No naprawdę, jeśli by się przyjęło już takie zasady to nie byłoby żadnych wątpliwości. Ja np. przez 3 lata nie zjeżdżałam do PL na więcej jak 14 dni w ciągu każdego roku, a tu pracowałam cały czas (nie w PL), rozliczając się z podatku. Także chyba nic mi nie grozi, czytając coś takiego:
Zgodnie z art. 3 ust. 1-2a ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych, osoby fizyczne, jeżeli mają miejsce zamieszkania na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, podlegają obowiązkowi podatkowemu od całości swoich dochodów (przychodów) bez względu na miejsce położenia źródeł przychodów (nieograniczony obowiązek podatkowy). Za osobę mającą miejsce zamieszkania na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej uważa się osobę fizyczną, która:
1.
posiada na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej centrum interesów osobistych lub gospodarczych (ośrodek interesów życiowych) lub
2.
przebywa na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej dłużej niż 183 dni w roku podatkowym.
Tylko że ja właśnie nie posiadam żadnego potwierdzenia o swojej rezydencji podatkowej. WYdaje mi się, że same kontrakty z pracy za granicą o tym będą świadczyć.
To samo wyczytasz w umowie pomiędzy Polską a Danią. To są 2 główne podstawy prawne jeśli chodzi o rozliczanie i obowiązek podatkowy. Tylko niektórzy na tym forum nawet tego nie znają, albo próbują obalić to swoimi głupimi wywodami( mają swoje własne teorie i są mądrzejsi niż umowa międzynarodowa i ustawa o podatku dochodowym w których
jak byk pisze kto podlega opodatkowaniu w Polsce. Jak ktoś ma jeszcze wątpliwości to polecam znaleźć oba akty prawne w internecie i iść do jakiegoś prawnika, radcy prawnego, dobrej kancelarii i poprosić o interpretację, żeby mu z Polskiego na nasze wytłumaczyli.
Nie musisz mieć żadnego potwierdzenia rezydencji podatkowej. Co za bzdura. Letniak wyssał te głupoty z palca
Przede wszystkim wg ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych
nie masz miejsca zamieszkanie na terytorium Polski jeśli
1.
nie posiadasz na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej centrum interesów osobistych lub gospodarczych (ośrodek interesów życiowych) lub
2.
nie przebywasz na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej dłużej niż 183 dni w roku podatkowym.i A jeśli nie posiadasz miejsca zamieszkanie w Polsce to nie podlegasz obowiązkowi podatkowemu. Proste
Oczywiście nie należy miejsac zamieszkania mylić z miejscem zameldowanie(tylko dla celów administracyjnych nie ma wpływu na obowiązek podatkowy)
[Posted on: 26 Sty 2010, 18:54:51]
Nie posiadanie NIP w Polsce ("dunczyk21") nie oznacza jeszcze, ze Twoje "interesy zyciowe" nie sa w Polsce. Moze to byc rodzina, mieszkanie (niekoniecznie wlasne), nawet rachunek bankowy. Samo wymeldowanie sie z mieszkania nie oznacza, ze nie stoi ono do Twojej dyspozycji, chyba ze je wynajalles na okres Twojego wyjazdu. Gdzies tutaj na forum czytalem, ze w Polsce mozna uzyskac taki druk, ktory potwierdza, ze sie nie ma rezydencji podatkowej. A moze sie myle?
Dokładniej czy "interesy życiowe" były w Polsce w tamtym okresie czasu bo w takich przypadkach określa się je ze względu na okres czasu. Jeśli miałby w Polsce np żonę na utrzymaniu i dom w który by inwestował to jego miejsce zamieszkania(ze względu na centrum interesów) byłoby w Polsce i wtedy nie pomogłoby mu 183 dni. Ale jako kawaler to go nie dotyczy.
Nie dopełnił tylko jednej formalności nie złożył NIP3(zmiana rezydencji)
http://www.podwojneopodatkowanie.pl/nie-zlozylem-nip-3-co-teraz/Więc rezydencję nie zmienia się w Skacie(niezła bzdura zresztą), ani nie idzie po żadne oświadczenia do Skata tylko samemu się zmienia poprzez oświadczenie
"Zgodnie z polskim prawem podatkowym każdy ma obowiązek aktualizacji swoich danych (art. 8 ust 1 ustawy o zasadach ewidencji i indentyfikacji podatników i płatników). Osoby fizyczne nie prowadzące działalności gospodarczej mają na to 30 dni od dnia, w którym nastąpiła zmiana danych. Zmiana danych dotyczyć ma wszystkich informacji, które zawarliśmy uprzednio w formularzu NIP-3, a więc będzie to na przykład:
* numer dowodu osobistego,
* adres miejsca zameldowania
* nazwisko
* obywatelstwo
* zmiana miejsca zamieszkania (rezydencji podatkowej)"