Vero !
Jesli brac pod uwage nastepujace czynniki
czy lepiej sprowadzic auto np z de i tu przerejstrowac na dunskie blachy
czy tez znalesc auto w dani i tu kupic
pytanie jest tylko odnosnie tego czy skat nie zawyza ceny auta a co daje pozniej wieksza kwote za podatek
a kupujac w Dani mozna zawsze zbic cene
nie biore czynnikow typu,stan techniczny
bo chodzi o auto miedzy 120000-130000 dkk
pozdrawiam
pozdro
Opcja sprowadzenia auta z Niemiec jest kusząca jednak w pewnym przedziale cenowym tak 50-100 tyś koron. Gdyż w takim przedziale cenowym auta w Niemczech są w dobrym stanie, w Danii już z lekką rdzą. Decydując się na zakup z Niemiec trzeba być chociaż w 90% pewien czy warto, bo na pewno się nie opłaci aby zarobić na tym

. Na przykładzie podam ze po sprowadzeniu do Danii z Niemiec pewnej marki skat policzył mi 25 tyś koron , przy aucie zakupionym za 3 tyś euro. Całość wyszła około 60 tyś kr na gotowo. Plusy to, że koniecznie chciałem określony model(auto ma zero rdzy, niski przebieg, stan wzorowy), jednak podobne auto kosztuje w DK około 10 tyś taniej z przebiegiem około 250 tyś km - więc jak dla mnie warto.
Co do Twojej kwoty to jest ona znaczna i starałbym się znaleźć auto tutaj na miejscu. Za ponad 120 tyś koron dostaniesz fajne i w miarę nowe auto pozbawione problemów technicznych i zero rdzy (teoretycznie). Chyba ze masz już na oku bardzo tanie auto na terenie Niemiec do sprowadzenia wtedy warto to sobie przeliczyć. Co do SKAT i przeglądu pierwszego to dobrze aby auto nie świeciło po oczach

.
Na pewno masz na oku już określoną markę, silnik, rodzaj nadwozia. Podzwoń, popytaj, potestuj

i sprawdz możliwości na ile jesteś wstanie utargować cenę auta. Co do ceny to za levering płać tylko 1200 koron, potem targuj cenę. Jak już widzisz że możliwości negocjacyjne się kończą zastrzel gościa dodatkowymi pytaniami na temat że w cenie chciałbyś dodatkowy komplet kół na sezon zimowy lub letni (zależy czego brakuje), hak holowniczy jak go brakuje, ewentualnie zaoferuje ochronę anty korozyjną auta

. Jak dla mnie to kwota jest znaczna i tym łatwiej wybrać bdb utrzymane auto.
Druga sprawa może nie związana z motoryzacją lecz z bankiem. Jak może ktoś zaobserwował to stopy procentowe spadają i warto brać kredyt właśnie teraz. Na początku roku znowu wszystko pójdzie do góry - ale znowu cena aut spadnie

.
Jak masz jednak cash czekaj do stycznia.