To prawda Roxx, natworzyles bzdur na tym forum, ze hohoho.
I niestety kazdym swoim postem udowadniasz, ze nie rozumiesz tekstow, ktore sobie wyguglales.
W dodatku probujesz robic z siebie eksperta.
Naprawde mam nadzieje, ze nikt z czytelnikow tego forum nie potraktuje Twoich postow powaznie, bo jesli to zrobi, moze srodze zalowac.
Zacznijmy od tego, ze umowy o unikaniu podwojnego opodatkowania nie znosza obowiazku zadeklarowania w Polsce dochodow osiagnietych za granica (czyli mowiac po prostu: nadal mamy obowiazek zlozenia zeznania podatkowego uwzgledniajacego dochody osiagniete za granica).
Ponadto umowa z Dania opiera sie na METODZIE ODLICZENIA PROPORCJONALNEGO, a nie jak blednie piszesz na metodzie wylaczenia z progresja.
Metoda odliczenia proporcjonalnego oznacza, że dochód osiągany za granicą jest opodatkowany w Polsce (w przypadku osób podlegających nieograniczonemu obowiązkowi podatkowemu- czyli wszystkich tych, ktorzy NIE POSIADAJA REZYDENCJI PODATKOWEJ W INNYM KRAJU), ale od należnego podatku odlicza się podatek zapłacony za granicą.
Jednak dzieki ULDZE ABOLICYJNEJ (nie mylic z abolicja podatkowa, ktora nieodwolalnie zakonczyla sie 6 lutego 2009) obliczony w ten sposob podatek jest nam darowany (wykazujemy go bowiem w PIT/O). Ulga abolicyjna obowiazuje od roku podatkowego 2008.
Widzisz Roxx, gdzies Ci dzwoni, ale nie wiesz w ktorym kosciele.
Mylisz metode odliczenia proporcjonalnego z metoda wylaczenia z progresja, abolicje podatkowa mylisz z ulga abolicyjna, a juz to co wypisujesz na temat rezydencji podatkowej, to juz prawdziwy stek bzdur, do ktorego nie mam sily ani czasu sie ustosunkowac.
Moze wiec skorzystam i zacytuje Cie ponownie:
Roxx, " zamknij się już koleś bo wprowadzasz tylko DEZINFORMACJĘ na forum, a już dostałeś wystarczająco dowodów, na to że bzdury pleciesz. Weźcie go zbanujcie. Widać że koleś specjalnie głupoty pisze i za wszelką cenę próbuje zamącić ludziom w głowach."
Ja podałem linki na potwierdzenie swoich słów(o rezydencji tak samo(po przeczytaniu których wszystko jest jasne
Ty dalej szerzysz bzdury
Napisałaś:
"Metoda odliczenia proporcjonalnego oznacza, że dochód osiągany za granicą jest opodatkowany w Polsce (w przypadku osób podlegających nieograniczonemu obowiązkowi podatkowemu- czyli wszystkich tych, ktorzy NIE POSIADAJA REZYDENCJI PODATKOWEJ W INNYM KRAJU), ale od należnego podatku odlicza się podatek zapłacony za granicą."
Ale to tylko dotyczy osób przebywających poniżej 183 dni w Danii albo pracujących w jednym roku w Polsce i Danii. Gdy ktoś pracował tylko w Danii cały rok w dodatku to go nie dotyczy
"Zacznijmy od tego, ze umowy o unikaniu podwojnego opodatkowania nie znosza obowiazku zadeklarowania w Polsce dochodow osiagnietych za granica (czyli mowiac po prostu: nadal mamy obowiazek zlozenia zeznania podatkowego uwzgledniajacego dochody osiagniete za granica)."
Ponadto umowa z Dania opiera sie na METODZIE ODLICZENIA PROPORCJONALNEGO, a nie jak blednie piszesz na metodzie wylaczenia z progresja."
Umowa sama w sobie nie znosi, ale jako nie korzystna nie musi być stosowana bo jest abolicja, a ja pisałem o ablicji, która zarówno znosi ten obowiązek, jak w wprowadza wyłączenie z progresją."Widzisz Roxx, gdzies Ci dzwoni, ale nie wiesz w ktorym kosciele.
Mylisz metode odliczenia proporcjonalnego z metoda wylaczenia z progresja, abolicje podatkowa mylisz z ulga abolicyjna, a juz to co wypisujesz na temat rezydencji podatkowej, to juz prawdziwy stek bzdur, do ktorego nie mam sily ani czasu sie ustosunkowac."
Podałem linki w których jak byk pisze jasno i wyraźnie ale jak ktoś woli dalej szerzyć bzdury...