poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: kontanthjelp?  (Przeczytany 36053 razy)

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
Odp: kontanthjelp?
« Odpowiedź #30 dnia: 14 Sty 2010, 17:25:38 »
I znowu myslisz, ze caly swiat kreci sie wkol twojej osoby. Pisalem tylko, ze zdarza sie, ze wiele osob przekracza pewne granice. Jezeli bierzesz to do siebie, to byc moze maqsz do tego powody. Chcialem tylko zaznaczyc, ze zdarza sie iz osoby szukajace porady/odpowiedzi na nurtujace ich zagadnienie, wymagaja niemalze "wykonania za nich calej roboty", a nie wskazania jaka droga powinny sie poruszac. Inna sprawa to brak ochoty samodzielnego szukania odpowiedzi, np. uzywajac wyszukiwarki.
Te osoby, ktore ty nazywasz "zdunialymi" czy cos w tym rodzaju, w wiekszosci udzielily fantastycznych porad i wskazowek dotyczacych podatkow, ulg, laczenia rodzin, kontanthjælp i wiele, wiele innych tematow. Sadze, ze w duzej mierze Forum
moze wlasnie tym osobom (nie bede wmienial, bo jest ich wiele) zawdzieczac tak duza frekwencje. Rowniez osobom, ktore na codzien miedzy innymi zajmuja sie tlumaczeniem (te przez ciebie okreslane "dupa do srania"), a ktore czesto tlumacza teksty tutaj na forum na prosbe osob nie znajacych jezyka.

Offline jamjurand

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 7
  • Reputacja: +4/-1
« Odpowiedź #31 dnia: 14 Sty 2010, 19:42:25 »
Masz w 100% racje, Roga.
Wielu szukajacych pomocy uwaza, ze to jest psi obowiazek "zdunialych polaczkow" lagodnie i cierpliwie odpowiadac nieustannie na te same pytania. Pomoc w sprawach o "kontanthjælp" jest dosc trudna pomimo, ze przepisy sa wszedzie takie same, niestety interpretacja tych rozni sie od komuny do komuny, nie mowiac juz o atytiudzie urzednikow.Radze oszczedzic nerwow i czasu chodzac z tlumaczem od samego poczatku.

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #32 dnia: 14 Sty 2010, 22:08:26 »
Tak jak napisal Jamjurand przepisy dotyczace kontanthjælp sa jednakowe w calym kraju. Natomiast samo przyznanie pomocy jest sprawa indywidualna poniewaz jest tutaj mowa o pomocy w zaleznosci od konkretnej sytuacji zyciowej starajacego sie o ta pomoc. W skrocie podaje ogolne zasady "dzialania" tej pomocy. Jak ktos juz pytal wczesniej - kontanthjælp, a w zasadzie wysokosc przyznawanej kwoty, jest zalezna od wieku, od tego czy jestes "forsørger" tzn. czy masz obowiazek opiekunczy nad
dzieckiem, czy mieszkasz z rodzicami itp. Postaram sie wkrotce podac wszystkie obecnie obowiazujace stawki.

Kontanthjælp
O kontanthjælp mozesz starac sie w przypadku kiedy nie jestes w stanie utrzymac siebie i swojej rodziny.

Musisz spelnic pewne warunki aby otrzymac kontanthjælp.

Twoj dochod i majatek ma znaczenie czy i w jakiej wysokosci mozesz otrzymac kontanthjælp.

Jaka kwote ”kontanthjælp” mozesz uzyskac ?

Wysokosc kontanthjælp uzalezniona jest miedzy innymi od wieku i od tego czy jestes odpowiedzialny za utrzymanie dzieci (tzw. forsørgelsespligt). Po otrzymywaniu kontanthjælp przez 6 miesiecy zostajesz objety tzw. ”loft” (pulap) co oznacza, ze dodatek mieszkaniowy i inne specjalne dodatki zostana obnizone. Malzenstwu, ktoremu wyplacano kontathjælp przez ciagly okres 6 miesiecy, obniza sie pomoc wedlug tzw. zasady ”500 koron regel”.

Warunki uzyskania
Mozesz starac sie o kontanthjælp jezeli:
•   nastapily powazne zmiany w twoim zyciu, jak choroba, bezrobocie lub rozwod,
•   zmiany spowodowaly niemozliwosc utrzymania siebie i swojej rodziny,
•   nie masz mozliwosci pokrycia potrzeb wyniklych na skutek powyzszych zmian
Dyspozycyjnosc
Aby otrzymac kontanthjælp musisz byc dyspozycyjnym, co oznacza, ze musisz aktywnie wykorzystywac swoje mozliwosci uzyskania pracy i podjac kazda propozycje pracy i ksztalcenia. Malzonek tez musi byc dyspozycyjnym abyscie oboje mogli otrzymac kontanthjælp.
Wymiar pomocy kontanthjælp moze miec znaczenie w przypadku kiedy ty lub twoj malzonek nie bedziecie dyspozycyjni lub jezeli odmowicie przyjecia pracy lub innej propozycji.

Dochody i majatek
Dochody
Twoj dochod i dochod malzonki odlicza sie od tej kwoty jaka przysluguje w przypadku kontanthjælp.
Przy dochodach uzyskanych z pracy jako jobtilbud jest mozliwosc zachowania tego dochodu bez redukcji kontanthjælp.   
Niektore dochody jak np. renta inwalidzka upowaznia do zachowania tego dochodu bez redukcji kontanthjælp.
Majatek
Nie mozesz uzyskac kontanthjælp jezeli ty lub twoj malzonek posiadacie majatek, ktory przekracza 10.000 dk na osobe. 
Do majatku wlicza sie gotowke i wartosci ktore latwo jest zgotowkowac (oszczednosci itp.). Rowniez samochod i domek letni zalicza sie do takich wartosci. 
Komuna nie zalicza do majatku wartosci, ktore konieczne sa do zachowania koniecznego standardu mieszkaniowego. 
Kommunen nie zalicza do majatku kwot wyplaconych z tytulu ubezpieczenia (szkody osobiste). 
Komuna decyduje czy twoje dochody i majatek nalezy do takiej kategorii o ktora pomniejsza sie przydzielona pomoc.

Offline neletop

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 4
  • -Otrzymane: 16
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #33 dnia: 14 Sty 2010, 22:12:01 »
Obszerne wytlumaczenie tematu. Gratuluje

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #34 dnia: 14 Sty 2010, 22:55:33 »
Stawki kontanthjælp

Ponad 25 år, opiekujacy sie dzieckiem                                   12.629
    Ponad 25 år, inne osoby                                                     9.505
    Ponizej 25 år, mieszkajace poza domem/nie z rodzicami                      6.124
    Ponizej 25 år, mieszkajacy poza domem (dodatek specialny)                    977
    Ponizej 25 år, mieszkajacy z rodzicami                                     2.956
    Ponizej 25 år, mieszkajacy z rodzicami -obnizona stawka              2.574
    Ponizej 25 år, miszkajacy z rodzicami - dodatek                                     397

O przyznaniu dodatkow decyduje wylacznie komuna

[Posted on: 14 Styczeń  2010, 22:29:06]

Wazne uzupelnienie:

Zasada 300- godzin pracy zostala zmieniona na 450 godzin pracy ale wchodzi w zycie dopabuse 01.07.2011. Zasada ta wymaga od malzenstwa, gdzie jeden z malzonkow lub oboje otrzymuje kontanthjælp, ze oboje (kazdy z nich) musi pracowac w wymiarze 450 godzin w ciagu ostatnich 24 miesiecy.
Dotyczy to rowniez malzenst, gdzie jedna osoba przcuje a druga otrzymuje kontathjælp. Osoba na kontanthjælp musi spelnic wwwarunek o 450 godzinach pracy. Nie spelnienie tych warunkow oznacza utrate kontanthjælp.

Offline piott

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 8
  • Reputacja: +5/-2
« Odpowiedź #35 dnia: 15 Sty 2010, 08:39:39 »
 ;D
Lepiej jest nie odzywać się wcale i wydać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości .

Offline zuza

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 0
« Odpowiedź #36 dnia: 15 Sty 2010, 13:19:44 »
Witam
Mam kontanthjelp: 2 razy w tygodniu aktivering a 3 razy szkołe. Mam taki kłopot,że został mi urlop 15 dni i ferie penge do wypłaty z LG bo firmy już nie ma w której pracowałam.Jak to wybrać?Wiem że nie mogę wybrać całości naraz bo mam kontanhjelp,ale też nie chcę iść na urlop bo chcę i muszę chodzić do szkoły jak to rozwiązać?

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #36 dnia: 15 Sty 2010, 13:19:44 »

kolega1281

• Gość
« Odpowiedź #37 dnia: 15 Sty 2010, 14:01:40 »
a czy ty wiesz ze ta pomoc będziesz Musial  oddac . i nie kombinuj   to nie polska

Offline emilyrose

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 0
« Odpowiedź #38 dnia: 08 Wrz 2010, 14:03:51 »
czy ktos sie orientuje jak dlugo mozna pobierac kontanthjælp

inna

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: 08 Wrz 2010, 17:49:15 »
czy ktos sie orientuje jak dlugo mozna pobierac kontanthjælp

Kontanthjælp /Zapomoga mozesz pobierac tak dlugo jak wywaizujesz sie z ich polecen. Tzn. jestes do dyspozycji szukasz parcy i dzielnie sie aktiveringujesz  ::) . A jezeli chodzi o te ferie to skal /musisz isc do kommuny i oni wyplaca ci te ferie penge. A zapomoge albo ci wstrzymaja i bedzeisz musial znow sie starac albo poprostu ci ja zawiesza na okres wakacji.

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #40 dnia: 08 Wrz 2010, 20:07:31 »
Witam
Mam kontanthjelp: 2 razy w tygodniu aktivering a 3 razy szkołe. Mam taki kłopot,że został mi urlop 15 dni i ferie penge do wypłaty z LG bo firmy już nie ma w której pracowałam.Jak to wybrać?Wiem że nie mogę wybrać całości naraz bo mam kontanhjelp,ale też nie chcę iść na urlop bo chcę i muszę chodzić do szkoły jak to rozwiązać?
Jezeli chcesz uzyskac feriepenge musisz zglosic sie do komuny, ze chcesz wykorzystac te dni feryjne. Komuna na podstawie twojej kontanhjælp obliczy kontanthjælp za 15 dni, np. 4.500 kr. i odliczy ta kwote od twoich pieniedzy feryjnych jakie wykazuje feriekort. 

Offline kuczisor

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 5
« Odpowiedź #41 dnia: 08 Wrz 2010, 20:37:28 »
Potwierdzam słowa rogi z doświadczania,
co dodam to że kommune  najprawdopodobniej odejmie ci kwotę z poślizgiem miesięcznym . Przynajmniej takie przypadki znam z otoczenia.   Tzn , ktoś dostał w jednym miesiącu pełny zasiłek  i feriepenge  , a w następnym miesiącu lub nawet po dwóch tylko zasiłek pomniejszony o feriepenge.

fabo

• Gość
« Odpowiedź #42 dnia: 22 Wrz 2010, 21:08:51 »
Pracowałam w Danii na czas określony 4 miesiące, pracodawca zwolnił mnie miesiąc przed przed wygaśnięciem kontraktu z braku pracy, jak mi powiedział . Czy należy mi się kontakthjelp?. Bardzo proszę o pomoc!!. Nie mam pracy od dwóch miesięcy.... szukałam już wszędzie ,ale nie jest to łatwe.. Z góry dzięki

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #43 dnia: 23 Wrz 2010, 00:45:12 »
Odpowiedz na Twoje pytanie "stoi" przed Toba na stronie glownej!!! (Artykul "Polacy na dunskim garnuszku").l

[Posted on: 23 Wrz 2010, 00:43:39]

A ponadto w tym samym tutaj watku, w moim poscie z 14 stycznia.

Offline M z Horsens

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 7
  • Reputacja: +3/-1
« Odpowiedź #44 dnia: 23 Wrz 2010, 07:45:24 »
Mnie ciekawi jedna rzecz, słyszałem od znajomej dunki że osoby które pobierają kontanthjelp muszą go "zwrócić".
Podobno po znalezieniu pracy pieniążki te są "odbierane" w postaci pomniejszonej kwoty wolnej od podatku, dla mnie jest to logiczne i było nie było łyżeczką sobie część odbiorą, w końcu za darmo to można tylko w mordę dostać ;D
Logiczne dla mnie,ale czy jest to prawda...... pytam z ciekawości  :) płacę związki ;)

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #44 dnia: 23 Wrz 2010, 07:45:24 »

kontanthjelp czyli zasiłek dla bezrobotnych

Zaczęty przez floofDział Podatki

Odpowiedzi: 5
Wyświetleń: 4961
Ostatnia wiadomość 13 Paź 2012, 19:07:13
wysłana przez brylant
KONTANTHJELP A POSIADANIE SAMOCHODU

Zaczęty przez marta999Dział Praca w Danii

Odpowiedzi: 7