poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Rozliczenie w Polsce  (Przeczytany 131692 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
Odp: Rozliczenie w Polsce
« Odpowiedź #75 dnia: 25 Sty 2010, 23:06:38 »
Roga, nie masz racji. Zmiany sa istotne, dlatego porady pisane w 2007 moga jedynie komus namacic w glowie.
Poza tym, nie bardzo podoba mi sie Twoj ton - skoro drazni Cie dyskusja w tym watku, nie zagladaj tutaj.
Rozliczenie w Polsce zdaje sie Ciebie nie dotyczy, jednak pozwol, by zainteresowani tematem wymienili sie informacjami.

Oczywiscie nie musze miec racji. Racja moze byc po kazdej stronie, a zazwyczaj stoi po srodku. Jedna rzecza jest umiejetnosc przyswajania sobie przepisow, a zupelnie inna umiejetnosc komunikowania z ludzmi na zasadzie dialogu i wzajemnego respektu, czego Ci szczerze zycze abys sie nauczyla. Komentujesz moj post, ” Roga, nie bardzo podoba mi sie Twoj ton - skoro drazni Cie dyskusja w tym watku, nie zagladaj tutaj”. Moj ton nie musi Ci sie podobac, masz do tego prawo. Dziekuje za porade, abym tutaj nie zagladal.A jak juz mowimy o tonie, to zastanow sie nad Twoim. Polecam zapoznanie sie z ”Takt o tone” autorstwa Emma Gad.

Offline Wineta

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #76 dnia: 26 Sty 2010, 11:56:29 »
Abolicja:
http://www.pit.pl/abolicja-podatkowa/index.php

Korzyści:
http://www.pit.pl/korzysci_z_abolicji_abolicja_podatkowa_rozliczenie_roczne_pit_4563.php

Ulga abolicyjna:
http://www.pit.pl/ulga-abolicyjna/index.php

Wniosek o abolicję:
http://www.pit.pl/wniosek_o_abolicje_abolicja_podatkowa_rozliczenie_roczne_pit_4565.php

Procedura abolicyjna:
http://www.pit.pl/procedura_abolicyjna_abolicja_podatkowa_rozliczenie_roczne_pit_4566.php

Abolicja karna:
http://www.pit.pl/abolicja_karna_abolicja_podatkowa_rozliczenie_roczne_pit_4567.php

Haczyk:
http://www.pit.pl/haczyk_abolicja_podatkowa_rozliczenie_roczne_pit_4568.php

Mam nadzieję, że ilość linków zadowoli niektórych :)
A w temacie skorzystania z abolicji za lata 2006-2007 prowadzę rozmowy z US, pani obiecała sprawdzić i oddzwonić :)

EDIT: Dla duńczyka 21:  Pani z urzędu skarbowego w Szczecinie powiedziała, że nie ma możliwości skorzystania z ustawy abolicyjnej za lata 2006-2007, za ten okres należy naliczyć podatek plus odsetki za nieterminową zapłatę oraz dołączyć ewentualnie czynny żal, który może sprawić, że nie zostaniemy obciązeni karą. Natomiast gwarancji nie ma. Istnieje możliwość złożenia NIP-3 od 1.01.2006 z wymeldowaniem się do Danii, trzeba do tego NIP-3  dołączyć dokumenty potwierdzające duńską rezydencję podatkową od tamtego momentu i wówczas nie ma obowiązku składania deklaracji za żaden rok po 2006.
« Ostatnia zmiana: 26 Sty 2010, 12:39:50 wysłana przez Wineta »

kamila

• Gość
« Odpowiedź #77 dnia: 26 Sty 2010, 13:45:49 »
Wineta, mysle, ze kto mial watpliwosci, teraz juz ich miec nie powinien.
Doswiadczenia letniaka z proba udokumentowania dunskiej rezydencji podatkowej nie sa jego wymyslem, tylko wynikaja z obowiazujacych przepisow.
Oczywiscie zawsze beda tacy, ktorzy wbrew faktom beda lansowac swoje twierdzenia.
Zreszta, kazdy z nas ma wolny wybor, jak postapic. A konsekwencje tego wyboru poniesiemy sami.

Roga, dziekuje za polecenie lektury. Domyslam sie, ze Ty ja przeczytales. Ale czy na pewno dosc uwaznie?

Offline dunczyk21

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #78 dnia: 26 Sty 2010, 14:44:23 »
Czyli żadnego już wyjścia nie ma, jeśłi chodzi o lata 2006-2007. Trzeba zapłacić podatek plus odsetki bądź liczyć na łut szcęscia, że US nie wykryje...

Offline Wineta

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #79 dnia: 26 Sty 2010, 15:11:05 »
Ja bym na Twoim miejscu policzyła kwotę podatku i odsetek, gdyby zapłacić teraz (możesz złożyć wniosek o rozłożenie płatności na raty) oraz ewentualnie policzyć karę, któa trzeba będzie doliczyć, jeśli Cię złapią. Może porównanie tych kwot podpowie Ci, co lepiej zrobić... Trzymam kciuki za pomyślne załatwienie sprawy.

Offline dunczyk21

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #80 dnia: 26 Sty 2010, 15:23:00 »
W Danii osiagnalem w 2006 roku ok. 60 000PLN dochodu, podatku zapłaciłem ok. 6 000PLN Jak myslisz jak duża kwotę bede musial doplacic?

Offline Roxx

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #81 dnia: 26 Sty 2010, 17:49:02 »
Roxx z tego co tu piszesz to prawdopodobnie w najbliższym czasie będziesz miał spore problemy podatkowe. W jednym lub drugim kraju. Nie straszę. Radzę udać się do dobrego radcy podatkowego. Możesz liczyć też na łut szczęście i dalej żyć w błogiej nieświadomości. Powodzenia, bo będziesz go potrzebował.

[Posted on: 25 Styczeń  2010, 20:49:24]

Zastanów się przez chwilkę, dlaczego miałeś ulgi w Danii... bo miałeś kontrakt na rok, bo pokazałeś papier, że mieszkasz w Polsce, bo pewnie jest tam twoja rodzina. Dlatego własnie SKAT nie przyjął Cie jako rezydenta podatkowego w Danii, uznał że możesz z powodzeniem mieć rezydencję w pl, dlatego dał Ci ulgi na dojazdy do domu itd. Ty z tego co wyłapałem, zgłosiłeś w pl ze masz rezydencję w Danii. Czy Twoim zdaniem ja też i każdy z nas, może sobie iść do US i powiedzieć że ma rezydencję podatkową w Honolulu i mają się od niego odczepić?

[Posted on: 25 Styczeń  2010, 21:14:41]

W rzeczywistości nie miałeś tej rezydencji tutaj. Zapytaj SKAT czy byłeś ich rezydentem w tych latach gdy dostawałeś ulgi. Nie wiem jakie są kary za tego typu przekręt. Myślę że na samym zapłaceniu zaległych podatków i karnych odsetek może się nie skończyć w takim przypadku. Nie uparłem się na Twoją sytuację, wykorzystuję ją jedynie jako przykład aby pokazać jak łatwo wpaść w spore kłopoty z prawem podatkowym.
Ale ja już się rozliczyłem dawno ze wszystkiego bo mam złożony nip3 i nie podlegam już pod opodatkowanie w Polsce
Czy do ciebie dalej nie dociera reguła 183 dni i to że obowiązuje umowa o unikaniu podwójnego opodatkowania, która na dodatek została uznana za niekorzystną i do tego jeszcze wprowadzono abolicje.
Czy tak czy siak jak ktoś cały rok siedzi w Danii to nic nie musi w Polsce płacić!!!

[Posted on: 26 Styczeń  2010, 17:37:31]

http://e-prawnik.pl/biznes/prawo-podatkowe/podatek-dochodowy-od-osob-fizycznych/odpowiedzi/liczba-dni-pobytu-pracownika-zagranica.html

Zgodnie z art. 3 ust. 1-2a ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych, osoby fizyczne, jeżeli mają miejsce zamieszkania na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, podlegają obowiązkowi podatkowemu od całości swoich dochodów (przychodów) bez względu na miejsce położenia źródeł przychodów (nieograniczony obowiązek podatkowy). Za osobę mającą miejsce zamieszkania na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej uważa się osobę fizyczną, która:

1.
      posiada na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej centrum interesów osobistych lub gospodarczych (ośrodek interesów życiowych) lub
   2.
      przebywa na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej dłużej niż 183 dni w roku podatkowym.

Osoby fizyczne, jeżeli nie mają na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej miejsca zamieszkania, podlegają obowiązkowi podatkowemu tylko od dochodów (przychodów) osiąganych na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej (ograniczony obowiązek podatkowy).

Inaczej nie podlega się obowiązkowi podatkowemu w Polsce i tyle
Są jasne zasady ustalania obowiązku podatkowego w Polsce na podstawie umowy pomiędzy Polską a Danią (reguła 183 dni i centrum interesów osobistych i gospodarczych). Nie jakieś wymysły, żeby iść do Skata po potwierdzenie rezydencji

[Posted on: 26 Styczeń  2010, 17:41:51]

Pracowałem w Danii od 2006 roku do marca 2008 roku. Nigdy nie podjalem pracy w Polsce, nawet nie miałem NIP-u. Jestem kawalerem. Będąc w Danii wymeldowałem sie tymczasowo z Polski. Oczywiscie z wszelkich podatkow rozlizcalem sie w Danii w SaktteCenter. Po powrocie do Polski wyrobiłem sobie NIP. Czy muszę sie rozliczac w Polsce, jesli nigdy w Polsce nie pracowałem i moja rezydencja podatkowa byla w Danii?
Przecież z tego widać jak byk, że nie posiadałeś rezydencji podatkowej w Polsce w tamtych latach. Mówię ci idź do kancelarii i to samo ci powiedzą. Potem koniecznie napisz na forum, żeby uciszyć tych dezinformatorów.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #81 dnia: 26 Sty 2010, 17:49:02 »

Offline kropka1

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #82 dnia: 26 Sty 2010, 18:06:11 »
No naprawdę, jeśli by się przyjęło już takie zasady to nie byłoby żadnych wątpliwości. Ja np. przez 3 lata nie zjeżdżałam do PL na więcej jak 14 dni w ciągu każdego roku, a tu pracowałam cały czas (nie w PL), rozliczając się z podatku. Także chyba nic mi nie grozi, czytając coś takiego:
Zgodnie z art. 3 ust. 1-2a ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych, osoby fizyczne, jeżeli mają miejsce zamieszkania na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, podlegają obowiązkowi podatkowemu od całości swoich dochodów (przychodów) bez względu na miejsce położenia źródeł przychodów (nieograniczony obowiązek podatkowy). Za osobę mającą miejsce zamieszkania na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej uważa się osobę fizyczną, która:

1.
      posiada na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej centrum interesów osobistych lub gospodarczych (ośrodek interesów życiowych) lub
   2.
      przebywa na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej dłużej niż 183 dni w roku podatkowym. 

Tylko że ja właśnie nie posiadam żadnego potwierdzenia o swojej rezydencji podatkowej. WYdaje mi się, że same kontrakty z pracy za granicą o tym będą świadczyć.

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #83 dnia: 26 Sty 2010, 18:46:54 »
Nie posiadanie NIP w Polsce ("dunczyk21") nie oznacza jeszcze, ze Twoje "interesy zyciowe" nie sa w Polsce. Moze to byc rodzina, mieszkanie (niekoniecznie wlasne), nawet rachunek bankowy. Samo wymeldowanie sie z mieszkania nie oznacza, ze nie stoi ono do Twojej dyspozycji, chyba ze je wynajalles na okres Twojego wyjazdu. Gdzies tutaj na forum czytalem, ze w Polsce mozna uzyskac taki druk, ktory potwierdza, ze sie nie ma rezydencji podatkowej. A moze sie myle? 

Offline Roxx

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #84 dnia: 26 Sty 2010, 19:08:09 »
No naprawdę, jeśli by się przyjęło już takie zasady to nie byłoby żadnych wątpliwości. Ja np. przez 3 lata nie zjeżdżałam do PL na więcej jak 14 dni w ciągu każdego roku, a tu pracowałam cały czas (nie w PL), rozliczając się z podatku. Także chyba nic mi nie grozi, czytając coś takiego:

1.
   2.

Tylko że ja właśnie nie posiadam żadnego potwierdzenia o swojej rezydencji podatkowej. WYdaje mi się, że same kontrakty z pracy za granicą o tym będą świadczyć.
To samo wyczytasz w umowie pomiędzy Polską a Danią. To są 2 główne podstawy prawne jeśli chodzi o rozliczanie i obowiązek podatkowy. Tylko niektórzy na tym forum nawet tego nie znają, albo próbują obalić to swoimi głupimi wywodami( mają swoje własne teorie i są mądrzejsi niż umowa międzynarodowa i ustawa o podatku dochodowym w których jak byk pisze kto podlega opodatkowaniu w Polsce. Jak ktoś ma jeszcze wątpliwości to polecam znaleźć oba akty prawne w internecie i iść do jakiegoś prawnika, radcy prawnego, dobrej kancelarii i poprosić o interpretację, żeby mu z Polskiego na nasze wytłumaczyli.

Nie musisz mieć żadnego potwierdzenia rezydencji podatkowej. Co za bzdura. Letniak wyssał te głupoty z palca
Przede wszystkim wg ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych nie masz miejsca zamieszkanie na terytorium Polski jeśli
1.
      nie posiadasz na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej centrum interesów osobistych lub gospodarczych (ośrodek interesów życiowych) lub
   2.
     nie  przebywasz na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej dłużej niż 183 dni w roku podatkowym.i

A jeśli nie posiadasz miejsca zamieszkanie w Polsce to nie podlegasz obowiązkowi podatkowemu. Proste
Oczywiście nie należy miejsac zamieszkania mylić z miejscem zameldowanie(tylko dla celów administracyjnych nie ma wpływu na obowiązek podatkowy)

[Posted on: 26 Sty 2010, 18:54:51]

Nie posiadanie NIP w Polsce ("dunczyk21") nie oznacza jeszcze, ze Twoje "interesy zyciowe" nie sa w Polsce. Moze to byc rodzina, mieszkanie (niekoniecznie wlasne), nawet rachunek bankowy. Samo wymeldowanie sie z mieszkania nie oznacza, ze nie stoi ono do Twojej dyspozycji, chyba ze je wynajalles na okres Twojego wyjazdu. Gdzies tutaj na forum czytalem, ze w Polsce mozna uzyskac taki druk, ktory potwierdza, ze sie nie ma rezydencji podatkowej. A moze sie myle? 
Dokładniej  czy "interesy życiowe"  były w Polsce w tamtym okresie czasu bo w takich przypadkach określa się je ze względu na okres czasu. Jeśli miałby w Polsce np żonę na utrzymaniu i dom w który by inwestował to jego miejsce zamieszkania(ze względu na centrum interesów) byłoby w Polsce i wtedy nie pomogłoby mu 183 dni. Ale jako kawaler to go nie dotyczy.
Nie dopełnił tylko jednej formalności nie złożył NIP3(zmiana rezydencji)
http://www.podwojneopodatkowanie.pl/nie-zlozylem-nip-3-co-teraz/
Więc rezydencję nie zmienia się w Skacie(niezła bzdura zresztą), ani nie idzie po żadne oświadczenia do Skata tylko samemu się zmienia  poprzez oświadczenie

"Zgodnie z polskim prawem podatkowym każdy ma obowiązek aktualizacji swoich danych (art. 8 ust 1 ustawy o zasadach ewidencji i indentyfikacji podatników i płatników). Osoby fizyczne nie prowadzące działalności gospodarczej mają na to 30 dni od dnia, w którym nastąpiła zmiana danych. Zmiana danych dotyczyć ma wszystkich informacji, które zawarliśmy uprzednio w formularzu NIP-3, a więc będzie to na przykład:

* numer dowodu osobistego,
    * adres miejsca zameldowania
    * nazwisko
    * obywatelstwo
    * zmiana miejsca zamieszkania (rezydencji podatkowej)"

kamila

• Gość
« Odpowiedź #85 dnia: 26 Sty 2010, 19:16:54 »
Jesli polski urzad skarbowy zechce zweryfikować prawdziwosc oswiadczenia zlozonego na druku NIP-3 (a ma do tego prawo w ciagu 5 lat od zakonczenia roku, w ktorym uplynal termin rozliczenia podatkowego za rok, w ktorym nastapila zmiana rezydencji podatkowej), a organ podatkowy kraju pobytu nie potwierdzi faktu posiadania przez kontrolowanego rezydencji podatkowej, to zlozenie NIP-3 w polskim urzedzie skarbowym bedzie bezskuteczne.
Bo o ile jest możliwosc bycia bezpanstwowcem, o tyle nie mozna nie posiadac zadnej rezydencji podatkowej.

I teraz proponuje jeszcze raz przeczytac definicje polskiej rezydencji podatkowej (czesto tu przywolywana):

Osoby fizyczne, jeżeli mają miejsce zamieszkania na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, podlegają obowiązkowi podatkowemu od całości swoich dochodów (przychodów) bez względu na miejsce położenia źródeł przychodów (nieograniczony obowiązek podatkowy).
Za osobę mającą miejsce zamieszkania na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej uważa się osobę fizyczną, która:
• posiada na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej centrum interesów osobistych lub gospodarczych (ośrodek interesów życiowych) lub
• przebywa na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej dłużej niż 183 dni w roku podatkowym.

Spojnik „lub” oznacza, ze wystarczy spelnic tylko jeden z w/w warunkow, aby posiadac polska rezydencje podatkowa.  

Zatem jeśli nawet przebywasz poza terytorium Polski ponad 183 dni w roku, ale wobec organu podatkowego kraju pobytu czyli w tym wypadku Danii wykazujesz, ze to wlasnie w Polsce posiadasz centrum  interesow osobistych lub gospodarczych i na tej podstawie korzystasz z ulg podatkowych, podpadasz pod pkt. 1  czyli posiadasz polska rezydencje podatkowa.

Dla mnie to koniec tematu, bo wszystko zostalo już tu napisane.
Wystarczy przeczytac ze zrozumieniem.

Offline Roxx

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #86 dnia: 26 Sty 2010, 19:28:27 »
Ulga jest wydawana na podstawie zaświadczenia o zameldowaniu zameldowanie to nie zamieszkanie i nie przesądza o rezydencji podatkowej

Offline kropka1

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #87 dnia: 26 Sty 2010, 19:33:38 »
to teraz pojawia się pytanie: " co wchodzi w skład interesów osobistych w PL? " czy wystarczy właśnie konto bankowe, czy może samochód, czy chodzi tu o dużo większe przedsięwzięcia w rodzimym kraju?

Offline Roxx

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania

kamila

• Gość
« Odpowiedź #89 dnia: 26 Sty 2010, 20:23:45 »
Wszędzie piszą że tylko miejsce ZAMIESZKANIA SIĘ LICZY

Za osobę mającą miejsce zamieszkania na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej uważa się osobę fizyczną, która:
• posiada na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej centrum interesów osobistych lub gospodarczych (ośrodek interesów życiowych) lub
• przebywa na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej dłużej niż 183 dni w roku podatkowym.

Spojnik „lub” oznacza, ze wystarczy spelnic tylko jeden z w/w warunkow, aby posiadac polska rezydencje podatkowa. 

Zaswiadczenie o zameldowaniu w Polsce wymagane przez Skat ma sluzyc nie tylko do ustalenia miejsca stalego zameldowania w Polsce, ale przede wszystkim do ustalenia gdzie dana osoba posiada centrum interesow osobistych.
I na tej podstawie otrzymujemy ulgi podatkowe.

[Posted on: 26 Sty 2010, 20:16:45]

Widzisz, ilosc wklejonych linkow nie przeklada sie na rozumienie tresci, ktore za nimi sie kryja.

[Posted on: 26 Sty 2010, 20:20:35]

I teraz juz naprawde koncze swoja aktywnosc w tym watku.
Mozesz pisac co Ci sie zywnie podoba.
A czytajacy ten watek zdecyduja, czy dawac wiare Twoim "eksperckim poradom".

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #89 dnia: 26 Sty 2010, 20:23:45 »

uzytkowanie samochodu zarejestrowanego w polsce

Zaczęty przez andykac65Dział Pomoc!

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 14203
Ostatnia wiadomość 03 Lip 2008, 13:35:33
wysłana przez vera
Darowizna w Polsce a Skat

Zaczęty przez cirolDział Podatki

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 12090
Ostatnia wiadomość 27 Lut 2019, 17:27:30
wysłana przez cirol
wybory w polsce koresponencyjnie

Zaczęty przez robert73Dział Hydepark

Odpowiedzi: 53
Wyświetleń: 48703
Ostatnia wiadomość 12 Paź 2011, 16:26:23
wysłana przez Bluszcz
Praca w Danii choroba w Polsce !!!!!

Zaczęty przez innaDział Praca w Danii

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 16089
Ostatnia wiadomość 13 Sty 2011, 12:39:24
wysłana przez @ae@
Kredyt hipoteczny w Polsce, a rekomendacja KNF.

Zaczęty przez TmkGzlkDział Hydepark

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 10955
Ostatnia wiadomość 16 Paź 2015, 19:35:01
wysłana przez aneczka.k