niemieckich blachac....tylko co porabiaja w Danii, poniewarz wiekszosc niemców pracuje w branzy budowlanej, wiec zmieniaja miejsca pracy czesto i dlatego moga se tak jesdzic.

Co chodzi o polaków, to kazdy polak moze jezdzic na polskich blachach pierwsze 365 dni przebywajace w danii(dni przebywane w pl sie odciaga) wiec 365 dni razem i nikt sie nie wtraca czy te dni sie uzbieralo przez rok czy przez dwa! Pamietac tylko ze te dni sie licza od dnia którego osoba jest tu a nie od dni co sie sprowadzilo auto.  I potym okresie powinno sie przerejestrowac autko na dunskie blachy.

BZDURY!!!!!!!
Jeżeli ktos niewie to  po co innych wprowadza w błąd?????
Jezeli wjezdzasz do Danii i podejmujesz prace to masz  14 dni na przerejestrowanie auta lub wywiezienie go z Danii!!!!!
Jeżeli chcesz jezdzic rok czasu to musisz sie starac o pozwolenie w motorskat

Offline jeż

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #21 dnia: 15 Lut 2009, 17:23:11 »
brawo lilianka!brawo!ja nawet nie mogę odłożyć tych 30 tyś.więc niech nikt nie pisze,że 3 miechy i masz auto! zarabiam ok.8 tyś na misiąc,chata 3500,media,jedzenie.z czego mam odłożyć?ja mam z polski,które dostałem w prezencie ślubnym i mimo szczerych chęci,nikt nie chce kupić bo jest za drogie.i co mam zrobić?oddać?a tu z buta chodzić?

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #21 dnia: 15 Lut 2009, 17:23:11 »

Offline vera

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #22 dnia: 15 Lut 2009, 18:42:25 »
co do niemców to sie nie zgodze u nas w pracy złapali niemke i nie było żadnych tlumaczeń...Miała zameldowanie w Dani miała cpr i sprawa byla zalatwiona...I nie potrzebowali do tego SKAT sami spisali zrobili swoje i mandacik nie jest słodki
Juz SKAT nie jest potrzebny

Miała zameldowanie i to był problem. Jakby śmigała codziennie z DE do DK nie byłoby powodu do wystawiania mandatu jeżeli takowy był. Z drugiej strony bym sie chętnie dowiedział o okolicznościach jak ją dybneli (życzliwi czy jak??)

KIKI

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 15 Lut 2009, 18:53:43 »
Tak  miała tu zameldowanie posiada num cpr i to wszystko...
Pojechala na cpn poszla zaplacic wychodzac policjanci juz stali przy aucie.Mandacik 70 tys koron

lilianka

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 15 Lut 2009, 18:54:09 »
Niewielu z nas tutaj przyjechało zeby zostac na stałe , oczywiscie że sa tacy , ale wiekszosc z nas chce sobie zaobic na jakis lepszy start w Polsce , wiec odkładanie tutaj przez rok całych oszczędnosci lub branie kredytu po prostu mija się z celem przyjazdu . oczywiście jeżeli będe w takiej sytuacji że będe tu chciała życ w koncu kupie Dunskie auto a Polskiego się pozbęde . Chyba że rzeczywiscie mnie złapą wtedy kuopie jakiegoś szrota żeby jezdic po Dani, ale co wtedy z Polskim autem , bo niektórzy mówia ze trzeba je wywiesc,
tak że Vera nie wiem czy moge posiadac tutaj 2 auta , Dunskie i Polskie :((

Offline vera

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #25 dnia: 15 Lut 2009, 20:06:41 »
Niewielu z nas tutaj przyjechało zeby zostac na stałe , oczywiscie że sa tacy , ale wiekszosc z nas chce sobie zaobic na jakis lepszy start w Polsce , wiec odkładanie tutaj przez rok całych oszczędnosci lub branie kredytu po prostu mija się z celem przyjazdu . oczywiście jeżeli będe w takiej sytuacji że będe tu chciała życ w koncu kupie Dunskie auto a Polskiego się pozbęde . Chyba że rzeczywiscie mnie złapą wtedy kuopie jakiegoś szrota żeby jezdic po Dani, ale co wtedy z Polskim autem , bo niektórzy mówia ze trzeba je wywiesc,
tak że Vera nie wiem czy moge posiadac tutaj 2 auta , Dunskie i Polskie :((

Masz auto duńskie poruszasz się po Danii a polskiego nie musisz wywozić (korzystasz je do innych wyjazdów-Polska). "niektórzy mówią" że nie można jeździć polskim autem, bo co mają napisać. Zabronić ci nikt nie może posiadania dwóch aut (każde na innych blachach) jak ciebie na nie stać. Robią tak Duńczycy z autami na niemieckich blachach, Polacy na niemieckich i amerykańskich blachach w Polsce.
Ja też nie wiem na 110% czy tak można ale zawsze lepsze to niż tylko jedno auto w Danii na polskich blachach. Lilianka mam nadzieje ze Ciebie nie sięgnie taki mandat ani nikogo innego jak owej Niemki. Kwota 70 tys musiała być jakoś rozważona. Napewno nie wyszli Policjanci ze stacji Paliw i nie wywalili taryfikator na ową kwotę. Sprawa ta musiała być już wcześniej się toczyć do tej osoby. Jeżeli śiadek sytuacji wie coś więcej to może napisze bo ja to kolejna zasłyszana historia to kolejne mydło. Normalnie mandat powinien być wystawiony na podstawie wartości auta - to jest baza do wyliczenia podatku itp itd. W okolicach odense Polaków których znam to kilku z nich miało większą lub mniejszy kontakt z Policją na temat swoich "Polskich aut". Jak narazie na sprawdzeniu dokumentów sie kończyło.

KIKI

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 15 Lut 2009, 20:18:41 »
Jeżeli vera interesuje Cię ta sytuacja to prosze bardzo...
Owa niemka zostala zatrzymana na stacji.Auto nie zostalo zatrzymane ani dokumenty poprostu spisali i kazali czekac.Po 2 tyg przyszedl list zeby wstawic sie na policje-oczywiscie poszla.Pan policjant poinformował niemke ze sprawa w jej sprawie odbedzie sie w kwietniu i musiala napisac oswiadczenie ze bedzie obecna.Na pytanie niemki jaka moze byc kara policjant stwierdzil ze min to 3 miesieczna wyplata osoby zatrzymanej.Mandat jest naliczany od momentu wjazdu do Dani mamy 2 tyg na rejestracje albo wywoz auta(chyba ze byla wysylana prosba o pozwolenie na rok)

Offline vera

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #27 dnia: 15 Lut 2009, 20:21:33 »
Jeżeli vera interesuje Cię ta sytuacja to prosze bardzo...
Owa niemka zostala zatrzymana na stacji.Auto nie zostalo zatrzymane ani dokumenty poprostu spisali i kazali czekac.Po 2 tyg przyszedl list zeby wstawic sie na policje-oczywiscie poszla.Pan policjant poinformował niemke ze sprawa w jej sprawie odbedzie sie w kwietniu i musiala napisac oswiadczenie ze bedzie obecna.Na pytanie niemki jaka moze byc kara policjant stwierdzil ze min to 3 miesieczna wyplata osoby zatrzymanej.Mandat jest naliczany od momentu wjazdu do Dani mamy 2 tyg na rejestracje albo wywoz auta(chyba ze byla wysylana prosba o pozwolenie na rok)

no takie przedstawienie sprawy jest całkiem inne niż wcześniej napisałś. Teraz to to mogę zrozumieć. Troche współczuje kobitce że tyle siana musi wywalić.
« Ostatnia zmiana: 15 Lut 2009, 20:40:17 wysłana przez vera »

Offline tomsis

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #28 dnia: 15 Lut 2009, 22:41:54 »
BZDURY!!!!!!!
Jeżeli ktos niewie to  po co innych wprowadza w błąd?????
Jezeli wjezdzasz do Danii i podejmujesz prace to masz  14 dni na przerejestrowanie auta lub wywiezienie go z Danii!!!!!
Jeżeli chcesz jezdzic rok czasu to musisz sie starac o pozwolenie w motorskat
Jakie bzdury!!!!!A dlaczego???? Dzwonilam do skat i tak mi powiedziano, poniewarz rozmawiam dobrze po dunsku to zrozumialam co mi Pani powiedziala.....niewiezysz to zadzwon i sie zapytaj......
I dlaczego mam wprowadzac innych w blad, a co mam z tego???

Czekam na nastepna odp. od ciebie

Pozdrawiam

Offline tomsis

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #29 dnia: 15 Lut 2009, 23:42:21 »
Okey poddaje sie i zgadzam sie z toba misio_99