poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: pomoc bo nie wiem co robic  (Przeczytany 17097 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

kolega

• Gość
pomoc bo nie wiem co robic
« dnia: 13 Wrz 2009, 19:26:48 »
witajcie w dani pracwalem 4 lata i straciłem prace bylem  4 miesiące na kontathjælp
dzis pracuje mam prace ponownie .dostalem list z komuny ze Musze  im pieniadze za ich pomoc wzrocic . co mam zrobi . druzo ludzi siedzi   latami na zasilkach umyslnie a ja zaledwie bylem tylko 4 miesiące place podatki normalnie 39 skat chodze dodatkowo w soboty . .  chcem w dani zostac na stale ,mieszkam razem z  rodzina .ciezko mi to zrozumiec danie.pierw pomaga a potem zabiera ,mogli powiedziec zakim pomogali ze bende musial wzrocic pieniadze. naprawde cos nie tak jest tu

MarioBros

• Gość
Odp: pomoc bo nie wiem co robic
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Wrz 2009, 20:34:11 »
Kolego, jak coś od kogoś wziąłeś to wypada oddać. Tak to już w życiu bywa. Ciesz się że masz legalną pracę. To dzisiaj luxus. Dziwią mnie Twoje teksty w stylu"inni jadą po kilka lat, a ja tylko 4 m-ce" Nie martw się im też to odbiorą.

Offline vera

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +1/-1
« Odpowiedź #2 dnia: 13 Wrz 2009, 20:37:29 »
bo to jest rodzaj kredytu jakbyś był łaskawy się zorientować na początku. No chyba że ciebie nie poinformowali.

W innych zachodnich krajach jest podobnie.

poly

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 13 Wrz 2009, 20:43:06 »
bo to jest rodzaj kredytu jakbyś był łaskawy się zorientować na początku. No chyba że ciebie nie poinformowali.

W innych zachodnich krajach jest podobnie.

to jesli ktos jest na kontahjelp 6 miesiecy i znajdzie prace to musi wszystko oddac.
oni to jakos rozkladaja na raty czy wszystko odrazu

Offline jamjurand

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 7
  • Reputacja: +4/-1
« Odpowiedź #4 dnia: 13 Wrz 2009, 20:48:50 »
Nie bardzo wierze zeby bistand odbierali, ale moze to nowe czasy, chociaz jak dunczycy nie splacaja to dlaczego inni przybysze z EU musza? Czy brales jakies pozyczki spowodowane nagla sytuacja, podpisywales jakies papiery?
Mozesz tez probowac udowodnic (pokazac budzet), ze nie stac cie na zwroty, bo bedziecie glodowali. Istnieja jakies minimalne stawki na przezycie. Czytalem gdzies, ze po zaplaceniu czynszu,el, abb. tel. lekarstw itp. , samotny ma miec min. 4000 kr.na przezycie.
Wszystkie wydatki i zarobki nalezy udowodnic.
« Ostatnia zmiana: 13 Wrz 2009, 21:00:49 wysłana przez jamjurand »

rybaa

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 13 Wrz 2009, 20:55:43 »
A mi cos tu nie gra w waszych wypowiedziach odnosnie kontanthjelp,  mam kolege co chodzi zemna do szkoly i w pierwszy dzien jak sie zarejestrowal o pomoc to bedac pierwszy raz w jobcenter dostal prace z aktiveringu juz na drugi dzien musial isc do pracy pracuje od 7-15 w fabryce komuna mu placi za ta prace jako aktivering ma kontrakt na 3 miesiace ,zasuwa w pocie czola to teraz bedzie jeszcze moze musial ta kase oddac ? bzdura totalna.No chyba ze mu ta fabryka zaplaci albo...komuna to wtedy moze oddac ciekaw jestem co mi powie w poniedzialek jak mu ten news od was pokaze.

Offline Emma

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #6 dnia: 13 Wrz 2009, 21:07:19 »
z tym jest tak jak chce sie otrzymac od nich zapomoge dla bezrobotnego to daja oczywiscie ale albo ciebie wysla do swojej pracy od nich ----nic za darmo pamietajcie----albo trzeba bedzie oddac im te pieniazki i oczywiscie na raty tez rozloza bo zaden czlowiek ktory dostal odrazy prace nie wyciagnie im z  rekawa calej kasy ktora dostal jak byl bezrobotny ,ale zazwyczaj wysylaja do pracy zeby ta osoba odrobila te pieniazki ktore oni daja co miesiac danej osobie ----pozdro

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 13 Wrz 2009, 21:07:19 »

Offline felis

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #7 dnia: 13 Wrz 2009, 21:39:13 »
A tak z ciekawości czy nie opłacał Pan A-kasse

Baumi

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 13 Wrz 2009, 22:09:56 »
witajcie w dani pracwalem 4 lata i straciłem prace bylem  4 miesiące na kontathjælp
dzis pracuje mam prace ponownie .dostalem list z komuny ze Musze  im pieniadze za ich pomoc wzrocic . co mam zrobi . druzo ludzi siedzi   latami na zasilkach umyslnie a ja zaledwie bylem tylko 4 miesiące place podatki normalnie 39 skat chodze dodatkowo w soboty . .  chcem w dani zostac na stale ,mieszkam razem z  rodzina .ciezko mi to zrozumiec danie.pierw pomaga a potem zabiera ,mogli powiedziec zakim pomogali ze bende musial wzrocic pieniadze. naprawde cos nie tak jest tu

Nie chcę być chamski w jakikolwiek sposób i proszę nie bierz tego do siebie, ale w dzisiejszych czasach praktycznie każda przeglądarka ma wbudowany słownik i warto z tego narzędzia korzystać, bo wierz mi - błędy jakie popełniasz, aż rażą w oczy :/

goscc

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 13 Wrz 2009, 22:14:22 »
dziwne, ale cos mi tu nie gra...

Komuna moze zazadc zwrotu Kontanthjælp tylko w okreslonych przypadkach, np. gdy ktos nie stawia sie na aktivering , lub zatail jakis majatek , lub podczas pobierania kontanta uzyskiwal jakies diochody o ktorych nie poinformowal komuny...
ale nie ma mozllwosci zeby tak bez przyczyny zarzadali zwrotu - nie ma takiego przepisu i nie prawda jest to co ktos tu wczesniej napisal ,ze kontanthjælp jest taka jak by pozyczka - BZDURA!!

MarioBros

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 13 Wrz 2009, 22:28:40 »
dziwne, ale cos mi tu nie gra...

Komuna moze zazadc zwrotu Kontanthjælp tylko w okreslonych przypadkach, np. gdy ktos nie stawia sie na aktivering , lub zatail jakis majatek , lub podczas pobierania kontanta uzyskiwal jakies diochody o ktorych nie poinformowal komuny...
ale nie ma mozllwosci zeby tak bez przyczyny zarzadali zwrotu - nie ma takiego przepisu i nie prawda jest to co ktos tu wczesniej napisal ,ze kontanthjælp jest taka jak by pozyczka - BZDURA!!

Dlaczego uważasz że to bzdura? Co oni (kommuna) by mieli z tego za biznes gdyby każdemu bezrobotnemu dawali kasę za free? W przyrodzie nic nie ma zadarmo. Jeśli dali to musisz w jakiś sposób oddać, lub odrobić w pocie czoła. Smutne ale prawdziwe.

goooooosc

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 13 Wrz 2009, 22:51:14 »
Polacy jak i inni obywatele Unii maja prawo przebywac w kazdym kraju pod warunkiem ze sie sami utrzymuja.
Jesli nie masz na zycie to komuna ci da pomoc do czasu znalezienia pracy, ale oczywiscie jak zarabiasz, to musisz te pomoc oddac.
Tak jest tez w Niemczech i nikt sobie nie krzywduje.
Ale Polacy mysla, ze w kapitalizmie to kaszka z nieba bedzie leciec

guniek

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 14 Wrz 2009, 00:25:00 »

Nie dogadałes się z komuną i widocznie podsuneli ci jakis papierek do podpisania ze udzielaja ci pomocy w formie pozyczki. Dunczykom tez tak robia. Idz do nich i pogadaj ze nie dasz rady oddac tych pieniedzy albo niech rozloza na raty

Klingon2

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 14 Wrz 2009, 07:44:48 »
Mozesz napisac jaki kommune podala uzadnienie/powod zwrot?

PS. Od dzisiaj bede pisal pod "Klingon2", bo nazwa "Klingon" zostala przez admninistratora zarezerwowana.

aaa

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 14 Wrz 2009, 08:36:11 »
Totalna bzdura o tym kontanhjælp
Prowokacja albo kolega poprostu pracowal w tym samym czasie na czarno i nie stawial sie na aktiveringu :D

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 14 Wrz 2009, 08:36:11 »

C.V po angielsku prosze o pomoc

Zaczęty przez nutka1984Dział Tłumaczenia

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 14216
Ostatnia wiadomość 07 Wrz 2012, 13:17:19
wysłana przez galernik
Pomoc

Zaczęty przez nata2hkaDział Pomoc!

Odpowiedzi: 2