poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Rozliczenie w Polsce  (Przeczytany 131710 razy)

Offline staszek2010

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Rozliczenie w Polsce
« Odpowiedź #60 dnia: 25 Sty 2010, 16:35:15 »
Jak to przedmowca slusznie zauwazyl, wielu slyszalo ze cos dzwoni tylko nie wie w ktorym kosciele i ludziom wode z mozgu robia. Ciekawe ile z tych dobrze dajacych rady rozliczylo sie samemu w Polsce z zastosowaniem ulgi, czy chociaz jedna z tych osob sama wyliczala dochody, podatki i wypelniala PIT? Watpie, bo gdyby tak bylo to by bzdur nie pisali.
Osobiscie mialam taka sytuacje w zeszlym roku (rozliczenie za 2008 rok, czesc pracy w Polsce, czesc w Danii) ze nie wiedzac jak to ugryzc zlecilam rozliczenie zaprzyjaznionemu Biuru Rachunkowego. Babeczka z Biura meczyla sie dobre 2 miesiace i co kilka dni przyslala mi "juz na pewno dobrze wypelniony PIT" - jak sama twierdzila. Co kilka dni okazywalo sie ze jednak jest tam jakis blad ktory ona wychwycila i poprawiala. Powiem szczerze ze czekalam do ostatniego dnia zlozenia PIT-u w Polsce bo co chwile jeszcze bylo cos nie tak. I caly czas okazywalo sie ze coraz to wieksze sumy wychodza do doplaty (raz 2000, raz 3000, raz 3500).

Powiem szczerze, ze zaczelo mnie to irytowac, zwlaszcza ze wg moich wstepnych wyliczen to powinnam miec zwrot a nie doplate.
W koncu w calej tej irytacji i w mysl powiedzenia "chcesz  miec cos zrobione dobrze - zrob sam" wzielam sie za studiowanie przepisow prawa, ustaw itd.

Powiem tyle, zajelo mi to co prawda prawie dwa dni, zeby dojsc co do czego (raczej nie mialam wczesniej problemow z matma :) ) i ze zrozumieniem przepisow, ale okazalo sie ze rozliczenie w zgodzie z przepisami i z zastosowaniem ulgi abolicyjnej jest naprawde proste i wystarczy tylko przysiasc z kartka papieru, dlugopisem i kalkulatorem. Zajelo mi to co prawda prawie 1 dzien (nie jestem profesjonalna ksiegowa :) )ale dziwnym trafem wszystko dalo sie gladko policzyc i....okazalo sie zfgodnie z m oimi przewidywaniami, ze mam nadplate i ze polski US ma mi zwrocic ponad 1200zl.

Tak wiec polecam czasami pogrzebac w przepåisach a nie zawsze sie opierac li tylko i wylacznie na opiniach z forum.
CVo prawda uwazam ze wiele wypowiedzi tutaj jest bardzo przydatnych i pomaga w roznych sprawach, nie mniej czasami napewne informacje nalezy spojrzec przez palce i jesli tylko mamy jakas nute watpliwosci to szukac, szukac, i jeszcze raz szukac informacji tak dlugo az bedziemy przekonani ze uzyskalismy wlasciwe. Wymaga to czesto czasu, ale...Niestety czasami lenistwo wychodzi bokiem:)

Reasumujac i odpowiadajac na pytanie zainteresowanego - jesli bedziesz potrzebowac pomocy przy rozliczeniach z 2008 czy 2009 roku moge pomoc , za wczesniejsze sie jednak nie biore, bo osobiscie mnie te lata nie dotyczyly i nie przestudiowalam tego tematu. Jesli masz jakies dodatkowe pytania to prosze o e-mail na priv. Pozdrawiam wszystkich 

[Posted on: 25 Styczeń  2010, 14:35:34]

kamila ma 100% racje

Tes a zrobilas ten pit 0 co powodowalo ze nie placilas zadnego podatku z dochodow w dk a te 1200 to nadplata  zaliczka ktora placi sie w polsce jak sie pracuje?

Offline tes

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 9
« Odpowiedź #61 dnia: 25 Sty 2010, 17:02:11 »
Zlozylam wszystkie PIT-y w Polsce ktore nakazuje prawo. Sorki ale nie bede tutaj teraz szczegolow opisywala, kazdy przypadek jest inny, a jak znam zycie to zaraz "madre" glosy by sie odezwaly. 1200 to byla zaliczka na podatek z dochodow osiagnietych w Polsce. W moim przypadku wyszlo ze nalezy mi sie zwrot, totez zwrocili:) Wybacz ale o szczegolach nie bede sie rozpisywala na ogolnym forum.

kamila

• Gość
« Odpowiedź #62 dnia: 25 Sty 2010, 17:10:10 »
Tes a zrobilas ten pit 0 co powodowalo ze nie placilas zadnego podatku z dochodow w dk a te 1200 to nadplata  zaliczka ktora placi sie w polsce jak sie pracuje?

Choc pytanie nie bylo do mnie skabusewane, dodam:
kazdy, kto chce skorzystac z ulgi abolicyjnej, musi zlozyc PIT/O, oczywiscie jako zalacznik do podstawowego pit-u.

Offline dunczyk21

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #63 dnia: 25 Sty 2010, 17:27:43 »
Czy można w jakikolwiek sposób uniknąć kary składajac pity 2006, 2007 w tym roku?

kamila

• Gość
« Odpowiedź #64 dnia: 25 Sty 2010, 17:46:54 »
Czy można w jakikolwiek sposób uniknąć kary składajac pity 2006, 2007 w tym roku?

Nikt nie da Ci takiej gwarancji. Wszystko zalezy od konkretnego urzedu skarbowego. Ale uwazam, ze sa na to ogromne szanse.

Nie wiem co Ci radzic. Moze zrob tak jak sugerowal letniak: znajdz dobra kancelarie prawno-podatkowa (dowiedz sie, czy maja doswiadczenie w rozliczeniach dochodow zagranicznych) i popros ich o porade i oszacowanie jak wielkie mialbys kwoty do zaplacenia za 2006 i 2007 r. Oni tez pomogliby Ci napisac pismo wyjasniajace (o ile zdecydujesz sie rozliczac za ten okres), tak aby jak najlepiej wykorzystac instytucje czynnego zalu.

Ech, szkoda, ze nie skorzystales po prostu z abolicji podatkowej...

Offline Wineta

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #65 dnia: 25 Sty 2010, 18:07:10 »
Zwyczajowo urzędy nie nakładają kar na tych, co się dobrowolnie sami zgłosili, tyle, że trzeba zapłacić należny podatek wraz z odsetkami. Postaram się ustalić, czy jest możliwość podłączenia się jeszcze pod abolicję. Z tego, co wiem, termin był ostateczny, ale zapytać nie zaszkodzi. Jeśli się czegoś dowiem, to podrzucę tutaj.

Offline leo1

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 23
  • Reputacja: +7/-1
« Odpowiedź #66 dnia: 25 Sty 2010, 18:18:04 »
Do Kamili ja nie musialem placic podatku tylko zawsze wychodzi mi nadplata, i to US.musialby mi zwracac kase i to niemala bo wychodzi to ok.4-6 kola zalezy ile w danym roku podatkowymzarobie tu w Danii.Nadmienie tylko ze od roku 2006 nie przepracowalem ani jednego dnia w Polsce,poprustu moj interes zyciowy na chwile obecna przenioslem tutaj.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #66 dnia: 25 Sty 2010, 18:18:04 »

kamila

• Gość
« Odpowiedź #67 dnia: 25 Sty 2010, 18:24:48 »
Niestety, z cala pewnoscia termin 6 lutego 2009 byl ostateczny.
Idea abolicji polega wlasnie na tym, ze jest to akt nadzwyczajny i skorzystanie z niej jest mozliwe tylko w okreslonym zakresie czasowym.
Tworzenie kolejnych furtek sprawiloby, ze wszelkie obowiazujace przepisy stracilyby jakikolwiek sens.

[Posted on: 25 Styczeń  2010, 18:20:10]

Do Kamili ja nie musialem placic podatku tylko zawsze wychodzi mi nadplata, i to US.musialby mi zwracac kase i to niemala bo wychodzi to ok.4-6 kola zalezy ile w danym roku podatkowymzarobie tu w Danii.Nadmienie tylko ze od roku 2006 nie przepracowalem ani jednego dnia w Polsce,poprustu moj interes zyciowy na chwile obecna przenioslem tutaj.

Leo, nadal nie rozumiem. Jak mozesz uzyskac nadplate podatku w Polsce nie placac go wcale?
Jesli nalezy Ci sie z jakiegos powodu zwrot (dajmy na to masz Polsce mieszkanie, a w nim internet, wiec teoretycznie nalezy Ci sie tzw. ulga za iinternet), to jest on zwracany do wysokosci kwoty ZAPLACONEGO przez Ciebie podatku. Nic ponadto.
Ta zasada obowiazuje rowniez w Danii.

Offline Roxx

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #68 dnia: 25 Sty 2010, 18:35:59 »
To prawda Roxx, natworzyles bzdur na tym forum, ze hohoho.
I niestety kazdym swoim postem udowadniasz, ze nie rozumiesz tekstow, ktore sobie wyguglales.
W dodatku probujesz robic z siebie eksperta.
Naprawde mam nadzieje, ze nikt z czytelnikow tego forum nie potraktuje Twoich postow powaznie, bo jesli to zrobi, moze srodze zalowac.

Zacznijmy od tego, ze umowy o unikaniu podwojnego opodatkowania nie znosza obowiazku zadeklarowania w Polsce dochodow osiagnietych za granica (czyli mowiac po prostu: nadal mamy obowiazek zlozenia zeznania podatkowego uwzgledniajacego dochody osiagniete za granica).
Ponadto umowa z Dania opiera sie na METODZIE ODLICZENIA PROPORCJONALNEGO, a nie jak blednie piszesz na metodzie wylaczenia z progresja.
Metoda odliczenia proporcjonalnego oznacza, że dochód osiągany za granicą jest opodatkowany w Polsce (w przypadku osób podlegających nieograniczonemu obowiązkowi podatkowemu- czyli wszystkich tych, ktorzy NIE POSIADAJA REZYDENCJI PODATKOWEJ W INNYM KRAJU), ale od należnego podatku odlicza się podatek zapłacony za granicą.
Jednak dzieki ULDZE ABOLICYJNEJ (nie mylic z abolicja podatkowa, ktora nieodwolalnie zakonczyla sie 6 lutego 2009) obliczony w ten sposob podatek jest nam darowany (wykazujemy go bowiem w PIT/O). Ulga abolicyjna obowiazuje od roku podatkowego 2008.

Widzisz Roxx, gdzies Ci dzwoni, ale nie wiesz w ktorym kosciele.
Mylisz metode odliczenia proporcjonalnego z metoda wylaczenia z progresja, abolicje podatkowa mylisz z ulga abolicyjna, a juz to co wypisujesz na temat rezydencji podatkowej, to juz prawdziwy stek bzdur, do ktorego nie mam sily ani czasu sie ustosunkowac.

Moze wiec skorzystam i zacytuje Cie ponownie:
Roxx, " zamknij się już koleś bo wprowadzasz tylko DEZINFORMACJĘ na forum, a już dostałeś wystarczająco dowodów, na to że bzdury pleciesz. Weźcie go zbanujcie. Widać że koleś specjalnie głupoty pisze i za wszelką cenę próbuje zamącić ludziom w głowach."

Ja podałem linki na potwierdzenie swoich słów(o rezydencji tak samo(po przeczytaniu których wszystko jest jasne
Ty dalej szerzysz bzdury
Napisałaś:
"Metoda odliczenia proporcjonalnego oznacza, że dochód osiągany za granicą jest opodatkowany w Polsce (w przypadku osób podlegających nieograniczonemu obowiązkowi podatkowemu- czyli wszystkich tych, ktorzy NIE POSIADAJA REZYDENCJI PODATKOWEJ W INNYM KRAJU), ale od należnego podatku odlicza się podatek zapłacony za granicą."
Ale to tylko dotyczy osób przebywających poniżej 183 dni w Danii albo pracujących w jednym roku w Polsce i Danii. Gdy ktoś pracował tylko w Danii cały rok w dodatku to go nie dotyczy
"Zacznijmy od tego, ze umowy o unikaniu podwojnego opodatkowania nie znosza obowiazku zadeklarowania w Polsce dochodow osiagnietych za granica (czyli mowiac po prostu: nadal mamy obowiazek zlozenia zeznania podatkowego uwzgledniajacego dochody osiagniete za granica)."
Ponadto umowa z Dania opiera sie na METODZIE ODLICZENIA PROPORCJONALNEGO, a nie jak blednie piszesz na metodzie wylaczenia z progresja."

Umowa sama w sobie nie znosi, ale jako nie korzystna nie musi być stosowana bo jest abolicja, a ja pisałem o ablicji, która zarówno znosi ten obowiązek, jak w wprowadza wyłączenie z progresją.

"Widzisz Roxx, gdzies Ci dzwoni, ale nie wiesz w ktorym kosciele.
Mylisz metode odliczenia proporcjonalnego z metoda wylaczenia z progresja, abolicje podatkowa mylisz z ulga abolicyjna, a juz to co wypisujesz na temat rezydencji podatkowej, to juz prawdziwy stek bzdur, do ktorego nie mam sily ani czasu sie ustosunkowac."
Podałem linki w których jak byk pisze jasno i wyraźnie ale jak ktoś woli dalej szerzyć bzdury...
« Ostatnia zmiana: 25 Sty 2010, 18:51:11 wysłana przez Roxx »

Offline leo1

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 23
  • Reputacja: +7/-1
« Odpowiedź #69 dnia: 25 Sty 2010, 18:44:00 »
Po prostu rozlicza mnie ksiegowa ktora rowniez rozliczala moja budowe domu(chodzi o zwrot vatu za materialy budowlane)wpisuje jakiec cyferki w odpowiednie rubryki w tymgowninym picie i wychodzi roznica w vacie cirka miedzy 4 a 6 tysi na moja kozysc ale kwota ostateczna do zaplaty wychodzi na 0 poniewaz podatki place tutaj i nie musze juz ich placic w Polsce,w pierwszym roku bylem z tym pitem osobiscie u babki US.ktora rozlicza przychody-dochody uzyskiwane za granica i sprawdzala mi ten pit powiedziale ze jest dobrze rozliczony ale mi nie zroca zadnej kasy wiec zapytalemsie jej zcy jak to ja mialbym do zaplaty to on powiedziala ze ja musialbym to im zaplacic.Sprawa sie tyczyla okresu rozliczeniowego 2006,zaczela mi cos wyswietlac jakto dziala ale ja juz w to nie wnikalem wazne ze ja nie musialem nic doplacac.W zwiazku z tymze mam ten domw posce nie moge zlozyc tego PIT31 bodajze o zmianie miejsca zamieszkania poniewaz moze sie ktos ze skarbowki kiedys przyjebac skad wzialemte kilka setek na dom.

kamila

• Gość
« Odpowiedź #70 dnia: 25 Sty 2010, 18:51:28 »
Po prostu rozlicza mnie ksiegowa ktora rowniez rozliczala moja budowe domu(chodzi o zwrot vatu za materialy budowlane)wpisuje jakiec cyferki w odpowiednie rubryki w tymgowninym picie i wychodzi roznica w vacie cirka miedzy 4 a 6 tysi na moja kozysc ale kwota ostateczna do zaplaty wychodzi na 0 poniewaz podatki place tutaj i nie musze juz ich placic w Polsce,w pierwszym roku bylem z tym pitem osobiscie u babki US.ktora rozlicza przychody-dochody uzyskiwane za granica i sprawdzala mi ten pit powiedziale ze jest dobrze rozliczony ale mi nie zroca zadnej kasy wiec zapytalemsie jej zcy jak to ja mialbym do zaplaty to on powiedziala ze ja musialbym to im zaplacic.Sprawa sie tyczyla okresu rozliczeniowego 2006,zaczela mi cos wyswietlac jakto dziala ale ja juz w to nie wnikalem wazne ze ja nie musialem nic doplacac.W zwiazku z tymze mam ten domw posce nie moge zlozyc tego PIT31 bodajze o zmianie miejsca zamieszkania poniewaz moze sie ktos ze skarbowki kiedys przyjebac skad wzialemte kilka setek na dom.

Leo, no ja rozumiem, ze wychodzi Ci taka kwota do zwrotu z ZAPLACONEGO PODATKU DOCHODOWEGO.
Poniewaz jednak nie placisz podatku dochodowego w Polsce, fiskus nie ma z czego dokonac tego zwrotu, rozumiesz?
Na tym polegaja ulgi podatkowe, ze mozna dzieki nim uzyskac pomniejszenie (nawet do zera) ZAPLACONEGO podatku dochodowego.
Jesli podatek zaplacony wyniosl zero, kwota zwrotu wynosi zero.
W Danii jest tak samo.

Roxx, wybacz, ale z Toba dyskusja nie ma sensu.

Offline Roxx

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #71 dnia: 25 Sty 2010, 19:02:25 »
Leo, no ja rozumiem, ze wychodzi Ci taka kwota do zwrotu z ZAPLACONEGO PODATKU DOCHODOWEGO.
Poniewaz jednak nie placisz podatku dochodowego w Polsce, fiskus nie ma z czego dokonac tego zwrotu, rozumiesz?
Na tym polegaja ulgi podatkowe, ze mozna dzieki nim uzyskac pomniejszenie (nawet do zera) ZAPLACONEGO podatku dochodowego.
Jesli podatek zaplacony wyniosl zero, kwota zwrotu wynosi zero.
W Danii jest tak samo.

Roxx, wybacz, ale z Toba dyskusja nie ma sensu.

Po udowodniłem ci że nie masz racji. Zatkało i tyle

[Posted on: 25 Styczeń  2010, 18:53:50]

Za lata 2006,2007 nic nie musisz płacić skoro pracowałeś tylko w Danii. Może jakieś grosze za nie złożenie NIP3 w terminie. Ale na pewno nie dziesiątki tysięcy jakimi straszy letniak. Idź do pierwszego lepszego biura rachunkowego powiedz im jak jest to ci to samo powiedzą. Potem napisz dokładnie na forum jako info dla innych i satysfakcja dla mnie - pośmiejemy się wtedy z letniaka i kamili

Offline Wineta

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #72 dnia: 25 Sty 2010, 19:31:56 »
kamila ma rację. Ulgę abolicyjną wprowadzono właśnie po to, żeby wyrównać sytuację ludzi pracujących za granicą w krajach, w których umowa o unikaniu podwójnego opodatkowania jest mniej korzystna dla pracownika. Ulgę oblicza się wyliczając różnicę między podatkiem wyliczonym metodą wyłączenia oraz podatkiem obliczonym metodą proporcjonalnego odliczenia. I ta różnica to właśnie ulga, o której mowa, do wpisania w PIT-0. Ulga ta obowiązuje od roku 2008, a wcześniejsze dochody można było ujawnić bez kar do zeszłego roku, datę podała kamila.
I nic tu nie ma do rzeczy obrzucanie dziewczyny wyzwiskami -sytuacji prawnej żadne inwektywy nie zmienią.
W kwestii dochodów za lata 2006-2007 sprawdzę jutro w US i napiszę, czy i co można zrobić, aczkolwiek jak napisała kamila - nie spodziewam się cudów.

Offline dunczyk21

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #73 dnia: 25 Sty 2010, 20:34:59 »
Szkoda, że nie istnieje już nic, żeby sie rozliczyć za 2006 i 2007. Teraz ludzie albo będą płacili duże kary, albo ukrywali dochód...

Offline letniak

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 9
  • -Otrzymane: 12
« Odpowiedź #74 dnia: 25 Sty 2010, 21:20:47 »
Po udowodniłem ci że nie masz racji. Zatkało i tyle

[Posted on: 25 Styczeń  2010, 18:53:50]

Za lata 2006,2007 nic nie musisz płacić skoro pracowałeś tylko w Danii. Może jakieś grosze za nie złożenie NIP3 w terminie. Ale na pewno nie dziesiątki tysięcy jakimi straszy letniak. Idź do pierwszego lepszego biura rachunkowego powiedz im jak jest to ci to samo powiedzą. Potem napisz dokładnie na forum jako info dla innych i satysfakcja dla mnie - pośmiejemy się wtedy z letniaka i kamili

Roxx z tego co tu piszesz to prawdopodobnie w najbliższym czasie będziesz miał spore problemy podatkowe. W jednym lub drugim kraju. Nie straszę. Radzę udać się do dobrego radcy podatkowego. Możesz liczyć też na łut szczęście i dalej żyć w błogiej nieświadomości. Powodzenia, bo będziesz go potrzebował.

[Posted on: 25 Styczeń  2010, 20:49:24]

Zastanów się przez chwilkę, dlaczego miałeś ulgi w Danii... bo miałeś kontrakt na rok, bo pokazałeś papier, że mieszkasz w Polsce, bo pewnie jest tam twoja rodzina. Dlatego własnie SKAT nie przyjął Cie jako rezydenta podatkowego w Danii, uznał że możesz z powodzeniem mieć rezydencję w pl, dlatego dał Ci ulgi na dojazdy do domu itd. Ty z tego co wyłapałem, zgłosiłeś w pl ze masz rezydencję w Danii. Czy Twoim zdaniem ja też i każdy z nas, może sobie iść do US i powiedzieć że ma rezydencję podatkową w Honolulu i mają się od niego odczepić?

[Posted on: 25 Styczeń  2010, 21:14:41]

W rzeczywistości nie miałeś tej rezydencji tutaj. Zapytaj SKAT czy byłeś ich rezydentem w tych latach gdy dostawałeś ulgi. Nie wiem jakie są kary za tego typu przekręt. Myślę że na samym zapłaceniu zaległych podatków i karnych odsetek może się nie skończyć w takim przypadku. Nie uparłem się na Twoją sytuację, wykorzystuję ją jedynie jako przykład aby pokazać jak łatwo wpaść w spore kłopoty z prawem podatkowym.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #74 dnia: 25 Sty 2010, 21:20:47 »

uzytkowanie samochodu zarejestrowanego w polsce

Zaczęty przez andykac65Dział Pomoc!

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 14203
Ostatnia wiadomość 03 Lip 2008, 13:35:33
wysłana przez vera
Darowizna w Polsce a Skat

Zaczęty przez cirolDział Podatki

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 12108
Ostatnia wiadomość 27 Lut 2019, 17:27:30
wysłana przez cirol
wybory w polsce koresponencyjnie

Zaczęty przez robert73Dział Hydepark

Odpowiedzi: 53
Wyświetleń: 48770
Ostatnia wiadomość 12 Paź 2011, 16:26:23
wysłana przez Bluszcz
Praca w Danii choroba w Polsce !!!!!

Zaczęty przez innaDział Praca w Danii

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 16105
Ostatnia wiadomość 13 Sty 2011, 12:39:24
wysłana przez @ae@
Kredyt hipoteczny w Polsce, a rekomendacja KNF.

Zaczęty przez TmkGzlkDział Hydepark

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 10973
Ostatnia wiadomość 16 Paź 2015, 19:35:01
wysłana przez aneczka.k