Ogólne > Rodzina ...
ciąża w Danii ! prosze o informacjec
neletop:
Normalny, pelny tydzien pracy to 37,5 godzin.
mamuśka24:
bardzo proszę niech się ktoś wypowie kto po 13 tygodniach poszedł na urlop macierzyński niech opisze jak w jego przypadku komuna policzyła godziny
aneczka.k:
Dokladnie to Mi wyszlo wedlug nich 118 lub 119 godzin i niestety nic nie moglam zrobic, nie zgodzilam sie z ich decyzja kolejna znow oni podejmowali z nia tez sie nie zgodzilam wiec dokumenty poszly dalej, dlugo czekalam na jakas odpowiedz i w koncu po UWAGA prawie roku przyszla decyzja ze oni podtrzymuja poprzednia decyzje... juz chyba nie mialam gdzie sie odwolywac, wiec dalam spokoj bo to i tak tyle trwala ze hej.
--- Cytat: mamuśka24 w 30 Lis 2009, 21:28:07 ---powiedzcie mi jak to jest jak komuna liczy te przepracowane godziny bo jak ja mam np w miesiącu 120h to chyba zamało bo mieiąc ma 30 albo 31 dni a 4 tygodnie 28 dni
--- Koniec cytatu ---
Nie wiem czy dobrze zrozumialam to im nie chodzi aby w kazdym miesiacu miec 120 godzin ale w sumie przez 13 tygodni tyle wyrobic, wiadomo ze jak bedzie to minimalnie 120 godzin to kwota bedzie nizsza...
polka99:
Witam
Żeby dostać zasiłek macierzyński należy mieć przepracowanie min. 120 h w ciągu 3 ostatnich miesięcy przed pójściem na macierzyński.
Macierzyński zaczyna się od ósmego miesiąca ( 4 tygodnie przed planowanym porodem )
Mam pytanie co jest w przypadku kiedy kobieta nie może tak długo pracować i musi iść wcześniej na zwolnienie lekarskie, z powodu problemów zdrowotnych lub ciężkiej pracy??
Czy wtedy dostanie normalny zasiłek macierzyński???
Ja teraz pracuję 6 miesięcy na pełny etat 160, 33 godziny na miesiąc i za około pół roku do roku planujemy zacząć starać się o dziecko. Chciałabym pracować będąc w ciąży ale wiadomo że różnie może być, a poza tym mam dość ciężką pracę.
Od razu napiszę że nie zamierzam kombinować i być na zwolnieniu lekarskim!!!Nie należę do takich osób.
Po prostu chciałabym wszystko wiedzieć wcześniej i być przygotowana.
Wiem ze urlop macierzyński dla kobiety trwa 50 tygodni ( 4 tyg przed porodem + 14 tygodni po porodzie + 32 tygodnie dzielone z ojcem )
Mam wiec pytanie, czy zasiłek macierzyński wynosi 100 % pełnego wynagrodzenia ??i czy w takiej wysokości dostaje się go przez całe 50 tygodni.
Spotkałam się z opiniami że zasiłek wynosi 100 % oraz że jest dużo niższy.
I ostatnia wątpliwość , spotkałam się z opinią że należy mieć opłaconą a -kasse ( jeden rok i 1924 godziny pracy) żeby dostać zasiłek macierzyński. Czyli warunki jak na zasiłek dla bezrobotnych . Czy ktoś słyszał też o takim warunku.??Bo jakoś mi się to dziwne wydaje.
Bardzo proszę o informacje dziewczyn które miały i pobierały zasiłek i jako to naprawdę jest.
Bardzo dziękuję i jestem wdzięczna za pomoc.
Bella:
U mnie w pracy placone jest 18 tygodni - pelna wyplata. Potem dziewczyny dostaja pieniadze z A-kasse. ALe wydaje mi sie ze w niektorych firmach pelna wyplate dostaje sie dluzej - w zaleznosci od umowy ze zwiazkami. Zadna z moich kolezanek na macierzynskim (z innych fiirm takze) nie dostawala wyplaty przez caly okres macierzynskiego.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej