poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: czy jestescie szczesliwi  (Przeczytany 23542 razy)

piatka

• Gość
czy jestescie szczesliwi
« dnia: 30 Wrz 2006, 18:31:55 »
tu w Danii?
 Ja tak :)
 maz polski dunczyk, ja dojrzala kobieta, maz po 30 latach nie chce wracac do Polski, wiec.......... gdzie ty Kaj, tam ja........
spokoj, bezpieczenstwo, pracy tyle ile trzeba na 4 godziny, oczywiscie fizycznej, bo nieznajomosc jezyka, ale dajaca zadowolenie i szanse na dagpenge, jeszcze mam pol roku.........
 czy tesknie za Polska?
 Raczej nie bylam w tym roku trzy razy i jeszcze pewnie pojade, poza tym internet, no i dzieki temu forum Voip, czyli bardzo tanie rozmowy telefoniczne........
wspaniale, ze jest to forum, zawsze sie czegos mozna dowiedziec, poczytac o problemach, radosciach, choc tych zdecydowanie mniej.
 Marto Malgorzato, szkoda, ze zakonczyl sie twoj temat na: lubie to forum.......
 piszmy o swoich radosciach, przyjemnosciach, klopotach........
 Stawiam szampanika:)
 milego popoludnia, dalej ogladam film, ktory za pozno zaczelam nagrywac, wiec bez tytulu, dzis byl na DR1 ok 15
 a teraz M jak milosc na poloniii

piatka

• Gość
Odp:czy jestescie szczesliwi
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Paź 2006, 21:23:25 »
Nie ma szczesliwych ludzi, Polakow,  w tym najwspanialszym kraju swiata?????????
 Moglam sie tego spodziewac, to my Polacy gonimy za pieniadzem, sukcesem, zeby miec wiecej niz inni, zeby imponowac...........
 a tu szczesliwi Dunczycy, pracuja, bo tak trzeba..........
 nikt ich nie oszuka,
 maja na wszystko, nie obnosza sie z bogactwem,
 kupuja mase kwiatow, mase drobiazgow, ozdob..........
moze bedziemy sie od nich uczyc?

Offline marta_malgorzata

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +9/-4
O:Odp:czy jestescie szczesliwi
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Maj 2007, 12:58:03 »
Ja mysle, ze nie gonimy bardziej niz inni.

Mamy mase obowiazkow-rodzina, dom, praca, szkola, przyjaciele.Mowie o Polakach, ktorych ja znam i o sobie samej, o ludziach, ktorzy przyjechali tu na troche dluzej.

Dla mnie szczescie nabusezerwalnie laczy sie z moja rodzina, praca,szkola, z calym moim otoczeniem. Jesli wszystko dookola mnie jest w porzadku nie mam powodow do narzekan, zmartwien, wtedy jestem zadowolona i moge sie tym wszystkim cieszyc.
...

Czasami jak zagladam na forum, to zaluje , ze czesciej nie rozmawiamy o takich przyziemnych rzeczach.
Pewnie i dlatego kiedysiejsi stali bywalcy przestali pisac.

Pozdrawiam WAS:)

Offline Mirabelka

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 3
  • Reputacja: +13/-3
Odp: czy jestescie szczesliwi
« Odpowiedź #3 dnia: 29 Maj 2007, 22:27:32 »
Ja tez jestem tu szczęśliwa. Mam męża, dzieci, chodzę do szkoły i czego trzeba mi wiecej do szczęścia. :)

Offline vera

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +1/-1
« Odpowiedź #4 dnia: 01 Cze 2007, 21:39:02 »
Jest tylko Ok, bo jestem tu sam  ::)

Co do dunczyków i polaków to sa ci sami ludzie, jedni sa wporzadku inni nie. Z ta uczciwoscia bym nie przesadzał. Oni bardziej gonia za forsą niz nam sie wydaje.

Offline mona

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #5 dnia: 02 Cze 2007, 12:32:43 »

Moze to wlasnie  nam sie wydaje,ze dunczycy sa szczesliwi   poniewaz nasz kraj nie dal nam tego co dania daje swoim obywatela.Stabilnosc,dobrobyt,bezpieczenstwo.
Gdyby dunczycy byli tak szczesliwi,jak sie wydaje na poczatku  to nie rosla by sprzedaz"pigolek szczescia".Kazdy ma swoje problemy i nie mozna sprowadzac wszystkich do wspolnego mianownika.
Mysle,ze nas polakow jest bardzo trudno zadowolic.To tak jakby nazekanie bylo zakodowane w naszych genach.Wystarczy przyponmiec sobie troche polskiej historii.
Wszyscy gonimy za dobrami materialnymi,moze czujemy sie bardziej dowartosciowani kupujac cos drogiego?W tym calym "wyscigu szczurow" zapominamy o swoim czlowieczenstwie,o rozmowie z bliskimi ci osobami i innymi ludzmi.Niczym konie z klapkami na oczach widzimy tylko to, czego nie mamy a jestesmy slepi na to,co juz osiagnelismy.
Cieszmy sie z tego co kazdy z nas indywidualnie osiagna!

Offline Juta

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 2
  • Reputacja: +14/-22
« Odpowiedź #6 dnia: 02 Cze 2007, 18:33:32 »
Jestem zadowolona, moze nawet szczesliwa ze swojego zycia tutaj. Mieszkam razem z ukochana osoba, nie musze harowac za trzech i slac do Polski X0 tys. miesiecznie, mam czas na odpoczynek, nauke jezyka itp. Nie staram sie izolowac i podkreslac swoja innosc, zyje jak u siebie, a nie na obczyznie. To chyba jest bardzo wazne, aby nie koncentrowac sie na mysleniu typu: "Jestem tu obcy, bo jestem z Polski." Poznalam w Danii kilku Polakow tak bardzo wyalienowanych, ze tracilo to wrecz szalenstwem. Wazne dla mnie jest uswiadomienie sobie, ze jestem czescia tego spoleczenstwa. To daje mi spokoj, poczucie bezpieczenstwa, no i szczescie   :)

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 02 Cze 2007, 18:33:32 »

Offline willy

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 19
  • -Otrzymane: 90
  • Reputacja: +37/-31
  • JMP $E477
    • Status GG
« Odpowiedź #7 dnia: 02 Cze 2007, 18:44:14 »
Nic dodać nic ująć :)
"Broń jest narzędziem strachu.
Nie przystoi Mędrcowi."

Offline mona

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #8 dnia: 03 Cze 2007, 12:39:51 »
Jak wspaniale,ze sa jeszcze  szczesliwi ludzie.Mam nadzieje,ze wiecej ich dolaczy do naszego grona.

Offline Buzii

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +3/-1
« Odpowiedź #9 dnia: 03 Cze 2007, 20:54:44 »
Jestem zadowolona, moze nawet szczesliwa ze swojego zycia tutaj. Mieszkam razem z ukochana osoba, nie musze harowac za trzech i slac do Polski X0 tys. miesiecznie, mam czas na odpoczynek, nauke jezyka itp. Nie staram sie izolowac i podkreslac swoja innosc, zyje jak u siebie, a nie na obczyznie. To chyba jest bardzo wazne, aby nie koncentrowac sie na mysleniu typu: "Jestem tu obcy, bo jestem z Polski." Poznalam w Danii kilku Polakow tak bardzo wyalienowanych, ze tracilo to wrecz szalenstwem. Wazne dla mnie jest uswiadomienie sobie, ze jestem czescia tego spoleczenstwa. To daje mi spokoj, poczucie bezpieczenstwa, no i szczescie   :)

Super pozytywnie napisane! Wiecej takich pozytywnych ludzi i swiat bylby piekny :-)

Offline tygrys3000

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +2/-2
    • Status GG
« Odpowiedź #10 dnia: 08 Cze 2007, 09:46:14 »
mnie tez sie podoba, przedewszystkim ten spokoj mieszkam w niewielkim miescie i nie widzialem tu nikogo kto by gdzies biegl no chyba ze dla sportu ludzie jakos zyja sokojniej jest cicho pomimo miasta nie jest tak ze do 15 pracuja a po 15 biegaja za jakas dodatkowa kasa tylko ida do domu po pracy i odpoczywaja i ciesza sie z tego co maja w domu

Offline sliski

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +1/-0
« Odpowiedź #11 dnia: 13 Cze 2007, 13:40:40 »
witam

dolaczam sie do szczesliwych

jest mi tu dobrze

nie czuje sie wyalienowany ani nic z tych rzeczy

pracuje i bawie sie na okraglo :)

jednak pomimo to czegos mi brakuje.......

sadze ze kogos bliskiego, rodziny i znajomych z dawnych lat

mieszkalem juz w roznych miejscach za granica i od paru lat wojazuje - sadze ze nadszedl taki czas kiedy potrzebuje sie czegos wiecej od zycia niz tylko zadowolenia z pracy, kasy itp.

Jak bede mial mozliwosc powrotu do Polaski na tych samych warunkach lub lepszych co tu to sadze ze wroce na stare smieci do "swoich" a wiem ze to jest mozliwe akurat w moim przypadku

Tak czy siak pozdrawiam serdecznie pozytywnie myslacych i zadowolonych z zycia

Offline tygrys3000

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +2/-2
    • Status GG
« Odpowiedź #12 dnia: 13 Cze 2007, 18:02:24 »
no gdyby polska zapoponowala mi takie warunki jak w danii to bez zastanawiania bym wracal bo po co mam byc w jakims innym kraju sokoro mogl bym miec to samo w ojczyznie ale na to sie niestety nie zanosi a przynajmniej w najblizszych latach

Offline Dana

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2
  • Reputacja: +0/-3
« Odpowiedź #13 dnia: 29 Cze 2007, 12:26:35 »
moze to troche dziwne, ale w Danii czuje sie jak ... w sanatorium ;) Akurat jest mi to teraz bardzo potrzebne, ale nie wiem, czy w dluzszej perspektywie jestem w stanie wytrzymac ten spokoj. Brakuje mi tego, do czego przyzwyczila nas nasza ojczyzna; pospiechu, zametu, adrenaliny. Brakuje mi upalow i tego, ze po trzech tygodniach od wysiania zbieram wyrosnieta rzodkiewke  ;D . Tu wysialam na poczatku maja a jeszcze nie urosla. Brakuje mi bazarkow, swiezych warzyw i malych sklepikow. Tesknie za polskimi wedlinami na wage ;)... i stanowczo za duzo tutaj spie... Ale zazdroszcze dunczykom poczucia bezpieczenstwa.

Offline Kilord

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +1/-0
« Odpowiedź #14 dnia: 01 Lip 2007, 17:40:39 »
Nigdzie sie stad nie ruszam! Duza jakosc zycia.Nie spotkalem sie z przejawami nietolerancji czy jakiejs agresji, absolutnie bezpieczne miejsce, kulturalni ludzie, ktorzy patrza sie na Ciebie tylko po to, aby sie usmiechnac i pozdrowic....nie do pomyslenia w RP.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 01 Lip 2007, 17:40:39 »

zwolnienie z pracy - czy musi podać powód

Zaczęty przez zosiaxDział Pomoc!

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 26662
Ostatnia wiadomość 17 Lip 2008, 16:33:25
wysłana przez zosiax
Mieszkanie spoldzielcze czy wlasnosciowe

Zaczęty przez ukaDział Hydepark

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 17933
Ostatnia wiadomość 21 Lip 2009, 18:23:16
wysłana przez uka
Czy przeglady techniczne aut sa obowiazkowe w Danii ?

Zaczęty przez KierowcaDział Hydepark

Wyświetleń: 39590
Ostatnia wiadomość 27 Paź 2009, 22:39:26
wysłana przez Manior
rejestrować żone czy nie? - podatek, kwota zwolniona,

Zaczęty przez piotrekszDział Podatki

Wyświetleń: 19012
Ostatnia wiadomość 12 Paź 2008, 13:59:51
wysłana przez Klingon
czy Duńczycy płacą na czas?