poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: firma zada zebysm zamieszkal...  (Przeczytany 16404 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Cely

• Gość
firma zada zebysm zamieszkal...
« dnia: 27 Kwi 2009, 22:27:32 »
Witam wszystkich. Mam takie pytanie, czy ktos moze mi powiedziec czy firma moze zazadac zebym sie przeprowadzil do miejsca ktore oni uwazaja jako jedunie sloszne?Szef "poprosil "dzisial czesc pracownikow z polski zeby zamieszkala zpowrotem w "domach" przez firme wynajetych  bo jak twierdzi jest tam za malo mieszkancow i musi do interesu doplacac mowie poprosil (i tak tez powiedzial) ale miedzy wierszami czytaj;jak nie to was zwolnie.Czy mozna cos na to poradzic?Waronki sa tam sa dosc uciazliwe sa to kontenery socjalne Mieszka wnich po 7 chlopa i do dyspozycji maja mala kuchnie i "kibelek".Kazdy ma pokuj po 14 mkw i za to firma zada 3650kr od lba,gdzie ja w tej chwili wynajmoje 2 pokoje za 1750 i mnie nic nie obchodzi ani woda prad czy cieplo prosze o jaka kolwiek wypowiedz. Pozdro.

Offline Manior

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 17
  • Reputacja: +16/-6
Odp: firma zada zebysm zamieszkal...
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Kwi 2009, 22:55:41 »
Firma nie ma prawa dysponowac Twoim życiem po godzinach pracy. Nie ma prawa decydowac, gdzie masz mieszkac. Z kim masz się ożenic. Niestety niektórzy pseudo dyrektorzy próbują ustawiac swoich pracowników i ingerowac w ich życie prywatne tak jak im się podoba.
Jeżeli byś należał do związków (!) i firma zwolniłaby Cię, bo nie chcesz się wprowadzic do ich mieszkań, to dostałbyś niezłe odszkodowanie. Pewnie jednak nie należysz do żadnych związków i jak odmówisz to faktycznie będziesz miał wroga w osobie właściciela firmy. A to nie leży w Twoim interesie. Masz więc dylemat.
Ja osobiście chyba bym się zdecydował na spokojną rozmowę z pracodawcą. Powiedziałbym, ze mieszkam obecnie za 1750 w większym mieszkaniu i nie widzę powodu żeby przeprowadzac się do mniejszego, ciaśniejszego i dwa razy droższego lokum.

Pozdrawiam

Offline mawi

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2
  • -Otrzymane: 3
  • Reputacja: +7/-9
    • Status GG
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Kwi 2009, 23:05:26 »
temat nadaje się do gazety lub telewizji ,   jeżeli nie związki
"nie kłóć się z idiotą - sprowadzi cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem."

Offline slawekceli

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #3 dnia: 28 Kwi 2009, 12:06:26 »
Witam ponwnie. Wiem o tym ze firma nie moze mi nic nazucas i ze moge mieszkac gdzie chce, zecz w tym ze napewno mnie zwolnia jesli nie wroce  >:(Aco do zwiazkow ponad rok temu kiku kolesi sie zapisalo do zwiazkow zawodowych i zgadnijcie co sie stalo, zostali zwolnieni jeden po drogim, nie naraz oczywiscie bo by cos podpadlo ale wkazdym bac razie zaden z nich juz nie pracuje.dzisiaj mamy pojsc i pogadac z szefem odnosnie powrotu na "polonia kamp"(bo tak to nazwali),dunscy koledzy radza zeby postawic waronki i nie dac sie w zaden sposob przekonac do innych stawianych przez firme
 tak tez poczynimy.
Chociaz napewno pozwalniaja tych co nie wroca poniewaz dotarla do nas rozmowa miedzy szefem a kims z kabusewnictwa ,ktos zadal pytanie szefowi "a co zrobiz z tymi co nie beda chieli wrocic? Poszukam se takich co beda chcieli mieszkzc i placic." a to sie wiaze tylko z tym ze pozwalnia kolesi i na ich miejsce zatrodni nowych(a ma w czym wybierac)
Wiec co zrobic? nagrac rozmowe i potem do adwokata(oczywisciw jesli zwolni?
Zadac odpowiedni zestaw pytan i opowiedziec cala chistorie w LLO?
Albo tez zapisac sie do zwiazkow i tam sie poradzic?
 Albo ze tak powiem  oszczac ta firme i znalesc se noew zajecie?
CO RADZICIE MOI DRODZY.POZDRO

Offline Svaria

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #4 dnia: 28 Kwi 2009, 12:17:52 »
Na pewno - olac firme i isc do innej a takiemu szefowi i takiej firmi epowiedziec do widzenia.

Ale warto by bylo naglosnic ta sprawe w jakis mediach / ZZ by firmie i tak i tak si edostalo

Nie ten morduje naród, kto go zabija, lecz ten, kto go demoralizuje - Arystoteles

Offline slawekceli

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #5 dnia: 28 Kwi 2009, 17:29:09 »
Witam.A wiec po negocjacjach z szefem ktore trwaly ponad godzine wiem jedno on opusci z ceny za "mieszkania" ale tylko pod warunkiem ,wszyscy musza wrocic znaczy to ze 18 osob ktore mieszkaja gdzie indziej niz w jedynie sloszym miejscu musza wrocic,cena ta i tak jest nie do przyjec.
Wiec?
Albo wracam i place wiecej,albo nie place wiecej i nie mam pracy i to jest pewne bo sam tak powiedzial (moj pracodawca)
i mam to nagrane na telefon.
 I co teraz?
Sam nie wiem zobaczymy jutro , bo jutro oznajme wiesci wszystkim zainteresowanym i zapytam co dalej. jedno jest pewne ja do tych nedznych imitacji domow nie wracam mam to gdzies. i niech mnie zwolni to se z nim porozmawiam przez adwokata , zadam zestaw pytan do LLO ,a pozatym SZUKAM PRACY !!!Moze ktos wie gdzie potrzebni sa formieze laminatu ;D
 pozdro wszystkim  ozwe sie jutro

oczko

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 28 Kwi 2009, 17:40:20 »
a mozesz napisac gdzie sie ta firma znajduje?Zebysmy my tez nie wpadli w jej sidla

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 28 Kwi 2009, 17:40:20 »

Offline slawekceli

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #7 dnia: 28 Kwi 2009, 18:03:27 »
Firma zwie sie EM-FIBERGLAS .Produkujemy oslony do elektrowni wiatrowych dla VESTAS i SIEMENS. Jeszcze 5 miesiecy temu pracowalo tu ponad 80 polakow i okolo 30 dunczykow teraz jest nas 38 i okolo 15 dunczykow na produkcji.
Firma miesci sie w HORNSYLD jest to miedzy VEJLE a HORSENS w strone  JELESMINDE

Offline bumi71

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #8 dnia: 28 Kwi 2009, 18:41:28 »
   Zglos  sie  do  lokalnego  3F   w  Horsens  albo  w  Vejle  . Firma    ma  na  pewno  umowe  zbiorowa .  Dzis  Vestas  oglosilo  ze  zwalniaja  1900  osob  wiec  za  wesolo  w  tej  brany  tez  nie  jest   :'(

antydunski

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 28 Kwi 2009, 18:56:36 »
Z nagraniem na telefon to mozesz sobie d.... wytrzec. To bezprawne. Zadne zwiazki nie bede chcialy tego sluchac czy podjac.

To sprawa dla inspekcji pracy i zwiazkow.
Tak czy siak za zawiadomienie ktorejkolewiek z tej instytucji pod jakims pozorem wywala cie z pracy.
No chyba ze skat, bo ciekawe czy dun placi z tego wynajmu podatek.

a

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 28 Kwi 2009, 19:01:22 »
3F Horsens odradzam. Prawdopodobnie nic nie zrobia twojej sprawie, beda sie ociagac, obiecywac ze oddzwonia i poinformuja o podjetych dzialaniach i na tym sie skonczy a sparwe zamkna z powodu przedawnienia lub wcisna inny kit. Znam to z doswiadczenia... Nie polecam tego oddzialu.

Baumi

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 28 Kwi 2009, 20:17:18 »
Kazdy ma pokuj po 14 mkw i za to firma zada 3650kr

o ile mnie pamiec nie myli dunskie prawo zabrania meldowania zbyt wielu osob w mieszkaniach o zbyt malej powierzchni... moge sie mylic, ale wydaje mi sie, ze 17m2 na osobe to minimum ustalone prawnie.

Offline slawekceli

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #12 dnia: 28 Kwi 2009, 20:22:31 »
Witam.
 Nagranie mam tak na wszelki wypadek i nie zamiezam nim szastac .
Co do 3F nie mam zamiaru sie do nich zapisywac bo firma odrazu bedzie wiedziala ze do nich naleze ,mamy u nac meza zaufania tak zwanego (przedstawiciel 3F w firmie) to poto zebysmy nie musieli jezdzic do HORSENS
I JAK SIE ZAPISZE TO ODRAZU WYLATUJE
Jak przyszlismy do niego(my znaczy szcowna delegacja)to odrazu nam z tymi zwolnieniami w VESTAS powiedzial jaby chcial powiedziec ze nie ma czego szukac w dani jak sie nie zdodzimy
A otym ze zwolnili ludzi w VESTAS to sie dowiedzialem z radia
pozdro ozwe sie jutro 3mta sie

Offline jamjurand

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 7
  • Reputacja: +4/-1
« Odpowiedź #13 dnia: 28 Kwi 2009, 20:25:38 »
Sprawa jest kompromitujaca dla Vestas ktora moze zmienic wasza firme dostawcza (plus dla was) Zwiazki, tv, gazety beda pjaly z zachwytu gdy sie do nich zwrocicie, pamietajcie media musza sie zdeklarowac w pomocy gdy pracodawca bedzie was chcial wywalic, zawsze zapytujcie o nazwisko rozmowcy.
Wypozyczenie konteinera 20 m2 kosztuje 3500 + moms, czyli tu tez macie pole do popisu bo to prymitywne oszustwo.

Offline slawekceli

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #14 dnia: 28 Kwi 2009, 20:29:44 »
wiesz w tych domach jest 7 pokoi kuchnia i jazienka jak to poliszczys wszystko do kupy to bedzie 17mkw oni nie sa glopi mowie nie ma do czego sie przyczepic jesli chodzi o zwiazki skat czy komune to sa cwaniaki
komuna skat czy tez zwiazki nic nie zrobia do poki pracujemy nawet nie ma sensu do nich teraz pojsc
jak mnie zwolni to pojdze do adwokata i w tedy z nim pogdadm

[Posted on: 28 Kwiecień  2009, 20:26:20]

dwonilismy w czoraj do firmy ktora to wynajmoje firmie kompleks na 5 osob to 4900 miesiecznie
 szczeka mu opadla jak mu to powiedzialem on nas kasuje 2 razy tyle a dodac wszelkie oplaty jeszcze wychodzi 23000 ponad

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 28 Kwi 2009, 20:29:44 »

Ubezpieczenia Samochodu - Niewlasciwa firma podana przy rejestracji auta

Zaczęty przez beenpl20Dział Dania i o Danii

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 13732
Ostatnia wiadomość 12 Lip 2016, 23:59:25
wysłana przez maryo1977
Firma w Dk

Zaczęty przez Firma w DKDział Praca w Danii

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 5980
Ostatnia wiadomość 03 Gru 2014, 12:37:11
wysłana przez frisms
firma Tommy - szukam opinii, czy ktoś jeżdził ?

Zaczęty przez niziolek1Dział Hydepark

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 7419
Ostatnia wiadomość 07 Lut 2013, 19:11:45
wysłana przez niziolek1
problem - mieszkanie, depozyt a firma remontowa po wyprowadzeniu sie

Zaczęty przez help_meDział Pomoc!

Odpowiedzi: 10
Wyświetleń: 11841
Ostatnia wiadomość 19 Sie 2007, 17:32:41
wysłana przez Klingon
Polska firma a podatek w Danii.