poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: kto i za ile  (Przeczytany 26194 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

kas24

• Gość
Odp: kto i za ile
« Odpowiedź #45 dnia: 04 Maj 2009, 21:41:26 »
kas26 pracuje na czarno - podatek bylby znany chociazby z lønsedel a chyba go na oczy nie widzial.Ale jesli obie strony sa zadowolone to nie ma o co robic szumu. Jest jednak w Danii jeden rodzaj stawek ustalanych netto DIS ale szkolki lesnej napewno nie dotyczy. Jest to stosowane tylko w pracy na morzu na wodach miedzynarodowych - wtedy nie placi sie podatku do panstwa dunskiego - tylko te 8% jesli mieszka si w Danii - ja tak mam.

szanowna KARMO, nie pracuje na czarno, jak to pieknie  okreslilas. nie mam pojecia ile podatku place, bo jak juz pisalam, nie musze zajmowac sie zadnymi papierami zwiazanymi z podatkami itp. gdyby moje zarobki zalezaly od wysokosci podatku to zapewne wiedzialabym wszystko na ten temat,ale mam stala stawke na godzine, niezaleznie od podatku, wiec nigdy nie zaglebialam sie w to. gdy dostaje rozliczenie ze skatu, poprostu oddaje to mojemu szefowi i jesli musze doplacic cos to robi to wlasnie szef. tak zostalo ustalone na poczatku zatrudnienia nas Polakow w szkolce, w ktorej pracujemy. i powtarzajac kolejny raz, nasz szef jest takze ksiegowym wiec komu, jak nie wlasnie jemu mozemy powierzac skladanie zeznan podatkowych itp. i jak wiadomo i w jego interesie lezy aby wszystkie papiery byly jak powinny byc,dlatego wiemy ze nigdy nas nie oszuka. wiec dorga kolezanko(badz kolego) dobre warunki pracy i placy nie zawsze oznaczaja prace na czarno. pozdrawiam

Offline Juta

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 2
  • Reputacja: +14/-22
« Odpowiedź #46 dnia: 06 Maj 2009, 18:18:00 »
Ja zupelnie tego ukladu nie rozumiem. Jednego jestem pewna - szef ma calkowita kontrole nad Twoimi finansami , a Ty masz swiety spokoj. Rozumiem, ze Ci to pasuje, ale pamietaj, ze podatki to sprawa miedzy Toba a Urzedem Skarbowym i jesli cos nie bedzie sie zgadzac, to Ty i tylko Ty bedziesz miala z tego powodu problemy. Domyslam sie, ze szef musi byc Twoim wieloletnim zaufanym przyjacielem, skoro tak slepo mu zaufalas.

Offline felis

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #47 dnia: 06 Maj 2009, 20:58:28 »
Niestety w sprawie podatku nikomu nie ufam. Niestety skrzywienie psychiczne.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #48 dnia: 06 Maj 2009, 21:28:33 »
Zaufanie, zaufaniem... ale nie wyobrazam sobie legalnej wyplaty bez "lønseddel" ...
No ale :) moze jestem dziwna :)
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline KIKI

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 5
  • -Otrzymane: 1
« Odpowiedź #49 dnia: 06 Maj 2009, 21:45:56 »
Do kas24....
Równiez twierdze ze cos jest nie tak....Jezeli musisz doplacac to robi to Twój szef to tez jest dziwne ale widac ze za taka stawke jaka Ci dal oplaca mu sie ale i tez trzyma kontrole. Pamietaj jedno ze z rodzina sie wychodzi ładnie na zdjeciu a Szef to zawsze pojdzie tam gdzie jest jego korzysc...
A propo dzis kolega zadał mi fajne pytanie dlaczego szef zabrał mu odcinek co przyszedl z feriepenge i powiedzial ze mu sie nie nalezy..... bo on jest pracodawca i on wie najlepiej mnie tez to dziwi...ale coz on tez mu ufa bo jak twierdzi moj kolega szef to dla niego jak dobry kolega  ???

keny79

• Gość
« Odpowiedź #50 dnia: 11 Maj 2009, 18:08:17 »
sprzątanie w markecie.praca nocna.136Dkk brutto

erika

• Gość
« Odpowiedź #51 dnia: 11 Maj 2009, 19:11:32 »
tak troche nie na temat, sorki ale czy ktos z Was moze powiedziec co to jest lønseddel" ... z gory dziekuje

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #51 dnia: 11 Maj 2009, 19:11:32 »

Offline KARMA

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 0
« Odpowiedź #52 dnia: 11 Maj 2009, 20:15:14 »
To jest wykaz i rozliczenie placy za dany okres - zawiera wszystkie dane o zarobku brutto oraz potracenia wg.karty podatkowej,sume do wyplaty netto oraz wysokosc feriepenge za ten okres - lønsedel jest obowiazkowy!-za jego brak pracodawcy grozi kara.

erika

• Gość
« Odpowiedź #53 dnia: 11 Maj 2009, 20:23:49 »
a czy to powinno byc na miesiecznym rozliczeniu? przegladam teraz kwitki i nie ma, nie pracuje juz u tego pracodawcy i zastanawia mnie to teraz, zreszta z nim byly nie tylko tego typu problemy, a co mu za to grozi? i zcy ja moge to gdies zglosic?

Offline KARMA

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 0
« Odpowiedź #54 dnia: 11 Maj 2009, 21:40:18 »
Piszac "okres" mam na mysli okres za ktory dostajemy wyplate - moze to byc miesiac - dwa tygodnie a nawet tygodniowka - od wyplaty do wyplaty.Wszystkie te dane musza byc na kazdym pokwitowaniu.W wielu firmach na kazdym kwicie wykazane jest takze sumaryczne zestawienie tych pozycji od poczatku roku lub okresu zatrudnienia-tak ze wiadomo ile jest odprowadzone podatku,ile uzbieralo sie na feriepenge ile wynosi zarobek brutto i netto.Brak lub niewlasciwie wystawiany lønsedel mozna zglosic w zwiazkach zawodowych,rowniez brak umowy o prace.Pracodawca za takie przewinienia karany jest grzywna,pracownikowi moze zostac przydzielone zadoscuczynienie pieniezne.

Ślusarz

• Gość
« Odpowiedź #55 dnia: 12 Maj 2009, 06:56:56 »
Praca w firmie usługowej , Ogrodzenia kute itp. stawka godzinowa 106 brutto, mało-dużo nie wiem nigdzie indziej nie szukałem...

Offline Manior

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 17
  • Reputacja: +16/-6
« Odpowiedź #56 dnia: 12 Maj 2009, 19:10:23 »
Mim zdaniem - Mało. To chyba musi byc stawka początkowa. Duński ślusarz za tyle nie będzie robił.

Ślusarz

• Gość
« Odpowiedź #57 dnia: 12 Maj 2009, 20:07:15 »
Mim zdaniem - Mało. To chyba musi byc stawka początkowa. Duński ślusarz za tyle nie będzie robił.

Praca nie jest lekka i łatwa, a czy mało to trudno powiedzieć biorąc pod uwage fakt za ile niektórzy rodacy pracują tutaj...

Romarian

• Gość
« Odpowiedź #58 dnia: 12 Maj 2009, 21:37:06 »
W ogrodnictwie masz najnizsza 112 brutto, a Ty za 106, dziwne.

programista cnc

• Gość
« Odpowiedź #59 dnia: 18 Lip 2009, 17:40:49 »
Jako programista cnc zarabiam 23 000 brutto,przy 38% podatku wychodzi ok 15 800 na reke.Zastanawiam sie czy to odpowiednia stawka,bo znajomy z pracy (dunczyk) powiedzial,ze to duzo za malo,ale ile wynosi stawka dla dunczyka nie powiedzial ,wiec jesli ktos jest zorientowany to prosze o informacje.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #59 dnia: 18 Lip 2009, 17:40:49 »

Plaza FYN - kto?

Zaczęty przez mikmi03Dział Dania i o Danii

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 7479
Ostatnia wiadomość 24 Lip 2014, 12:51:44
wysłana przez mikmi03
Dania czy Polska, kto zbankrutuje pierwszy

Zaczęty przez dania_dDział Hydepark

Odpowiedzi: 16
Wyświetleń: 32805
Ostatnia wiadomość 21 Sie 2019, 10:51:37
wysłana przez kpio47
szukam kogos kto dojezdza do pracy z Hobro lub okolic do Skive

Zaczęty przez kumcokDział Århus, Aalborg ...

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 8813
Ostatnia wiadomość 26 Cze 2012, 20:51:31
wysłana przez kumcok
Czy ktoś robił zakupy w e'L'Eclerc???

Zaczęty przez liliaDział Hydepark

Odpowiedzi: 5
Wyświetleń: 7627
Ostatnia wiadomość 12 Lut 2009, 18:52:22
wysłana przez anha
czy jest ktos kto ma czasowe pozwolenie na samochod

Zaczęty przez ciachoDział Pomoc!