Ogólne > Rodzina ...
gwarancja bankowa / kaucja/ na którego z małżonków?
Klingon:
W ubieglym roku glosno bylo o Metock sprawie (C 127/08) ale nie wiem jak to sie dalej potoczylo.
Oversigt over EU-domme om familiesammenføring og fri bevægelighed
Członkowie rodziny obywatela UE będący obywatelami państw trzecich
Bulinka:
--- Cytat: Mirra w 02 Kwi 2009, 21:49:09 ---Mi sie niedlugo konczy pobyt, wiec bede musiala przedluzaac,
--- Koniec cytatu ---
Mirra, jak to jest z łączeniem rodzin? family reunion nie daje prawa stałego pobytu?
Jomir:
Daje jak wszytskim, po minumum 5 latach.
Ja znow dostalam na dwa :).
Zeby dostac staly pobyt trzeba tu mieszkac minimum 5 lat i miec zdany egzamin z jezyka. Poszperaj na forum.
tycia:
Czy udało się komuś ominąć konieczność wpłacenia kaucji w przypadku nieunijnego łączenia rodzin (mąż Duńczyk, który nie mieszkał poza Danią)?
Aga
Jomir:
Pytanie co rozumiesz pod haslem "nie placic". Bo teoretycznie my nie placilismy. Wplacilismy kaske na dobrze oprocentowane, zablokowane przez bank konto, a bank w zamian za to wystawil gwarancje bankowa.
Czytalam o mozliwosci laczenia rodzin "dunsko-unijnych", ze ponoc bez kaucji, aczkolwiek, gdy dowiedzialam sie o tym, ze lata do pobytu stalego zaczna mi sie liczyc od nowa, nie drazylam tematu.
Moze sprobujcie zadzwonic do urzedu imigracyjnego i zapytajcie konkretnie o ta mozliwosc???
[Posted on: 18 Wrzesień 2009, 13:49:01]
Juz doczytalam...
Przepis ten dotyczy tylko sytuacji jezeli obywatel Danii wczesniej pracowa/uczyl sie/prowdzil dzialalnosc itp. w jednym z krajow unijnych i tam mieszkal wczesniej ze swoim malzonkiem, a teraz chce wrocic do Danii.
Pisza tez, ze kazda taka sprawa jest rozpatrywana indywidualnie.
Aczkolwiek :) i tak zadzwon i spytaj... a nuz :)
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej