poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: friskole  (Przeczytany 4416 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline lilia

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +0/-0
friskole
« dnia: 11 Wrz 2009, 11:17:28 »
Co to takiego? To nie jest tradycyjna prywatna szkoła, prawda?

Offline andyandy

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 17
  • Reputacja: +6/-1
  • Tłumacz przysięgły j. duńskiego
    • Tłumacz przysięgły j. duńskiego
Odp: friskole
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Wrz 2009, 10:28:20 »
Taka bardziej społeczna...
FRISKOLE to szkoła na poziomie kształcenia podstawowego oferująca nauke dla dzieci od przedszkola do 10 klasy. Szkoły te powstały najczęściej z inicjatywy rodziców na podstawie §76 konstytucji, który przewiduje, że w Dk jest obowiązek kształcenia, a nie uczęszczania do szkoły. W ten sposób szkoły te są alternatywą dla tradycyjnych podstawówek.
Szkoły te funkcjonują w Danii od XiX wieku. Dziś są zazwyczaj ukierunkowane na określone wartości, religie itp., stąd FRISKOLER Grundviga, Kolda, Steinera, Hubbarda, muzułmańskie, adwentystów itp. Każda szkoła we własnym zakresie ustala tryb naboru. Najwyższym organem w szkołach jest BESTYRELSE, złożony z rodziców, który m.in. rekrutuje nauczycieli.
Ok 75% kosztów prowadzenia szkoły pokrywają dotacje państwowe. Średnia wysokość czesnego wynosi 10.500 za dziecko rocznie. W wielu szkołach sami rodzice zajmują się takimi pracami jak sprzątanie, drobne naprawy. W DK istnieje 500 tego typu szkół, uczęszcza do nich 13,4 % wszystkich uczniów, czyli 92.000 (typowych podstawówek jest 1600, 600.000 uczniów). Średnia ilość uczniów w FRISKOLE to 117 (podstawówki - 328).
Więcej po duńsku: http://www.friskoler.dk/index.php?id=395
Andrzej Dwulat
Tłum. przysięgły j. duńskiego

mamma

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Wrz 2009, 11:05:07 »
Tu sobie mozesz poczytac o przykladowych tego typu placowkach w Kopenhadze:
http://www.orestad-friskole.dk/
http://www.amagerfriskole.dk/26431034

Offline lilia

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Wrz 2009, 19:45:06 »
AndyAndy, czyli można uznać,że jest to szkola w jakiś sposób "lepsza" od zwyklej "folkeskole" , od której usilnie odwodzą mnie pedagodzy z państwowego przedszkola ?

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #4 dnia: 17 Wrz 2009, 21:13:22 »
To mniej wiecej odpowiednik polskiej szkoly spolecznej.
Czy lepsza czy gorsza to zalezy jaka szkola i od jakiej folkeskole.
Przeciez szkoly spoleczne i prywatne bywaja lepsze i gorsze, tak jak i te panstwowe.
Trudno tak w ciemno mowic co lepsze, co gorsze.
Jezeli masz jakas szkole upatrzona to po prostu ja odwiedz, poczytaj o niej, popytaj sasiadow moze znaja opinie zarowno o tej rejonowce jak i spolecznej...
Inna sprawa, ze rozni rodzice cenia sobie szkoly za rozne walory. Tak wiec nie zawsze nalezy sie sugerowac pojedynczymi opiniami.

Z mojego, polskiego co prawda doswiadczenia wynika, ze szkola prywatna ma swoje plusy i minusy.
Oczywiscie corka miala lepsza opieke i lepsza edukacje, ale uwazam, ze dorosla w szklarni.
Po pierwsze nie nabrala nawyku chodzenia na zajecia pozalekcyjne - wszystko bylo w szkole - jezyki, tance, karate, plywanie, nawet terapia dyslektyczna...
Po drugie, przywykla do malej klasy (w klasie zawsze bylo ich srednio siedmioro), wiec w duzej klasie w gimnazjum nie mogla sie odnalezc, dopchac do glosu - nauczyla sie, ze przeciez nauczyciel sam ja zapyta co mysli....
Po trzecie nie nabrala nawyku odrabiania lekcji w domu - lekcje przeciez odrabiali w szkole w swietlicy.
Po czwarte, nie nawykla do codziennej walki o przetrwanie, jaka odbywa sie na codzien w normalnej szkole...
Generalnie wogole byla duzo mniej samodzielna niz rowiesnicy, bowiem z racji odleglosci szkoly od domu, byla do niej codziennie zawozona i przywozona. Tak wiec, gdy trafila w koncu do gimnazjum w poblizu domu, dlugo narzekala, ze musi do niego dotrzec sama, mimo iz byly to tylko 2 przystanki autobusem, ktory odjezdzal spod domu.

Z "syndromu szkoly prywatnej" corka wyrosla praktycznie dopabuse niedawno, w pierwszej klasie dunskiego gimnazjum (odpowiednik polskiego liceum).

Powiem szczerze, ze jezeli ktos mnie pyta co lepsze, odpowiadam po prostu, ze nie wiem...  Tak jak napisalam na poczatku plusow i minusow jest wiele, kazdy niestety musi swoja decyzje podjac samodzielnie.
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline lilia

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #5 dnia: 17 Wrz 2009, 21:18:55 »
 Z polskiej perspektywy znam sprawę świetnie, sama chodziłam do prywatnego liceum.
Pytam tylko i wyłącznie o DUŃSKĄ podstawówkę, z powodów wymienionych już wcześniej.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #6 dnia: 17 Wrz 2009, 21:28:10 »
Jak zwykle mila  ;D

Nie ma za co  ;D

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 17 Wrz 2009, 21:28:10 »

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #7 dnia: 17 Wrz 2009, 21:45:12 »
Zarowno w Polsce jak i w Danii nie ma odpowiedzi na takie pytanie.

Wszystko zalezy od tego: jaka grupa rodzicow szkole zalozyla, jacy ludzie sa w zarzadzie szkoly, jacy nauczyciele w niej ucza...
Ludzie sa tylko ludzmi i nie ma znaczenia czy to Dania czy Polska, czy Urugwaj.

Wszedzie sa swietne i kiepskie szkoly panstwowe, jak i swietne i kiepskie szkoly prywatne czy spoleczne.

Jezeli PANI MADRA chce uzyskac jednoznaczna odpowiedz, powinna poprosic o porownanie konkretnych szkol.
Stad tez pisalam o podpytaniu sasiadow, nauczycieli w przedszkolu (ale o konkretne szkoly, a nie o haslo friskole czy folkeskole).
Ewentualnie dotrzec do rankingow, forow dyskusyjnych, czyli jak najblizej zrodla.

Ech PANIE MADRE, wiem ze zrobicie wszystko by wykazac, ze jestem GLUPIA.
Niech Wam bedzie, jestem GLUPIA, ale na Boga czytajcie rozsadnie co sie do Was pisze.
Bo czasami naprawde rece opadaja.

jasia83

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 17 Wrz 2009, 22:32:06 »
Generalnie zgadzam sie z Pania Mirra - ze sa plusy i minusy. Chodzilam do prywatnej szkoly podstawowej - w porownaniu do rowiesnikow z publicznej szkoly umialam wiecej. Szkola do ktorej chodzilam byla (i jest) bardzo "BOGLIG" (nauka jest najwazniejsza). Klasa byla mala i wszyscy uczniowie mieli szanse na na podzielenie sie swoimi myslami. JA nie mialam problemow w gimnazjum podobnych do pani Mirry corki - nie mialam nigdy problemow ze znajdowaniem siebie w nowym towarzystwie, nauka szybko wchodzila mi do glowy (dlatego tez uwazam ze gimnazjum to byl czas zabawy:))

Maialam tez okazje pracowac w szkole panstwowej i prywatnej jako nauczyciel: i tutaj widac BARDZO wielka roznice! Ja osobiscie nie wysylalabym dziecka do panstwowej szkoly (oczywiscie jezelibym miala okazje wybrac prywatna):
1) W panstwowej szkole nauczyciele sa nieprzygotowani na 25-30 dzieci w jednej klasie. Potrzebuja pomocy do wszystkiego!
2) W panstwowej szkole jest bardzo mala dyscyplina (w porownaniu z prywatna) - z prywatnej szkoly dzieciak moze zostac wyrzucony za zle zachowanie - wtedy zostaje najczesciej wysylany do panstwowej szkoly (inne prywatne go nie chca)
3) W panstwowej szkole nauka nie jest na tym samym poziomie co w prywatnej (nawet do roku roznicy).

Zaznaczm, ze to sa MOJE doswiadczenia -  i nie kazda szkola prywatna jest lepsza od panstwowej!  Rankingi mozna smialo przegladac, ale nie brac ich za 100% prawde. Najlepiej,  jak juz inni pisali: popytac, poczytac, odwiedzic szkole.

Zycze powodzenia :)

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #8 dnia: 17 Wrz 2009, 22:32:06 »