Ogólne > Podatki
selvangivelse 2008
kTermit:
Witam! Pracowałem w Danii przez wakacje, ale nie radzę sobie ze SKAT-em. Jestem już w Polsce, dostałem broszurkę, na której jest wszystko wyjaśnione czarno na bialym (nie wiem, jak można mieć problem ze znalezieniem TastSelv-kode czy Personnumer, skoro są bezpośrednio na początku Selvangivelse, jeszcze jest o tym napisane w broszurze PO POLSKU!).
Niestety, na stronach SKAT nie wszystko jest wyjaśnione po polsku (a duńskiego nie znam za grosz). W Belob Kr. mam wpisane 68.559 koron, czyli przekroczyłem kwotę wolną od podatku (41 tysięcy koron).
Odliczę dojazd i powrót do Danii (można? wyszło mi tego ponad 2000 km), bez promu. Jaka jest obecna stawka, bo ta także nie została przetłumaczona - sądzę, że znalazłem dobrze i że to niecałe 4 DKK/km?)?
Co da mi zaznaczenie rubryki 71, czyli wyrażenie chęci uzyskania kwoty wolnej od podatku?
Czy będę musiał coś dopłacić Danii, czy dostanę zwrot? Bo nie wiem na co się szykować.
Pozdrawiam!
...:
Witam prosze o pomoc w takiej sprawie. Niedawno dostalam od SKATa papiery i sa to 1 SERVICEBREV oraz 2 x SELVANGIVELSE ktore niczy w sobie sie nie roznia, tylko rozna kolejnoscia rubryk. Dlaczego 2 egzemplarze? w zeszlym roku pracowalam tylko w jednej firmie i nie mam pojecia co z tym fantem zrobic, odeslac dwa tak samo wypelnione czy tylko jeden? prosze doradzcie cos
...:
wiem już czym sie roznia te selvangivelse jeden formularz ma taka numeracje 04.009 Selvangivelse for begrænset skattepligtige a drugi taką 04.011 Selvangivelse for udenlandsk virksomhedsindkomst. Co to ma znaczyc? dlaczego dostalam dwa formularze? ech pomóżcie..
lilianka:
ja tez dostałam 2 formularze i moi znajomi tez , i wiecie co zrobilismy ? rozliczylismy sie przez internet :))
[Posted on: 28 Kwiecień 2009, 15:27:30]
p/s zauważ ze w jedny z tych pitów nie ma rubryki nr. 53, oni chce zebys sam dokonał oceny czy należa Ci sie ulgi czy nie , a potem to sprawdzą . ( ida na łatwizne )
...:
echh źle jeszcze raz. Dostalam formularz 04.003 Den udvidede selvangivelse oraz 04.009 Selvangivelse for begrænset skattepligtige ten pierwszy google tlumaczy mi tak :Formularz ten jest wykorzystywany do samodzielnej oceny rocznego dochodu dla osób kierujących działalnością lub osób, które kwestii podatkowych, co oznacza, że muszą one korzystać z zeznaniem podatkowym, a nie kartę informacyjną. Na podstawie informacji w formie drukowanej rocznej deklaracji podatku dochodowego i ubezpieczeń społecznych. Musimy opracować w formie. dochodów trybunach. Czy to ma znaczyc ze ten pit jest dla osob z dzialalnoscia gospodarcza? ja nie mam zadnej dzialanosci,nic takiego czyli odsylam tylko ten 04.009 dla osob z ograniczonym obowiazkiem podatkowym, dobrze rozumuje? bardzo prosze o pomoc
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej