Ogólne > Rodzina ...
ciąża w Danii ! prosze o informacjec
zaZu:
moje koleżanki w ISS dostawały pieniądze przez 12 msc macierzyńskiego ( pełna wypłata - za tyle godzin ile na kontrakcie )
polka99:
Dostawały przez 12 miesięcy pieniądze 100 % wypłaty i to były pieniadze z komuny czy z a-kasse.
Chodzi mi o to czy należy mieć opłaconą a -kasse ( rok i 1924 godziny) żeby dostać macierzyński płatny przez 12 miesięcy??
Czy to nie ma w ogóle związku z a kasse?
pozdrawiam
EVA77:
nigdy nie płaciłam a-kasse i dostaję zasiłek macierzyński.Nie ma to zadnego związku z a-kasse. Nie jest to natomiast 100 procent wynagrodzenia. Komuna ma jakąś stawkę godzinową, nie wiem czy każda taką samą, ja otrzymuję 97,97 koron za godzinę minus oczywiście jakiś tam podatek, co daje mi 2700 na tydzień.
[Posted on: 14 Grudzień 2009, 20:40:12]
I jeszcze jedno nie jest płacony pełne 12 mscy.Ja będę dostawała przez 10,5 mca
roga:
Wiele zakladow pracy placi 100% wynagrodzenia otrzymujac od komuny w formie refundacji stawke komunalna jaka normalnie przysluguje na macierzynskim. Przykladowo jezeli zarabiasz 120 kr/god. a stawka komunalna wynosi 97 kr/godz to zaklad pracy wyplaca Ci twoja stawke jaka masz w kontrakcie i uzyskaje automatycznie od komuny 97 kr. Netto wiec wydatek firmy jest znikomy bo tylko 23 kr/godz.
italiana:
Witam ,
Mam pyatnie , mam 21 lat w marcu przyjechałam do narzeczonego w Danii , on uczy się i pracuje tam od 9 lat , w styczniu dopabuse zacznę szkołe na uniwersytecie w Danii (ponieważ spóźniłam się na tą rekrutację). Szukam pracy ale ciężko jest znaleźć. , Mam pobyt i żółtą kartę ze względu na to że złożyliśmy papiery że jego wujek mnie utrzymuje . Ale ostatnio dowiedziałam się że jestem w ciąży i teraz nie wiemy co zrobić. Czy jeśli pójdziemy do lekarza czy jego wujek będzie miał jakieś problemy bo chcaił wziąść auto na raty , czy wgl mi przysługuje opieka , czy dostanę ja albo mój partner zasiłek na dziecko , jak to teraz będzie wyglądało i co mamy zrobić .
Czy może Pani mi coś poradzić , lub wie cokolwiek co powinniśmy teraz zrobić
Nawigacja
Idź do wersji pełnej