Ogólne > Rodzina ...

Dagplaje

<< < (5/7) > >>

Solvej:

--- Cytat: Jen28 w 05 Kwi 2011, 13:32:57 ---Witam
mam pytanie odnośnie współpracy rodzicami  Waszej dagplaje odnośnie nauki czystości (nauka korzystania z nocnika)przez dzieci powyżej 2 lat.Staram się nauczyć moje dziecko używać nocnik ale moja dagplaje twierdz,i że to za wcześnie i odmawia współpracy w tej kwestii .Jak to jest u Was,co powinnam zrobić?

--- Koniec cytatu ---

Pozwol dziecku byc dzieckiem bo rzeczywiscie to za wszesnie.  ja mam nocnik, ale nigdy na sile nie sadzalam, za to lubia siadac na sedes w kladka dla dzieci.  Opiekunce nic nie narzucalam.

Jen28:
Dziękuję za odpowiedź i zgadzam się,że w tej kwestii nic na siłę. Zastanawiam się jednak czy jak dziecko jest u dagplaje do 3 roku życia -to do 3 roku będzie korzystało z pieluch.Oczywiście nie oczekuje,że opiekunka ma nauczyć dziecko jak korzystać z toalety, ale jeżeli ja będę wysadzać dziecko w domu a u dagplaje bedzie załatwiać się w pieluszkę to troszkę bez sensu. Proszę podzielcie się waszymi opiniami.

Solvej:
No nie wiem... ja nie widze problemu w tym aby dziecko robilo w pieluche :)
Moja ma niecale 2 lata i czesto pokazuje i mowi "e e e" ;) wiec biegniemy na ubikacje, nie na nocnik :)
Ale to nauka starszego brata (4 lata)

Pozdrawiam :)

marti:
Jen28 ja miałam podobny dylemat z nocnikowaniem. Twierdziłam, że moje wysiłki nie przyniosą efektu jeśli w dagpleje córka nie będzie siadać na nocnik. I w związku z tym wyluzowałam w tej kwestii, ale jak się okazało nasza dagpleje praktykuje nocnikowanie (oczywiście nie na siłę). Nie jest to też tak że dzieci tam na kazde siku siadają na nocnik, bo to jest po prostu niewykonalne przy piątce dzieci. Ale wiem że np przed drzemką siadają na nocnik, albo po drzemce (to mam sprawdzone bo akurat b.często jak odbieram córkę to dzieci akurat wtedy sobie siedzą na nocnikach).
Natomiast zapewniła mnie że pomoże w odstawianiu pieluchy jak się zrobi cieplej. Mój plan tez taki jest. Córka ma skończone 2 latka i uważam że powoli nadchodzi czas na pożegnanie się z pieluchą, ale jak nam to wyjdzie i ile czasu to zajmie, to nikt tego nie wie :)
Bo córka ma takie dni że sama chce siadać na nocnik, a czasami ma go gdzieś i patrząc mi w oczy woła że chce kupkę i robi w pieluchę.. :)

W Danii to trochę inaczej wygląda niż w PL, z tego co widzę tu dzieci nawet i do 4 lat chodzą z pieluchą. W PL 3-latek, który nie sika na nocnik nie może być przyjęty do przedszkola, a tu najwidoczniej nie robi im to różnicy. Chyba łatwiej opiekunkom zmieniać pieluchy niż posadzić na nocnik...

@ae@:
....Chyba łatwiej opiekunkom zmieniać pieluchy niż posadzić na nocnik...

Albo opiekunki maja inne wyksztalcenie i podejscie do dzieci?
 Nic na sile, bo niby dlaczego? Bo matka zaoszczedzi sie na pieluchach? To chyba tylko dla wygody matki a nie ma nic wspólnego z tym "gdzie" w rozwoju psychicznym dziecko sie znajduje.
A przeciez dobro dziecka przede wszystkim...czy tez pieniadze wydane na pieluchy sa wazniejsze?

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej