poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: rejestracja i ubezpieczenie auta w dani  (Przeczytany 24911 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

pilotek

• Gość
Odp: rejestracja i ubezpieczenie auta w dani
« Odpowiedź #15 dnia: 19 Cze 2009, 15:10:23 »
jeszcze jedno,mozna sie tez w skacie dowiedziec co sie stanie jesli zostanie sie zatrzymanym jadac porzyczonym z koniecznosci autem?

qwertyXYZ

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 19 Cze 2009, 18:15:43 »
Mozesz zrobic tak:

- kupujesz od rodziny auto (albo kupujesz auto i rejestrujesz na rodzine, najlepiej zeby rodzina posiadala inne nazwisko) i drukujesz wiele umow kupna-sprzedazy z roznymi datami, np. z odstepstwem 2 tygodni.

Auto w PL bedzie zarejestrowane caly czas na rodzine i oni beda oplacac ubezpieczenie (czyli Ty, poprzez nich), Ty bedziesz w Danii podmienial umowe kupna-sprzedazy co 2 tygodnie i wozil ja ze soba,

W razie kontroli mowisz, ze auto niedawno kupiles - max. to 14 dni i chcesz je teraz przerejestrowac na dunskie blachy. Nie moga Tobie wlepic kary, skoro kupiles auto max. 14 dni temu. Auto ubezpieczone jest (OC przechodzi na kupujacego, chyba, ze wypowie on umowe ubezpieczenia w terminie 1 miesiaca od momentu kupna) i mozesz sie poruszac na tablicach osoby sprzedajacej.

A`propos pozyczonego auta:

- w Polsce 2 lata temu uchwalil przepis, ze kazdy, na kogo auto nie jest zarejestrowane, a tym autem jedzie, powinien posiadac upowaznienie do poruszania sie tymze autem (oczywiscie nie wymagane gdy wlasciciel siedzi obok). Nie wiem czy w miedzyczasie tego przepisu nie zniesiono.

Dobrze miec tez takie upowaznienie na Niemcy, aczkolwiek jak jeszcz istnialy granice to jechalem sam autem zarejestrowanym na moja matke i straz graniczna (niemiecka) nie doczepila sie do tego.

Jesli chodzi o Danie, to raczej nie uznaja upowaznien, w zwiazku z ich glupim (dla Nas) systemem rejestracji samochodow. Aczkolwiek ja przez 2 lata jezdzilem samochodem zarejestrowanym na moja matke, mialem kontrole Policji i do niczego sie nie doczepili. Aczkolwiek jesli to by byla policja "skatowa" to raczej tak latwo by nie poszlo.

qwertyXYZ

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 19 Cze 2009, 18:17:23 »
Oczywiscie chodzilo o to, ze jak kupisz auto na rodzine z innym nazwiskiem to pozniej od nich to auto odkupisz (i tu powinno byc spisanych wiele umow z odstepem dwutygodniowym, a nie miedzy sprzedajacym auto a rodzina).

pilotek

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 19 Cze 2009, 18:24:10 »
no,w każdym badz razie kombinowac mozna na wiele sposobow,byle by miec jakies krycie,podstawe do tego aby modz sie wytlumaczyc,a kombinowac trzeba,a jak nam wszystkim rodakom wiadomo, to co? POLAK POTRAFI

qwertyXYZ

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 19 Cze 2009, 18:44:36 »
Zapewne Polak potrafi, ale jak przyjezdzasz tutaj i masz sprzedac swoj samochod za ... powiedzmy 50 000 koron i kupic ten sam model i rocznik za 100 000 koron ... no to chyba tylko glupek by takiego czegos sie podjal.

Kazdy robi jak uwaza. Ci, ktorzy nie kombinuja na pewno maja wiekszy spokoj ducha, ale cos za cos.

Offline Zurich

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #20 dnia: 19 Cze 2009, 20:05:57 »
Mozesz zrobic tak:

- kupujesz od rodziny auto (albo kupujesz auto i rejestrujesz na rodzine, najlepiej zeby rodzina posiadala inne nazwisko) i drukujesz wiele umow kupna-sprzedazy z roznymi datami, np. z odstepstwem 2 tygodni.

Auto w PL bedzie zarejestrowane caly czas na rodzine i oni beda oplacac ubezpieczenie (czyli Ty, poprzez nich), Ty bedziesz w Danii podmienial umowe kupna-sprzedazy co 2 tygodnie i wozil ja ze soba,

W razie kontroli mowisz, ze auto niedawno kupiles - max. to 14 dni i chcesz je teraz przerejestrowac na dunskie blachy. Nie moga Tobie wlepic kary, skoro kupiles auto max. 14 dni temu. Auto ubezpieczone jest (OC przechodzi na kupujacego, chyba, ze wypowie on umowe ubezpieczenia w terminie 1 miesiaca od momentu kupna) i mozesz sie poruszac na tablicach osoby sprzedajacej.

A`propos pozyczonego auta:

- w Polsce 2 lata temu uchwalil przepis, ze kazdy, na kogo auto nie jest zarejestrowane, a tym autem jedzie, powinien posiadac upowaznienie do poruszania sie tymze autem (oczywiscie nie wymagane gdy wlasciciel siedzi obok). Nie wiem czy w miedzyczasie tego przepisu nie zniesiono.

Dobrze miec tez takie upowaznienie na Niemcy, aczkolwiek jak jeszcz istnialy granice to jechalem sam autem zarejestrowanym na moja matke i straz graniczna (niemiecka) nie doczepila sie do tego.

Jesli chodzi o Danie, to raczej nie uznaja upowaznien, w zwiazku z ich glupim (dla Nas) systemem rejestracji samochodow. Aczkolwiek ja przez 2 lata jezdzilem samochodem zarejestrowanym na moja matke, mialem kontrole Policji i do niczego sie nie doczepili. Aczkolwiek jesli to by byla policja "skatowa" to raczej tak latwo by nie poszlo.

Proponuje lekture na oficjalnej stronie ambasady.Te wszystkie Twoje kombinacje sa dobre dla babici wujka Zenka. ;DJak trafisz na konkretnego urzednika nic Ci nie pomoze.

* UWAGA – Osoba posiadająca zezwolenie na czasowy lub stały pobyt w Danii, która sprowadza samochód w trakcie trwania pobytu w tym kraju (po upływie 14 dni od daty pierwszego wjazdu do Danii z zamiarem czasowego lub stałego pobytu) winna już przy przekroczeniu granicy Danii tym pojazdem zgłosić się do granicznego posterunku Policji duńskiej w celu natychmiastowej wymiany zagranicznych rejestracji samochodu na duńskie (PRÓBNE) rejestracje tymczasowe.

Link do stronki ambasady.

http://www.copenhagen.polemb.net/index.php?document=56&PHPSESSID=aff71ec2220adc763c4fc7ff0f22dc7f

Poczytaj troche zanim zaczniesz cos komus radzic.Bo jak kogos zlapia bo posluchal Twojej "rady" to ide o kazde pieniadze ze Ty za niego nie zaplacisz.Pozdrawiam.

qwertyXYZ

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 19 Cze 2009, 20:17:45 »
Zurich chyba nie rozumiesz o co chodzi.

Chodzi o alternatywe jezdzenia na polskich blachach.

Przeprosiny przyjete.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #21 dnia: 19 Cze 2009, 20:17:45 »

miki mouse

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 19 Cze 2009, 20:25:02 »
Denerwuje mnie jak cwaniacy radzą jak dawac sobie radę i wkręcać Państwo i jego instytucje.Tylko dlaczego jezeli chcecie kochani rodacy zwrot podatku ,czy rodzinne na dzieci w polse to wiecie gdzie isc i gdzie załatwiac a jak jeszcze nie dadza to wieszacie psy .To działą w obie strony.Ja osobiscie bym takich cwaniaków odesłałą od razu do polski i nie pytała czy auto babci ciotki kochanki.I jak polacy maja miec dobra opinie gdziekolwiek jak sami robimy z siebie takie....szkoda słów bo i tak kazdy mądry i tylko oszukiwac umie.Nie wsadzam wszystkich do jednej beczki broń boże ,bo niektózi są fer i nie kombinują ,ale na to kretactwo krew mnie zalewa.Je.stem wściekła na wszystko i musze sie wyłądować

qwertyXYZ

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 19 Cze 2009, 20:32:38 »
miki ... jest znacznie przyjemniejszy sposob na wyladowanie sie, niz bluzganie na forum ...

... sport badz dobra komedia, polecam :)

Offline Zurich

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #24 dnia: 19 Cze 2009, 20:33:28 »
* UWAGA – Osoba posiadająca zezwolenie na czasowy lub stały pobyt w Danii, która sprowadza samochód w trakcie trwania pobytu w tym kraju (po upływie 14 dni od daty pierwszego wjazdu do Danii z zamiarem czasowego lub stałego pobytu) winna już przy przekroczeniu granicy Danii tym pojazdem zgłosić się do granicznego posterunku Policji duńskiej w celu natychmiastowej wymiany zagranicznych rejestracji samochodu na duńskie (PRÓBNE) rejestracje tymczasowe.

A czy Ty rozumiesz co czytasz???Jesli masz adres w Danii pozwolenie na pobyt i pracujesz tutaj to nie masz zadnych 14 dni musisz to zrobic natychmiast po przekroczeniu granicy.Ale babci wujka Zenka napewno sie nabierze na ten numer ale gdyby o cos podejrzewala to na wszelki wypadek wydrukuj sobie 365 umow na kazdy dzien roku.Ona ma skleroze wiec nie bedzie iuz dzisiaj pamietala ze wczoraj widziala jakas umowe.

Offline chorykrolik

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 0
« Odpowiedź #25 dnia: 19 Cze 2009, 20:36:17 »
Denerwuje mnie jak cwaniacy radzą jak dawac sobie radę i wkręcać Państwo i jego instytucje.Tylko dlaczego jezeli chcecie kochani rodacy zwrot podatku ,czy rodzinne na dzieci w polse to wiecie gdzie isc i gdzie załatwiac a jak jeszcze nie dadza to wieszacie psy .To działą w obie strony.Ja osobiscie bym takich cwaniaków odesłałą od razu do polski i nie pytała czy auto babci ciotki kochanki.I jak polacy maja miec dobra opinie gdziekolwiek jak sami robimy z siebie takie....szkoda słów bo i tak kazdy mądry i tylko oszukiwac umie.Nie wsadzam wszystkich do jednej beczki broń boże ,bo niektózi są fer i nie kombinują ,ale na to kretactwo krew mnie zalewa.Je.stem wściekła na wszystko i musze sie wyłądować

hihi,kochanie bez stresu. nie kazdy chce byc dzieckiem sytemu. a po za tym gdzie znajdziemy inny tak glupi narod, w ktorym placi sie 38% podatku dochodowego, bodajze 160% od samochodu i jeszcze sobie wmawiaja, ze sa na 3 miejscu w ranikngu najbadziej zadowolonych miszkancow. chyba pisze o chorwatach...:)

chory zajac

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 19 Cze 2009, 21:04:30 »
To jedz sobie polskim do  norwegi,ciekawe  jak tam daleko ujedziesz

Cruellaa

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 19 Cze 2009, 21:16:37 »
głupi naród piszesz , ale ich pieniążki już nie są głupie ?
jakby byli takim głupim narodem , to nikogo z nas by tu nie było . cóż za głupi naród , który zatrudnia obcokrajowców znających tylko swój własny język...

Offline chorykrolik

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 0
« Odpowiedź #28 dnia: 19 Cze 2009, 21:40:07 »
głupi naród piszesz , ale ich pieniążki już nie są głupie ?
jakby byli takim głupim narodem , to nikogo z nas by tu nie było . cóż za głupi naród , który zatrudnia obcokrajowców znających tylko swój własny język...
plus za ortografie.jakby nie mieli w tym interesu, to zapewniam cie,ze by nikogo nie zatrudniali.a co glupiego narodu, oczywiscie,ze nie sa.alejak mozna sobie narzucic takie podatki. czyzby chodzlo o splacanie pieknego wzrostu gospodarczego, chyba w latach 70...?

Offline Zurich

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #29 dnia: 19 Cze 2009, 21:59:21 »
plus za ortografie.jakby nie mieli w tym interesu, to zapewniam cie,ze by nikogo nie zatrudniali.a co glupiego narodu, oczywiscie,ze nie sa.alejak mozna sobie narzucic takie podatki. czyzby chodzlo o splacanie pieknego wzrostu gospodarczego, chyba w latach 70...?

Ten podatek to na emeryturke dla babci wujka Zenka. ;D

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #29 dnia: 19 Cze 2009, 21:59:21 »

Ubezpieczenia Samochodu - Niewlasciwa firma podana przy rejestracji auta

Zaczęty przez beenpl20Dział Dania i o Danii

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 13726
Ostatnia wiadomość 12 Lip 2016, 23:59:25
wysłana przez maryo1977
odszkodowanie za zniszczenie auta

Zaczęty przez magdaleeenkaDział Pomoc!