poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: chce wracac, czy tez tak macie?  (Przeczytany 6435 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

leila

• Gość
chce wracac, czy tez tak macie?
« dnia: 31 Paź 2009, 12:57:58 »
Mieszkam tutaj juz prawie 20 lat ,pracuje niby wszystko jest ok,ale jezdze coraz czesciej do Polski i zaczyna mi teraz po latach doskweirac tesknota, czy to moze starosc?kto tak ma?pozdrawiam

yoursoul

• Gość
Odp: chce wracac, czy tez tak macie?
« Odpowiedź #1 dnia: 31 Paź 2009, 15:41:31 »
w porownaniu z Toba mieszkam tutaj krotko ale tez jestem stara i nie chce wracac do Polski , wiec to nie ta przyczyna  ;)

Katarynka

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 31 Paź 2009, 16:15:15 »
Ja tez jestem stara i nie mam najmniejszej chęci żeby wracać, juz bym sobie nie poradziła w pl.

Offline martuchnam

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 25
  • -Otrzymane: 30
  • Reputacja: +16/-38
« Odpowiedź #3 dnia: 31 Paź 2009, 18:49:52 »
ja bylam krotko raptem kilka latek  i wrocilam do polski a teraz tego zaluje.jest kiepsko.znajomi pouciekali za granice pracy nie ma a jak jest to taka ze szkoda gadac.w sklepach droga jak na taki kraj z marnymi zarobkami.zastanawiam sie czy nie wrocic do DK
Jestem jaka jestem! Nie dbam o opinie ludzi mi obcych. Sama wyznaczam sobie cele, do których  dąże. Potrafie byc nieznosna. Chcialabym móc wszystko. Pragne walczyc o swoje do konca. Milcze, kiedy cierpie. Zamykam drzwi, kiedy chce byc sama. Zawsze sie smieje. Zaluje kilku niepotrzebnych slów.

Offline Manior

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 17
  • Reputacja: +16/-6
« Odpowiedź #4 dnia: 31 Paź 2009, 20:04:44 »
Wszędzie dobrze, gdzie nas nie ma...
Kolega z USA chce wracac po 15 latach. Nie był w Polsce od czasu wyjazdu.
Radziłem mu, że zanim przeniesie się na stałe to niech nie "pali za sobą mostów".
Może się zdarzyc, że nie będzie w stanie przyzwyczaic się do Polski. Tęskniąc za nią
wyolbrzymia sobie przeświadczenie jaka ta Polska pozytywna.  A tym czasem,
szara rzeczywistośc może go dopaśc i zaskoczyc.

Osobiście raczej nie wrócę. Tu mam pracę, rodzinę, spokój. Do czego mam wracac?
Zaczynac życie od początku? W imię czego. Mogę w każdej chwili tam pojechac, pobyc i ...
wrócic z powrotem. Może na starośc będę tam częściej jeździł. Póki co to wystarczy mi 2 - 3 razy w roku.

Pozdrawiam

Offline souli

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #5 dnia: 31 Paź 2009, 23:06:57 »
mysle,ze taka walka z myslami bedzie nas przesladowac zawsze.Mamy w pl rodziny-blizsze czy dalsze,omija nas czasami duzo-narodziny,urodziny, imieniny i wiele innych bardziej lub mniej waznych wydarzen.Ale warto sie zastanowic po co wyjechalismy z Polski???Kazdy z nas tu przebywa dlatego zeby sobie i swoim bliskim polepszyc zycie,dzieciakom ulatwic start w zyciu a samemu zarobic na godna emeryture,na godna starosc.Polska piekny kraj -to fakt-gory,morze ,lasy ale niestety bez perspektyw,przynajmniej dzis.Leila pozdrawiam Cie serdecznie i uwierz nie jestes sama w swoich rozterkach!Powodzenia i wytrawalosci kochana!!!
pozdrawiam

leila

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 31 Paź 2009, 23:25:46 »
dziekuje za mile slowa , od razu zrobilo mi sie lzej na sercu ,bo myslalam ze tylko ja tak czuje.mam tutaj znajome Polki ale one sa juz tak przyzwyczajone do Dani ze mnie nie rozumieja ...ale widze ze tutaj sa ludzie podobnie myslacy jak ja , pozdrawiam Was

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 31 Paź 2009, 23:25:46 »

Offline Polasik

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #7 dnia: 01 Lis 2009, 17:34:07 »
Ja bardzo czesto sie zastanawiam kiedy wracac, na razie nie umiem sie zdecydowac . Na pewno tu nie zostane, bo nie czuje sie tu jak u siebie. Zawsze jak wracam po dluzszej przerwie w PL do Danii, to czuje sie, ze to powrot do zupelnie innego, nieswojego swiata. Sporo ludzi stawia sobie pytanie o powrot. 

Offline jamjurand

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 7
  • Reputacja: +4/-1
« Odpowiedź #8 dnia: 01 Lis 2009, 19:58:17 »
Pamietam jak pojechalem po 2 latach pobytu w Danii; wszystkie dla mnie wroclawskie swiatynie byly juz nie szare lecz brudne, zaniedbane i o polowe mniejsze, kolesie i kolezanki nadawaly juz programy na innej czestotliwosci. To bylo dawno.
Obecnie bedac w Polsce 4 dni chce juz wracac po 3; irytuje mnie manipulujaca telewizja apelujaca do durni, kolowaci ludzie wpadajacy na ciebie na ulicy,sprzedawczynie kasujace czasochlonne rabaty w supermarkecie, zapach moczu w wiekszosci otwartych bram, no i gazety nieustannie piszace o przewalkach politykow i innych vipow, rowniez nagabywujacy kolesie.
Mam tam aczkolwiek tylko znajomych, zadnej rodziny i to jest napewno istotna dla wielu sprawa.
 Kiedys wracajac ( lata 80-te) promem, gdzie w Swinoujsciu celnicy zabrali mi bezczelnie na bombe jakies pieniadze i talony benzynowe; mlody usmiechniety paszportowy policjant dunski powiedzial: "God morgen, velkommen i Danmark"; mialem lzy w oczach bo sie wzruszylem.

Offline greg1969

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 3
  • -Otrzymane: 25
  • Reputacja: +5/-4
« Odpowiedź #9 dnia: 01 Lis 2009, 21:36:47 »
Panie Jamjurand ( na pewno z "Krzyżaków" H. Sienkiewicza) Pan  jesteś żałosny i na pewno stary. Pamięta Pan tylko czasy komuny i tyle. Ja ma 40 lat i pierwszy raz byłem w Danii jak miałem 12 i wtedy dla mnie był to szok. Teraz jestem tu bo ............ resztę sam sobie dopisz i wcale nie jestem do Danii przywiązany. W wielu tematach my im nie dorównujemy, ale w wielu oni nam. Zawsze tak będzie i tyle po co bić pianę.

Offline Manior

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 17
  • Reputacja: +16/-6
« Odpowiedź #10 dnia: 01 Lis 2009, 21:44:52 »
...Obecnie bedac w Polsce 4 dni chce juz wracac po 3...
Niestety, nie będzie to brzmiało patriotycznie, ale muszę się również podisac pod słowami jamjuranda.
Na domiar złego po dwóch dniach pobytu w Polsce ogarnia mnie jakaś niemoc. Nic mi sie nie chce.
Mam problemy zmusic sie, żeby odwiedzic znajomych, polatac po mieście, zobaczyc co się zmieniło.
Wstawałbym o 11:00 i czekał do następnego dnia. Muszę się zmuszac, żeby wsiąśc w samochód i gdzieś pojechac.
Męczy mnie ruch uliczny. Brawura, głupota i brak kultury kabusewców. Odzwyczaiłem się od Warszawy,
od problemów Warszawiaków.
Pozdrawiam

Offline jamjurand

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 7
  • Reputacja: +4/-1
« Odpowiedź #11 dnia: 01 Lis 2009, 22:33:22 »
Greg (Grzegorz po polsku?)
Czytam twoj post kolejny raz i niebardzo rozumiem o czym ty wlasciwie agresywnie i beznadziejnie bredzisz; napisalem o moim pierwszym przyjezdzie do Polski, a takze obecnych wizytach, gdzie tu bicie piany? Identyczne przezycia ma i bedzie mialo wiele innych ludzi. Dla autora tematu napewno jest istotna kazda inna opinia oparta na jakichs przezyciach; jaki jest twoj wklad czy opinia na poruszony temat?
"Nudnawa" Dania napewno nie jest rajem ale jestem pewny, ze dorownywuje/przewyzsza obecnie Polsce nieomalze we wszystkim.

rosemarie

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 01 Lis 2009, 23:19:08 »
ja po 20 latach dokladnie znam zalety Dani  :oale tesknota za krajem urodzenia to cos calkiem innego,nie kazdemu wystarczy pelny zlob , nieraz wlasnie jak juz sie to ma  to czlowiek zaczyna chciec czegos wiecej...

Nonia

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 01 Lis 2009, 23:40:17 »
ja po 20 latach dokladnie znam zalety Dani  :oale tesknota za krajem urodzenia to cos calkiem innego,nie kazdemu wystarczy pelny zlob , nieraz wlasnie jak juz sie to ma  to czlowiek zaczyna chciec czegos wiecej...

Pełen żłób mozna miec i w pl a wy starsze osoby tęsknicie do wspomnień do młodości do tego co juz nie wróci. Nie jest łatwo żyć na obczyźnie ale czy w pl będzie łatwiej ? Dobrze że do naszego kraju jest blisko i mozna sobie pojechać i naładować sie pozytywną energią a jak kto chce to niech wraca i sie cieszy ze rozumie wszystko co ludzie na ulicy gadają

Offline marta_malgorzata

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +9/-4
« Odpowiedź #14 dnia: 02 Lis 2009, 05:45:16 »
Ja wrocilam juz raz do Pl po kilku latach pobytu w Dk i po 2 miesiacach zaczelam od nowa pakowac walizki, szukac pracy przez internet. Wtedy przestalam juz tesknic za tym, co zostawilam w ojczyznie wyjezdzajac po raz pierwszy. Wszystko sie zmienilo, albo ja sie zmienilam. Ciezko bylo mi sie odnalezc, wgryzc w panujaca w Pl rzeczywistosc, przyjaciele porozjezdzali sie po swiecie, rodzina miala zupelnie inne podejscie do codziennosci niz ja...Moja powrotna przygoda w Pl trwala pol roku.
Teraz jadac na 2 tygodniowy urlop po 4 dniach chcialabym juz wracac tutaj. Na droge powrotna zawsze czekam z przyjemnoscia . Czuje, ze wiecej rzeczy trzyma mnie w Dk niz w Pl, gdzie wlasciwie tylko rodzice i kilkoro przyjaciol mi zostalo , a dzieki internetowi i wspolnym odwiedzinom , nie tesknie za nimi jakos szalenie mocno, bo kontaktujemy sie czesto.

Mysle, ze kazdy ma swoje odczucia i najlepiej przekonac sie na wlasnej skorze, jak ten powrot bedzie wygladal, gdzie jest to "nasze " miejsce na ziemi.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 02 Lis 2009, 05:45:16 »

zwolnienie z pracy - czy musi podać powód

Zaczęty przez zosiaxDział Pomoc!

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 26591
Ostatnia wiadomość 17 Lip 2008, 16:33:25
wysłana przez zosiax
Mieszkanie spoldzielcze czy wlasnosciowe

Zaczęty przez ukaDział Hydepark

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 17862
Ostatnia wiadomość 21 Lip 2009, 18:23:16
wysłana przez uka
Czy przeglady techniczne aut sa obowiazkowe w Danii ?

Zaczęty przez KierowcaDział Hydepark

Wyświetleń: 39535
Ostatnia wiadomość 27 Paź 2009, 22:39:26
wysłana przez Manior
rejestrować żone czy nie? - podatek, kwota zwolniona,

Zaczęty przez piotrekszDział Podatki

Wyświetleń: 18971
Ostatnia wiadomość 12 Paź 2008, 13:59:51
wysłana przez Klingon
czy Duńczycy płacą na czas?