poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: prosze o pomoc  (Przeczytany 2313 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline WOJTEK1234

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
prosze o pomoc
« dnia: 29 Maj 2009, 17:44:26 »
witam wszystkich, mam prośbę czy może mi ktos powiedziec czy jak rezygnuje z pracy w Dani z powodów zdrowotnych bo miałem dwie operacje tutaj,firma mnie zwolniła a ja nadal jestem na chorobowym i płaci mi komuna ale chce zrezygnować i wrucić do Polski czy z komuny mozna dostać jakies srodki finansowe poto aby w polsce sie wyleczyć do końca i,poprostu chodzi mi o pomoc jednorazową,bardzo prosze o jakieś informacje dzieki serdeczne.

bleble

• Gość
Odp: prosze o pomoc
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Maj 2009, 21:38:58 »
Wiatam.
No wspolczuje, sam juz tu operacje przerabialem. Moze byc ciezko, bedac na chorobowym nie mozesz opuszczac kraju, ktos mi kiedys tlumaczyl chyba w komunie ze jak jestem chory to nie moge podrozowac i dlatego wlasnie jestem na chorobowym a nie pracuje. Szkoda ze po 50 km moglem zapiep..c do lekarza specjalisty i jakos mi choroba nie przeszkadzala. Ogolnie jest ciezko przeniesc swiadczenia do Polski, musi byc uzasadniona przyczyna zebys doatal zgode na kontynuowanie leczenia w kraju. Podpowiem, ze przyczyna moze byc depresja, rozlaka z rodzina itp. z tym uderzasz do lekarza pierwszego kontaktu o tam on zadecyduje czy masz szanse na szybszy powrot do zdrowia w swoim kraju.  Ogolnie dunczycy robia wielkie oczy jak slysza depresja wiec moze sie udac, bedziesz mial transferowany zasilek chorobowy do kraju jesli uwzglednia towj przypadek jako szczegolny. Generalie pierwsze kroki kieruj do swojego lekarza, to na jego wniosek moga rozpatrzec twoja sprawe. Powodzenia i szybkiego powrotu do pelni zdrowia.   

Offline WOJTEK1234

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #2 dnia: 29 Maj 2009, 22:04:16 »
dzięki

tbb

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 29 Maj 2009, 22:26:14 »
Wojtek. Nie rozumiem za bardzo Twojego postu. Czy chcesz wrocic po wyleczeniu choroby do Danii? Czy juz na stale chcesz zostac w Polsce. Pytam tylko, zeby sie upewnic  :)

1) Jezeli chcesz wrocic na stale do Polski to Dania napewno nic Ci nie zaoferuje.
2) Jezeli jednak chesz poprostu byc w Polsce w czasie swojego chorobowego to muszisz:

Zglosic sie do Twojego "socialrådgiver" w komunie i poinformowac go, ze zyczysz sobie "rehabilitacje" po za Dania. Nie po to, zeby sie leczyc, ale zeby odpoczac po wszystkim. Na pewno mu to nie bedzie pasowac i powie Ci, ze to jest nie mozliwy - ale prawo jest po Twojej stronie. Do kraju EU mozesz jechac nawet na chorobowym i nie moga Ci odebrac pieniazkow. Jedyny warunek wyjazdu za granice jest tylko, ze musisz stawic sie na kontrole u lekarza / w szpitalu jezeli juz miales wyznaczony czas.

Po rozmowie z socialrådgiver napiszesz male podanie:  od kiedy do kiedy jest w Polsce i sprawa zalatwiona. :)

Zycze zdrowka :)

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #3 dnia: 29 Maj 2009, 22:26:14 »

bardzo proszę o przetlumaczenie

Zaczęty przez dar_czarDział Tłumaczenia

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 11223
Ostatnia wiadomość 24 Lip 2007, 12:41:29
wysłana przez dar_czar
proszę o przetłumaczenie

Zaczęty przez robi2007Dział Tłumaczenia