Ogólne > Rodzina ...

Blaski i cienie pobytu na podst. umowy o prace, zwiazku partnerskiego czy slubu?

<< < (4/5) > >>

Jomir:
Nie odpowiem globalnie, ale jak bylo w moim przypadku.
Zgapilam sie i zlozylam wnioski o przedluzenie za pozno, w zwiazku z tym nasze wnioski w miedzyczasie wygasly.Urzad imigracyjny powiedzial wowczas, ze tak dlugo jak sprawa jest rozpatrywana, tak dlugo mam prawo pobytu i pelne prawa. Aczkolwiek nie jest tak, jezeli sie starasz o pobyt po raz pierwszy.

Co do czasu, trudno tez ostatecznie powiedziec. Gdy skladalismy wnioski po raz pierwszy tez czas oczekiwania byl po kilka miesiecy ( w sensie 6, a nawet i dluzej), my dostalismy po 2 miesiacach. Aczkolwiek zielonego pojecia nie mam od czego to zalezy. Moze czysty fart???

Bulinka:

--- Cytat: Mirra w 09 Sie 2009, 19:34:07 ---Bulinko:
Tak mozna otrzymac taki pobyt na podtsawie wykazania sie srodkami do zycia, ale nie wtedy kiedy jestes zona Dunczyka. Czyli jezeli wybierzesz ten sposob pobytu, nie mozesz miec slubu ze swoim narzeczonym. Po drugie, taki pobyt nie daje najmniejszych praw do jakiejkolwiek pomocy - wykazalas, ze masz srodki na utrzymanie, wiec Panstwa nie obchodzi co sie z Toba dzieje, poza tym takie pozwolenia dostaje sie tylko na rok i co roku nalezy je przedluzac.

--- Koniec cytatu ---
Mirro, czy możesz namiary na źródło tego przepisu?

Jomir:
Zerknij na strone www.nyidanmark.dk
Informacje na ten temat znajdziesz pod haslem STUDIA lub pobyt turystyczny...
W przypadku studiow musisz pokazac, ze zostalas przyjeta na jakas uczelnie. Moja kolezanka wykupila po prostu jeden modul w sprogcenter.
Ponadto musisz wykazac, ze masz na koncie wiecej niz ponad 50.000 koron na rok zamierzanego pobytu, na utrzymanie.

Ale pamietaj o jednym, jezeli zalapiesz sie na taki pobyt, w przypadku pozniejszego slubu i tak trzeba bedzie kaucje zaplacic, nie ma mozliwosci ominiecia kaucji przy slube z Dunczykiem, chyba, ze juz bedziesz miala staly pobyt.

Po drugie, jezeli tego stalego pobyty nie bedziesz miala, lata potrzebne do stalego pobytu licza sie od nowa, jezeli zmienisz wize na rodzinna.
Tak wiec moim zdaniem, jest to niepotrzebna gra na zwloke.
Nie jedni probowali kombinowac :) i nie jedni ostatecznie kaucje zaplacili :)

Bulinka:
nie mam zamiaru kombinować, zastanawia mnie to że napisałaś że nie mozna mieć ślubu ze swoim narzeczonym w przypadku ubiegania się o pobyt na podstawie zgromadzonych środków finansowych. Wychodzi na to, że ten sposób jest dla singli chcących osiedlić się w Danii, a jak ktoś zmienia stan cywilny to zmieniają się oczekiwania państwa duńskiego względem tej osoby. Jaki to urząd, do którego wnioskuje sie o łączenie rodzin?

Svaria:

--- Cytat: Mirra w 02 Paź 2009, 09:45:11 ---
Ale pamietaj o jednym, jezeli zalapiesz sie na taki pobyt, w przypadku pozniejszego slubu i tak trzeba bedzie kaucje zaplacic, nie ma mozliwosci ominiecia kaucji przy slube z Dunczykiem, chyba, ze juz bedziesz miala staly pobyt.

--- Koniec cytatu ---

Obywatel Unii zarejestrowany w Danii i posiadajacy stala prace nie potrzebuje wplacac kaucji na slub.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej