Ogólne > Rodzina ...
mamusiu nie chce do przedszkola!!!
mamusia:
witam!!!
ja mam ten sam problem moja córka ma 5 lat i chodzi do przedszkola od 2 tyg a ja z nią .Siedzę tam całymi dniami kiedy tylko straci mnie z oczu zaczyna się płacz nie chce zostać tam sama nawet na 5 minut proszę, tłumacze i nie przynosi to żadnego rezultatu. nie wiem już co robić przecież nie mogę chodzić z nią cały rok. proszę o wasze rady z góry dziekuje
mama2005:
Witam!
Mój synek chodzi do duńskiego Przedszkola od maja.Ma 4 latka(imprezę urodzinową przygotowały dla niego panie z przedszkola :))
nie mam najmniejszego problemu ,mały sam wstaje rano bo nie chce sie spóżnić :))) Ja też nie mowie po duńsku ,kalecze po angielsku ale panie są wyrozumiałe.Poproszono mnie o jakiś słownik żeby można chociaż trochę dogadać się z moim dzieckiem .Dzieci przyjęły go serdecznie ,ale sądzę że panie rozmawiały z nimi że bedzie chodził z nimi chłopiec z Polski,mówiący inaczej niz one.Obecnie moj synek radzi sobie dobrze ,liczy po dunsku ,czasami coś powie pełnym zdaniem.To chyba kwestia charakteru dziecka.Mój dał sobie radę i myślę ze dużo zależy od opiekunek w przedszkolu i podejścia do sprawy.MY jesteśmy bardzo zadowoleni i spokojni o opiekę.
Chociaż mam znajomą której córka ma 6 lat i nie chce chodzić do przedszkola,a rodzice jej nie zmuszaja bo ona NIE CHCE.Dzieci są dobrymi obserwatorami i jak widzią ze sami rodzice nie są pewni to wykorzystują to przeciwko nam,popatrzcie na swoje dzieci z boku jak sie bawią myślac ze nas nie ma ,dopabuse jak sie pojawiamy na horyzoncie to zaczyna się płacz .
Ja i mój mąż pracujemy od 7 do 14 wiec raczej przedszkole jest musem i płacz by nie pomógł bo musimy isć ,i dziecko to rozumie.
Chociaz pamietam ze pierwsze dni były dla mnie straszne ,ale mały wracał usmiechniety i zadowolony i to mi wystarczyło .
Jomir:
Mamo, jak swiat swiatem, wszystkie nowo upieczone przedszkolaki reaguja w ten sposob... i wszytskie mamy cierpia tak jak Ty...
To nie kwestia jezyka... wszytskie dzieci przezywaja podobnie... smiem powiedziec na calym swiecie :)
Zobaczysz kilka tygodni dluzej i rozpacz minie jak reka odjal...
Aczkolwiek mozna by to nieco zlagodzic ten proces...
Nie masz czasem mozliwosci byc w przedszkolu przez pierwszy tydzien z Mala?
Albo zostawiac ja na bardzo krotko???
mama:
przez pierwszy tydzień córcia chodziła właśnie na kilka godzinek dziennie, tak miedzy 8 a 8:30 a przychodziłam po nia 12-13.dzisiaj była juz dłuzej bo od 8 do 14. w naszym przedszkolu panie odradziły mi przebywanie w nim razem z dzieckiem tłumaczac ze przeciez to nie o to chodzi zeby mama chodziła z przedszkolakiem-wtedy mogloby dziecko nauczyc sie ze fajnie jest razem z mama a po jakims czasie znowu byłby płacz.
dzisiaj gdy po nia przyszłam przybiegła do mnie i mówiła dzisiaj nie płakałam....ale wiem ze jutro z rana bedzie znowu to samo bo juz po drodze pytała czy jutro tez do przedszkola ;/
zaciskam zeby i starakm sie aby ona nie widziała ze ja tez czuje sie koszmarnie i jak widze te smutne oczka to najchetniej pozwoliłabym jej zostac w domku .... mam nadzieje ze to taki okres przejsciowy i jak mi tu wszyscy dookoła mówia i pisza :) zanim sie obejrze mała bedzie chetnie biegała a i po duńsku mnie przegada :)
a jesli chodzi o przedszkole to z samej placówki jestesmy bardzo zadowoleni, opieka jest swietna,panie sa wspaniałe...córka nie nosi juz pieluchy ale trzeba jej pomagac w toalecie i z tym panie tez swietnie daja sobie rade..moje dziecko mowi pipi gdy chce siusiu a i na wszelki wypadek napisałam i na kartce jak po polsku znaczy "kupke: "siusiu" , maja tam tez sniadania,obiady,herbatki sratki nie musze dawac nic ani do picia ani do jedzenia bo wszystkie dzieci jedza i pija to samo ... takze jest dobrze....
mamusia:
no rzecz w tym ze mała wie ze mogę z nią być ze nie mam nic innego do roboty. zresztą była sytuacja ze zostawiłam ja sama w przedszkolu 2 razy pierwszego dnia było nawet ok ale na drugi dzień popłakała sie i pani zadzwoniła żebym przyszła i teraz ona wie ze jak tylko zapłacze to zawołają mamę i kółko się zamyka. zobaczymy co będzie jutro chce ja zostawić chociaż na godzinkę
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej