poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Kupno nowego samochodu  (Przeczytany 13032 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline tes

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 9
  • Reputacja: +0/-0
Kupno nowego samochodu
« dnia: 21 Lis 2009, 15:41:06 »
Jestem swiezo po zakupie nowego samochodu w Danii. Jesli ktos ma niedosyt informacji jak to przebiega to moge sie podzielic informacjami o przebiegu calej transakcji, kredytu, ubezpieczenia. Nie bede jednak szczegolow opisywala na forum, bo zaraz znajdzie sie kilka osob ktore pozwola sobie na wybredne komentarze. Mozna pisac na e-mail, odpowiem na kazdy, bo sama na poczatku przyjazdu do Danii znalazlam na tym forum mnostwo pomocy i chociaz w taki sposob chcialabym sie odwdzieczyc :) pomagajac komus innemu

Nowe auto

• Gość
Odp: Kupno nowego samochodu
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Lis 2009, 16:32:52 »
WITAM!

Wlasnie planuje kupno nowego auta w Danii tez czesciowo kredytowanego czy mogła bys przyblizyc mi procedure, jezeli masz tez informacje to chcial bym sie dowiedziec jak wyglada system ubezpieczenia nowego auta,

Pozdrawiam!

Kamil
31777035

Offline vera

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +1/-1
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Lis 2009, 11:29:53 »
tes, poczekajmy do grudnia będzie już spokojniej  ;)

Offline tes

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 9
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #3 dnia: 22 Lis 2009, 15:14:47 »
Nie rozumiem po co czekac do grudnia. Jezeli ktos potrzebuje info "na dzis" to nie widze zadnej przeszkody, zeby takiego info nie dostal ode mnie.

niusia

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 22 Lis 2009, 15:30:32 »
Witam jeśli mogę prosić o info na maila,będę wdzięczna za wszelkie informacje.Aga mój mail to: niusia78@interia.eu

Offline vera

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #5 dnia: 22 Lis 2009, 17:04:19 »
Nie rozumiem po co czekac do grudnia. Jezeli ktos potrzebuje info "na dzis" to nie widze zadnej przeszkody, zeby takiego info nie dostal ode mnie.

Narzekałaś na wybredne komentarze a nie załapałaś tekstu dotyczącego "grudnia".

Offline marta_malgorzata

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +9/-4
« Odpowiedź #6 dnia: 22 Lis 2009, 17:08:41 »
tes, poczekajmy do grudnia będzie już spokojniej  ;)

Vera zapewne mial na mysli, ze od grudnia bedzie obowiazywala rejestracja na forum  i dzieki temu wszyscy stali bywalcy maja nadzieje, ze mniej bedzie tutaj nieporzadanych zachowan  ;)

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 22 Lis 2009, 17:08:41 »

Offline vera

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #7 dnia: 22 Lis 2009, 17:11:12 »
Witam jeśli mogę prosić o info na maila,będę wdzięczna za wszelkie informacje.Aga mój mail to: niusia78@interia.eu

- Zastanów się nad ceną auta ile chcesz wydać.
- poszukaj auto na stronach WWW
- przeslij zapytanie do swojego banku na temat skredytowania auta w 100%

- co do dillera wyjdzie ci wiele drożej, musisz posiadać przedpłatę 20% minimum (chyba ze auto jest bardzo tanie poniżej 60 tyś to nie trzeba). Co roku masz doliczane koszta kredytu co przy niskim oprocentowaniu i tak nie jest lepszą ofertą od TWOJEGO Banku

To tak na szybko więcej info raczej nie wiem co jest potrzebne, proste jak barszcz ;)

pozdro

[Posted on: 22 Listopad  2009, 17:08:52]

Vera zapewne mial na mysli, ze od grudnia bedzie obowiazywala rejestracja na forum  i dzieki temu wszyscy stali bywalcy maja nadzieje, ze mniej bedzie tutaj nieporzadanych zachowan  ;)

Masz wirtualne piwo ode mnie  ;D ;D ;D ;D

neti

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 25 Lis 2009, 19:07:05 »
[
- Zastanów się nad ceną auta ile chcesz wydać.
- poszukaj auto na stronach WWW
- przeslij zapytanie do swojego banku na temat skredytowania auta w 100%

- co do dillera wyjdzie ci wiele drożej, musisz posiadać przedpłatę 20% minimum (chyba ze auto jest bardzo tanie poniżej 60 tyś to nie trzeba). Co roku masz doliczane koszta kredytu co przy niskim oprocentowaniu i tak nie jest lepszą ofertą od TWOJEGO Banku

To tak na szybko więcej info raczej nie wiem co jest potrzebne, proste jak barszcz ;)

Vero !
Jesli brac pod   uwage nastepujace czynniki
czy lepiej sprowadzic auto np z de i tu przerejstrowac na dunskie blachy
czy tez znalesc auto w dani i tu kupic
pytanie jest tylko odnosnie tego czy skat nie zawyza  ceny auta a co daje pozniej wieksza kwote za podatek
a kupujac w Dani mozna zawsze zbic cene
nie biore czynnikow typu,stan techniczny
 bo chodzi o auto miedzy 120000-130000 dkk
pozdrawiam

pozdro

Offline vera

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #9 dnia: 26 Lis 2009, 08:24:26 »

Vero !
Jesli brac pod   uwage nastepujace czynniki
czy lepiej sprowadzic auto np z de i tu przerejstrowac na dunskie blachy
czy tez znalesc auto w dani i tu kupic
pytanie jest tylko odnosnie tego czy skat nie zawyza  ceny auta a co daje pozniej wieksza kwote za podatek
a kupujac w Dani mozna zawsze zbic cene
nie biore czynnikow typu,stan techniczny
 bo chodzi o auto miedzy 120000-130000 dkk
pozdrawiam

pozdro

Opcja sprowadzenia auta z Niemiec jest kusząca jednak w pewnym przedziale cenowym tak 50-100 tyś koron. Gdyż w takim przedziale cenowym auta w Niemczech są w dobrym stanie, w Danii już z lekką rdzą. Decydując się na zakup z Niemiec trzeba być chociaż w 90% pewien czy warto, bo na pewno się nie opłaci aby zarobić na tym  ;). Na przykładzie podam ze po sprowadzeniu do Danii z Niemiec pewnej marki skat policzył mi 25 tyś koron , przy aucie zakupionym za 3 tyś euro. Całość wyszła około 60 tyś kr na gotowo. Plusy to, że koniecznie chciałem określony model(auto ma zero rdzy, niski przebieg, stan wzorowy), jednak podobne auto kosztuje w DK około 10 tyś taniej z przebiegiem około 250 tyś km - więc jak dla mnie warto.

Co do Twojej kwoty to jest ona znaczna i starałbym się znaleźć auto tutaj na miejscu. Za ponad 120 tyś koron dostaniesz fajne i w miarę nowe auto pozbawione problemów technicznych i zero rdzy (teoretycznie). Chyba ze masz już na oku bardzo tanie auto na  terenie Niemiec do sprowadzenia wtedy warto to sobie przeliczyć. Co do SKAT i przeglądu pierwszego to dobrze aby auto nie świeciło po oczach  ;D.
Na pewno masz na oku już określoną markę, silnik, rodzaj nadwozia. Podzwoń, popytaj, potestuj  ;D i sprawdz możliwości na ile jesteś wstanie utargować cenę auta. Co do ceny to za levering płać tylko 1200 koron, potem targuj cenę. Jak już widzisz że możliwości negocjacyjne się kończą zastrzel gościa dodatkowymi pytaniami na temat że w cenie chciałbyś dodatkowy komplet kół na sezon zimowy lub letni (zależy czego brakuje), hak holowniczy jak go brakuje, ewentualnie zaoferuje ochronę anty korozyjną auta ;D. Jak dla mnie to kwota jest znaczna i tym łatwiej wybrać bdb utrzymane auto.

Druga sprawa może nie związana z motoryzacją lecz z bankiem. Jak może ktoś zaobserwował to stopy procentowe spadają i warto brać kredyt właśnie teraz. Na początku roku znowu wszystko pójdzie do góry - ale znowu cena aut spadnie  ;D.
Jak masz jednak cash czekaj do stycznia.

Yeti

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 26 Lis 2009, 17:08:46 »
Hey vera, jak sprowadzales z Niemiec to przyjechales na blachach sprzedajacego (jak tak, to jak dlugo mogles na nich jezdzic), czy opcja z wyrejestrowaniem w Niemczech na export + blachy tymczasowe? (o ile to jeszcze obecnie funkcjonuje)

Jakbys mogl jeszcze cos napisac o przerejestrowaniu z blach niemieckich na dunskie to bylbym wdzieczny.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #11 dnia: 26 Lis 2009, 17:13:48 »
Z Niemiec oplaca sie sprowadzac auta z bardzo bogatym wyposazeniem dodatkowym, ktorego Skat nie bierze pod uwage przy wycenie samochodu.
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

p

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 26 Lis 2009, 20:23:33 »
Hmmmm bardzo bogate wypoasazenie ........mozesz podac czego to skat nie bierze pod uwage????? Widzialem kiedys dokument ktory sie wypelnia i jest prawie wszystko a jak masz cos wiecej ekstra w aucie to musisz napisac....raczej nie pomina niczego w wycenie auta...wiec czekam na odp:)

Offline vera

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #13 dnia: 27 Lis 2009, 08:26:18 »
Hey vera, jak sprowadzales z Niemiec to przyjechales na blachach sprzedajacego (jak tak, to jak dlugo mogles na nich jezdzic), czy opcja z wyrejestrowaniem w Niemczech na export + blachy tymczasowe? (o ile to jeszcze obecnie funkcjonuje)

Jakbys mogl jeszcze cos napisac o przerejestrowaniu z blach niemieckich na dunskie to bylbym wdzieczny.
Niemiec nie da ci swoich blach  ;)
    * 5-dniowe ubezpieczenie OC (Haftpflicht) + Tablice eksportowe (z żółtym paskiem) - ok.75 EUR
    * Nowy brief - 56 EUR

[Posted on: 27 Listopad  2009, 08:17:49]

Z Niemiec oplaca sie sprowadzac auta z bardzo bogatym wyposazeniem dodatkowym, ktorego Skat nie bierze pod uwage przy wycenie samochodu.

Niestety biorą to pod uwagę, ale nie każde. Doliczają za jaśki, klimę, abs, radio, alarm, lakier metalic i tym podobne. Jest tego trochę i dobrze aby auto nie afiszowało i nie swieciło po oczach jak wspomniałem.

Offline faja

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 19
  • -Otrzymane: 118
  • Reputacja: +5/-1
« Odpowiedź #14 dnia: 27 Lis 2009, 08:38:54 »
Mam pytanie chyba do Very
Co bardziej sie oplaca: kupno nowego auta na kredyt czy leasing?

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 27 Lis 2009, 08:38:54 »

Ubezpieczenia Samochodu - Niewlasciwa firma podana przy rejestracji auta

Zaczęty przez beenpl20Dział Dania i o Danii

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 14013
Ostatnia wiadomość 12 Lip 2016, 23:59:25
wysłana przez maryo1977
uzytkowanie samochodu zarejestrowanego w polsce

Zaczęty przez andykac65Dział Pomoc!

Odpowiedzi: 1