Napisałam meila do Skata z tym konkretnym zapytaniem , podałam fakty :
Adres i meldunek w Polsce,
Praca w Danii ( okres powyżej roku )
oto odpowiedz :
"I have read your mail. You have been living in Denmark for 2 years now,
and want to move back to Poland someday.
You have a car in Poland on Polish number plates and a car in Denmark on
Danish number plates.
I understand you question whether you can use your car with Polish number
plates in Denmark.
From the information you have given in your mail you are
not allowed to drive your car with Polish number plates in Denmark. "
[Posted on: 29 Maj 2009, 17:08:59]
Chyba napisalem wyraznie ze wbija cpr numer i wyskoczyl adres z polski
Adres Zgadzam sie Polski wyskoczy ,ale wyskoczą również lata pobytu w Danii ...a to chyba przeważy .
[Posted on: 29 Maj 2009, 17:10:02]
a jak jest zapisane w ich prawie to wiem....
Tak jest napisane :
"
INFORMACJA O ZASADACH REJESTRACJI POJAZDÓW SPROWADZANYCH Z ZAGRANICY PRZEZ OSOBY CZASOWO PRZEBYWAJĄCE LUB NA STAŁE MIESZKAJĄCE W DANII
Podstawa prawna : Duńskie przepisy o rejestracji pojazdów i duńskie przepisy celne.
1. Osoba przybywająca do Danii w celach turystycznych (do 3-ch miesięcy) może używać swój samochód na polskich numerach rejestracyjnych w okresie swego legalnego pobytu. Nie ma konieczności uzyskiwania jakichkolwiek zgód władz miejscowych w tym przypadku, jeżeli pojazd nie budzi zastrzeżeń co do sprawności technicznej, posiada właściwe zagraniczne dokumenty (ważny dowód rejestracyjny) oraz ubezpieczenie (przynajmniej podstawowe). Właściciel pojazdu może posługiwać się w tym wypadku polskim dowodem rejestracyjnym i polskim prawem jazdy.
2. Osoba przybywająca do Danii na dłuższy pobyt czasowy lub na pobyt stały
Podstawowa zasada : Osoba mająca zamiar przebywać lub przebywająca w Danii minimum jeden rok, albo osoba mająca zamiar przebywać lub przebywająca w Danii łącznie 365 dni w przeciągu 24 miesięcy (czyli z przerwami) i posiadająca stałe miejsce zamieszkania w Danii musi przerejestrować samochód na duńskie numery rejestracyjne w przeciągu 14 dni od daty pierwszego wjazdu do tego kraju. "
http://www.copenhagen.polemb.net/index.php?document=56[Posted on: 29 Maj 2009, 17:12:33]
No to dlaczego nie moge zararejestrowac auta skoro jak piszez ze prawo tak mowi,
czy urzednik lamie prawo?
Mirase skoro chcesz tutaj zarejestrować auto , czyli masz ku temu powody , np. stałą prace, to dlaczego się nie zameldujesz???

z wszystkim byłoby Ci prościej .a Skat w razie kontroli może Ci zadać pytanie :To dlaczego się nie zameldowałeś / wałaś ... ??

p/s ja już napisałam : każdy robi jak chce

bo każdy ma swój rozum .