Ogólne > Rodzina ...
Blaski i cienie pobytu na podst. umowy o prace, zwiazku partnerskiego czy slubu?
rudy:
Szczerze mowiac nie wiem. Nie mniej jednak chyba tak jest, poniewaz do mojej sprawy zbiegly sie panie z trzech okienek i wspolnie uradzily to co przytoczylam wyzej. Sama jestem zaskoczona. Pozytywnie :)
A tak na marginesie przy okazji zalatwiania roznych spraw prywatno zawodowych w urzedach uderza mnie nastepujacy schemat postepowania:
1) urzednik zapoznaje sie z pismem/wnioskiem etc..
2) przeprasza i idzie poradzic sie kolegow
3) wraca z "obstawa": wspolpracownicy lub/oraz szef
4) wspolnie stwierdzaja, ze odpowiedz przyjdzie droga pocztowa/telefoniczna/mailowa
;)
Jomir:
;D
Przy czym odpowiedz pisemna nie zawsze zgodna jest z rzeczywistoscia ;D
Np. dostalam odpowiedz or RADCY PRAWNEGO!!! biura emigracyjnego, ze zwrot polowy kaucji mozna otrzymac li i jedynie po minimum 5 latach, w chwili otrzymania pobytu stalego, oraz ze nie ma zadnej mozliwosci otrzymania polowy po zdaniu PD3 !
Dwa tygodnie pozniej otrzymalismy pismo i polowe kaucji z job center :)
rudy:
Ja wysle niebawem moj wniosek o pobyt na zasadzie laczenia rodzin i zobacze za pol roku co z tego wyniknie. (w urzedzie poinformowano nas ze rozpatrzenie wniosku trwa pol roku) Przy okazji dowiedzialam sie ze moje dotychczasowe 3 lata pobytu na podst pozwolen na prace, pomimo ze zylismy caly czas razem w zwiazku nieformalnym nie licza sie i zaczynam naliczanie lat pobytu od zera.
Hmmm.... zamierzam dolaczyc do wniosku list o zaliczenie ostatnich trzech lat gdyz w/g decyzji Landskatteraten w ktorym sie procesowalam (i przegralam :() ze Skatem jestem tu na stale. Orzeczenie jest uzasadnione moim zwiazkiem nieformalnym a nie dokumentami Udlændingeservice mowiacymi ze jestem tu tymczasowo. Tak wiec wydaje mi sie logiczne ze skoro musialam poniesc przykre i kosztowne konsekwencje zycia w zwiazku nieformalnym to moze teraz pora na te przyjemne :)
Pozdrowienia dla wszystkich spolegliwych inaczej ;)
Jomir:
Raczej nie zalicza niestety. Tak jak napisalam, 5 lat z tego samego powodu, ale sprobowac zawsze mozna.
Pytalam o to samo, bo chcialam zmienic nasze pozwolenie na unijne laczenie rodzin, gdy weszly nowe przepisy. Powiedzieli, ze nie ma sprawy, ale lata naliczaja od nowa, pomimo ze to wciaz laczenie rodzin. Ich nie obchodzi jak dlugo tu jestes, ale z jakiego powodu/na podstawie jakiego paragrafu masz pozwolenie!!!
Na nieszczescie, jest to zapisane w ustawie, a nie w jakims drobnym ustepie do ustawy, wiec szablonowo myslacy prawnik, raczej zadziala mechanicznie.
Tak wiec ciagne nasze laczenie rodzin na podstawie przepisow dla trzeciego swiata :) wraz z moja nowootrzymana karta pobytu :) schowalam ja sobie na dno szufladki, niech nabiera mocy :)
CO do terminu, co prawda na przedluzenie, ale czekalam ostatnio niecale 3 miesiace, wiec moze Wasze wnioski tez pojda nieco szybciej.
Bulinka:
Dziękuję Mirra za odpowiedź, długo trwa oczekiwanie na łączenie rodzin, jaki jest mój status w trakcie tego oczekiwania, czy to oznacza że do czasu uznania łączenia rodzin jestem pozbawiona jakiś praw?
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej