poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Kupno nowego samochodu  (Przeczytany 12927 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline vera

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +1/-1
Odp: Kupno nowego samochodu
« Odpowiedź #15 dnia: 27 Lis 2009, 08:55:46 »
Mam pytanie chyba do Very
Co bardziej sie oplaca: kupno nowego auta na kredyt czy leasing?

a skąd ja mam wiedzieć, nie znam twoich przychodów a to w sumie jest podstawą do takich rozważań.

Masz siano bierz leasing
- auto na krótki okres leasing - masz serwis w zależności od klasy auta, nie są uwzględniane czasami opony. Jednak przepada udbetaling, który trzeba uiścić przy podpisywaniu umowy. Koszt miesięcznego utrzymania przewyższa ratę kredytu. Ale masz święty spokój, nie interesuje ciebie spadek wartości auta, zero problemów podczas jego zbywania po podpisanej umowie.

- chcesz auto trzymać na dłuższy czas to lepiej kupno, problem taki że cały serwis bierzesz na siebie, strata wartości auta. Kiedy będziesz chciał sprzedać nie będzie to trwało za szybko (kwestia oczywiście ceny). A źle kupisz to nie sprzedasz auta w ogóle.

Offline Svaria

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #16 dnia: 27 Lis 2009, 08:56:04 »
Leasing - auto nie jest twoje, ty tylko je uzytkujesz. Zazwyczaj po okresie umowy mozna auto odkupic. Kosztow miesiecznych zwiazanych z leasingiem nie odpisuje sie od podatku.
Zalety - vera je opisal.

Co lepsze ? - Zalezy od wymagan.

Jezeli zmienaisz auto co 2-3 lata i jezeli jezdzisz do 20.000 / rok oraz nie wymagasz miec jakiegos bardzo wyspecjalizowanego wyposazenia dodatkowego i nie przeszkadza ci fakt ze auto nie jest twoje a za kazda szkode (rysy, dziury w szybach etc) odpowiadasz i pokrywasz sam z wlasnej kieszeni przed uplynieciem terminu umowy (w przypadku wlasnego auta ty decydujesz co i kiedy naprawic a czego nei naprawiac) to wtedy leasing.

W kazdym innym przypadku leasing prywatny przestaje byc oplacalny.
Nie ten morduje naród, kto go zabija, lecz ten, kto go demoralizuje - Arystoteles

Offline vera

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #17 dnia: 27 Lis 2009, 08:59:15 »
Svaria wszystko zależy od ubezpieczenia. Przy oddawaniu swojego auta miałem porysowany zderzak dość mocno. Nie została mi zabrana ani korona za to że musieli to naprawić. Auto po oddaniu zostało sprzedane w prywatne ręce.

Offline Svaria

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #18 dnia: 27 Lis 2009, 09:00:52 »
Zgadza sie, mi bardziej chodzi o jakies widoczne slady oraz stan auta. Poza tym duzo zalezy tez od subiektywnej oceny "kontrolera" po oddaniu autka

Ty brales swoje autko w leasing ? Czy mowisz o swoim wlasnym ?
Nie ten morduje naród, kto go zabija, lecz ten, kto go demoralizuje - Arystoteles

Offline vera

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #19 dnia: 27 Lis 2009, 09:05:36 »
Zgadza sie, mi bardziej chodzi o jakies widoczne slady oraz stan auta. Poza tym duzo zalezy tez od subiektywnej oceny "kontrolera" po oddaniu autka

Ty brales swoje autko w leasing ? Czy mowisz o swoim wlasnym ?

uszkodzenie dotyczyło auta w leasingu jakie miałem, o własne auto dbam  ;D

Offline Svaria

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #20 dnia: 27 Lis 2009, 09:17:48 »
OK czyli nie jest to az tak krytyczne :)

Yeti

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 27 Lis 2009, 16:47:35 »
vera zalozmy, ze Niemiec da tablice - rodzina - to pozniej nie bedzie tutaj zadnych problemow? Bo pewnie by trzeba tablice odeslac, by oni tam wyrejestrowali, a jak tutaj wezma tablice, to nici z tego. Wiesz cos na ten temat?

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #21 dnia: 27 Lis 2009, 16:47:35 »

Offline vera

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #22 dnia: 27 Lis 2009, 17:56:40 »
vera zalozmy, ze Niemiec da tablice - rodzina - to pozniej nie bedzie tutaj zadnych problemow? Bo pewnie by trzeba tablice odeslac, by oni tam wyrejestrowali, a jak tutaj wezma tablice, to nici z tego. Wiesz cos na ten temat?
nikt tak nie sprowadza auta, nawet rodzina chyba tego nie zaryzykuje swojego ubezpieczenia na obcą osobę. Poproś ich aby ci auto dostarczyli i wzięli tablice. Ja tak robię jak wysyłam auta do Polski. Auta jada na duńskich blachach tam blachy odkręcam i auto zostaje przygotowane do sprzedaży.

Dodam że za pierwszym razem chciałem auto po prostu wysłać wraz z kupującym, jednak moja ubezpieczalnia w dobrej wierze mi to odradziła. Podobno mogą być problemy w razie wystąpienia szkody, a zniżek nie zamierzam uracić.

ktos

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 27 Lis 2009, 18:59:15 »
Vera - nie prawdą jest że biorąc kredyt w swoim banku jest taniej niż u dilera. Ja przy zakupie swojgo auta porównałem obie oferty i u dilera było troszeczkę taniej (mam tu na myśli koszt całego kredytu). A poza tym biorąc kredyt w banku trzeba posiadać stały pobyt w danii (Nordea bank), więc nawet bym się nie zastanawiał nad kredytem z banku tylko od razu do  dilera. 

Offline vera

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #24 dnia: 27 Lis 2009, 19:52:41 »
Vera - nie prawdą jest że biorąc kredyt w swoim banku jest taniej niż u dilera. Ja przy zakupie swojgo auta porównałem obie oferty i u dilera było troszeczkę taniej (mam tu na myśli koszt całego kredytu). A poza tym biorąc kredyt w banku trzeba posiadać stały pobyt w danii (Nordea bank), więc nawet bym się nie zastanawiał nad kredytem z banku tylko od razu do  dilera. 
Daj może przykład jakiś, pewnie wziąłeś tylko oprocentowanie a nie zwróciłeś uwagi na roczny koszt kredytu. To że dilerzy daja tylko 4,95 jest generalnie fikcją  ;D
Poza tym to sprawa indywidualna bo nikt nie ma takiej samej sytuacji ekonomicznej.

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #25 dnia: 27 Lis 2009, 20:17:26 »
Nie ma drozszego finansowania kupna samochodu jak u dealera, tzn. poprzez instytucje finansowa dealera (Skoda Finans, Fiat Finans itp.). Podawana stawka oprocentowania najczesciej 5,25, lub 5,95 w zaleznosci od tego czy oprocentowanie jest stale czy tez zminne. Ogolne koszty kredytu w skali rocznej 29,5% - 36%!!!. Zazanaczam, ze jedynie odsetki (5,25% lub 5,95%) mozna odliczyc
od stopy opodatkowania (redukcja skatu) - reszta bezposrednio "do kieszeni" instytucji finansujacej.

ktos

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 28 Lis 2009, 13:28:14 »
Nie mam na mysli finansowania jakie proponuje producent tylko finansowanie jakie proponuje diler. A mi zaproponował santander bank i jestem bardzo zadowolony. Trwało to 5 minut, zadnych dokumentow, tylko zolta karta. A co do kosztow kredytu to 5,25% rocznie  przy racie stalej + pare groszy za zrobienie umowy (nie pamietam dokladnie ale jest to smieszna kwota) 

ktos

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 28 Lis 2009, 13:31:56 »
napisze inaczej, pozyczylem okolo 250000 dk a mam do oddania okolo 320000dk przez 7 lat

Offline tes

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 9
« Odpowiedź #28 dnia: 28 Lis 2009, 17:29:12 »
Potwierdzam to co napisal KTOS , tez mam kredyt w Santander bank na auto i tez brany bezposrednio u delera i wyszlo dokladnie to samo

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #29 dnia: 28 Lis 2009, 18:32:55 »
Nie jest waznym w ktorym banku finansujesz kupno samochodu. Waznym jest natomiast na jakich warunkach. Najwazniejsze jakie sa koszty laczne finansowanie (nie tylko wysokosc odsetek). Dla przykladu: przy finansowanie pozyczki w banku (obojetnie ktorym) oprocentowanym  np. 5,25% laczna suma netto zakupu (7 lat splacania) wynioslaby 268.548. Przy oprocentowaniu
8,25% wynioslaby 282.408, przy 10,25% zaplacilbys 291.144, a przy 15,25%!! zaplacilbys 318.108 czyli prawie tyle ile Ty zaplacisz. Czyli prosty rachunek; ktos zarobil na Tobie roznice miedzy 15,25% a 5,25% w formie nie odsetek ale roznych
oplat.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #29 dnia: 28 Lis 2009, 18:32:55 »

Ubezpieczenia Samochodu - Niewlasciwa firma podana przy rejestracji auta

Zaczęty przez beenpl20Dział Dania i o Danii

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 13846
Ostatnia wiadomość 12 Lip 2016, 23:59:25
wysłana przez maryo1977
uzytkowanie samochodu zarejestrowanego w polsce

Zaczęty przez andykac65Dział Pomoc!