Ogólne > Podatki

Co ze składkami emerytalnymi???

<< < (3/4) > >>

roga:
Tak jak Mira napisala, mozna zabrac swojw emeryture nawet na Karaiby, z ta roznica, ze dostaniesz tylko ca. 5.200 dk to tzn. tzw. grundbeløb (emeryture podstawowa). Mieszkajacy w Danii dostaja grundbeløb 5.200 i dodatek (pensionstillæg) w wysoksci
ca. 2.500 dk. czyli razem ca. 7.700 dk.

jacek6700:
witam,mój znajomy pracował  w dani 1,5 roku zarabiał ok.25000 netto i wpłacają mu na duńskie konto 48 koron na miesiąc

Tomi:
Witam,

Czyli reasumując,
Mam dwuletni kontrakt w Danii, po upływie tego czasu wracam do PL i mam dwie opcje:

1. Deklaruje, aby składki które płaciłem (minus 60%) zostały mi przesłane do Polski w postaci czeku do zrealizowania

2. Deklaruje, iż składki będą dodane do emerytury w Polsce, i kiedy "przejdę w stan emerytalny" otrzymam polską emeryturę + 2 lata / 40 x 7600kr.

Czy dobrze rozumiem?

pozdrawiam

Jomir:
No nie do konca.
Po powrocie do kraju, nalezy zglosic do ZUS swoj kontrakt w Danii i te lata po prostu zus sobie wliczy.
Daniia nic juz wyplacac nie bedzie.

Dziala to tez w druga strone. Polska emerytura mojej mamy zostala wliczona w nalezna dusnka emeryture.

greg1969:

--- Cytat: Mirra w 04 Mar 2009, 19:53:33 ---Po powrocie do kraju, nalezy zglosic do ZUS swoj kontrakt w Danii i te lata po prostu zus sobie wliczy.
--- Koniec cytatu ---

No właśnie, wliczy ale jak ??? może jako lata nieskładkowe. Może ktoś zgłębiał temat jak podejdzie do tego ZUS?
Mira a jak wliczyli Duńczycy emeryturę twojej mamy? Tyle co wyliczył ZUS w Polsce czy tylko lata pracy? Jak to wyglądało? Jeśli mogłabyś przybliżyć bo może ktoś ma już za sobą jakąś znaczną historię zatrudnienia a zdecyduje tu pozostać w Danii.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej