poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Dagplaje  (Przeczytany 16173 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

kingusia79

• Gość
Dagplaje
« dnia: 23 Lis 2009, 09:45:19 »
Mam pytanko: czy ktoś z Was miał (lub ma) dzieciątko w dagplaje w Horsens? Własnie zastanawiam się nad taką opieka dla mojego synka, jednak po przeczytaniu kilku postów ( http://poloniainfo.dk/forum?topic=22942.msg70411;topicseen#new ) jestem przerażona jesli to wszystko co napisano o tej formie opieki to prawda  czy może ktoś mi polecić jakieś sprawdzone (o ile można samemu wybrac) dagplaje w Horsens. Sama chciałabym kiedyś założyć taką formę opieki nad dziećmi (ukończyłam pedagogikę wczesnoszkolną i wychowanie przedszkolne bowiem dzieci to moja pasja) lecz niestety mój język duński na obecną chwilę na to nie pozwala więc proszę o wszelkie informacje czy dzieci w dagplaje mają aż tak źle?

Offline marta_malgorzata

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +9/-4
Odp: Dagplaje
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Lis 2009, 21:00:01 »
Wydaje mi sie, ze te opinie o dagplaje podane w linku sa przesadzone. Jest to opinia przewrazliwionych mam. Ciekawa jestem ile razy one same bedac w sklepie nie zwracaly uwagi na placzace dzieci?

Zreszta punkt widzenia na panujacy w Danii system troche sie zmienia z roku na rok naszego pobytu tutaj.

Pamietam jakie okropne wrazenie robily na mnie wystawione wozki ze spiacymi dziecmi na deszczu czy sniegu, jednak praktykuja to tutaj od lat i jakos spoleczenstwo dunskie  jeszcze nie wyginelo. Wszystkie moje znajome Polki chwala to, bo dzieci nie sa takie cherlawe, przepiecuszone i podatne na wszystkie mozliwe wirusy i tez na poczatku serce im pekalo, jednak teraz same postepuja w ten sposob.

Zapewne sa rzeczy, ktore nam sie nie podobaja, bo wychowalismy sie w innych warunkach, jestesmy przyzwyczajeni do innych rzeczy, ale radzilabym sie otworzyc na cos innego i doinformowac troche w tej dziedzine. Popytaj znajomych Dunek co one sadza na ten temat, bo my  Polki jestesmy duzo bardziej przewrazliwione na punkcie dzieci i powiem Ci, ze z biegiem czasu uwazam to za blad.

Poza tym jaka masz tak na prawde gwarancje, ze w polskim zlobku dzieci maja takie luksusy, ktorych tutaj im brakuje.

Offline Solvej

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 5
  • -Otrzymane: 9
  • Reputacja: +34/-32
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Lis 2009, 21:53:04 »
Tez jestem matka i zgadzam sie z tym co pisze Marta_Malgorzata.
Z poczatku bylo dla mnie dziwne, ze dziecko cala zime spalo w wozku na dworze, ze nie jest faszerowane tabletkami ... i wiele innych superlatyw. Szybko sie do tego przekonalam :)
 A z tutejszym dagplaje nie mialam jeszcze nic wspolnego, ale znajome nie narzekaja.

Chcialabym zauwarzyc, ze nie dalabym Polce  moich dzieci pod opieke. Nie obrazajac, ale mam swoja teorie. Nie wspomne o niej by nie rozpetac wojny ;)  ;) 

Kingusia79
przeciez zauwazysz czy dziecku bedzie sie krzywda dziala,samo Ci o tym powie. A takie podgladanie, i robienie afery bo dziecko placze... jest dla mnie smieszne. Bo dziecko ma prawo smiac sie i plakac tez- na zdrowie chociazby  ;D

Pozdrawiam :)

« Ostatnia zmiana: 24 Lis 2009, 09:32:57 wysłana przez Zelandia »

kartofel

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Lis 2009, 02:00:09 »
A co to jest zauwarzysz? tak sie to pisze?

aneczka.k

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 24 Lis 2009, 08:24:22 »
Zgadzam sie z tym co napisaly dziewczyny w ostatnich postach nie ma co generalizowac...
A ze taka Pani nie zareagowala nie oznacza ze jest zla opiekunka, trzeba nauczyc dziecka cierpliwosci, przeciez ona ma pod opieka kilkoro dzieci co jak nagle wszystkie zaczna plakac przeciez ma tylko dwie rece, wiecej jej nie wyrosnie. Ja zauwazylam jak dziecko malutkie bardzo plakalo w wozku a wlasna matka nie zareagowalo... Moja corka, fakt ze starsza, tez nieraz placze jak stoimy w dlugiej kolejce, najlepsza metoda to zlekcewazenie dziecka wtedy szybko sie uspokoi... wiadomo nie ma reguly sa rozne placze, roznymi sprawami wywolane ale jest to najczestrze sposob zwrocenia na siebie uwagi przez dziecko.

Offline EUZEBINA

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #5 dnia: 26 Sty 2010, 13:44:06 »
czy któraś z mam już zaprowadza swoją pociechę do niani?jeśli tak to proszę o jakieś porady,wnioski itp.moja mała od 1 ego marca ma właśnie być oddana pod oipekę dagpleje.z góry dziękuję za wszelkie informacje ;)

Offline mojamaja

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #6 dnia: 01 Lut 2010, 09:07:51 »
hej , mam pytanie, w jakich godzinach funkcjionuja takie dagpleje ?
chciałabym oddac dziecko , ale oboje z mężem zaczynamy prace o 6 ... czy jest taka możliwośc?
bo o ile sie orientuje żłobki są od 7 . a do pracy po macierzyńskim wrócić trzeba ...

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 01 Lut 2010, 09:07:51 »

Offline EUZEBINA

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #7 dnia: 01 Lut 2010, 09:45:09 »
wsztystkiego sie dowiesz w komunie!bo i tak do nich piszesz "wniosek "o nianie!ale z tego co wiem to i zlobek i niania pracuja od 6 ej!pewnie moznaby sie jakos dogadac z niania .zeby wczesniej dziecko oddawac pod jej opieke!

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 242
  • Reputacja: +16/-12
« Odpowiedź #8 dnia: 01 Lut 2010, 10:45:38 »
Na dogadanie sie a dagplejemor raczej nie ma co liczyc.

Ona jest pracownikiem komuny z overnkomst, feriepenge, okreslony czas pracy itd
Gdyby przyjela dziecko pól godziny wczesniej - w miesiacu daje to okolo 10 nadgodzin. Kto mialby to pokryc? Ona sama?
Watpie zeby chciala.

...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

Offline mojamaja

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #9 dnia: 13 Lut 2010, 09:49:29 »
hej, mam pytanie ile mniej więcje płacicie za dagpleje i vuugestue ?

Offline EUZEBINA

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #10 dnia: 13 Lut 2010, 10:18:42 »
ja jeszcze nie płaciłam ,ale dostałam "cennik" za dagpleje 2340 kr za max godzin i 1560 kr za 32 godz. tygodniowo
[stawki są za m-c oczywiście} a żłobek 2980kr :)

Offline mojamaja

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #11 dnia: 13 Lut 2010, 14:59:20 »
dziekuje :)

Ja79

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 22 Kwi 2010, 09:14:55 »
Czy macie jakieś sprawdzone sposoby na lepsza adaptację dziecka do dagplaje??? Mój synek chodzi dopabuse tydzień i pierwsze dwa dni były rewelacyjne, teraz jednak przeżywam rano koszmar kiedy zawożę Go do niani, płacze, wrzeszczy i te smutne oczka...serce mi pęka i nie wiem co mam zrobić, bo w domu mimo że dotychczas był spokojny i grzeczny jest agresywny i nienaturalnie pobudzony, nie wiem co o tym sądzic, czy to bariera językowa tak na Niego działa czy cos dzieje się nie tak w samym dagplaje... :( proszę, powiedzcie mi jak Wam udało się przezwyciężyć te pierwsze złe dni, ile trwały i czy wogóle pojawiły sie tez takie objawy u Waszych pociech. Będę wdzięczna za każdą poradę

Offline EVA77

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +2/-3
« Odpowiedź #13 dnia: 22 Kwi 2010, 12:16:18 »
Moze mamy niech podziela sie swoimi historiami jak zachowywaly sie ich dzieci w dagpleje na poczatku. Moja corka u niani podobno jest aniolem, ale w domu potem caly dzien nam marudzi i jest placzliwa.Tez nie wiem z czego to wynika.Jak wrocimy do domu to nic nie moge zrobic bo mam ciagle marudzace dziecko przy nodze.

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 242
  • Reputacja: +16/-12
« Odpowiedź #14 dnia: 25 Kwi 2010, 13:02:04 »
Moze malutka jest po prostu bardzo zmeczona - godziny u niani to bardzo aktywne godziny - duzo czasu na swiezym powietrzu, spanie najczesciej tez na dworze, dluuugie spacery i kazgy kto umie juz chodzic idzie sam :-)
...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 25 Kwi 2010, 13:02:04 »

pociechy a dagplaje

Zaczęty przez weronicisiuniaDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 20
Wyświetleń: 9724
Ostatnia wiadomość 10 Mar 2010, 17:26:13
wysłana przez anielkaaa