Ogólne > Praca w Danii
Polak pracujący w Danii może otrzymać na starość dodatkową emeryturę
roga:
Podobnie wyglada sytuacja osob zostajacych w Danii a ktore przepracowaly jakis okres czasu w Polsce. Rodzice mojego znajomego, ktorzy przepracowali w Polsce tylko 4 lata a reszte swojego zyca w Danii i teraz ida na dunska emeryture, otrzymuja, chociaz nieduza kwote emerytury z Polski (okolo 150 pln). Jedynym warunkime bylo udokumentowanie zatrudnienia i wysokosci zarobkoww Polsce.
Odnosnie dodatkowej emerytury w Danii, to zanczy emerytury prywatnej, to mozna ja uzyskac poprzez skladki pracownika i pracodawcy (umowy zbiorowe - typowo pracownik 4%, apracodawca 8%), albo oszczedzaja samemu na specjalne konta w banku, jak np. ratepension czy tez kapitalpension.
Hela:
Dziekuje za podpowiedzi ;)
jasiu10:
witam,
czy moglby ktos uscislic, ile dokladnie minimum lat powinna przebywac osoba na terenia Danii, aby miec prawa do usyskania czastkowej dunskiej emerytury - folkepensjon?
Gdzies tutaj na forum ktos napisal, ze minimum 3 lata, ale z ponizszych linkow wynika, ze minimum 10 lat:
https://www.retsinformation.dk/Forms/R0710.aspx?id=142132#Kap2
https://www.borger.dk/Sider/Generelle-betingelser-for-folke-og-foertidspension.aspx?NavigationTaxonomyId=710c34e6-1a8d-4584-8d15-85e10a75319e
czy moglby ktos dac precyzyjna odpowiedz na moje pytanie?
z gpry dziekuje i pozdrawiam
roga:
Zamiesciles link, w ktorym jest odpowiedz na twoje pytanie ;D:
"§ 4. Retten til pension er betinget af mindst 3 års fast bopæl her i riget mellem det fyldte 15. år og folkepensionsalderen"
Prawo do folkepension jest uwarunkowane minimum 3 letnim pobytem w Danii w okresie miedzy ukonczeniem 15 roku zycia a wiekiem emerytalnym.
jasiu10:
--- Cytat: roga w 09 Lis 2012, 12:40:12 ---Zamiesciles link, w ktorym jest odpowiedz na twoje pytanie ;D:
"§ 4. Retten til pension er betinget af mindst 3 års fast bopæl her i riget mellem det fyldte 15. år og folkepensionsalderen"
Prawo do folkepension jest uwarunkowane minimum 3 letnim pobytem w Danii w okresie miedzy ukonczeniem 15 roku zycia a wiekiem emerytalnym.
--- Koniec cytatu ---
ok, ale pod linkiem jest tez nastepujaca informacja:
Du skal normalt være dansk statsborger for at kunne få dansk folkepension eller førtidspension. Det gælder dog ikke, hvis du opfylder en eller flere af disse betingelser:
Du har boet i Danmark, Grønland eller Færøerne i mindst ti år i perioden fra du fyldte 15 år, til du når folkepensionsalderen: Du skal have boet mindst fem år i Danmark, lige inden du får pensionen udbetalt. Kravet om bopæl i Danmark skal være opfyldt, da du nåede folkepensionsalderen, hvis du efter dette tidspunkt søger om folkepension.
czyli, wg mnie tlumaczy sie to mniejwiecej tak, że na terenie Danii należy zamieszkiwać przez co najmniej 10 lat, z czego przez minimum 5 lat bezpośrednio przed przyznaniem świadczeń emerytalnych.
Czy dobrze to rozumie?
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej