poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: problem z 8%podatkiem  (Przeczytany 4915 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline anna m

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
problem z 8%podatkiem
« dnia: 09 Gru 2009, 09:32:04 »
W maju tego roku zaczelam prace w dunskiej firmie. Poszlam do Skat z dokumentem CFR-1, aby uzyskac 8% podatek. Pani w okienku powiedziala, ze jest on niewazny i kazala przyniesc ten z urzedu miasta o zameldowaniu. Zanioslam. Dostalam znizke... Po dwoch miesiacach zmienilam adres (tu w Danii) i ponownie udalam sie do Skat po nowa karte podatkowa. Ale tym razem powiedzieli mi, ze poniewaz posiadam zolta karte i wynajmuje mieszkanie na swoje nazwisko ulga mi sie nie nalezy. Kaza mi teraz wysylac list, w ktorym mam uzasadnic, ze 'sens mojego zycia' jest nadal w Polsce.
 Jak mam to rozwiazac? Nigdy nie slyszalam, zeby ktos mial takie problemy...

Offline aneczka.k

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 12
  • Reputacja: +6/-0
Odp: problem z 8%podatkiem
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Gru 2009, 13:48:13 »
A tak sie zapytam, dlaczego poszlas po nowa karte podatkowa do skata po przeprowadzce?

Offline anna m

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Gru 2009, 17:42:00 »
Kiedy zanioslam do kommune wniosek o nowa zolta karte, z nowy adresem, tam mi pani powiedziala ze powinnam tez zmienic dane w Skacie. No i sie zaczelo...

a

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Gru 2009, 17:59:59 »
Moim zdaniem niepotrzebnie poszlas do Skata - po zmianie adresu przez Kommune Twoje dane w Skat automatycznie sa aktualizowane.
Ale skoro juz sie stalo i trafilas na dociekliwa urzedniczke powinnas napisac to pismo w ktorym wykazesz, ze w Danii jestes czasowo (bo to zgodne z prawda, zakladam) i juz.
I nie dramatyzuj:)

jest.info

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 09 Gru 2009, 18:10:15 »
Ale tym razem powiedzieli mi, ze poniewaz posiadam zolta karte i wynajmuje mieszkanie na swoje nazwisko ulga mi sie nie nalezy. Kaza mi teraz wysylac list, w ktorym mam uzasadnic, ze 'sens mojego zycia' jest nadal w Polsce.
Ulga nalezy sie tylko jesli nie masz mozliwosci nocowania w domu i dlatego decycujace jest miejsce twojego stalego zamieszkania. Na przyklad zobacz http://m.bankier.pl/art/1590835/

tricia

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 09 Gru 2009, 18:34:27 »
mam jedno pytanie związanie z kartą  i rubryką 439 > czy mogę odliczyć sobie składki  na  a-kasse/związki ? czy będąc na 8% mogę odliczyć te składki ?

jest.info

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 09 Gru 2009, 18:38:41 »
Skladki na zwiazki/a-kase odliczane sa automatycznie ale nie zmiejsza twojego podatku ktorego nie placisz. Niewykorzystana ulga jest przenoszona na nastepny rok ale nie wiem dokladnie jak to funkcjonuje.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 09 Gru 2009, 18:38:41 »

tricia

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 09 Gru 2009, 18:57:02 »
szczerze mówiąc to nie bardzo rozumię odpowiedz  :-\ ,   hm... czyli mój związek automatycznie przesyła info do skatu o moich składkach . jak wchodzę na strone skatu i się loguje na swoją kartę to nie widzę aby w rubryce były wpisane ulgi na związki  hm...

zaZu

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 09 Gru 2009, 19:04:17 »
ja mam wpisaną kwote, ale inna niz płace, ale nie przejmuje sie tym , bo w maju mogę sobie odpisac reszte ..

jest.info

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 09 Gru 2009, 19:29:13 »
jak wchodzę na strone skatu i się loguje na swoją kartę to nie widzę aby w rubryce były wpisane ulgi na związki  hm...
Jesli masz na mysli ze nie ma ich na karcie podatkowej 2010 to mozesz je wpisac. Mialem na mysli rozliczenie za 2009 na wiosne - te kwoty zwiazki automatycznie przekazuja do SKATu.

Offline anna m

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #10 dnia: 09 Gru 2009, 19:32:20 »
Nie dramatyzuję  :)
Tylko niewiedza duńskich urzędników doprowadza mnie do szału.
 Dzięki za podpowiedzi

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #11 dnia: 09 Gru 2009, 19:38:25 »
szczerze mówiąc to nie bardzo rozumię odpowiedz  :-\ ,   hm... czyli mój związek automatycznie przesyła info do skatu o moich składkach . jak wchodzę na strone skatu i się loguje na swoją kartę to nie widzę aby w rubryce były wpisane ulgi na związki  hm...
W rozliczeniu rocznym Skat wykazuje informacje jakie uzyskal od zwiazkow zawodowych. Jezeli pracowalas w 2008 i placilas zwiazki zawodowe, to na podstawie rozliczenia rocznego za 2008 r. Skat automatycznie wliczyl podobna kwote na rok 2009
(forskudsopgørelse - zalczkowa karta podatkowa). Jezeli zaczellas pracowac w Danii w 2009 to forsakudsopgørelse nie zawira automatycznie tej informacji, chyba ze sama wprowadzilas korekte. W kazdym razie nie ma problemu. Po zakonczeniu 2009
w rozliczeniu rocznym bedzie figurowac kwota jaka placilas na zwiazki. Jezeli w forskudsopgørelse 2010 brak ulgi dot. zwiazkow to mozesz wprowadzic korrekte.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #11 dnia: 09 Gru 2009, 19:38:25 »

mam problem zezrozumieniem angielskich slowek

Zaczęty przez piatkaDział Tłumaczenia

Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 12646
Ostatnia wiadomość 04 Gru 2007, 15:08:04
wysłana przez piatka
problem z ubezpieczeniem auta w Alka

Zaczęty przez marinaDział Pomoc!

Odpowiedzi: 11
Wyświetleń: 18872
Ostatnia wiadomość 05 Mar 2010, 11:07:02
wysłana przez vera
problem z wydaniem CPR (albo z pracodawcą)

Zaczęty przez Tomasz RakowskiDział Podatki

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 10558
Ostatnia wiadomość 29 Lis 2010, 10:47:23
wysłana przez CHOINA
Problem z logowaniem sie do banku

Zaczęty przez patrykos93Dział Pomoc!

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 16769
Ostatnia wiadomość 15 Wrz 2016, 20:03:06
wysłana przez daniaa
Problem