poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Rozliczenie w Polsce  (Przeczytany 131814 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kropka1

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Rozliczenie w Polsce
« Odpowiedź #15 dnia: 24 Sty 2010, 12:46:54 »
a co zatem powiecie na temat umowy PL z DK o unikaniu podwójnego opodatkowania, która została podpisana 6 grudnia 2001, a obowiązuje od 1 stycznia 2003?????????? Co? czy to nie ma żadnego znaczenia??!!

Offline martuchnam

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 25
  • -Otrzymane: 30
  • Reputacja: +16/-38
« Odpowiedź #16 dnia: 24 Sty 2010, 12:47:06 »
Cytuj (zaznaczone)
No to chyba jesteście w błędzie, znam przypadki osobiście - ludzie, którzy pracują tu w Danii razem ze mną, nie rozliczyli się za 2006, 2007 rok, dostali wezwania do US w Polsce w sprawie nie złożenia rocznych rozliczeń. Oni olali sprawę a tu zonk. Jest Urząd Skarbowy w Koninie do którego spływają informacje o wszystkich Polakach zatrudnionych w UE. I teraz goście mają do zapłacenia za te lata po kilka tysięcy złotych, tak niektórzy nawet 10 kawałków. Nie mogą już skorzystać z abolicji./quote]

tu nie moge sie z toba zgodzic.jesli przepracujesz za granica wiecej niz 183 dni w roku nie masz obowiazku podatkowego w polsce.
Jestem jaka jestem! Nie dbam o opinie ludzi mi obcych. Sama wyznaczam sobie cele, do których  dąże. Potrafie byc nieznosna. Chcialabym móc wszystko. Pragne walczyc o swoje do konca. Milcze, kiedy cierpie. Zamykam drzwi, kiedy chce byc sama. Zawsze sie smieje. Zaluje kilku niepotrzebnych slów.

Offline leo1

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 23
  • Reputacja: +7/-1
« Odpowiedź #17 dnia: 24 Sty 2010, 12:55:00 »
Dokladnie tak jak pisza przedmowcy urzedy skarbowe wymieniaja sie miedzy soba informacjami o podatnikach,jest wprowadzony ogolnoeuropejski przesyl danych na podstawie ktorego jest mozliwosc uzyskania informacji o podatniku,bylem w skacie i pytalem sie jak to funkcjonuje (sprawa tyczyla sie mojego ziomka ktory pracowal w danii trzy lata temu)i babka weszla w system i po jego cpr nr.oraz danych z polski adres zamieszkania wiedziala nawet to do ktorego urzedu skarbowego koles nalezy,pamietajcie ze wszystkie swoje dane personalne zostwiawiacie w skat przy zalatwianiu karty podatkowej tak wiec z namierzeniem nie ma problemu.U nas w miescie sa dwa1 i 2-gi urzad podatkowy on nalezal do pierwszego.Tak wiec nie nalezy wychodzic z zalozenia ze skat moze kogos w rurke cmoknac bo wczesniej czy pozniej bedzie zonk i placz,nadmienie tylko ze ten system obsluguje wszystkie kraje wspolnoty a nie tylko matke Danie i Polske.

Offline martuchnam

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 25
  • -Otrzymane: 30
  • Reputacja: +16/-38
« Odpowiedź #18 dnia: 24 Sty 2010, 13:34:28 »
oczywiscie zgodze sie z toba loe1 ze istnieje miedzynarodowy system wymiany informacji.tyle tylko ze polski us musi sie zawsze zwracac z prosba o udostepnienie danych do innego kraju.poza tym wystarczy chociaz 1 dzien dluzej popracowac za granica niz te 183dni i wtedy polski us moze nas w posladki pocalowac ze tak powiem:)))))
Jestem jaka jestem! Nie dbam o opinie ludzi mi obcych. Sama wyznaczam sobie cele, do których  dąże. Potrafie byc nieznosna. Chcialabym móc wszystko. Pragne walczyc o swoje do konca. Milcze, kiedy cierpie. Zamykam drzwi, kiedy chce byc sama. Zawsze sie smieje. Zaluje kilku niepotrzebnych slów.

Offline kropka1

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #19 dnia: 24 Sty 2010, 14:17:37 »
dokladnie! i kropka  ;D

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #20 dnia: 24 Sty 2010, 14:32:01 »
oczywiscie zgodze sie z toba loe1 ze istnieje miedzynarodowy system wymiany informacji.tyle tylko ze polski us musi sie zawsze zwracac z prosba o udostepnienie danych do innego kraju.poza tym wystarczy chociaz 1 dzien dluzej popracowac za granica niz te 183dni i wtedy polski us moze nas w posladki pocalowac ze tak powiem:)))))
Nie chodzi o to ile kto ile dni przepracowal za granica, ale czy US wymienia/zasiega informacji. Takie bylo pytanie i watpliwosc.

Offline letniak

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 9
  • -Otrzymane: 12
« Odpowiedź #21 dnia: 24 Sty 2010, 15:05:46 »
Przedstawię swoją sytuację. Pracuję w Danii od maja 2006 roku. Przez pierwsze 2 lata pracy, tak jak większość z was, korzystałem z ulg podatkowych (zakwaterowanie i wyżywienie). Niestety kilka miesięcy temu dostałem wezwanie z polskiego urzędu - prosili abym rozliczył się z dochodów uzyskiwanych w Danii w 2006 roku. Ze względu na wysokie ulgi podatkowe w Danii nie płaciłem prawie podatku (jedynie składkę na rynek pracy 8%). Od całości dochodu musiałem zapłacić 25 tyś. zł podatku + odsetki za zwłokę. Natychmiast udałem się do SKATu, aby prosić ich o ustalenie mojej rezydencji podatkowe w Danii. Dowiedziałem się że niestety jest to niemożliwe gdyż korzystałem z ulg, które uzyskałem własnie dlatego, że nie byłem duńskim rezydentem podatkowym i nie jestem nim do dnia dzisiejszego. Obecnie spłaciłem podatek i czekam aż przyjdzie kolejne wezwanie za rok 2007 - sytuacja podobna. Abolicja podatkowa już wygasła. Niestety mój przypadek nie jest wyjątkiem, kolega jest w podobnej sytuacji.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #21 dnia: 24 Sty 2010, 15:05:46 »

Offline Roxx

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #22 dnia: 24 Sty 2010, 15:39:38 »
Przedstawię swoją sytuację. Pracuję w Danii od maja 2006 roku. Przez pierwsze 2 lata pracy, tak jak większość z was, korzystałem z ulg podatkowych (zakwaterowanie i wyżywienie). Niestety kilka miesięcy temu dostałem wezwanie z polskiego urzędu - prosili abym rozliczył się z dochodów uzyskiwanych w Danii w 2006 roku. Ze względu na wysokie ulgi podatkowe w Danii nie płaciłem prawie podatku (jedynie składkę na rynek pracy 8%). Od całości dochodu musiałem zapłacić 25 tyś. zł podatku + odsetki za zwłokę. Natychmiast udałem się do SKATu, aby prosić ich o ustalenie mojej rezydencji podatkowe w Danii. Dowiedziałem się że niestety jest to niemożliwe gdyż korzystałem z ulg, które uzyskałem własnie dlatego, że nie byłem duńskim rezydentem podatkowym i nie jestem nim do dnia dzisiejszego. Obecnie spłaciłem podatek i czekam aż przyjdzie kolejne wezwanie za rok 2007 - sytuacja podobna. Abolicja podatkowa już wygasła. Niestety mój przypadek nie jest wyjątkiem, kolega jest w podobnej sytuacji.
Ale bzdura. TAKA SYTUACJA NIE JEST MOŻLIWA. Nowe konto założone specjalnie do dyskusji przez kogoś(roga to ty?) aby wprowadzać w błąd. Jeśli ktoś przebywał ponad 183 dni to go US może w tyłek pocałować. Sami idźcie do US i się wypytajcie a nie słuchajcie tych bredni z forum.
Wszystko to jest z jednego powodu. Ci "starzy" którzy już siedzą tutaj kupę lat i mają duński adres nie mieli nigdy ulgi. I krew ich zalewa jak widzą ile kasy można zaoszczędzić na uldze
Potworzyli teorie, że jak masz ulgę na dojazdy do Polski i wyżywienie to podlegasz obowiązkowi podatkowemu w Polsce a to wcale nie prawda!!! Obowiązkowi podatkowemu podlegasz jak przebywasz w Polsce powyżej 183 dni albo US udowodni ci że masz interes w Polsce(osobisty lub gospodarczy-np żona i dzieci, firma itp)
Polski adres tutaj nie ma nic do rzeczy bo jest tylko do celów administracyjnych. No ale oni wylukali że jak nie mieszkasz w Polsce powyżej 3 miesięcy to musisz się wymeldować. Nowa zajebista teoria- czyli ulga tylko na 3 miesiące. HEHEHE. Kolejna bzdura
US formalnie ma obowiązek kontaktować się z urzędami z innych krajów, ale to tylko teoria. Oni nie ograniają nawet Anglii, a co dopabuse prowadzić korespondencję z Danią. Może po duńsku jeszcze

[Posted on: 24 Styczeń  2010, 15:25:38]

http://podatki.gazetaprawna.pl/artykuly/13705,jak_rozliczac_dochody_zagraniczne_dania.html

"Duńskim rezydentem podatkowym staje się również osoba, gdy jej pobyt na terytorium Danii przekroczy sześć kolejnych miesięcy. Z tym że krótkie wyjazdy np. na wakacje nie przerywają biegu sześciomiesięcznego okresu, natomiast wyjazd w celu wykonywania pracy w innym kraju już tak."

"Zarówno duńscy rezydenci, jak i nierezydenci podatkowi podlegają obowiązkowi podatkowemu od wszystkich dochodów mających źródło w Danii, oczywiście przy uwzględnieniu umów o unikaniu podwójnego opodatkowania, jakie zawarła Dania z innymi państwami. Polsko-duńska umowa stanowi, że przy unikaniu podwójnego opodatkowania dochodu uzyskanego w Danii należy uwzględnić metodę proporcjonalnego odliczenia. Oznacza to, że Polak (będący polskim rezydentem podatkowym) osiągający dochody w Danii powinien je uwzględnić przy obliczaniu efektywnej stawki podatkowej stosowanej do dochodów osiągniętych ze źródeł polskich. Warto zaznaczyć, że osoba mająca w Polsce status nierezydenta podatkowego i osiągająca dochody tylko w Danii, nie musi składać w Polsce zeznania podatkowego - argumentuje ekspert PricewaterhouseCoopers.

Koniec i kropka. Temat zamknięty. Zazdrośnicy już żadnej bajki nie uknują w tym temacie.

Offline letniak

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #23 dnia: 24 Sty 2010, 15:55:07 »
Chciałbym aby tak było jak piszesz. Jeśli jesteś wstanie to w ten sposób załatwić ze skatem to dam Ci od ręki 10 tyś. zł. Rozmawiałem ze skatem i jeśli przyjmę duńską rezydencję podatkową (od 2006) to automatycznie oni zabierają mi ulgi gdyż moje stałe miejsce zamieszkania jest w Danii (a nie w Polsce). To logiczne, bo jako Duńczyk nie mam żadnych ulg prawda? Oddając te ulgi musiałbym zapłacić pełny podatek w Danii, czyli podobny do tego który zapłaciłem w Polsce. Wiec wychodzi na to samo.

Jest mi bardzo przykro z tego powodu, ale kilka (kilkadziesiąt?) tysięcy osób z Polski, które korzystały z ulg ww latach, ciesząc się z tego faktu, zostaną zmuszone do zapłaty wysokiego podatku w Polsce. Rok 2007 przedawni się dopabuse z początkiem roku 2014. Proszę być na to przygotowanym i gromadzić oszczędności. Polski urząd skarbowy otrzymuje informacje od duńskiego skat.

Moim zdaniem Polski US czekał dość długo, aby wygasła abolicja podatkowa (w luty 2009) i teraz zabrał się za rok 2006. Im później dotrą, tym większe odsetki zapłacimy, samych odsetek miałem około 8 tyś. zł za 2006 rok.
Odpowiem na wszystkie pytania. Sytuacja jest bardzo poważna. Proszę administratorów o wyróżnienie wątku.
Moją sprawą zajmowała się kancelaria podatkowa, o bardzo dobrej renomie. Jestem dobrze zorientowany w temacie. Służę radą.
« Ostatnia zmiana: 24 Sty 2010, 17:37:38 wysłana przez letniak »

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #24 dnia: 24 Sty 2010, 20:25:34 »
Roxx napisal:
"Nowe konto założone specjalnie do dyskusji przez kogoś(roga to ty?) aby wprowadzać w błąd. Jeśli ktoś przebywał ponad 183 dni to go US może w tyłek pocałować. Sami idźcie do US i się wypytajcie a nie słuchajcie tych bredni z forum."

Mysle, ze nalezaloby trzymac sie faktow. Nie zakladalem zadnego konta do dyskusji. Odpowiedzialem jedynie jako uczestnik juz rozpoczetej dyskusji na pytanie "dunczyka 21" z 5.01. czy mozna juz dostac rozliczenie za 2009 i gdzie w rozliczenie mozna zobaczyc rubryke o rocznym dochodzie.

Kolejna moja uwaga w dyskusji, to odpowiedz na stwierdzenie Martuchnam o 183 dniach, na ktore odpowiedzialem, ze dyskusja
w tym watku nie dotyczy ilosci dni pobytu lecz jedynie kwestii czy urzedy skarbowe Danii i Polski wymieniaja miedzy soba informacje. Odnosnie zamkniecia watku - zgadzam sie. Zostalo powiedziane wiecej jak trzeba (rowniez nie na temat). 

[Posted on: 24 Styczeń  2010, 20:21:30]

Na zakonczenie watku. O tym, ze po 183 dniach US moze kogos w dupe pocalowac (wypowiedz poprzednikow) nie oznacza, ze
US nie zasiega/nie otrzymuje info od Skatu. - a przeciez o to chodzilo!

a

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 24 Sty 2010, 20:35:15 »
Sprawdzam po raz kolejny, czy moje konto zostalo skasowane i na swoja zgube zerknelam na watki.

Roxxy, Ty lepiej nie doradzaj nikomu, bo wprowadzasz ludzi w blad.
Cos tam przeczytales, fakt, ale niewiele zrozumiales.
Pobyt polaczony z praca powyzej 183 dni to jeden z warunkow uznania rezydencji podatkowej w Danii.
Jeden, ale nie jedyny.
Rozumiesz roznice?
A zatem zacytowane zdanie:
"Warto zaznaczyć, że osoba mająca w Polsce status nierezydenta podatkowego i osiągająca dochody tylko w Danii, nie musi składać w Polsce zeznania podatkowego - argumentuje ekspert PricewaterhouseCoopers." - jest oczywiscie prawdziwe, ale wyrwane z kontekstu i calkowicie bledne wnioski z niego wyciagasz.
Aha, nie jestem zazdrosnikiem:) I nikomu nie zycze, by US zainteresowal sie jego nie zadeklarowanymi dochodami uzyskanymi za granica.
Nie lubie po prostu, gdy ktos nie majac pojecia o czyms, robi z siebie eksperta szkodzac w ten sposob innym.

Offline letniak

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #26 dnia: 24 Sty 2010, 20:57:35 »
Chciałbym jeszcze na koniec obalić teorię 183 dni.
Sytuacja: Otrzymujecie pismo z polskiego us ze macie się rozliczyć za dochody uzyskiwane w Danii. Ok idziecie do us, poinformować ze w Danii mieszkacie powyzej 183 dni. Ok, urząd prosi o przedstawienie rezydencji podatkowej z Danii tz. bopal. Udajecie się do skatu aby wyciągnąć takie oświadczenie że tu mieszkacie i pracujecie. W skacie mówią wam, że przecież przedstawiliście zaświadczenie zameldowania w Polsce i z tego tytułu otrzymywaliście ulgi podatkowe. To wiec jak to jest, chcecie ulgi czy rezydencję podatkową w Danii?! Tych dwóch rzeczy nie można pogodzić.

PS proszę nie zamykać tematu skoro wywiązała się dyskusja. Myślałem że można na forum dyskutować, a nie tylko ściśle odpowiadać na pytania?

a - nie usuwaj konta, dzięki ;) czytałem trochę twoich wypowiedzi i myślę, że byłoby szkoda gdybyś zniknęła.

Offline dunczyk21

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #27 dnia: 24 Sty 2010, 21:29:09 »
Pracowałem w Danii od 2006 roku do marca 2009 roku. Nigdy nie podjalem pracy w Polsce, nawet nie miałem NIP-u. Jestem kawalerem. Będąc w Danii wymeldowałem sie tymczasowo z Polski. Oczywiscie z wszelkich podatkow rozliczalem sie w Danii w SaktteCenter. Po powrocie do Polski wyrobiłem sobie NIP. Czy muszę sie rozliczac w Polsce, jesli nigdy w Polsce nie pracowałem i moja rezydencja podatkowa byla w Danii?
Moja rezydencja za rok2006,2007, 2008 to:
1) Brak NIP-u w Polsce
2)365 dni pracy zagranicą
3)Kawaler, majacy tylko braci i rodzicow w POlsce, żadnych interesów, działalności gospodarczej w Polsce
Pracowałem w Danii do marca 2009 roku. Wrocilem wtedy i wyrobilem sobie NIP. W tym roku dostalem zasilek dla bezrobotnych przez 3 miesiace na podstawie druku E301. Wiec mysle ze bede musial rozliczyc dochody z 2009 roku z Danii z zasilkiem...CO o tym myslicie?

Offline letniak

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #28 dnia: 24 Sty 2010, 21:54:46 »
Pracowałem w Danii od 2006 roku do marca 2009 roku. Nigdy nie podjalem pracy w Polsce, nawet nie miałem NIP-u. Jestem kawalerem. Będąc w Danii wymeldowałem sie tymczasowo z Polski. Oczywiscie z wszelkich podatkow rozliczalem sie w Danii w SaktteCenter. Po powrocie do Polski wyrobiłem sobie NIP. Czy muszę sie rozliczac w Polsce, jesli nigdy w Polsce nie pracowałem i moja rezydencja podatkowa byla w Danii?
Moja rezydencja za rok2006,2007, 2008 to:
1) Brak NIP-u w Polsce
2)365 dni pracy zagranicą
3)Kawaler, majacy tylko braci i rodzicow w POlsce, żadnych interesów, działalności gospodarczej w Polsce
Pracowałem w Danii do marca 2009 roku. Wrocilem wtedy i wyrobilem sobie NIP. W tym roku dostalem zasilek dla bezrobotnych przez 3 miesiace na podstawie druku E301. Wiec mysle ze bede musial rozliczyc dochody z 2009 roku z Danii z zasilkiem...CO o tym myslicie?

Zajrzyj do aropgorelse 06, 07 i sprawdź ile podatku zapłaciłeś w Danii. Jeśli płaciłeś dużo, to spoko, jeśli miałeś ulgi z tytuły zameldowania w pl itp. np. fradrag 18 tysięcy dkk miesięcznie to gorzej. Sprawdź to i daj znać.

Offline dunczyk21

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #29 dnia: 24 Sty 2010, 21:58:32 »
Miałem ulgi z tytułu dojazdów do Polski i na wyzywienie. Czy rozliczając sie za rok 2009 bede musial sie rozliczyc za poprzednie lata?

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #29 dnia: 24 Sty 2010, 21:58:32 »

uzytkowanie samochodu zarejestrowanego w polsce

Zaczęty przez andykac65Dział Pomoc!

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 14210
Ostatnia wiadomość 03 Lip 2008, 13:35:33
wysłana przez vera
Darowizna w Polsce a Skat

Zaczęty przez cirolDział Podatki

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 12112
Ostatnia wiadomość 27 Lut 2019, 17:27:30
wysłana przez cirol
wybory w polsce koresponencyjnie

Zaczęty przez robert73Dział Hydepark

Odpowiedzi: 53
Wyświetleń: 48853
Ostatnia wiadomość 12 Paź 2011, 16:26:23
wysłana przez Bluszcz
Praca w Danii choroba w Polsce !!!!!

Zaczęty przez innaDział Praca w Danii

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 16115
Ostatnia wiadomość 13 Sty 2011, 12:39:24
wysłana przez @ae@
Kredyt hipoteczny w Polsce, a rekomendacja KNF.

Zaczęty przez TmkGzlkDział Hydepark

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 10980
Ostatnia wiadomość 16 Paź 2015, 19:35:01
wysłana przez aneczka.k