poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Najgłupsze pytania, jaki usłyszeliście od Duńczyków...dla rozrywki ;)  (Przeczytany 42179 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

kingusia79

• Gość
Ja też dopiszę coś od siebie. To było rok temu, gdy tylko mój mąż pracował i mieszkał w Danii, był czas urlopowy i właśnie przebywał w Polsce, gdzie miał odwiedzić nas Jego szef (duńczyk), mieszkaliśmy za Krakowem więc najlepiej było przekroczyć granicę w Olszynie, co każdy jeżdżący tamtędy zapewne wie, że ok.70 km w kierunku Wrocławia droga jest z płyt betonowych  . Szef męża przekroczył granicę, wjechał na "betonowkę" zgdonie z instrukcjami mojego męża, ujechał pewną część kilometrów i dzwoni do mojego ślubnego "Słyszałem że w Polsce macie kiepskie drogi,ale nie sądziłem że aż takie. Tak jest aż do samego Krakowa? Ja wracam do Danii..." Najpierw nas to rozbawiło a potem, zrobiło się jakoś smutno, bo Polska postrzegana jest przez zachodnią częśc Europy jako kraj trzeciego świata, dlatego twierdzę że to najgłupsze pytanie od duńczyka jakie znamy.

Offline martuchnam

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 25
  • -Otrzymane: 30
  • Reputacja: +16/-38
to jest smieszne.ale tak midzy Bogiem a prawda mamy niestety bardzo kiepskie drogi.
Jestem jaka jestem! Nie dbam o opinie ludzi mi obcych. Sama wyznaczam sobie cele, do których  dąże. Potrafie byc nieznosna. Chcialabym móc wszystko. Pragne walczyc o swoje do konca. Milcze, kiedy cierpie. Zamykam drzwi, kiedy chce byc sama. Zawsze sie smieje. Zaluje kilku niepotrzebnych slów.

zaZu

• Gość
za każdym razem jak przekraczamy granice w Olszynie wydaje mi się ze wjeżdzam do jakiegoś kraju 3 go świata, nie wiem wtedy czy sie śmiać , czy płakać....

Offline lilia

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +0/-0
To będzie więc inny wątek  ;D

Offline coma_berenices

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
Najdziwniejsze pytanie jakie usłyszałam od znajomego Duńczyka to "czy mamy choinki i te wszystkie ozdoby świąteczne w okresie Bożego Narodzenia?", zatem jeszcze w miarę normalnie porównując do pytań zadawanych Wam ;)

Ale kopara opadła gdy w odpowiedzi na pytanie "dokąd wyjeżdżasz na wakacje", Duńczyk, z którym pracuję odpowiedział - "Jadę do Polski, konkretnie do Pragi"  ;D

I z dedykacją dla Zelandii, listopad 2007 ;)

Offline felis

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
Historia znajomego Holendra i podejścia do Polski. Chciał wynająć w Niemczech przyczepę kampingową. Miał zamiar przez Polskę dojechać do Czech i tam spędzić urlop w raz z rodziną. Niestety nic z tego nie wyszło. Na Polskę nie mógł uzyskać ubezpieczenia.

Offline Solvej

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 5
  • -Otrzymane: 9
  • Reputacja: +34/-32
I z dedykacją dla Zelandii, listopad 2007 ;)

Dziekuje  :)

hahhahaaa ale super!! Brawo!  Takie zmiany... nawet dunskie tablice jak dobrze widze ? :D

hłe hłe hłe hłe   ;D

poloniainfo.dk

Offline coma_berenices

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
Dobrze widzisz :)
W samym centrum Århus.
Ja tych od choinek i ozdób świątecznych zabieram na wakacje w przyszłym roku. Mam nadzieję, że będą mile zaskoczeni ;)

Offline Liwia

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
Mi osobiście się wydaje, że pytania typu czy obchodzimy Święta i czy mamy choinkę, nie są ani śmieszne ani denerwujące. Po prostu nie każdy ma obowiązek wiedzieć jakie Święta obchodzi się w Polsce. Czy wszyscy z Was wiedzą jakie święta obchodzi się w Nepalu, Malezji czy Ekwadorze i czy mają choinkę. Może jest to dalej na mapie, ale nie możemy mieć za złe Duńczykom, że takim samym zainteresowaniem w DK cieszy się np Nepal co i PL. To jest po prostu sprawa promocji naszego kraju, ale to też temat na inny wątek...
Najgłupszą rzecz jaką usłyszałam od Dunki (i to na uczelni wyższej), to to że Hamburg jest stolicą Niemiec, bo jest duży i ładny...
Ale i tak naj naj najgłupszą rzecz jaką zdarzyło mi się usłyszeć podczas moich studiów w DK usłyszałam od Polki, która była tutaj na Erazmusie. Tak tak, cała uczelnia się polewała i wszystkim Polakom było po prostu wstyd :/ Robiliśmy projekt o fast foodzie sprzedającym zdrowe i świeże kanapki. I nasza koleżanka Ania napisała, że ta firma prowadzi na rynku walkę, która toczy się między ludźmi i zwierzętami oraz między zwierzętami i kanapkami. Napisała jeszcze wiele durnych rzeczy w tym projekcie, które później krążyły po facebooku i ludzie mieli polewkę. Wtedy pewna Dunka spytała się mnie na jakiej podstawie u nas w PL wysyłają kogoś na Erazmusa, bo w DK wysyłają tylko najlepszych, żeby robili dobrą opinię o kraju a nie go kompromitowali. Na koniec dodała, że przeciętny Duńczyk myśli o Polaku to co właśnie Ania zaprezentowała... Wszystkim Polakom na mojej uczelni było na maxa wstyd. I jest do tej pory, bo chociaż to było rok temu to nowi studenci podchodzą czasmi do mnie i się pytają czy to prawda, że w tamtym roku studiowała tutaj taka Polka, która....

Offline szczeciniak

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
Ja z kolei na studiach doswiadczylem, zdajac techniczny niemiecki, ze jesli pochodzisz ze Szczecina, to napewno masz ten jezyk w paluszku. Mój egzaminator przepuscil mnie z litosci z ocena 5 i napewno uwazal mnie za dziwaka, bo ja tego jezyka poprostu nie lapalem...
Poza tym tez sie spotkalem baaaardzo wiele razy z twierdzeniem, ze przeciez to naturalne, ze mówie po rosyjsku. I tlumaczenie, ze zapomnialem nie jest do przyjecia, bo przeciez mamy ten sam alfabet etc...(?) Nawet "na zdrowia" mówi sie tak samo...!!

Ale jak wejdziesz na temat zwiazków malzenskich (albo raczej tegóz slabej frekwencji) w Danii, to od razu dostajesz "w twarz": "no przeciez mówi sie, ze sie zyje po Polsku!!" (at live på polsk). Znaczy oczywiscie, ze bez slubu.
Na szczescie "dojzalsze" pokolenie Dunczyków dobrze wie, skad ten zwrot sie wywodzi (roepolakker).

http://www.immigrantmuseet.dk/index.php?page=roepolakker

Szczerze to mam wrazenie, ze Dunczucy sa bardzo oswieceni; interesuja sie swiatem i wiedza wiele na temat np. Walesy, papierza, czy tez niedzwiedzi.. Taaak, misków, bo wiedza ze ich ziomale jezdzily na polowania do Polski i bardzo sobie chwalili. Skoro mamy tak wiele róznych dzikich zwierzat w Polsce, to  znamy sie na miskach jak Kanadyjczycy…!!!

Offline kitty

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 11
osobiscie nie pamietam zadnego glupiego pytania, ale pamietam, ze raz Dunka zapytala mojego meza i jego kolege, jak grzejemy w domu i czy mamy centralne ogrzewanie. oni na to, ze nie, ze w domach mamy na srodku ognisko, ktore daje cieplo, a dym ucieka przed dziure w suficie, ze spimy na slomie i przykrywamy sie zwierzecymi skorami. ;D
oo, i jak slysza, ze mamy do PL ok. 1000 km to pytaja sie: "ale nocujecie gdzies pod drodze?".  ::)

Offline Manior

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 17
  • Reputacja: +16/-6
Nauczycielka mojej córki zapytała co robią rodzice. Po otrzymaniu odpowiedzi powiedziała:
- Jeg troede, at de er håndværkkere. (Myślałam, że są rzemieślnikami).
W myśl zasady - jak Polacy to: murarz, hydraulik, elektryk...

A tak dla równowagi psychicznej:

Będąc kiedyś w Polsce jeden z moich znajomych (po studiach) zapytał mnie.
- A co sądzą Duńczycy o obecnym rozłamie w PO ?
Zapytałem w odwecie:
- A co sądzą Polacy o ostatnich zmianach ministrów w Danii ?
« Ostatnia zmiana: 05 Gru 2009, 20:04:43 wysłana przez Manior »

Offline Polasik

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
Najgłupsze pytanie to chyba to znad piątkowych bułek: Czy w Polsce jest masło?   :o 
Najgłupsze stwierdzenie natomiast, to chyba to znad cotygodniowych hot dogów: Ooooo, już widzę, że się hot dogi jeść nauczyłaś. Rozmówca myślał, że hot dogi wymyślili Duńczycy, bo przecież to tutaj są budki z hot dogami.

Offline jaro-de

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
mnie rowniez kiedys dunka zapytala jakie mamy zimy w polsce.no to jej odpowiedzialam ze czasem sa dosc cieple a czasem bardzo mrozne gdzie temp siega nawet -20tu kilku stopni a ona sie zdziwila ze nie pozamarzalismy tam bo przeciez przy takiej temperaturze zyc sie nie da. :) :) :) :)

to mnie akurat nie dziwi, mnie kiedyś Dunka zapytała czy w polskich domach jest ogrzewanie  ;D

Offline lilia

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
To mnie się jeszcze przypomniało.

Pewna pani, skądinąd, bardzo zadbana, jak na Dunkę, lat 46, smørrejomfrue.

Pytanie do kucharza.: "z czego jest ta tarta?"   
-"Głównie jest szpinak i ricotta".
''A CO TO JEST RICOTTA" ??? :o

Następna, ta sama pani.
Konkurs radiowy, "ile waży orzeł, od takiego najmniejszego w rozmiarze"?
Pani "... 10 gram ??!"

I jeszcze jedno, pytanie skabusewane do mnie.
"Czy w Polsce macie też  MANDELGAVE ?" 

Nie- czy jadamy migdały, czy w ogóle jadamy taką papę, jak risalamande, tylko czy "jedząc risalamande, MAMY MANDELGAVE"  :( :o :o ::)

poloniainfo.dk

Formularz na a prawo pobytu dla dziecka

Zaczęty przez kahmaDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 23099
Ostatnia wiadomość 14 Lut 2008, 22:47:55
wysłana przez kahma
FORUM DLA NASTOLATKOW

Zaczęty przez JomirDział Hydepark

Odpowiedzi: 5
Wyświetleń: 26997
Ostatnia wiadomość 07 Wrz 2009, 18:21:36